nana Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Nepravda! Ovako se ne prica samo u Pirot! Nego i Vranje i Leskovac pa i u Nis ponegde! Zar cemo da si sedimo sas skrštene ruke dok ni Piroćanci otimaju jezicku dedovinu?! Braćo! Dizajte se da gi potepamo zdrvlje i kamenje! Srbija do Tokijo! Leskovac do Grdelicu! Durlan do Mekdonals! Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Nepravda! Ovako se ne prica samo u Pirot! Nego i Vranje i Leskovac pa i u Nis ponegde! Zar cemo da si sedimo sas skrštene ruke dok ni Piroćanci otimaju jezicku dedovinu?! Braćo! Dizajte se da gi potepamo zdrvlje i kamenje! Srbija do Tokijo! Leskovac do Grdelicu! Durlan do Mekdonals! posle ovaj tvoj post mi je skomina u mešinče Данче*, Дуња, Mилена КШ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 posle ovaj tvoj post mi je skomina u mešinče http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@RADA Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/437391/Naucite-kineski-za-manje-od-10-minuta Ovo mi je lakše za učenje w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 :0442_feel: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Na veoma malom područiju, na jugu Srbije, umesto skomina (akcenat na NA) kažu skokot (akcenat na SKO) Davno sam tamo išao u svojstvu inspektora za industrijske biljke (tamo gaje duvan) i ovo sam upamtio https://www.google.rs/maps/preview/place/kacaba%C4%87+map/@43.063072,21.770825,15z/data=!4m2!3m1!1s0x4755906440c871a5:0x5a917fc7f8fe8e31 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 posle ovaj tvoj post mi je skomina u mešinče Hahaha! Za "mesince" moze intuitivno da se provali ali bojim se da ces "skominu" morati da prevedes zbog drugih forumasa пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 zaboravih ovu temu https://www.pouke.org/forum/topic/19096-re%C4%8Dnik-pirockog-govora/ a evo mog doprinosa temi... JESSY, Данче*, nana and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Nepravda! Ovako se ne prica samo u Pirot! Nego i Vranje i Leskovac pa i u Nis ponegde! Zar cemo da si sedimo sas skrštene ruke dok ni Piroćanci otimaju jezicku dedovinu?! Braćo! Dizajte se da gi potepamo zdrvlje i kamenje! Srbija do Tokijo! Leskovac do Grdelicu! Durlan do Mekdonals! Radi se o o savrseno drugom jeziku ( kod nas je nekada jezik, nekada dijalekt, mada ga Britanska enciklopedija, ali i svi ozbiljni lingvisti nazivaju jezikom). Torlacki jezik ili prizrensko -timocki djalekt. Prostire se od Knjazevca do Prizrena pri cemu ima i unutar tog dijalekta razlicitosti pa se ovo " tepanje" dogadja samo u Nisu, kao i "gi, gu,ga" I ne kaze se "pricati" nego " vreviti", otuda i izraz "vreva" Moji su baba i deda govorili taj torlacki, ja ga savrseno razumem, znam i da ga govorim, taj je jezik imao nesrecu kao i mnogo drugih jezika da nema pisanih spomenika pa zato sada sluzi samo za podsmeh. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Justina, s tim u vezi je i pojava koja se zove beonarcizam http://www.politika.rs/pogledi/Istok-Pavlovic/Beonarcizam.sr.html Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Durlan do Mekdonals! Ne kaci se SAS durlanci! :D w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 A jos vise " s tim u vezi" je citat iz cuvenog dela Filosofija palanke Iskustvo nam je palanacko.Ponekad,opasno je (i kaznjivo) reci to na uho palanackoj oholosti,ponekada,medjutim ova je rec do pojma sudbinskog: palanka je,kaze se,nasa sudbina,nas zao udes. Nema nit moze da bude promene.Istorija nas je zaboravila,kao u nekakvoj rasejanosti.Izmedju selai grada,ovako zaboravljen, svet palanke nije ni selo ni grad.Duh njegov,medjutim ,jeste duh izmedju plemenskog,kao idealno-jedinstvenog, i svetskog duha,kao idealno-otvorenog.Kada ovaj duhovako govori o svojoj zloj sudbini,on govori o svojoj izuzetosti izistorije. Ali, i kada je oglasava za prokletstvo,on hoce tu izuzetost.Osnovna pretpostavka duha palanke negde je u tome: da je to duhkoji, zaboravljen od istorije, pokusava sada ovaj udes da preobraziu svoju privilegiju, time sto ce i sam (onako kao sto se klin klinomizbija) da zaboravi istoriju,ovim zaboravom da se ovekoveci u samomsebi,zaveren trajanju, s onu stranu vremena.Vreme je s druge stranebrda, tamo gde pocinje svetski haos, ili haos apsolutno-otvorenog sveta." nana and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Justina, s tim u vezi je i pojava koja se zove beonarcizam http://www.politika.rs/pogledi/Istok-Pavlovic/Beonarcizam.sr.html I ovaj bloger pravi kardinalne greske pa tako kaze da se jezik, dijalekt, akcenat prica. Danas je imenica govor i glagol govoriti pala u zaborav. Sve se prica pa i jezik. Primecujem kod mladjih ljudi da su se cetiri glagola ( reci,govoriti, kazati i pricati) svela samo na pricu. Inace, jeste tako da su dijalekti iz Srbije uvek sluzili za nekakvo besmisleno podkusurivanje pa je i "humor" iz tih cuvenih serija zasnovan samo na Milojici i Stanojici koji su sami po sebi vec sa svojim imenima jako smesni. Ljudi iz Vojvodine ( moje iskustvo i saznanja) imaju i sami komplekse spram prestoLnice jer misle da otezu u govoru i trude se da to ne rade. Zato ja uzivam da slusam u live izvedbi nase vladike ( barem svog ) jer od njih cujem predivan srpski jezik. Zato i citam tu i tamo i Justina Popovica i Velimirovica u nadi da ipak necemo da unistimo svoj zaista predivan jezik. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Radi se o o savrseno drugom jeziku ( kod nas je nekada jezik, nekada dijalekt, mada ga Britanska enciklopedija, ali i svi ozbiljni lingvisti nazivaju jezikom). Torlacki jezik ili prizrensko -timocki djalekt. Prostire se od Knjazevca do Prizrena pri cemu ima i unutar tog dijalekta razlicitosti pa se ovo " tepanje" dogadja samo u Nisu, kao i "gi, gu,ga" I ne kaze se "pricati" nego " vreviti", otuda i izraz "vreva" Moji su baba i deda govorili taj torlacki, ja ga savrseno razumem, znam i da ga govorim, taj je jezik imao nesrecu kao i mnogo drugih jezika da nema pisanih spomenika pa zato sada sluzi samo za podsmeh. Сас овој се све слагам Јустино само е фалинка на тој што вревиш за Торлаци.Они несу оди Гургусовац, има и и там и по цел свет ама су сви доселени кано и друђи што се селе.Прави и једини Торлаци су понадол, низ ТиМок, по села около МИнићево и до Мали Извор. Дрго, сг чу ви кажем па и тој да се знае...Торлаци ододавна још збраше и написаше си њиове речи сас које си вреве и турише и у речник. Ете тећитека,..ај, у здравје Столе је реаговао/ла на ово 1 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Сас овој се све слагам Јустино само е фалинка на тој што вревиш за Торлаци.Они несу оди Гургусовац, има и и там и по цел свет ама су сви доселени кано и друђи што се селе.Прави и једини Торлаци су понадол, низ ТиМок, по села около МИнићево и до мали Извор. Дрго, сг чу ви кажем па и тој да се знае...Торлаци ододавна још збраше и написаше си њиове речи сас које си вреве и турише и у речник. Ете тећитека Recnik je napravio moj profesor istorije i to tek pre desetak godina, zena njegova lingvista bila mu je od pomoci oko gramatike. (Jaksa Dinic) Ja i sama rekoh da priizrensko - timocki pocinje oko Knjazevca, a ta torlacka sela su samo desetak kilometra udaljena od Knjazevca. Ja sam inace iz Zajecara, torlacki nije "dosao" do Zajecara, ali torlackih sela ima i u neposrednoj blizini, medjutim i Knjazevac je jako blizu. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука