R.Žiskar Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Помаже Бог! Дакле, гледао сам и тражио по форуму где би било најбоље да се отвори оваква тема па како нисам нашао ништа ближе а радиће се о техничким детаљима и искуствима везаним за грејање, што је део дома, а жена је стуб сваке куће, ево је овде. Дакле, електрично, чврста горива, гас? Централно или етажно? Материјали и технички детаљи монтаже? Позивам све који имају искуства или желе да учествују да дају своја мишљења. Помозимо једни другима да нам буде топлије, јефтиније. Јесте да смо на крају грејне сезоне али имам дојаву да индијанци већ трећу зиму сакупљају дрва, па.. obi-wan, Лидија Миленковић and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 индијанци већ трећу зиму сакупљају дрва ) Централно до сад, а обзиром на активности Индијанаца, и обзиром на најаву цена истог, морамо да нађемо други начин. Занима ме етажно грејање. Колко је скупа уградња, исплативост и избор брикета, димњак и сл. Драгоцен ми је сваки савет. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Прво и основно је да се распитате да ли можете да се "откачите" од централног, обзиром на приче да се људима наплаћује грејање иако су скинути радијатори, званично. Етажно грејање има своје, како предности, тако и мане. Основне предности су у томе да си "сам свој газда", грејеш се колико и кад ти треба и како си у могућности. Трошкови увођења етажног грејања зависе од више фактора. Најважнији су врста горива и квалитет управљања грејањем. Мало мање битни трошак су грејан тела у смислу да нема неке велике разлике у квалитету самих радијатора иако је њихов удео у трошковима увођења и више од пола. Етажно грејање се планира на основу кубикаже простора који треба да се греје, степену изолованости објекта, степену квалитета столарије и свакако према складишном простору за енергент. Е, сад, да би ишли у детаље, требало би мало конкретизовати ситуацију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 У питању је кућа, тако да није проблем "откачити" се од централног. Да ли могу да се користе постојећи радијатори ? Подстаница се налази у подруму друге куће ( заједнички зид ) у којој живи моја свекрва. Она жели да задржи централно грејање, али како ми посебно од ње плаћамо (по кубикажи наше куће), не очекујем проблеме у вези одвајања од те подстанице. Желимо да купимо шпорет за етажно грејање, како би га користили и за припрему хране, и за топлу воду у бојлеру. Такође ме занима да ли постоји неки сигурносни систем у случају нестанка струје и престанка рада пумпе. Излолација - никаква, столарија ужасна, али без икакве могућности да иве године урадимо нешто по том питању. Складишни простор - минималан. Зато верујем да би нам одговарала набавка брикета на месечном нивоу ( ако је остварива у мом граду). Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Ух, ниси баш у сјајној позицији а то је изолација куће. Првом приликом, најпреча ствар кад се буде могло. Постојеће радијаторе можеш да користиш, наравно, само је питање где ћеш да монтираш подстаницу (пумпа, пресостати, термостати и остале управљачке појединости). Требало би да ти је доводна цев (од подстанице) већег пречника и да се смањује пречник према радијаторима. Дакле, негде у близини тог вода би требало (мада није обавезно) и да се постави шпорет. Шпорет бирате према снази која вам је потребна за загревање воде у радијаторима. При томе не рачунаш просторију у којој ће шпорет да се налази јер ће њу шпорет грејати одавањем топлоте. Одокативна метода је да се преброје ребра радијатора (сва) и да се помножи са декларисаном снагом ребра. Ако не знате која је декларисана снага, по слици нађите на сајту продавца сличан, обично ставе снагу по ребру. Рачунајте да је то минимална снага која вам треба да се загрејете па шпорет бирате за степен виши (рецимо, ако вам треба 11KW снаге, узимате не шпорет који је 11KW него први јачи). Грејач за бојлер је око 4KW па и то треба додати у рачуницу. Даље, битан је димњак, узан димњак уме да загуши сагоревање и да шпорет не да пуну снагу. Што се тиче горива, брикети су, колико добри, због простора, толико могу да буду проблем јер брикет не можеш да подложиш. Да би брикет горео (тј. тињао) треба ти добар жар а то се постиже дрветом или угљем. Дакле, брикет иде само у комбинацији са још неким енергентом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Мислила сам да је једноставније. За изолацију знам да ћемо морати што пре да решимо питање. За ове техничке детаље, морам да се информишем чим будем могла. Ако не будемо ништа урадили - селим се у Африку. И, опет изнова, и изнова завидим међедима на зимском сну. Хвала ти много на информацијама, Жискар. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Мислила сам да је једноставније. Куд ћеш једноставније, већ имате изведену инсталацију. Ако немате места за дрво и брикете погледајте пелет, мало је скупљи котао и нема кувања (можда неки и има, мада нешто сумњам) али са плином за кување можете доста да уштедите. Додуше, котлови на пелет су преко 100.000 и то доста преко па је то инвестиција у старту, али смањује потребу да се ложи, празни пепео и сл. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Помаже Бог! Дакле, гледао сам и тражио по форуму где би било најбоље да се отвори оваква тема па како нисам нашао ништа ближе а радиће се о техничким детаљима и искуствима везаним за грејање, што је део дома, а жена је стуб сваке куће, ево је овде. Дакле, електрично, чврста горива, гас? Централно или етажно? Материјали и технички детаљи монтаже? Позивам све који имају искуства или желе да учествују да дају своја мишљења. Помозимо једни другима да нам буде топлије, јефтиније. Јесте да смо на крају грејне сезоне али имам дојаву да индијанци већ трећу зиму сакупљају дрва, па.. najidealnije korisstiti geotermalnu energiju ako imaš kuću, danas je to relativno pristupačno, recimo znam u novom sadu možeš nabaviti povoljno geotermalni sistem od gorenja, dobiješ u jednom grijanje zimi i hlađenje ljeti, jako su mali troskovi grijanja, bukvalno se samo dogrijavaš, radi na sljedećem principu, koristi se akumulirana temperatura tvog dvorišta na dubini od oko 2 metra gdje je stalna temperatura nekih 16- 18 stepeni, postavljaju se crijeva kroz koja cirkuliše voda, ona je dobar provoodnik temperature, transportuje se u kuću gdje se nalazi izmjenjivač toplote, to je trenutno najpametniji sistem grijanja, bukvalno trosis energiju samo za pogon pumpe sto nije veliak stavka, mislim da se citav sistem otplati kroz 2-3 godine, znaci nije velika investicija ako neko ima mogucnost kredita... e sada one osobe koje vole da sjiede u kratkoj majici na 28 stepeni u sobi kao što sam ja mi se jednostavno dogrijevamo minimalnom kolicinom energije, posto nije neki problem dogrijavati prostoriju od 20 stepeni na 28 Саша од Москве and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2014 geotermalnu energiju ako imaš kuću Тако је, само нису то баш мала улагања. На скици све то изгледа лепо и лако али рачунај да мораш да дигнеш земљу у дворишту у дубину до 2 метра а за то ти треба механизација. Даље, количина енергије коју добијаш је сразмерна површини коју си покрио цевима. У том смислу је боље да бушиш геотермални бунар (услов, да имаш воду на некој дубини). Ја имам бунар испред куће који сам хтео да користим као топлотну пумпу (принцип грејања геотерманих инсталација је у ствари топлотна пумпа) али кад сам чуо колико енергије ћу добити одустао сам одмах. Требало је бунар ископати још неких 30-так метара на постојећих 15 да бих добио неки валидан резултат. Али, дефинитивно је одлично решење ако неко има средства да уложи у старту. Још да се инсталација грејања и хлађења приликом зидања куће убаци у зидове и добијеш премију. Само смо још далеко од тога. Дефиниши "повољно", ако имаш информацију? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 ne mogu ti reći ništa o cijeni,zaboravi osam, ali niej bilo nesto ekstremno skupo. bio sam u jednoj kući kod koje je instaliran taj sistem, vlasnik je mmnogo zadovoljan time, kaže da su mu troškovi grijanja smiješni, ko za vodu.... doduše ima i termoizolacionu fasadu, to se podrazumijeva Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Куд ћеш једноставније, већ имате изведену инсталацију. Ако немате места за дрво и брикете погледајте пелет, мало је скупљи котао и нема кувања (можда неки и има, мада нешто сумњам) али са плином за кување можете доста да уштедите. Додуше, котлови на пелет су преко 100.000 и то доста преко па је то инвестиција у старту, али смањује потребу да се ложи, празни пепео и сл. Mozes li da napises nesto vise o potrosnji kotlova i peci na pelet? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 najidealnije korisstiti geotermalnu energiju ako imaš kuću, danas je to relativno pristupačno, recimo znam u novom sadu možeš nabaviti povoljno geotermalni sistem od gorenja, dobiješ u jednom grijanje zimi i hlađenje ljeti, jako su mali troskovi grijanja, bukvalno se samo dogrijavaš, radi na sljedećem principu, koristi se akumulirana temperatura tvog dvorišta na dubini od oko 2 metra gdje je stalna temperatura nekih 16- 18 stepeni, postavljaju se crijeva kroz koja cirkuliše voda, ona je dobar provoodnik temperature, transportuje se u kuću gdje se nalazi izmjenjivač toplote, to je trenutno najpametniji sistem grijanja, bukvalno trosis energiju samo za pogon pumpe sto nije veliak stavka, mislim da se citav sistem otplati kroz 2-3 godine, znaci nije velika investicija ako neko ima mogucnost kredita... e sada one osobe koje vole da sjiede u kratkoj majici na 28 stepeni u sobi kao što sam ja mi se jednostavno dogrijevamo minimalnom kolicinom energije, posto nije neki problem dogrijavati prostoriju od 20 stepeni na 28 Dobro, a kolika je otprilike cena za jednu prosecnu kucu? Sta sluzi kao sredstvo za dogrevanje - nesto na struju, na cvrsto gorivo...? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Dobro, a kolika je otprilike cena za jednu prosecnu kucu? Sta sluzi kao sredstvo za dogrevanje - nesto na struju, na cvrsto gorivo...? ne mogu se tačne cijene sjetiti, morao bi kontaktirati ovog poznanika da saznam koliko je njega izašlo... dogrijevanje možeš vršiti čim hoćeš, ali sada gledam, nije ni potrebno dogrijevanje ukoliko sistem radi na principima tople pumpe, zato sto je radna temperatura 65 stepeni, dakle potrebno je samo odrediti koje su tvoje energetske potrebe u KW za tvoj objekat i onda kupiš odgovarajući sistem, efikasnost tog sistema je 75%, znači od ukupno dobijene energije za grijanje 75% je čista geotermalna energija potpuno besplatna osim što u nju uračunaš amortizaciju sistema, a 25% od dobijene energije otapda na električnu struju koja služi za pogon geotermalne pumpe, idealno bi bilo za pumpu koristiti jedan fotoelektrični solarni panel time bi imao 100 % besplatno jedino odbiješ amortizaciju opreme. sistem radi kao frižider, samo je obrnut proces: obi-wan and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 koga zanima više ova stvar evo mu brošura jednog sistema u pdf formatu http://www.vaillant.rs/stepone2/data/downloads/9c/2f/01/Toplotne_pumpe_2011_11.pdf obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука