RYLAH Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 На који начин си, или сте, утврдили? Читај уназад, па ћеш да видиш. Ко каже да им не смета? Ја нисам видео било где и било када неког комшију који се буни зато што му је комшија искључен са даљинског грејања. Ако грешим, молим те упути ме на конкретан чланак или на иницијативу од стране скупштине зграде према комшији који је искључен због неплаћања. Је си ли ти видовит па знаш да ће грејати? Шта је са гомилом станова које су појединци куповали са намером рентирања док је у мом граду била гужва због шверца? Сада има доста таквих станова празно. (ето само један пример а о самцима, разним муљавцима итд да и не говорим) И станари који су им комшије цвокоћу сваке зиме, јел тако? Или и не примећују да их нема, што је далкео вероватније? Ово задње најлакше се објашњава "ћебовањем". Не објашњава се. Ћебовање може да буде последица колективног кажњавања због појединца, или кад група узме правду у своје руке, али не објашњава шта је "друштвена обавеза". На пример, било је случајева премлаћивања од стране руље зато што је неко Ром. Јел то значи да је њему "друштвена обавеза" била да буде Србин ил нешто треће? Не дај Боже да си ми комшија, видим да би ја добровољно мењао стан. Закачио си се са "избркану" папирологију, пропусте и немар разноразних локалних управа и топлана, али никако не желиш да признаш да у згради ниси сам него си члан колектива. Управо супротно. Ја са свим својим комшијама живим одлично, ни са једним се никада нисам посвађао или покачио, зато и нећу да дозволим да ми мамлази из разник комуналних предузећа продају ретардиране приче којима хоће да прикрију свој нерад и аљкавост, и да још мојим комшијама продају причу како ће они да пате због мене. Изађи са својим предлозима пред било коју скупштину станара, па ћеш у великој већини видети колико си т.ј. ниси у праву. Схвати да ти немаш проблем ни са локалном самоуправом ни са топланом већ са већином станара који ће увек подржати одлуку да нема појединачног искључивања са градског грејања. Схвати да проблем не постоји. Проблема, једноставно, нема. Комшије вероватно ни не знају када се некоме искључи грејање или струја или вода, сем ако им тај не дође да укључи продужни кабал код њих у стану. Нит им је хладније, нит су им већиу рачуни, нит имају било каквих последица ако неко неће да се греје на топлану. И нема шта скупштина зграде да дозвољава или не дозвољава, кад није то заједничка имовина и не наноси штету било коме. Ако ја хоћу да се грејем на даљинско грејање хоћу, ако нећу, не могу да ме натерају, сем ако се не понуде да плаћају рачун за мене (не верујем да има толико лудих људи у овој земљи). Нити могу да утичу на топлану да ми не искључи грејање ако немам да платим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Читај уназад, па ћеш да видиш. Ја нисам видео било где и било када неког комшију који се буни зато што му је комшија искључен са даљинског грејања. Ако грешим, молим те упути ме на конкретан чланак или на иницијативу од стране скупштине зграде према комшији који је искључен због неплаћања. И станари који су им комшије цвокоћу сваке зиме, јел тако? Или и не примећују да их нема, што је далкео вероватније? Не објашњава се. Ћебовање може да буде последица колективног кажњавања због појединца, или кад група узме правду у своје руке, али не објашњава шта је "друштвена обавеза". На пример, било је случајева премлаћивања од стране руље зато што је неко Ром. Јел то значи да је њему "друштвена обавеза" била да буде Србин ил нешто треће? Управо супротно. Ја са свим својим комшијама живим одлично, ни са једним се никада нисам посвађао или покачио, зато и нећу да дозволим да ми мамлази из разник комуналних предузећа продају ретардиране приче којима хоће да прикрију свој нерад и аљкавост, и да још мојим комшијама продају причу како ће они да пате због мене. Схвати да проблем не постоји. Проблема, једноставно, нема. Комшије вероватно ни не знају када се некоме искључи грејање или струја или вода, сем ако им тај не дође да укључи продужни кабал код њих у стану. Нит им је хладније, нит су им већиу рачуни, нит имају било каквих последица ако неко неће да се греје на топлану. И нема шта скупштина зграде да дозвољава или не дозвољава, кад није то заједничка имовина и не наноси штету било коме. Ако ја хоћу да се грејем на даљинско грејање хоћу, ако нећу, не могу да ме натерају, сем ако се не понуде да плаћају рачун за мене (не верујем да има толико лудих људи у овој земљи). Нити могу да утичу на топлану да ми не искључи грејање ако немам да платим. Имаш заједничке зидове, имаш цеви кроз стан. Нека је у питању само додатних 5 степени целзијуса (а ја тврдим да је и више, јер у негрејаном стану између два грејана буде 10 а негде и више степени када је напољу минус) то није пало са неба. Та енергија је дошла од некуда. Комшијска или топланина небитно, твоја није. Што се тиче ћебовања, немој да га поредиш са хулиганима и руљом јер са тиме нема никакве везе. Углавном су били ћебовани они појединци због којих је (т.ј. због њиховог чињења или не чињења цео вод, спаваона или неки други облик јединице) испаштао. То је била прећутно дозвољена мера и тиме је колектив "убеђивао" појединца да мора да испуњава своје обавезе иначе испашта цео колектив. Тако су старешине стварале јединицу у којој сви морају бити свесни да су део а не систем. И хвала им за то. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Имаш заједничке зидове, имаш цеви кроз стан. Нека је у питању само додатних 5 степени целзијуса (а ја тврдим да је и више, јер у негрејаном стану између два грејана буде 10 а негде и више степени када је напољу минус) то није пало са неба. Та енергија је дошла од некуда. Комшијска или топланина небитно, твоја није. Ја опет питам да ми покажеш пример где се неко бунио због тога, ајде да се манемо теоретисања. Ако нема примера да је некоме сметало, онда причамо напамет да то некоме смета, односно да неко због тога исплашта, јел тако? Односно, изабрали смо да верујемо топлани која у целој причи има интерес, да ти наплати нешто што не може и не сме да ти наплати јер ниси ни у каквом односу са топланом. Што се тиче ћебовања, немој да га поредиш са хулиганима и руљом јер са тиме нема никакве везе. Углавном су били ћебовани они појединци због којих је (т.ј. због њиховог чињења или не чињења цео вод, спаваона или неки други облик јединице) испаштао. То је била прећутно дозвољена мера и тиме је колектив "убеђивао" појединца да мора да испуњава своје обавезе иначе испашта цео колектив. Тако су старешине стварале јединицу у којој сви морају бити свесни да су део а не систем. И хвала им за то. Што се тиче ћебовања, радило се о закону руље која узме "правду" у своје руке. Било је дозвољавано јер је војска систем који се заснива на строгој послушности и свако ко мало искаче треба да буде кажњен, односно да му буде савршено јасно да не сме да штрчи. Ти односи су добри када треба да ратујеш против некога, али су идиотски ако хоћеш да правиш сруштво које иде напред. Надам се да се не залажеш за такву врсту односа и у друштву? И ево, четврти пут, молим те да ми кажеш конкретно шта је то "друштвена обавеза"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Ја опет питам да ми покажеш пример где се неко бунио због тога, ајде да се манемо теоретисања. Ако нема примера да је некоме сметало, онда причамо напамет да то некоме смета, односно да неко због тога исплашта, јел тако? Односно, изабрали смо да верујемо топлани која у целој причи има интерес, да ти наплати нешто што не може и не сме да ти наплати јер ниси ни у каквом односу са топланом. Што се тиче ћебовања, радило се о закону руље која узме "правду" у своје руке. Било је дозвољавано јер је војска систем који се заснива на строгој послушности и свако ко мало искаче треба да буде кажњен, односно да му буде савршено јасно да не сме да штрчи. Ти односи су добри када треба да ратујеш против некога, али су идиотски ако хоћеш да правиш сруштво које иде напред. Надам се да се не залажеш за такву врсту односа и у друштву? И ево, четврти пут, молим те да ми кажеш конкретно шта је то "друштвена обавеза"? Не надаш се добро. Од када сам видео где нас тај "напредак" води, а и цео свет, веруј ми да се све више залажем за такво друштво. О друштвеној обавези сво време разговарам. Исто као да се возимо аутомобилом, а ти ме питаш шта је аутомобил? Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Е сад, у тој ситуацији, како то да комшијама не смета када им, рецимо, топлана искључи кошију са система због дуговања, што је прилично реална и честа појава? Ne smeta im zato sto ih toplana indirektno greje preko njihovih zidova. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Не надаш се добро. Од када сам видео где нас тај "напредак" води, а и цео свет, веруј ми да се све више залажем за такво друштво. Одлично. Онда се кандидуј на изборима, па види колико би људи подржало такво друштво. Када победиш на изборима, онда си слободан да правиш такво друштво. У овом и оваквом друштву, оно што неко нема право да ти наплати, не сме да ти наплати и нема органа који би могао да те натера да платиш оно што не дугујеш. О друштвеној обавези сво време разговарам. Исто као да се возимо аутомобилом, а ти ме питаш шта је аутомобил? Не разговараш. Разговараш о ћебовању, о потреби да се плати нешто што не треба да се плаћа зарад неког имагинарног општег добра (које иначе није угрожено), али нигде ниси конкретно рекао шта је то друштвена обавеза. Дакле, хајде, ево већ пети пут, реци ми шта је то "друштвена обавеза"? Без примера, без неких општих места, јасно и прецизно ми дефиниши шта је то "друштвена обавеза", да бих и ја знао о чему овде уопште причамо. Можда сам глуп па нисам схватио иако си ми већ рекао, али ми онда молим те реци то на јасан и прецизан начин. Ако можеш да дефинишеш, наравно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Понекад се задивим да одрасли знају да играју глувих телефона... Ја и Јустин смо лепо објаснили да, по законима термодинамике, околни станови (који се греју) предају топлоту путем кондукције зидова који проводе топлоту од простора више температуре у простор ниже темп. Како је тих околних станова више, тј већа је запремина простора са temp=const од запремине стана који се не греје-рачун је јасан који је смер кретања топлоте. Друго, кроз сваки стан пролазе цеви грејања и остављају одређену количину топлоте, то је свима јасно. Како се овај проблем решава? А: сви плаћају грејање. Све је ок. Б: сваки стан има калориметре који мере темп. воде у систему. Онај који греје стан другачије, биће му измерено колико му је (ако му је) предато топлоте и то плати. Ако је боље грејао од топлане (нисам срео тај случај у згради), да му се рефундира. В: Српска варијанта без (уговора и) калориметра. РИЛАХ да нам докаже да станари зграда куповином стана са даљинским грејањем нису преузели одређене обавезе у погледу грејања. Морају бити бар због цеви које пролазе кроз њихов стан. Куповином стана прихвата се та чињеница, као и чињеница да се НЕ МОЖЕ НЕМАТИ икакав контакт са грејањем, просто такви су услови кад купујеш стан. И ако хоћеш, физички је неизводљиво да немате НИШТА с њима-бар због цеви, за зидове САМ ОБЈАСНИО. Тако да ти као правник и Одахвиинг као контраш можете само да видите да нисте у праву ОСИМ ЈЕДНОГ СЛУЧАЈА, а о томе смо ја у Зајрон тупили од прве стране: Г: ако се наплаћује по квадрату стана без калориметра. Ако се тада неко хоће искључити, долази до заврзлама. Неки мисле да не треба ништа да плате (математички нетачно и непоштено), топлане наплаћују 30%пуне цене (непоштено и математички дискутабилно од зграде до зграде) а нико да каже има ли какав законски, уговором утврђени или неки други акт, закон, одлука... ПРАВНИЦИ, ГДЕ СТЕ ДА РАЗЈАСНИТЕ а не да мрсите ??? "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Do sada je postojalo centralno , podno, etazno... Od sada imamo i zidno grejanje ! Za sad samo u Vrbasu. RYLAH and Ромејац је реаговао/ла на ово 2 Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 РИЛАХ да нам докаже да станари зграда са даљинским грејањем нису преузели одређене обавезе у погледу грејања. Ево, одмах да поновим оно што сам већ пар пута рекао, ал нема ко да чита: Кад потписујеш уговор, у уговору се наведе шта јеси и шта ниси обавезан да плаћш. Наведе се које су твоје обавезе у случају раскида уговора, како се уговор раскида, и шта свака страна има право, а шта су јој обавезе. Ако у уговору стоји да он има однос са топланом за цео живот, све док станује у том стану, и да и након раскида уговора има обавезу да плаћа нешто, одлично, имају право да му наплате. Ако у уговору то не стоји, имају право да плачу и да га мрзе. Пази, ти кад раскидаш уговор, платиш да ти пломбирају радијатор (не могу да ти га узму јер је твој), а цеви су једним делом твоје, јер су укључене у цену стана, јер је то нешто што је утицало на цену твог стана (инвеститор и топлана су закључили уговор о томе и онда су трошкови сразмерно распоређени на све станове). Е сад, кад си већ платио за раскид тог уговора и они су прихватили да се уговор раскине без неких додатних обавеза по тебе (не би ни имали право да ти направе неке додатне обавезе), одакле им сад право да ти наплате нешто што никада није постојало као обавеза, чак ни као назнака обавезе? У случају искључења због неплаћања корисник опет не плаћа било какву накнаду за грејање зидова, шта је са тим? То значи да је онај који не плаћа у привилегованом положају у односу на оног који плаћа? Ето, ако треба још појашњења, ту сам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Do sada je postojalo centralno , podno, etazno... Od sada imamo i zidno grejanje ! Za sad samo u Vrbasu. Немој опет, објаснио сам ти да има свуда. Ево, мој зет је у згради, немају калориметри, и од ове сезоне су подигли цену тако да плаћа месечно безобразних 11 500 у сезони. Хтео да се искључи и греје на струју али када су му објаснили да МОРА плаћати, по уговору, 30% ако неће грејање-одустао. Да да џабе 3 500 топлани а после и једно 6000 ЕД за ТА пећ и радијатор и опет да буде свеже...Ћути, трпи и плаћај или се сели... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Ја и Јустин смо лепо објаснили да, по законима термодинамике, околни станови (који се греју) предају топлоту путем кондукције зидова који проводе топлоту од простора више температуре у простор ниже темп. Како је тих околних станова више, тј већа је запремина простора са temp=const од запремине стана који се не греје-рачун је јасан који је смер кретања топлоте. To bi trebalo da pretpostavlja da onaj koji nije na centralnom uopste ne greje stan zar ne?Ili bar dok mu komsije ne zagreju zidove pa onda i on pocne da greje a dotle se smrzava? Ali on greje ali na drugi nacin i posto nije vezan za centralno mozda pocne i pre da greje jer njemu tako odgovara i onda ispada da on komsijama greje zidove... Морају бити бар због цеви које пролазе кроз њихов стан. Ovde nije rec o cevima koje prolaze kroz stan i koje toplana moze da naplati u iznosu 10% ako se ne varam, ovde je rec o zidnom grejanju bukvalno. Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Одлично. Онда се кандидуј на изборима, па види колико би људи подржало такво друштво. Када победиш на изборима, онда си слободан да правиш такво друштво. У овом и оваквом друштву, оно што неко нема право да ти наплати, не сме да ти наплати и нема органа који би могао да те натера да платиш оно што не дугујеш. Не разговараш. Разговараш о ћебовању, о потреби да се плати нешто што не треба да се плаћа зарад неког имагинарног општег добра (које иначе није угрожено), али нигде ниси конкретно рекао шта је то друштвена обавеза. Дакле, хајде, ево већ пети пут, реци ми шта је то "друштвена обавеза"? Без примера, без неких општих места, јасно и прецизно ми дефиниши шта је то "друштвена обавеза", да бих и ја знао о чему овде уопште причамо. Можда сам глуп па нисам схватио иако си ми већ рекао, али ми онда молим те реци то на јасан и прецизан начин. Ако можеш да дефинишеш, наравно. Никакво имагинарно опште добро није у питању, него је у питању то што имаш заједничке зидове од којих добијаш топлоту коју не плаћаш. То је једноставно чињенично стање које не може да се мења зато што се теби то не свиђа. Пошто већ мени предлажеш кандидатуру, рекао сам ти лепо изнеси твоје идеје пред колективе којих се ова тема дотиче па ћеш видети за шта је већина. И Богу хвала што је тако. Пошто ми је досадило да се понављам а теби је или досадно или немаш паметнија посла, овде завршавам расправу. Нађи сад неког другог мало да .... Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Ево, одмах да поновим оно што сам већ пар пута рекао, ал нема ко да чита: Кад потписујеш уговор, у уговору се наведе шта јеси и шта ниси обавезан да плаћш. Наведе се које су твоје обавезе у случају раскида уговора, како се уговор раскида, и шта свака страна има право, а шта су јој обавезе. Ако у уговору стоји да он има однос са топланом за цео живот, све док станује у том стану, и да и након раскида уговора има обавезу да плаћа нешто, одлично, имају право да му наплате. Ако у уговору то не стоји, имају право да плачу и да га мрзе. Пази, ти кад раскидаш уговор, платиш да ти пломбирају радијатор (не могу да ти га узму јер је твој), а цеви су једним делом твоје, јер су укључене у цену стана, јер је то нешто што је утицало на цену твог стана (инвеститор и топлана су закључили уговор о томе и онда су трошкови сразмерно распоређени на све станове). Е сад, кад си већ платио за раскид тог уговора и они су прихватили да се уговор раскине без неких додатних обавеза по тебе (не би ни имали право да ти направе неке додатне обавезе), одакле им сад право да ти наплате нешто што никада није постојало као обавеза, чак ни као назнака обавезе? У случају искључења због неплаћања корисник опет не плаћа било какву накнаду за грејање зидова, шта је са тим? То значи да је онај који не плаћа у привилегованом положају у односу на оног који плаћа? Ето, ако треба још појашњења, ту сам. Навео сам зета. Има та ставка у уговору.Не можеш да немаш НИШТА с њима због цеви које пролазе кроз стан и воде топлоту у друге станове. У купатилу су ОГРОМНЕ, практично су трејно тело КОЈЕ НЕ МОЖЕШ ДА ИСКЉУЧИШ. Ако теби нешто овде није јасно питај слободно. Остали, ЧИТАЈТЕ УГОВОРЕ шта пише у њима... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Никакво имагинарно опште добро није у питању, него је у питању то што имаш заједничке зидове од којих добијаш топлоту коју не плаћаш. То је једноставно чињенично стање које не може да се мења зато што се теби то не свиђа. Значи не знаш. Тако сам и мислио. Вазда људи кад се фрљају великим речима које лепо звуче, уствари причају о нечему што и не знају шта је. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 17, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 Може ли неки правник да појасни... Да ли уговор важи само ако се сложе две стране или може и онако кабадахијски да једна страна припреми уговор и да овај мора да поштује одредбе једнострано сачињеног у говора? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука