Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

Onanov greh je bio u tome što on nije hteo da ostavi porod,greh što nije želeo da ima decu,iako je mogao.U starom zavetu  je to bio veliki greh,jer se protivio Božijoj zapovesti:"Rađajte se i mnozite se".Moje mišljenje.

kako moze biti grijeh, ko nemoze djecu imati ?, nekako isto nije jasno, kako ko znao  u to vrijeme da mogao imati djecu ,jel bilo mogucnosti  tada da ode  doktoru  
? Uz najbolju želju,Suzo,ne razumem te. :)

ја сам разумела да Суза пита како је могуће да је грех ако неко нема деце ? И како се онда у оно време могло са сигурношћу тврдити да баш та особа не може да има деце ( подразумевало се да је то увек жена, зар не ? ), јер тад неплодност није могла да се утврди медицинским анализама.

Ehm, postojale su i u to vrijeme metode vrlo pouzdane za utvrdjivanje plodnosti i neplodnosti partnera. Isto toliko pouzdane koliko i jednostavne, to bi se čudila. Mladenec kome nije bilo jasno što ta djeca nikako nejdu nije gledao po mikroskopima već je to isprobao pa čak i na nekoliko okolnih nekakvih ženskih što mu se našle pri ruci ako je htio da bude sasvim siguran. A ženske isto tako, samo s tom razlikom što su imale manji dodatni problem i komplikaciju s tim da ubijede svog muža crnog ko Arap kako je to sasvim ok što im se rodilo blondato djetešce! Muški takvih problema nisu imali, nije bilo sudova ni alimentacija ko danas. Zato je bilo više uzbudjenja i iznenadjenja kad  su ona djeca poslije 20 i više godina uspjela nekako istražiti i dokopati se svog oca - roditelja iz razno-raznih informacija a ti takvi "neplodni" očevi su potom imali svima šta objašnjavat. Sav taj preostali svoj život su provodili objašnjavajući tim svojim ženama otkud im ona svakakva mladunčad što im se odjednom glasi za sinove i kćeri. Zbog svega toga najvjerovatnije i sekiracije spojene s tim objašnjavanjima i raspravama su ljudi naročito muškarci tada umirali vrlo rano već izmedju 40 i 50 godine života.

To su bile takve te porodične "mistifikacije". Bio vesel život tada!

4chsmu1      29dz8zk      7896634       bliss jeeee  

Подели на овим сајтовима

Onanov greh je bio u tome što on nije hteo da ostavi porod,greh što nije želeo da ima decu,iako je mogao.U starom zavetu  je to bio veliki greh,jer se protivio Božijoj zapovesti:"Rađajte se i mnozite se".Moje mišljenje.

kako moze biti grijeh, ko nemoze djecu imati ?, nekako isto nije jasno, kako ko znao  u to vrijeme da mogao imati djecu ,jel bilo mogucnosti  tada da ode  doktoru 
? Uz najbolju želju,Suzo,ne razumem te. algabacaju

ја сам разумела да Суза пита како је могуће да је грех ако неко нема деце ? И како се онда у оно време могло са сигурношћу тврдити да баш та особа не може да има деце ( подразумевало се да је то увек жена, зар не ? ), јер тад неплодност није могла да се утврди медицинским анализама.

:)
Подели на овим сајтовима

Po meni Onan je tu gresio na vise nacina...

Prvo nije hteo da slusa Zakon Boziji,pa je popio cusku od Boga kao i Adam.Nije poslusao ni zakon da podigne bratu porod,nije poslusao ni zakon o napunjivanju zemlje i sto je najvaznije koliko sam mogao da primetim,poslusao je Djavola bas kao i Adam i Eva,bas kao i Kain.Ucinio je novi greh,za koji niko do tad nije ni znao-onanisanje,bacanje semena na pod,u blato.Za prvi greh bilo koje vrste uvek je stizala strasna kazna.Satana za gordost popio sut kartu ,Adam i Eva iz edenskog vrta radi sumnje i neposlusnosti,ovog kukavca verovatno radi  novog zla koje je ostavio u nsledje covecenstvu girl_jumping

Moj neki stav.Mozda gresim,sta znam.....

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

Ucinio je novi greh,za koji niko do tad nije ni znao-onanisanje,bacanje semena na pod,u blato.

Ali koliko god to zvučalo čudno Onan nije onanisao.

On je zaista "vodio ljubav" sa svojom novom ženom. Jedino se nije praznio u nju, a to je vid kontracepcije koji i danas mnogi vrše.

Znači nije onanisao u smislu s tim šta se danas podrazumeva pod onanisanjem. "timarenje konja, mirisanje ljubičice..."

...

zaboravih pravoslavnu reč... "rukoblud"

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Nije dokazano,ni da jeste,ni da nije.Mnogi pravoslavni Teolozi,ai duhovnici tvrde da je to-masturbiranje.a nei tvde suprotno.Mada moze da bude,a i ne mora da bude...

A Avnan, znajući da neće biti njegov porod, kad leže sa ženom brata svog prosipaše na zemlju, da ne rodi dece bratu svom.

Tvoje zapazanje je odlicno,s tim sto smatram da je ipak musko sabotiranje mnogo teze od zenskog.Ipak je covek prvenac,ipak je na Muzu blagoslov,ipak je muskarcu Bog dao cast,dar,dostojanstvo podizanja(stvaranja) Zivota.A to Onan odbaci....

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

За мене то јесте као рукоблуд,јер ако је водио љубав водио је и због деце,да се множимо.Ако он води љубав,па баци семе,онда нема никаке користи од њега,самим тим то је грех?

Подели на овим сајтовима

Po toj teologiji i korišćenje kondoma, tableta, i ostalih vidova zaštite protiv polnih bolesti i neželjene trudnoće su isto onanija.

Jel zaista pročitajte više tu glavu famoznu. Za 3 minuta se pročita, a ne da na osnovu "negde sam čuo" pričate.

Onan je platio glavom zato što nije želeo imena svome bratu da ostavi, a ne zato što je rukobludio.

A taj greh čini svako ko koristi bilo kakav vid kontracepcije. I tu se radi onda pre svega o grehu protiv reči Božije "Množite se..."

:)

Čak je suviše trapavo dato latinsko ime tom grehu po starozavetnom Onanu. Jel Onanov greh je vezan za mnogo tih radnji a ne isključivo na jednu.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Po toj teologiji i korišćenje kondoma, tableta, i ostalih vidova zaštite protiv polnih bolesti i neželjene trudnoće su isto onanija.

Jel zaista pročitajte više tu glavu famoznu. Za 3 minuta se pročita, a ne da na osnovu "negde sam čuo" pričate.

Onan je platio glavom zato što nije želeo imena svome bratu da ostavi, a ne zato što je rukobludio.

A taj greh čini svako ko koristi bilo kakav vid kontracepcije. I tu se radi onda pre svega o grehu protiv reči Božije "Množite se..."

sideways9

Čak je suviše trapavo dato latinsko ime tom grehu po starozavetnom Onanu. Jel Onanov greh je vezan za mnogo tih radnji a ne isključivo na jednu.

Ја нигде нисам рекао "негде сам чуо"..ја сам рекао за мене..ако ћемо по томе да је бацање семена грех,онда по тој логици контрацепција у било каквом виду је грех..

Подели на овим сајтовима

СВЕТИ ИГЊАТИЈЕ БРЈАНЧАНИНОВ

СЛОВО О СМРТИ

СМРТНИ ГРЕХ

Раније је било речено да смртни грех православног хришћанина, неисцељеног дужим покајањем, подвргава сагрешившег вечној муци; такође је речено да незнабошци, муслимани и друга лица која припадају религијама, још овде представљају посед ада и лишени су сваке наде на спасење, будући лишени Христа, јединог средства за спасење. Смртни греси за хришћане су следећи: jepec, раскол, богохулство, отпадништво, врачање, очајање, самоубиство, блуд, прељуба, противприродни блудни греси, родоскрвнуће, пијанство, светогрђе, убиство, крађа, лоповлук и свака сурова, нечовечна озледа. Само један од ових грехова - самоубиство - не подлеже лечењу покајањем, а сваки од њих усмрћује душу и чини је неспособном за вечно блаженство, док она не очисти себе одговарајућим покајањем. Ако човек падне само једанпут у један од ових грехова, он умире душом: Јер који сав закон одржи, рекао је Божији брат, а сагријеши у једноме, крив је за све. Јер онај који је ре као: Не чини прељубе! Рекао је и: Не убиј! Ако дакле не учиниш прељубу а убијеш, постао си преступник закона.[1]

Ко падне у смртни грех нека не запада у очајање! Нека прибегне леку покајања, на које га до последњег минута његовог живота призива Спаситељ, благовестећи у светом Јеванђељу: Који вјерује у Мене, ако и умре, живјеће.[2] Но веома је мучно пребивати у смртном греху, мучно је када се смртни грех претвори у навику! Никаква добра дела не могу да искупе из ада душу која се до свога разлучења од тела није очистила од смртног греха. У време владавине грчког цара Лава живео је у Константинопољу човек, веома славан и богат, који је давао обилну милостињу сиромашнима. На несрећу, он се предавао греху прељубочинства, и остао у њему до старости, јер се одавно у њему беше усталио овај зли обичај. Непрестано дајући милостињу, он не одступаше од прељубе - и тако изненада умре. Много је размишљао о његовом уделу патријарх Генадије са другим епископима. Једни су говорили да је он спасен, према речима Писма: Откуп је за живот човјеку богатство његово.[3] Други су говорили супротно, јер слуга Божији мора да буде непорочан и неупрљан, како је такође речено у Писму: Јер који сав закон одржи, а сагријеши у једноме, крив је за све,[4] Од све правде његове ништа се неће споменути,[5] и Бог је рекао: У чему те затекнем, у томе ћу ти и судити.[6] Патријарх је заповедио монасима по свим манастирима и свим затворницима да моле Бога, како би им открио о судби почившега, и Бог је то открио неком затворнику. Онда је он позвао патријарха и испричао му пред свима: "Прошле ноћи док сам стајао на молитви, угледах неко место које је с десне стране изгледало као рај, пун неисказаних блага, а с леве - као огњено језеро, чији се пламен уздигао до облака. Између блаженог раја и страшног огња стајао је умрли свезан и стењао страшно; он је често бацао поглед ка рају, а затим горко ридао. И видех светлоносног Ангела како му приступа и говори: "Човече! Зашто стењеш узалуд? Ево, ради милостиње твоје, избављен си од муке, а зато што се ниси оставио нечистог блуда, лишен си блаженога раја." Патријарх и они који бејаху с њим, чувши то, испунише се страхом, и рекоше: Истину је објавио апостол Павле: Бјежите од блуда. Сваки гријех који човјек учини ван тијела је, а који блудничи своме тијелу гријеши.[7] Где су они што говоре: Ако и упаднемо у блуд, ми ћемо се спасти милостињом! Милостиви, ако је он заиста милостив, дужан је да најпре самог себе оправда и стекне чистоту тела без које нико неће угледати Бога. Не доноси никакве користи сребро, раздавано руком нечистом и душом непокајаном.[8]

НАПОМЕНЕ:

1. Јк. 2; 10, 11.

2. Јн. 11, 25.

3. Приче, 13, 8.

4. Јк. 2; 10, 11.

5. Језек. 33, 13.

6. Језек. 33, 20.

7. 1. Кор. 6, 18.

8. Пролог. 12. авг.

Подели на овим сајтовима

• 10 months later...
  • 6 months later...

Moguće da je ova tema već bila na forumu.

U vreme posta ljudi se češće ispovedaju i pričešćuju pa me zanima kako vi ocenjujete kad ste zgrešili?

Postoje situacije kad shvatiš da si kriv i isto ispovediš, međutim postoje "granični" slučajevi kad pojedinac sam, svojom savešću odlučuje da li je nešto greh ili nije.

Sveštenik kod kog se ispovedam mi kaže da mu na ispovest dodju ljudi koji smatraju da ništa loše nisu uradili i da nemaju šta da ispovede. Onda ih on pita: "A jeste li prešli ulicu negde van pešačkog?" :)

Подели на овим сајтовима

Врло једноставно. У православној Цркви грех је све оно што представља промашај циља, а циљ је заједница са Богом. Дакле, све оно што те спутава да оствариш ту заједницу је грех, па било то вишечасовно играња игрица или одваљивање од алкохола...

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Све оно чега би се могао постидети пред Богом и онима који ће те љубављу и са загрљајем дочекати у Царству Божијем - грех је.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

наравно, ако те икако игрице или повремени алкохол везују за Цркву, онда није :)

није у питању релативизација, јер Православље није црно-бели свет, већ је питање слободе која иде на корист и христоликост.

Подели на овим сајтовима

амартија=грех=трагична привилегија на човечката личност да ја промаши својата суштинска цел, во релација са Бога, ближниот и со себе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...