Jump to content

Има ли уопште (и)какве користи одлазити на св. Литургију а не причестити се?!

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=3804.msg471384#msg471384 date=1309046176]

У чему је проблем? Да ли сам ја као свештеник проблем, црквени стереотипи, немање воље, некатихезиран народ или нешто сасвим друго?

оче, мислим да је време да кренеш да делиш епитимије одокативном методом, људи воле да буду биВени са МИЧИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!! ал обавезно да држиш лопату наслоњену на олтар и да је потегнеш закрвављених очију кад неко крене да прилази путиру после позива greengrin  greengrin greengrin

ил још боље, једне недеље да позиваш на причешће по кућама, да им заказујеш, а друге епитимишеш без разлога, још боље направи лутрију, бонове, томболу, греб-греб картице  t4431 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Уопште ми није јасан коментар  greengrin Могуће да сам ја мало заостао у развоју...

лоша шала  4chsmu1

углавном, ако се ложе на бол, дај им.

не заборави да си га и ти тражио, и да кад га ниси добијао да си га изазивао.

ал их скидај полако, буди мудрији од њих.

нереално је очекивати да људи одма пристану на бесплатно, не могу баш сви да прескоче ''најамништво''.

мораш мало да будеш Мојсије  greengrin

Подели на овим сајтовима

Dragi Oche,

meni lichi da Meda malo kritikuje narod za koga ste sve ucinili, a on ostaje slep i gluv, mislim da je to komentar na vashe zapazanje:

"Сви се причестимо Светим тајнама и заиста тада доживљавам праву Божију Цркву. И када беседим толико ме понесе тај дух заједништва, хвала Богу.  Али шта ћемо са осталима? И њима је то исто говорено, али као да немају уши да чују."

ali da iskritikujete taj narod malo zhesce, kako Meda predlazhe, verovatno bi se tishina prekinula i odjekivalo bi na sva zvona....

nije lako ni sveshtenicima danas, ali nimalo....

greengrin

браво  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha t4431
Подели на овим сајтовима

Vi Oce imate problem dozvati ljude Pricescu,a negdje vjernici imaju probleme dozvati svestenike da pricescuju narod.Postoje Crkve danas koje nece cak ni djecicu da pricescuju van posta i ovo nije izmisljotina neke cangrizave vjernice vjerujte mi.Koliko god to objasnjavali i dokazivali ne ide.To je tuzno ali je tako.Dosta ljudi odabere poslusnost i pomiri se sa tim a dosta ih ode u neke "druge"crkve gdje to nije tako.

Ima li koristi dolaziti na Liturgiju a ne pricestiti se,vjerovatno je bolje pricestiti se ali ja necu da izgubim vjeru da ima jer na zalost ovdje gdje ja idem cekamo vrijeme posta sa nestrpljenjem.A one dane kada za nas Pricesca nema ja se ipak usudim vjerovati da je Gospod u onom trenutku iznosenja Putira na nas sve izlio Blagodat ako ni zbog cega bar zbog nase velike zelje da se sjedinimo sa Njim.I odem kuci sa svojom porodicom radosna,jer smo bar prisustvovali i "vidjeli dusom"Hrista.Zato mislim da uvijek ima koristi ici na Liturgiju.

Molim da mi oprostite ako sam nesto pogrijesila pisanjem o ovome ali eto ima i ovakvih slucajeva.I nalazim da je jako tuzno to tako.

Подели на овим сајтовима

Oce, vashi parohijani su vash krst  7896634

Ali...

evo, moja mala porodica moze da se ubroji isto u vashe parohijane, jer se ucimo veri izmedju ostalog i citanjem svih saveta vashih i ostalih sveshtenika s foruma. Nemamo porodicnu tradiciju u smislu da su babe i dede bili vernici pa imamo osnov, koren iz porodice.

Moj bivsi suprug je, odlazeci pre deset godina ostavio mojoj deci kletvu (btw, to je jedino sto im je ostavio) da slucajno ne slave slavu dok je on zhiv. Inace je ateista, slavili su posnu slavu rejtinga radi sa sve prasetom na sred stola.

Mislila se ja, godine prolaze i muchilo me sto zastitniku porodice ne mogu da ukazem slavu kakva mu pripada, te proshle godine, hvala Bogu proslavismo tako sto smo bili na liturgiji, tamo se popa zhiv nasekirao sto mu iz Trebnika neko otkinuo stranu bas na  kojoj se cita za srpsku slavu, ali je osvestao kolach i posle smo kuci obavili uz puno ljubavi i verovatno malo pogresno primenjenih pravila skromni slavski ruchak i pricali o svetitelju, deca i ja.

I puno srce mi govori da nismo ni u cemu pogreshili, a odluka je dosla i na osnovu citanja svih saveta i diskusija ovde, tako da, ako u vashoj parohiji ide malo tezhe, ima nas kod kojih ide nekako lako i logichno.

Malo spamujem temu, ali sam se nadovezala  :(

Подели на овим сајтовима

Decu u veru uvodim polako, zelim da sami spontano osete potrebu da idu na Liturgije, pomene pravimo u Crkvi na godishnjicu upokojenja predaka, slavu slavimo u Crkvi, rucak je nesto sto je posle i nadovezuje se i jedan od najlepsih momenata mog zivota je kad sam jedne nedelje na Liturgiji ugledala na vratima svog najstarijeg sina, kome je svetinja spavati do podne...na pitanje "Sta se desilo" rekao je, osetio sam odjednom takvu potrebu da sam izleteo iz kreveta i dotrcao do Crkve:)))))))))

Biti na Liturgiji treba da je esencijalno, a kako ce posle postiti, pripremati se za post, pricescivati se ostavljam njima, moje je da objasnim da je najvazniji duhovni post i da on treba polako da predje u nacin zivota i u postu i van posta. A oni neka nadju svoj put i neka napreduju polako koliko kome je dato.

Подели на овим сајтовима

Decu u veru uvodim polako, zelim da sami spontano osete potrebu da idu na Liturgije, pomene pravimo u Crkvi na godishnjicu upokojenja predaka, slavu slavimo u Crkvi, rucak je nesto sto je posle i nadovezuje se i jedan od najlepsih momenata mog zivota je kad sam jedne nedelje na Liturgiji ugledala na vratima svog najstarijeg sina, kome je svetinja spavati do podne...na pitanje "Sta se desilo" rekao je, osetio sam odjednom takvu potrebu da sam izleteo iz kreveta i dotrcao do Crkve:)))))))))

Biti na Liturgiji treba da je esencijalno, a kako ce posle postiti, pripremati se za post, pricescivati se ostavljam njima, moje je da objasnim da je najvazniji duhovni post i da on treba polako da predje u nacin zivota i u postu i van posta. A oni neka nadju svoj put i neka napreduju polako koliko kome je dato.

joj emilija ti si jedna divna mama,divna,divna :(  bas volim da citam tvoje postove,nekako su puni iskustva,i vidim da si bas veliki borac klinac i evo ti jedan sareni,maleni buketic 7896634  7896634

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

... проблем некатихезираних хришћана али и немања жеље да се ишта више сазна и живи од онога "што су живели наши стари" (питам се само који стари и колико стари) Као да не желимо да живимо своју веру у правом смислу речи и да не сведемо све на колач, свећу и богојављенску водицу.

Ево,баш се погодило... како је нама о овим стварима старешина Цркве данас беседио,још ми звони у ушима.А пуна црква,после...на два места Причешће,рекли би многи од нас...шта сад,опет, није добро....

".....па велика је то туга браћо и сестре,велика...има код нас у евиденцији упокојених,у  задњој рубрици се уписује  -исповеђен-причешћен,можете доћи да видите....за скоро 99,99% Хришћана тамо је уписано  -без исповести и причешћа.....туга,шта да вам кажем.Молим вас,припремајте се,исповедајте и причешћујте се....Има оних,да их назовем,колачара,и свећара и оних што само по богојављенску водицу  овде сврате,то знамо...али ако сте ви,овде који сте,често,па и сваке Недеље, на Литургији.Где сте,што не приступате.. ....шездесетак је Литургија у току године....

..Немојте мислити да је довољно присуство на Литургији. .па у ред за нафору,оћемо ли да негујемо,како ли да се изразим...нафоричаре...,није браћо и сестре добро да тако буде... и зато вас молим....."

:(

Ето,оче Иване..колко да знате да нисте усамљени  у мукама,ако је за утеху 7896634

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

hvala Tavita  :(

ali, kad pomislim kroz shta sam prolazila u neznanju, nedoumicama,koshmarnim nocima, kako da uvedem i povedem njih kad ni ja ne znam da li idem dobrim putem ili srljam pravo u provaliju, ne zbog mene, nego zbog njih, pa preispitivanja, trud, silovanje dushe da joj ne dash ono sto hoce nego ono sto je korisno, pa samoce, razocarenja u ljude, manipulacija od svakoga i na kraju epitet da nisam normalna....a ja odem u Crkvu, gledam Gospoda i ljude oko sebe i samo ponavljam - meni je dobro biti ovde....ako oni napolju ne znaju zasto nisu ovde, ja znam zasto sam ja  klinac

I ne pishem ovo zbog hvale na sebe nego zbog svih onih koji se kolebaju da li da krenu jer ne znaju puno a zhele.

Ta zhelja je poziv Gospodnji i predivna recenica Oca Ugrina :" Svi smo mi pozvani a odabrani su oni koji su se odazvali", je znak da treba krenuti, posle je na svakom da shodno zhelji uche i napreduju, vera je neprestani 7896634, cini ti se nekad da tek tad ne znash gde si, ali ne odustaj i daj sebi vremena pa cesh ZNATI cemu sve to, kad te zivot udara i smeju ti se ljudi a ti idesh sa osmehom koji nikom sem tebi nije jasan  7896634

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ne znam da li je neko spomenuo, ali ima tacno odredjeno kad nema pricesca, recimo ''trapave sedmice''...

znaci li to da tih dana ne idemo na liturgiju, jer nema koristi od toga?? haa?

Ко је то споменуо и где? Ако нема причешћа онда нема ни Литургије, ако нема Литургије нема ни Царства Небеског. Не постоји ни једна једина недеља било трапава, било ћопава или каква год када нема Литургије. Ако се, пак, служи Литургија а нема причасника то више није икона Царства него икона пакла.

Ја бих волео да чујем једно једино теолошко оправдање о непричешћивању у "трапаву" недељу.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Vi Oce imate problem dozvati ljude Pricescu,a negdje vjernici imaju probleme dozvati svestenike da pricescuju narod.Postoje Crkve danas koje nece cak ni djecicu da pricescuju van posta i ovo nije izmisljotina neke cangrizave vjernice vjerujte mi.Koliko god to objasnjavali i dokazivali ne ide.To je tuzno ali je tako.Dosta ljudi odabere poslusnost i pomiri se sa tim a dosta ih ode u neke "druge"crkve gdje to nije tako.

Ima li koristi dolaziti na Liturgiju a ne pricestiti se,vjerovatno je bolje pricestiti se ali ja necu da izgubim vjeru da ima jer na zalost ovdje gdje ja idem cekamo vrijeme posta sa nestrpljenjem.A one dane kada za nas Pricesca nema ja se ipak usudim vjerovati da je Gospod u onom trenutku iznosenja Putira na nas sve izlio Blagodat ako ni zbog cega bar zbog nase velike zelje da se sjedinimo sa Njim.I odem kuci sa svojom porodicom radosna,jer smo bar prisustvovali i "vidjeli dusom"Hrista.Zato mislim da uvijek ima koristi ici na Liturgiju.

Molim da mi oprostite ako sam nesto pogrijesila pisanjem o ovome ali eto ima i ovakvih slucajeva.I nalazim da je jako tuzno to tako.

Мој је проблем специфичан: ја никада нисам задовољан и никада нећу бити задовољан бројем људи на Литургији. Зашто? Како могу да будем задовољан и срећан када знам да онај ко неће да буде у Литургији нема ни спасења? Зар да будем срећан што моји парохијани умиру без причешћа, што мисле да ако их оински молим да ме позову када имају самртника у кући да само мислим како да неко што пре умре и ја наплатим сахрану?! Знам да ове проблеме имају многи свештеници, али ја о њима волим да причам јер ми је лакше када неко чује а опет се надам да ће неко ово узети за озбиљно и кренути путем Литургије. Мени није литургија служа под морањем јер са свештеник па ми је то у опису радног места да служим Литургију или не знам шта бих друго радио у дан недељни или празнични.

Подели на овим сајтовима

Ma vi ste  super svestenik.I treba tako da zovete ,i vjerovatno svi koji kod vas dodju i ostace,nebrinite.

Nas narod je najteza i najtvrdoglavija "pastva" vjerujem da vam nije lako.Nije uopste svestenicima danas lako to je sigurno.Ali eto ima i ovih slucajeva sto sam navela.

Danas puna Crkva milina za pogledati,djecice puno,sve veselo,pa mi bi zao sto znam da bi to trebalo biti svake Nedelje tako a ne samo kada bude vrijeme posta.

A sigurno vas cuju,ako ne u vasoj Parohiji,a to ovde sigurno.Nadam se da nisam nesto pogrijesila samo sam napisala onako kako razmisljam.Pravo je blago imati danas u parohiji svestenika koji osjeca i razumije istinske potrebe svojih parohijana.Rutina je  brzo prolazna i neprivlacna.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...