Гости Guest Написано Јануар 20, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 20, 2014 Баjка о срећи Била једном једна Срећица бескућница. Крену Срећа у бели свет, лутала је лутала, где све није навраћала, где све није била, но нигде није могла да се скраси. Нико није пристајао да у свој дом прими Срећицу бескућницу. Сви су говорили: - Ма, шта ће нам ова бескућница?! - Ех, јадна ли сам и несрећна! – плакала је Срећа. – Зашто ли сам овако несрећна? Јадна сам ти и сирота, нико у дом неће да ме прими. Села Срећа на ливаду, туговала, туговала, па кренула даље. Предвече се приближи једној кући. Кроз прозор се видела топла светлост која ју је мамила. «Покушаћу и овде. Ова кућа баш доброћудно изгледа» – помисли Срећа и тихо на врата покуца. Из куће неко упита: - Ко је? - Срећа – бојажљиво одговори Срећа. - Ма, каква срећа? - Обична, најобичнија! - А, обична... Шта хоћеш од нас? - Пустите ме унутра. - Види, моли те! А зашто? - Немам где да живим. Ја сам Срећа бескућница. Врата се одшкринуше и кроз њих провири домаћица. Срећа је стајала на прагу и смешила се. «Пошто су отворили врата, вероватно ће ме пустити унутра!» – помисли Срећа. Одмах после домаћице провири и домаћин. Био је пуначак као и његова жена. - Јеси ли чуо?! – обрати се жена свом мужу. – Каже да нема где да живи! У кући ни за нас нема довољно места, а шта ће тек бити ако још и срећу унутра пустимо? Нема шансе да је прихватимо! - Каква дрскост! – примети муж зачуђено климајући главом. – Види, молим те, шта је смислила! Да је бар нека друга срећа, него обична, најобичнија, па још и бескућница. И још треба да је у кућу пустимо, да је хранимо и појимо! - Да, да! – понављала је жена. – Види само како је пуначка, за разлику од нас! - Ма, како можете тако? – изненађено ће Срећа загледајући домаћине и њихову велику кућу. - Види ти ње, већ мерка нашу кућу! – уплашише се муж и жена. – Ма, губи се! Торњај се док си још читава! И тако Срећица бескућница крену даље. Ноћ се већ увелико спустила, а она конака нема. Напокон стиже до једне старе трошне кућице. Није се имало куд, па покуца на врата. - Ко је? - Примите ме на конак. Врата се широм отворише. - Уђи! – срдачно је позваше. - Могу ли стварно да уђем? – у неверици ће Срећа. - А зашто не би могла? Хајде, улази! Уђе Срећа у кућицу и око себе се осврну. Беше то једна тесна собица и у њој троје дечице, све једно од другог мање. Нису имали где честито ни да се окрену. Породица је управо вечерала. - Децо, померите се мало! – рече домаћин. За столом се у трен ока направи место за гошћу. - Драга наша гошћо, седи да с нама вечераш! «Ма, где ту да се угурам?» – помисли Срећа. - Нема потребе – одмахну Срећа. – Нема смисла да се још и за мене бринете. Живите као и до сада, а ја идем даље. - А где ћеш сад у ноћ? – упита једно од дечице. - Ни сама не знам – с уздахом ће Срећа. – Немам где да идем јер сам бескућница. - Не може се без куће – рече домаћин. – Остани да с нама живиш! Домаћин притом погледа у своју жену, а она срдачно климну главом у знак слагања са својим супругом. Али и без мене вам је овде тесно. - Ако чељад нису бесна, кућа није тесна – уверавали су Срећу. – Молимо те, остани код нас! Драга наша пријатељице, хајде да сад вечерамо, иначе ће се јело охладити! «Гле ти то! – размишљала је Срећа док је слатко јела кромпир. – Пре сам била баш несрећна, тужна бескућница, а сад сам Срећа домаћа и имам и дом и породицу. Ех, каква срећа!» Наталиjа Романова Са руског Божана Стоjановић 20 / 01 / 2014 http://www.pravoslavie.ru/srpska/67703.htm Данче*, *Blue*, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubić Nenad Šone Написано Јануар 21, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2014 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука