Jump to content

Грејање - отворена дискусија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Obzirom da nisam upucen, pretpostavljam da je ovo sasvim bezbedan i bezopasan sistem/nacin grejanja i hladjenja?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Obzirom da nisam upucen, pretpostavljam da je ovo sasvim bezbedan i bezopasan sistem/nacin grejanja i hladjenja?

Не постоји ништа безопасно чим је техника у питању, само опрез.

Ово што је Кордун навео је комбинација топлотне пумпе са гасом Р407 као медијумом а има и варијанта са изменом водом па догревањем путем фенкоил апарата. У наведеној варијанти добијаш однос око 1:3 уложене енергије и добијеног топлотног ефекта, слично као и код клима уређаја. Дакле, на 1 KW ел.енергије за рад компресора добијеш око 3 - 3,5 KW топлотне енергије.

Написаћу више о пелету као енергенту и котловима на пелет из онога што сам пронашао на нету и из искуства другова који имају такав котао. Ја користим алфа плам на чврсто гориво и ове зиме сам спалио 4,5 м3 дрва и око 500кг брикета. Али, изолација је 10цм фасаде на целој кући и нова столарија. Целе зиме у кратким рукавима.

Подели на овим сајтовима

Mozes li da napises nesto vise o potrosnji kotlova i peci na pelet?

Овако, из информација које су доступне на интернету и преко сајтова произвођача, потрошња варира у зависности од кубатуре коју грејеш, ефикасности ложишта, квалитета пелета.

Ово треће је најпроменљивија ставка јер пелет има неке своје карактеристике које произвођачи котлова захтевају како би котлови давали проспектне резултате.

Најважнији фактор је влажност пелета. Она мора да буде прописане влажности да би сагоревање било најефикасније. Дакле, ту је разлика од дрвета у смислу да просушено дрво даје јачи пламен од непросушеног (додуше и брже сагори) а код пелета је битно да има око 20% влаге (по сећању, ту се негде креће) јер тада даје најбољи однос утрошеног материјала и добијене енергије.

Осим тога, влажност одржава пелет у стању у којем треба да буде како би "пуж" могао да га транспортује до ложишта. Зато је јако битно да приликом куповине видите да је пелет упакован у најлон џакове и да нема отвора. то донекле гарантује да је влажност одржана. Даље је битан састав пелета, да знате да није додаван никакав лепак већ да је произведен само применом притиска.

Мој другар има салонски стан од 120 м2, висине 4 м. Узео је котао на пелет Милан Благојевић од 18KW и мислим да је набавио око 2 тоне пелета али му је маса остала јер је била блага зима. Котао на пелет је узео јер може да га програмира на 7 дана да контролише загрејаност ноћу, ујутру, преко дана.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...