Jump to content

Путин је увредио Светог Руског Цара Мученика, називајући га"Никола Крвави"?!

Оцени ову тему

ПиП

Препоручена порука

Sve je potrebno uzeti u obzir pre no što se donese odluka o kanonizaciji bilo koga. A o čudima sada neću ni da govorim...

А ти си то размотрио боље од Руске Православне Цркве?

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Отац архимандрит Методије је заменик игуман манастира Валаама, који колико је мени познато припада Руској Православној Цркви. А МПЦ припада колико што и вл. Григорије Захумски припада РКЦ.

Човек је Македонац, и када му је отац преминуо служио је опело са клирицама из МПЦ (али не и литургија).

Utoliko crnje po njega...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

nije svetac onaj koga mi proglasimo za svetitelja, već onaj koga Bog proglasi za sveca... :bendoff:

А пошто Бог делује кроз Цркву, Бог светитеље проглашава кроз Цркву. Наравно, има много скривених светитеља, који нису проглашени, јер њихова светост треба тек да се открије, дал у овом, ил оном веку, то не знамо...

Тако да је велика јерес причати о неким "политичким" светитељима, које је прогласила једна, света, саборна и апостолска Црква. Можда би се то чак могло назвати хулом на Духа Светога, који делује кроз Цркву. Јер ко тврди да Црква проглашава "лажне" светитеље, тај тврди и да су јој и Свете тајне лажне.

Подели на овим сајтовима

Само једно слободно размишљање: покушати установити фиксиране и статичке схоластичке критерије за категорију светости у Православној цркви, је већ у старту промашај. Може се навести море аргумената и критерија, али све и да их сада све набрајамо, не могу се сасвим рационализовати, јер ко то од нас има увид у Божије критеријуме за било шта? Покајани разбојник је први ушао у Рај ("заједницу светих", да се тако изразим) и то без формалног крштења (гле чуда), а ми смо,на концу конца, сви призвани да будемо свети...Када би почели тим критеријумима да испитујемо и сопствену историју Цркве, ствари би се помало искомпликовале...Бог зна, а ако је Црква руковођена Духом Светим препознала некога као светитеља- ко смо ми  да то оповргавамо?

Ето, праштајте...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...