Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

Kao i obicno sto biva..odoste sa teme ko zna gdje, braco moja svestenici i teolozi:)

Ko je zasto i koliko na internetu, nebitno je za temu. No, dobro.

Po meni treba da prvo rasvijetlimo pojam "savremeni pravoslavac"..da li se tu misli na "danasnje" vjerujuce pravoslavce koji zive u Hristu i u Crkvi, ili na "novokomponovane", nazovi pravoslavce i vjernike...koji su tu da bi bili primijeceni?? Zato me zbunjuje pitanje jer su to dvije sasvim razlicite price i dva  aspekta.

Ako se misli na vjerujuce ljude, istinske vjernike...nema prevelike potrebe da se traze pogresne predstave o Crkvi, jer takvi , pa i ja ..vjeruju u Gospoda i u Crkvu! Vjerujem i pokoravam se svemu sto proizilazi iz Pravoslavlja, iz Crkve, Sv. Liturgije, Svetih knjiga...Ne bavim se pretjerano teologijom, jer ima ko ce to da radi...oslanjam se na svolu vjeru i instinkte. Slusam svoga svestenika i pitam ga ako imam bilo kakve nedoumice vezane za pravila koje kakva. Ne poricem nista sto je pisano u Svetim knjigama i dalje ne idem. Bavim se sobom, svojim zivotom i svojom duhovnoscu u okviru Crkve.

Ako se misli na onu drugu grupu koju sam pomenula, to je vec zesci problem. Okruzena sam takvim "vjernicima' i vec ste naveli osnovno sa cime se slazem.

Mislim da je tu u pitanju nedostatak vjeronauke, sto je opet posledica komunizma, ali dace Bog da se i to okrene na bolje. Kod nas u Bosni stvari su krenule na bolje od kada je vjeronauka uvedena u skole, tako da su sada crkve pune djece i omladine, ciji roditelji kuci dremuckaju u nedeljno jutro.

Poistovjecivanje tradicije sa vjerom, svestenika sa Bogom, Crkve sa nekom firmom i slicno, veliki su problem. meni se cini da mnogi "savremeni" vjernici nisu krivi za to, jednostavno ljudi su neupuceni pa zato i grijese.

Tamo gdje nema gordosti, stvar je lako resiva. Takvi ljudi su sami po sebi meki i za dijalog...to je jedna grupa.

A drugi, koji su sujetni i gordi do zadnjeg atoma snage...posebna su prica. Oni ne da imaju pogresne predstave, nego imaju licnu filozofiju, licna pravila, licnu istoriju i da ne nabrajam. O crkvi znaju sve, a u njoj nisu nikad...znaju cjenovnike, znaju sta i kako radi koji svestenik, koje vjencanje koliko kosta, koliki su prilozi i posto je koja svjecica..a da istu nisu nikad zapalili.

Ono najgore i meni najbolnije je sto oni sebe nazivaju vjernicima.

Mislim da bi lokalni svestenici mogli da urade nesto po tom pitanju.

Pitam se hoce li ikada doci dan da nasi svestenici zakucaju na vrata svojih parohijana, da oni budu inicijatori neke :kucne" vjeronauke..sto da ne?! 4chsmu1.Uz sok i kafu..polako...

Da razbiju predrasude i razbiju bar mrvicu gordosti, na spasenje svih! Zasto ne i tako podstaci svoje vjernike da dodju u crkvu. Neko je ovdje rekao da se od necega mora poceti. joooj joooj

Подели на овим сајтовима

''Pitam se hoce li ikada doci dan da nasi svestenici zakucaju na vrata svojih parohijana, da oni budu inicijatori neke :kucne" vjeronauke..sto da ne?! .Uz sok i kafu..polako...''...

[tt][/tt] ... ovo je odlicna ideja...  4chsmu1....

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

''Pitam se hoce li ikada doci dan da nasi svestenici zakucaju na vrata svojih parohijana, da oni budu inicijatori neke :kucne" vjeronauke..sto da ne?! .Uz sok i kafu..polako...''...

[tt][/tt] ... ovo je odlicna ideja...  facenew22222222....

Pa, zar nije...

Znam mnoge osobe iz mog okruzenja, koje su nakon sto su upoznale svestenika i s njim "privatno" porazgovarale, okrenule se za 180 stepeni! Jedna moja prijateljica je , na moj nagovor to uradila, zatim se krstila i vjencala u crkvi, djecu krstila...Znaci, trebalo je SAMO MALO!!!

Подели на овим сајтовима

Недо Бог да би ја дигао руку на свештено лице, пре би је осјеко. Нисам ја банда црвена која удара свештенике и убија их. Мислим глупо је твоје поређење свештеника и оних за које знаш мој оштар став.

Само кажем да је срамота да неко студира теологију ради материјалног богатства. Шта је ту проблем?Дал те можда не погађају ове моје речи, па тако реагујеш?

па брате, горе је да клевећеш свештенство устима него да их гађаш каменицама.

свештеник све што има у животу је углед и добар глас, а то је врло крхка ствар.

не, не погађају ме твоје приземна размишљања, а нисам чак ни теолог нити имам аспирације ка свештенству.

Подели на овим сајтовима

ovo su facenew22222222 lepi primeri i sve cestitke... ali postoje i neki ''losi primeri''... koji umesto da privuku ljude... oni ih ''sablazne''... tako da dodje do udaljavanja...

zato je tu pokajanje... i sve moze da se ispravi i popravi... zar ne? ....  89898989898989...

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

Najveća tragedija je to što ljudi još uvek liturgiju posmatraju kao obred ili nešto gde se odstoji pa se nakon toga započinje sa realnim životom. Ne znam da l je gore to ili kad na liturgiji furaju brojanice i Isusovu molitvu

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ево нашао сам то...Ради се о Авиној књи(г)и Тумачење Светог Јеванђеља по Матеју (не знам да ли сам граматички и теолошки написао тачно назив, јер су сва слова у наслову велика...). Просто сам повезао Христову љубав ка грешницима, и мудре Авине то јест Златоустове речи.

Причајући о родослову Господњем, Ава рече како су намерно поменути и неки грешници...ево сад ћу да откуцам део тог пасуса који сматрам одговарајућим за поруку коју сам горе писао, и како заправо налазим себе у тој екипи, и помало ми лепо а помало тужно.

"У родословној таблици св.еванђелист помиње и неке порочне жене, док је код источних писаца обичај родослове водити по мушкој линији. Објашњавајући то, Св.Златоуст пита светог еванђелиста: Шта радиш, богонадахнути човече, потсећајући нас на историју незаконитог односа? - Шта је с тим? одговара еванђелист. Када  бисмо излагали порекло неког обичног човека, било би подесно прећутати тако нешто. Али у родослову оваплоћеног Бога то не само не треба прећутати, него ваља громогласно објавити, да би се показало Његово промишљање и моћ. Он је и дошао, не да избегне нашу срамоту, него да је уништи. Христу се треба дивити не само зато што је узео на себе тело и постао човек, него и зато што је порочне људе удостојио да буду Његови рођаци, не стидећи се нимало наших порока. Тако је Он од самог рођења свог показао да се не гнуша ничег нашег, поучавајући тиме и нас да се не стидимо покварености наших предака, него да тражимо само једно: добродетељ. Добродетељан човек, макар био пореклом од иноплменика, макар се родио од блуднице или неке друге грешнице, не може од тога имати никакве штете. Када и самог блудника, ако се измени, нимало не каља његов ранији живот, утолико пре добродетељног човека, ако се родио од блуднице или прељубнице, ни најмање не може укаљати поквареност његових родитеља..."

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

vazno je da se IZMENIMO... pokajemo, preumijemo i preobucemo u novo vrlinama preispunjeno ruho...  facenew22222222...

vazno je da u svakom coveku u svakom bliznejm vidimo, gledamo i prepoznamo Hrisa i Hristov lik... i samo tada cemo biti kadri i smoci snage da budemo ljudi jedni prema drugima... 0110_hahaha...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

jedan od pogresnih shvatanja crkve je i to da neko cim upise bogosloviju ili teologiju ,odmah po automatizmu postaje svet, ili da je neko cim primi svetu tajnu svestenstva odmah svet, e oprostite braco ,svetost je nesto za sta treba da se grcevito bori citav zivot i cesto se stekne tek pred sami kraj. Kada bi cekali svete, mislite da bi imali teologa ili svestenika, nebi, koliko vi znate ljudi da su dostojni svete tajne, nema ih ,onda bi bili bez svestenstva. Mislite li braco da djavo podjednako napada svestenika i teologa kao ostale , ne napada, jer su oni u vecim iskusenjima nego ostali. Ima nekih koji govore o nekompetentnosti teologa da govore o Bogu, ne treba da oni pisu na forumu , nego ce sveznajuci turbo hriscani koji su skolovani kod nekog teoloski napola pismenog kvazi duhovnika da prosipaju teologiju. Diploma teologa nije dokaz svetosti, ali jeste dokaz kakvog-takvog znanja o Bogu, i ako imaju diplomu ustanove koju priznaje sveti arhijerejski sinod ,onda ta diploma nesto znaci i na ovom forumu. Da ne pomislite da branim sebe , ja nisam teolog, ali mi smeta kada neko pljuje po ljudima bez argumenata. Smeta mi kada neko podcjenjuje ustanove crkve. Smeta mi kada neko globalizuje i sve teologe gleda kroz prizmu nekolicine neprimjernih teologa. Smeda mi kada neko Vadi trun iz oka brata svoga, a brvno iz svoga oka ne vadi. Smeta mi kada neko sudi Bozijem slugi, a ne misli o tome treba li se cuvati da Sudija prvo ne osudi njega.

Подели на овим сајтовима

:)... ako ih neka ''pljuju''... U biti svakog coveka, kakav god da je i ko god da je, jeste da koraca uspravno i da svoj pogled uperi ka nebu... i da u tom svom hodu kroz zivot pazi i vodi racuna koliko je kadar i sposoban... da se trudi... a svakako ce i Gospod priteci u pomoc... Bitno je da ne budemo mlaki... vec snazni i jaki... kakvi god nas vetrovi i oluje sibale... Sve ce proci... Kad tad...  :)...

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je u sustini svih "pogresnih tumacenja" i shvatanja Crkve i njenog ucenja kao i svega sto iz toga proizilazi...samo i samo ljudska glupost.

Mozda nije adekvatan izraz, ali moze se reci i "ogranicenost" pojedinaca, nepismenost, malodusnost, nedostatak opste kulture, kulture samopostovanja, postovanja okoline...maliciozno poimanje zivota kao pojave u svakom smislu.

Ja smatram da je prisustvo vjere, zivot u Hristu ..istinski i u pravom smislu te rijeci, ipak privilegija inteligentnih ljudi, pri tom naravno, ne mislim na obrazovanje, nego na dar bozji koji zovemo inteligencija...

Prosta racunica: onaj koji ne moze da razumije i shvati vjeru u Boga....zivi kako zivi i zna sto zna! Dakle, ne zna nista jer nije sposoban  da vidi, shvati i razumije.

Eto, ..ko razumije -shvatice мајкл

Подели на овим сајтовима

greengrin... davno sam nekada procitala jednu lepu misao koja glasi: ''Ko nema vere, ne moze shvatiti i razumeti, onoga koje ima''...  eheeeej...

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

E Sanja bas si me razveselila i lepo obradovala sa tvojom pricom

prstgore   :drugarstvo:

Drago mi je što sam te obradovala. Smatram da i mirjani i sveštenici treba da imaju malo više ljubavi i razumevanja jedni za druge. Džaba metanija, džaba osveštavanje ovoga i onoga, džaba sve ako nema ljubavi prema čoveku.

Svi mi treba da se ugledamo na začetnika naše vere Isusa Hrista. Nije važno ni kako je predstavljen na ikonama, ni da li je ikona osveštana, ni kako je on izgledao dok je bio na zemlji, ni post ni sva sveta pričešća nam neće pomoći ako ne živimo u skladu sa njegovim učenjem o važnosti LJUBAVI prema bratu i sestri svojoj. U tome je suština hrišćanstva.

Često razmišljamo i raspravljamo o nekim formalnim stvarima u veri a zaboravljamo suštinu vere- ljubav. Ako nemamo ljubavi pretvorićemo se u fariseje "koji spolja čiste čašu a unutra su puni truleži i svake zlobe". Zato je najvažnije da čovek stalno i neprekidno preispituje samog sebe da vidi da li čvrsto stoji u veri, a sva vera se ispunjava u jednom jedinom zakonu "Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe. Jer ako ne ljubiš bližnjeg kojeg vidiš kako ćeš ljubiti Boga koga ne vidiš?"

nadam se da se neces pogordit... ovo je malo jevandjelje... prelijepo receno... vrijedi ne samo procitat, no i poslusat...

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

КРИТИКА ЛИТУРГИЈСКОГ БОГОСЛОВЉА АЛЕКСАНДРА ШМЕМАНА

ПРОТОЈЕРЕЈ МИХАИЛ ПОМАЗАНСКИ

Линк: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Teologija/PomazanskiSmeman.htm

"Не смемо прихватити да је наша "литургијска побожност" после низа одрођавања далеко, веома далеко отишла од духа Апостолског времена. Ако видимо опадање побожности, неразумевање богослужења, узрок тога се налази ван Цркве: он је у опадању вере у масама, у опадању морала, у губљењу Црквене свести. Тамо пак, где се задржава Црквена свест и побожност, нема одрођавања у разумевању Хришћанства. Ми доживљавамо Јеванђеље и апостолске списе не тако што се они преламају кроз неку посебну призму, већ у њиховом непосредном и отвореном смислу. Убеђени смо да се наша заједничка молитва врши на истим догматским и психолошким темељима, на којима се вршила у апостолско и ранохришћанско време, упркос разлици богослужбених облика. Да ли је о. Александар Шмеман спреман да призна да се карактер његове побожности разликује од карактера побожности у древној Цркви?..."

[Из текста]

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...