Deki992 Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Ja znam mnoge koje jesu. To sto bi oni vise, ne znaci da zasluzuju vise. Mnogi misle da su nedovoljno placeni, ali za to nije kriv poslodavac, za to je krivo trziste rada. Ima onih koji nisu, ali ima i onih koji jesu u skladu sa time koliko njihov rad zapravo vredi. Moras razlikovati dve vrste privrede... postenu privredu, gde trziste uredjuje sve i - burazersku privredu, gde privrednik uz pomoc drzave i politickih veza tera silu. Imamo oba prisustna i trenutno je burazerska privreda mnogo jaka. Sve sto je u moci poslodavca je dobra plata, dobri uslovi rada. Sto se vise drzava mesa u neki sistem, to je sistem vise robovlasnickiji. Nas sistem je 50 % robovlasnici jer imamo razlicite drzavne veziste, koji mogu da diktiraju cene, drze monopole, odrzavaju se u poslu i pored toga sto lsoe posluju, lose tretiraju radnike itd. Da je ovo pristojan i uredjen slobodnotrzisni kapitalisticki sistem, gde bi se vrsila pozitivna selekcija, uspevali bi samo oni privrednici koji dobro posluju, a takvi moraju biti dobri prema svojim radnicima, placatu im plate koje zasluzuju, redovno kako zasluzju. Kod takvih bi radnici bili produktivniji, placeniji iotd.. Ja se ic ne razumem u ekonomiju,jedino o cemu mogu da pisem je ono sto vidim svojim ocima svakoga dana. Kazes postena privreda,gde trziste uredjuje sve.A ko stoji iza tog trzista.Koliko ja vidim,ono nikada ne ide u korist radniku. Imam poznanika koji radi u magacinu jednog velikog trgovinskog lanca.Radi 6x8h nedeljno,cesto i u tri smene.Fizicki posao.Ima platu 27 soma valjda plus markicu.Prijavljen je i zadivoljan je,tako vec nekoliko godina.Bilo sta da mu se desi,gazdu ce boleti uvo njega.Sutnuce ga u dovesti drugog roba. To je za mene prototip srpskog radnika,muski rod.Za zene isti fazon samo plata koju hiljadu manja. Ja sam student,radim kao cuvar u jednoj zgradi,poznajem bas puni ljudi i svakodnevno gledam takve prototipe. Veruj mi,toliko su zadovoljni i ispunjeni zbog svog posla,da je to neopisivo. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Kazes postena privreda,gde trziste uredjuje sve.A ko stoji iza tog trzista.Koliko ja vidim,ono nikada ne ide u korist radniku. pogledaj radnike, uslove rada i plate tamo gde imas takvo trziste, i videces da gresis. Imam poznanika koji radi u magacinu jednog velikog trgovinskog lanca.Radi 6x8h nedeljno,cesto i u tri smene.Fizicki posao.Ima platu 27 soma valjda plus markicu.Prijavljen je i zadivoljan je,tako vec nekoliko godina.Bilo sta da mu se desi,gazdu ce boleti uvo njega.Sutnuce ga u dovesti drugog roba. Nase trziste ne spada u slobodna trzista, spada u "dobro kontrolisano" http://www.heritage.org/index/ ovde imas koje trziste ima koliki nivo slobode, srbija je na 95 mestu. Ja sam student,radim kao cuvar u jednoj zgradi,poznajem bas puni ljudi i svakodnevno gledam takve prototipe.Veruj mi,toliko su zadovoljni i ispunjeni zbog svog posla,da je to neopisivo. Naravno, zato sto nemamo slobodno trziste i ima dosta poslodavaca(privrednika kapitalista) koji ne zasluzju poziciju koju imaju. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Pa,zar nismo onda robovi u globalu?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Pa,zar nismo onda robovi u globalu?! jok, cini ti se... u normalnim zemljama se ne osecaju ko robovi ljudi... Pazi to o cemu sad ti prica to ti je komunjarsko razmisljanje gde je gazda uvek neko ko eksploitise radnike. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Nismo, da imamo slobodno trziste svi bi mi bili preduzetnici a ne bi mlatili ovde teoriju po forumu Ђуро Станивук, DYNABLASTER, Crveni Baron and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 jok, cini ti se... u normalnim zemljama se ne osecaju ko robovi ljudi... Pazi to o cemu sad ti prica to ti je komunjarsko razmisljanje gde je gazda uvek neko ko eksploitise radnike. Cccc...u normalnim zemljama,pa je l ovo normalna zemlja? Nije Milosavljevicu komunjarsko,vec realno razmisljanje.Ako ljudi rade za minimalac kao stoka a njihove gazde pune dzepove i voze se u kolima od po nekoliko desetina hiljada evra,onda je to za mene robovlasnicki sistem. Izgleda da u tom polju nisam dovoljno obrazovan da bih shvatio da u stvari takvom radniku njegov dobri gazda cini uslugu. Ili mi mozak jos nije dovoljbo ispran,nisam siguran... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Cccc...u normalnim zemljama,pa je l ovo normalna zemlja? Nije Milosavljevicu komunjarsko,vec realno razmisljanje.Ako ljudi rade za minimalac kao stoka a njihove gazde pune dzepove i voze se u kolima od po nekoliko desetina hiljada evra,onda je to za mene robovlasnicki sistem. Izgleda da u tom polju nisam dovoljno obrazovan da bih shvatio da u stvari takvom radniku njegov dobri gazda cini uslugu. Ili mi mozak jos nije dovoljbo ispran,nisam siguran... Objasnio je ranije Zvonko da radnik ima alternativu da ne radi nista (na temi o Foxcon). Tako da je bolje da radi kao rob nego da ne radi nista. A ne bi imao sta raditi da gazda nije napravio posao. Tako ispada da mu gazda cini uslugu. Sto manje vise jeste tacno, mada neprijatno... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Objasnio je ranije Zvonko da radnik ima alternativu da ne radi nista (na temi o Foxcon). Tako da je bolje da radi kao rob nego da ne radi nista. A ne bi imao sta raditi da gazda nije napravio posao. Tako ispada da mu gazda cini uslugu. Sto manje vise jeste tacno, mada neprijatno... Pa napravljen je takav sistem,nije to niklo preko noci. Jos od doba komunizma,ljudi su potrcali u gradove,ostavljali motiku da bi prionuli na rad u fabrici.Gradovi su se rapidni povecavali.U medjuvremenu,sela su umirala a fabrike krenule da se gase (kriminalno).Kada su se fabrike pogasile,ljudi su ostajali na ulicama,u gradovima,nemajuci kud.Onda su ti isti kriminalci postali biznismeni i poslodavci (robovlasnici). To ti je cela filozofija,mozda za neku drugu temu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Nije Milosavljevicu komunjarsko,vec realno razmisljanje.Ako ljudi rade za minimalac kao stoka a njihove gazde pune dzepove i voze se u kolima od po nekoliko desetina hiljada evra,onda je to za mene robovlasnicki sistem. To svakako jeste eksploitacija, ali ja recimo znam poslodavca koji ima firmu koja se bavi komercijalnom, svaki putnik ima platu 50 000 + bonuse koji dodaju josh 20 -30 000, merchendajzere koji primaju 35 000 + bonusi od po 5 0007 (ja sam kod tog gazde volontirao) Gazda ima love ko shase, sin mu studira u londonu, vozi auto od desetinu iljada evra ali je covek na mestu, sto mozes da vidis po platama koje primaju njegovi radnici. Ja sam se sa tobom slozio da ima djubradi koji epxloitisu. Ja nigde nisam sporio da ima exploitacije u ovom sistemu, ali da privrednik nije robovlasnik i da to moze samo da bude ukoliko drzava stvori ne fer trziste. Tako ispada da mu gazda cini uslugu. Sto manje vise jeste tacno, mada neprijatno... TAcno tako, samo se javlja jedan problem, a to je ne fer tretiranja radnika i monopola nad poslovima koje gazde imaju. U fer trzistu (slobodnom fer trzistu) gazde nemaju takav monopol nad radnicima, i uglavnom nemaju 20 drugih koji samo cekaju da skoce na to radno mesto, vec radnik moze i da menja zanimanja. AMerika u kojoj je zvonko je odlichan primer toga, gde radnici promene ne znam koliko firmi za vreme svoje karijere. Prelaze na bolja ili losija mesta, zavisi od toga kakvi su radnici. Pa cak menjaju i iz dosade karijere.. Pa napravljen je takav sistem,nije to niklo preko noci.Jos od doba komunizma,ljudi su potrcali u gradove,ostavljali motiku da bi prionuli na rad u fabrici.Gradovi su se rapidni povecavali.U medjuvremenu,sela su umirala a fabrike krenule da se gase (kriminalno).Kada su se fabrike pogasile,ljudi su ostajali na ulicama,u gradovima,nemajuci kud.Onda su ti isti kriminalci postali biznismeni i poslodavci (robovlasnici). To ti je cela filozofija,mozda za neku drugu temu. Delimichno si u pravu ali gresis jednu svar. Nema to veze sa povecanjem gradova, Imas i ameriku gde su ti svi u gradovima, pa vidi kako tamo ljudi zive a kako ovde ljudi zive. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Pa napravljen je takav sistem,nije to niklo preko noci. Jos od doba komunizma,ljudi su potrcali u gradove,ostavljali motiku da bi prionuli na rad u fabrici.Gradovi su se rapidni povecavali.U medjuvremenu,sela su umirala a fabrike krenule da se gase (kriminalno).Kada su se fabrike pogasile,ljudi su ostajali na ulicama,u gradovima,nemajuci kud.Onda su ti isti kriminalci postali biznismeni i poslodavci (robovlasnici). To ti je cela filozofija,mozda za neku drugu temu. Tu je onda zadatak radnicima bio da namirisu propast fabrika i da se okrenu preduzetnistvu, ili vrate na selo da se bave poljoprivredom, ili nesto trece. A ne da cekaju da im neko resi probleme koji godinama stoje. Opet, ovo je okrutno i brutalno, ali u pitanju je opstanak. Samo sto smo mi bili nespremni na takvo nesto, uljuljkani u sistem 50 godina. Deki992 and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Sve u svemu,siroka je tema u pitanju,treba uzeti u obzir puno faktora i nije bas za kuckanje preko fona dok se gleda film Sve sto sam hteo reci je da kako god obrnes najobicniji narod koga ima najvise amortizuje plodove gresaka i drzave i raznih gazda.Ja ne vidim resenje tog problema i buducnost tog naroda me plasi. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Tu je onda zadatak radnicima bio da namirisu propast fabrika i da se okrenu preduzetnistvu, ili vrate na selo da se bave poljoprivredom, ili nesto trece. A ne da cekaju da im neko resi probleme koji godinama stoje. Opet, ovo je okrutno i brutalno, ali u pitanju je opstanak. Samo sto smo mi bili nespremni na takvo nesto, uljuljkani u sistem 50 godina. https://www.pouke.org/forum/topic/33039-како-васпитати-децу-да-буду-предузетници/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Слажем се да није важније ко је власник од тога да се ради и да се добијају приходи. Мада, са друге стране најидеалније рјешење би било да српски сељаци у што већем броју обрађују што више земље и да од тога живе макар као људи, а оно не мора бити неки раскош (јер је домаћима и најпотребније да живе од своје земље ). Проблем са Србијом је што је превише бирократизована и за најједноставније ствари ( до годину дана да отвориш предузеће, па док поплаћаш све намете... Не иде ), што није извршила успјешно, или макар добар прелаз из социјалистичке у капиталистичку привреду и што њени грађани тешко могу бити конкуренти странцима на српском тржишту чак ( а то је посљедица круте и огромне бирократије и социјалистичког наслијеђа ). Није неоснована брига да ће страни капитал преплавити једноставно домаће ( јер је страни скоро увијек већи од домаћег ), али није ни одговор онемогућити страном капиталу да уђе на српско тржиште ( јер је то само по себи лудост ). Једноставно, потребно је поједноставити прописе, извршити још коју "гиљотину прописа", смањити бирокатију ( тога скоро никад довољно ), укинути намете или их драстично смањити ( што се тиче земље у државном власништву, најбоље би било фактички изједначити фактички положај закупаца тог земљишта и осталих, углавном да имају ист права и могућности и да плаћају сви исту количину новца на исте намете. Закуп бих, да сам ППВ у ТВ ставио на симболичан износ. Јест, држава губи новац, али се олакшава земљораднику. Више му остане ) и успоставити систем у којем се домаћи земљорадници осигуравају до одређене границе од тога да им се не исплати живјети од земљорадње. То значи дозволити страним лицима да купују земљу под одређеним условима ( на примјер да има пријављено пребивалиште или боравиште током већег дијела године у општини у којој купује земљу ), али не тако да се превише заштите домаћи земљорадници па да се уљуљкају и не брину ни за шта, јер им држава помаже и помаже и помаже. Треба имати у виду да је земља ипак други случај у односу на фабрике. фабрику можеш срушити, премјестити, затворити и уништити па да је потпуно неупотребљива. Земљиште је увијек ту гдје јесте, увијек је употребљиво, а ако није лијепо искрчиш шуму, повадиш камење и шта све не и ето...може се радити. Земља је најсировији могући ресурс од стратешког значаја, не само по државу ( која би вољела, а по мени и требала да има одређене дозвољене контроле у овом подручју, али да се понаша углавном пасивно и интервенише у најтежим случајевима ) него и по домаће становништво. Колико људи може радити на обради земље, па колико тек се послова ствара од потребе за прерадом плодова са њива, продајом, превозом итд. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука