Jump to content

Računski zadatak, tajna u brojevima ili nešto jednostavnije

Оцени ову тему

Препоручена порука

.

Ah, il' sam ja nedostojan čitanja ove tako lepe Knjige, il' mi nedostaje pameti. Kako god, na svakom koraku stvari koje mi pitanja bude.

Po Marku, glava 8

17 И разумјевши Исус рече им: шта мислите што хљеба немате? Зар још не осјећате, нити разумијете? Зар је још окамењено срце ваше?
18 Очи имате и не видите? уши имате и не чујете? И не памтите ли
19 Кад ја пет хљебова преломих на пет хиљада, колико котарица пунијех комада накуписте? Рекоше му: дванаест.
20 А кад седам на четири хиљаде, колико пунијех котарица накуписте комада? А они рекоше: седам.
21 И рече им: како не разумијете?

Hrist je ovde govorio u vezi svoja dva čuda sa hlebovima kada je hranio puno ljudi. Ta dva događaja opisana su isto u Jevanđelju po Marku nešto malo pre ovog mesta [glava 6: 30-44 i glava 8: 1-10].

Ubeđen sam da ovde brojevi ti koji jesu nisu tek tako tu. Takođe, zašto je bilo 'potrebno' u kratkom vremenu u Jevanđelju opisati gotovo identičnu stvar? Razumem da se neke stvari ponavljaju i da je potrebno, ali ovde su sasvim blizu vremenski kako i u knjizi?

Takođe, postoji naizgled nelogičnost sa brojevima.

Prvi put je sa manje hlebova [ 5 ] nahranjeno više ljudi [ 5000 ] i preostalo je više korpi sa hlebom [ 12 ].

U drugom je sa više hlebova [ 7 ] nahranjeno manje ljudi [ 4000 ] i preostalo je manje korpi sa hlebom [ 7 ].

Neko će reći: 'Ma pusti brojeve, gledaj suštinu'!

Ali verujem da to sa brojevima nije puka stvar. Dalje ni suština mi nije savim jasna, ne verujem da je samo u tome da se još jednom pokaže da Hrist može činiti čuda. Još nečeg ima tu sa hranjenjem ljudi, tim brojevima i toga da je učenicima njegovim još okamenjeno srce?

I na kraju jednostavno ih pita како не разумијете?, kao da je sve prosto, i ne objašnjava dalje, a uglavnom zna da im pojasni priče ukoliko imaju preneseni smisao.

Da je jednostavno verujem da bi učenici njegovi shvatili već pre poruku?

:

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
Takođe, postoji naizgled nelogičnost sa brojevima.

U svemu može da se vidi neka logičnost. Ja verujem da ti brojevi koje pominješ nisu ništa izuzetno. Pa i da se otkrije neka zakonitost,ona ne bi mogla da prenese veću poruku od one koja je već data. Oni ne bi promenili ništa. Hristos je nahranio mnogo naroda sa malo hrane.Dogodilo se čudo.

17 И разумјевши Исус рече им: шта мислите што хљеба немате? Зар још не осјећате, нити разумијете? Зар је још окамењено срце ваше? 18 Очи имате и не видите? уши имате и не чујете? И не памтите ли 19 Кад ја пет хљебова преломих на пет хиљада, колико котарица пунијех комада накуписте? Рекоше му: дванаест. 20 А кад седам на четири хиљаде, колико пунијех котарица накуписте комада? А они рекоше: седам. 21 И рече им: како не разумијете?

5 hlebova na 5 000-> 12 kotarica ostaje

7 hlebova na 4000->7 kotarica ostaje

Postojale su 2 grupe ljudi. Jendna je bila veća,manje je jela,druga je bila manja i više je jela. Niko nije bio gladan. :D

:351780:

Подели на овим сајтовима

^^ ili mu drhte ruke na njegov pomen. On se njega i sa slike plaši!

Da se vratimo temi:     jednako me interesuju lična mišljenja Vaša, kao i tuđa, ukoliko imate link ili uput na knjigu tekst i sl.

ili bavljena brojevima iz ovog događaja Jevanđelja nije bilo?

Подели на овим сајтовима

@@Tristatri,

Немој вадити делић из целине. Битно је оно пре, што ти ниси навео, и зашто им Христос ово каже.

Христос држи важну проповед, а они брину шта ће јести, јер нема хлеба да се сви нахране. Подсећејући се претходних догађаја, каже да не брину о стомаку,  да им не говори о храни ("квасцу фарисејском").

А бројеви су ту да покажу Његову свемоћ, у коју и даље сумњају апостоли, и ученици, који имају у том тренутку кратко памћење. Обрнута пропорционалност, тј. да са мање хране може да нахрани више људи, само наглашава Божију свемоћ.

Ово "како не разумете", укорева њихово кратко памћење, јер они, поред два чуда са умножењем хране, и даље брину шта ће јести, и како се наситити.

Не бих ти знао рећи зашто су баш ти бројеви узети, а не неки други. Мени (нама) није јасно, али сигурно је јасно оном коме треба да буде јасно, и коме то нешто значи. Тренутно теби може да голица само знатижељу, да упрегнеш свој мозак, да би дошао до решења, које не мора бити нити јединствено, нити тачно. А решење би само подигло људску гордост, да човек помисли да је нешто више од других.

Подели на овим сајтовима

Brojevi u Bibilji nemaju neki preterano mističan smisao, pogotovo nemaju magičan smisao, kao što tvrdi Kabala, ali imaju simbolički smisao. Npr. sedmica obično simboliše savršenstvo, a dvanaestica Carstvo Božije. Evo jednog dobrog teksta, na sasvim drugu temu, takođe egzegetski obrađenu, gde je na osmoj stranici ukratko objašnjena eshatologičnost broja dvanaest.  https://www.academia.edu/3709347/_

Što kažu, mojih 10 centi :)

Подели на овим сајтовима

А у овом тексту http://www.verujem.org/teologija/ziziulas_svetitelji.htm ,  у поглављу са поднасловом "Светост кaо црквено искуство" има нешто мало о смислу бројева три и седам. Е сад, да ли је негде тема библијских бројева обрађена посебно, нешто не могу да се сетим. Ако неко зна такав рад, могао би да подели...

Подели на овим сајтовима

Мада, Јеванђеље увек треба да буде подстицај на креативност. То значи да нема, као у неком квизу, коначног одговора, већ увек непрестално трагање за смислом, тј. за Христом.

Подели на овим сајтовима

.

Hvala zlaja na odgovorima. Da ne bude zabune, ja u brojvima nisam nisam tragao za mističnim ili magičnim smislom. 

(Iako matematematiku smatram majkom istine, a ne sluškinjom drugih nauka kako je ponekada nazivaju).

Mene je zbunila ovde ta već na prvi pogled nelogičnost:

- sa manje hlebova nahranjeno više ljudi i preostalo je više.

- sa više hlebova nahranjeno manje ljudi i preostalo je manje korpi sa hlebom.

Bez obzira na iznose samih brojeva. Takođe, i Hristovo pitanje Kako ne razumete?, kao da je sve prosto.

Ma samo nekoliko stihova pre idu Hristove reči: Zaista vam kažem: neće se dati rodu ovome znak.

To sam sada zagledao ponovo. A i u ovoj glavi je, potom, i onaj deo sa isceljenjem slepoga 'iz dva puta'. A u vezi toga mi je neko sa foruma dao divno, divno objašnjenje. Inače, o umnožavanju hlebova pisano je u sva četiri Jevanđelja. Kod Marka na dva mesta.

Pogledaću sva, bez kompiliranja, kako reče Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Андреј, u predavanju sa linka što ga ostavi verum est in beer na prethodnoj strani.

Hvala zlaja.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...