drvce Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Знам да је атеистима тешко да прихвате постојање смисла. https://www.pouke.org/forum/topic/32277-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BA-%D0%B8%D0%BB%D0%B8/page-8#entry1037393 Evo jednog pogleda na pitanje smisla iz ateisticke pozicije http://www.youtube.com/watch?v=-7bcMmnZo9o Ima li vam zivot ima smisla, da li vam je tesko? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Нисам мислио на ово што наводи Харис. Мада и о томе се може дискутовати. Мислио сам на следеће. На пример, еволуција. Чињеница да се живот мењао и да смо, ево, добили човека. Како у томе видети нешто изван пуког механицистичког објашњења самог тока еволуције? Да ли нам тај развој живота показује неки смисао, то што имамо човека на крају? Или се сви наши искази завршавају у уском епистемолошком оквиру природних наука? Можемо ли у еволуцији да видимо и неку вољу, поруку, промисао? Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Ово је чист пример не схватања вере. Вера је нешто сасвим друго од онога што он прича. Вера није притисак, већ олакшање. Али то он сам треба да схвати, а неће схватити пошто "не верује" иако верује у нешто, а видели смо да верује у овај сада живот. Ма, разумем ја њега. Он веру интерпретира сходно свом искуству окружења. А ту је вера, углавном, овако како је и представља. Та фамозна јуридика и корист, страх од казне и плата, као мотиви односа човека према Богу. Пг, verum est in beer and Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 naravno da je sve prolazno, postavlja se onda pitanje šta je neprolazno : ) Жедни, Ignjatije, RYLAH and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Нешто мора бити вечно. Или материја/енергија која нема могућност да сама себе ствара ни из чега, или Бог који је Творац. Нешто је све ове лепоте морало да узрокује и покрене. Или је то дело материје која не може сама да ствара нити планира. Или је то Бог који може створити Сам све како јесте, или програмирати материју путем природних закона да сама одради део посла и одржава створено. Има ли шта треће? Дијана. је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Није крив Харис, као ни Ниче што није био крив. Неки верници су заиста талентовани да људима огаде Бога. Grizzly Adams, Интегра, Manastir Bradaca and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Evo jedan dobar komentar sa jutjuba: "After reading quite a number of comments under these atheism vs. religion themed videos, it is clear to me what the purpose of life is for many people: to argue incessantly with strangers on YouTube as to whether there is or isn't a God, while completely ignoring the fact that even their best points will do absolutely nothing to change the minds of people who hold the opposing viewpoint." Интегра, Бојан Сарачевић, Пг and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Није крив Харис, као ни Ниче што није био крив. Неки верници су заиста талентовани да људима огаде Бога. To je prosto nemoguće , jer Bog svedoči sam za sebe. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 У старту је погрешио, ако бих могао да приметим. Вечно је везао за пролазно, и то за распадљиво индивидуално пролазно, не чак ни за метафизичко пролазно. Зато му ништа и није логично. Али кад хришћани причају о вечности или о смислу, не мисле на ово о чему он прича, на појединачна искуства. Не чак ни на искуства као таква. Него на то како се свако искуство, односно како се овакви или онакви поступци, огледају кроз призму вечног постојања. Само ако сагледаваш кроз призму вечног постојања можеш разумети хришћанску визуру нечега, и постојање тог смисла о ком хришћани говоре (говорим о разумевању хришћанске позиције, не о прихватању или неприхватању истинитости те позиције). Дакле, занемари било које индивидуално искуство, гледај целину у вечности и онда ћеш можда сконтати шта ми подразумевамо под "смислом". DankaM and Бојан Сарачевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Нисам мислио на ово што наводи Харис. Мада и о томе се може дискутовати. Мислио сам на следеће. На пример, еволуција. Чињеница да се живот мењао и да смо, ево, добили човека. Како у томе видети нешто изван пуког механицистичког објашњења самог тока еволуције? Да ли нам тај развој живота показује неки смисао, то што имамо човека на крају? Или се сви наши искази завршавају у уском епистемолошком оквиру природних наука? Можемо ли у еволуцији да видимо и неку вољу, поруку, промисао? Odakle nam sigurnost da smo na kraju? Da li je sve udeseno i milijardama godina se pripremalo sve za coveka - nema niceg sto bi nam pomoglo da nesumnjivo odbacimo takvo glediste. Takodje, ne znamo ni da li zivimo u jednom od beskonacnog broja potpuno nasumicnih svemira i to u takvom da se sve odvija kao da postoji kauzalitet (kao da smo izmesali spil karata i dobili sve karte poredjane po velicini i znacima) i koji u svakom trenu moze da se "ugasi" bez ikakve najave ili naznake. Mozemo u evoluciji da vidimo poruku i volju i promisao. Ne vidim zasto se poruke ne bi mogle procitati i iz banalnijih kutaka sveta, npr. mozda nam ukupna duzina svih pcelinjih nogu nesto govori? Ili iz polozaja koscica koje je izrucio neki saman? Svet deluje kao nepredvidivo mesto i jos neistrazeno. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 @@ RYLAH, nijesi ga onda shvatio, jer on kaže da je svako iskustvo prolazno, i to jeste tačno. Samim tim, pošto će nebesa i zemlja proći, kakve veze ima da li nam je to iskustvo prijatno ili ne, jer je svakako prolazno. To jeste poenta drveta dobra i zla. Stvar je samo u terminologiji. Neka atesiti svoj smisao života zovu kako god ih volja, religiozni ljudi svoje iskustvo Bogom, u svakom slučaju ako se na isto odnosi moraju se naći. Zato je ovaj dualizam vjerovanja suludan, a ne, mi smo ili oni u pravu : ) Бојан Сарачевић, DankaM and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Могуће. Овако сам схватио када је причао о томе да та логика појединачно искуство протеже у вечност и да би искуство требало вечно да траје. Ако сам погрешио, само игноришите пост Oglo је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 ...will do absolutely nothing to change the minds of people who hold the opposing viewpoint. Ovaj je bas razocaran. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Могуће. Овако сам схватио када је причао о томе да та логика појединачно искуство протеже у вечност и да би искуство требало вечно да траје. Ако сам погрешио, само игноришите пост Ma kakvi, greška bi bila tebe ignorisati : ) To je bila kao digresija,tj uvod u pitanje kakvog smisla ima onda iskustvo uopšte? I to jeste tačno, i u odgovoru na to pitanje, leži i postojanje smisla : ) RYLAH and Бојан Сарачевић је реаговао/ла на ово 2 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 @@drvce, Pa kaže čovek, "after reading quite a number of comments". I ja imam neki takav utisak, jer uglavnom jedni drugima prilaze (ateisti i vernici) kao da ovi drugi nemaju pojma niočemu. Mislim, jasno je zašto, na tom spratu verovanja (kultova vere) nema kompromisa. Ne sećam se ko je to beše rekao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука