Jump to content

Има ли уопште (и)какве користи одлазити на св. Литургију а не причестити се?!

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• 4 months later...

Ima koristi uvek bez obzira da li se pričešćujemo ili ne tog dana. Pričešće nije formalnost  pa kako ko želi tako da prilazi svetom purtiru , bez obzira da li je dostojan ili ne .Ako nema koristi odlaska na svetu liturgiju šta će da rade oni koji su odlučeni od purtira na neko vreme ,ali im nije zabranjeno da dolaze na liturgiju.Ništa netreba činiti bez blagoslova svog duhovnika .

Подели на овим сајтовима

pa kako ko želi tako da prilazi svetom purtiru , bez obzira da li je dostojan ili ne .

Ništa netreba činiti bez blagoslova svog duhovnika .

извини, појасни ми мало ова два дела твог поста -

зар постоји достојан пред путиром?

у ком смислу и колико буквално пратити савет духовника?

Подели на овим сајтовима

pa kako ko želi tako da prilazi svetom purtiru , bez obzira da li je dostojan ili ne .

Ništa netreba činiti bez blagoslova svog duhovnika .

извини, појасни ми мало ова два дела твог поста -

зар постоји достојан пред путиром?

у ком смислу и колико буквално пратити савет духовника?

Duhovnika treba apsolutno slušati jer on je odgovoran za nas pred Gospodom kao što su i roditelji odgovorni za svoju decu,,Dete oca imaš slušati u svemu ako ti kaže da se popneš na ovo  kube hrama i skočiš , reci oče blagoslovi i odma hitaj bez reči,, učila me je pokojna igumanija Justina iz Žiče , dvaput od tad nisam poslušao duhovnika i stradao sam teško i to više nečinim.

A što se tiče drugog pitanja naravno da smo svi nedostojni , no nismo ni svi dostojni da se pričestimo na svakoj liturgiji kako kome padne napamet eto došo je u crkvu pa hajd i to .

Подели на овим сајтовима

Ja se na Liturgijama nikad ne pricescujem. Jedino kad su veliki postovi, ali ne uvek. Grize me savest zbog grehova koje u toku nedelje ucinim, ne stignem da se ispovedim kod svestenika i tako da jednostavno ne smem da se pricescujem. Mislim da ima koristi biti na Liturgiji, ali ne pricestiti se je pomalo zalosno. I stalno se trudim da ne gresim ali opet kao da mi se ne da da se pricestim. I tako iz nedelje u nedelju...

Ko drugome jamu kopa, ne cini prolece, jedna lasta u nju upada.

Подели на овим сајтовима

Duhovnika treba apsolutno slušati jer on je odgovoran za nas pred Gospodom kao što su i roditelji odgovorni za svoju decu,,Dete oca imaš slušati u svemu ako ti kaže da se popneš na ovo  kube hrama i skočiš , reci oče blagoslovi i odma hitaj bez reči,,

89898989898989 лебац ти пољубим  229229229

па јел си одговоран ти за нешто или неког? :group111:

Подели на овим сајтовима

Ja se na Liturgijama nikad ne pricescujem. Jedino kad su veliki postovi, ali ne uvek. Grize me savest zbog grehova koje u toku nedelje ucinim, ne stignem da se ispovedim kod svestenika i tako da jednostavno ne smem da se pricescujem. Mislim da ima koristi biti na Liturgiji, ali ne pricestiti se je pomalo zalosno. I stalno se trudim da ne gresim ali opet kao da mi se ne da da se pricestim. I tako iz nedelje u nedelju...

и тако те баца ђаво у униније све дубље и дубље и дубље и ти никад не постижеш, труд ти пропада, ти се ломиш, онда се лењиш, па се правдаш, па тражиш помоћ, па се кајеш, али никако не стижеш до путира ...

ајде молим те погледај мало ову тему и поготово књигу из једног од постова, надам се да ће ти помоћи да ти објасни неке ствари ...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6097.0.html

Подели на овим сајтовима

Duhovnika treba apsolutno slušati jer on je odgovoran za nas pred Gospodom kao što su i roditelji odgovorni za svoju decu,,Dete oca imaš slušati u svemu ako ti kaže da se popneš na ovo  kube hrama i skočiš , reci oče blagoslovi i odma hitaj bez reči,,

па јел си одговоран ти за нешто или неког?

Nije mi baš jasno ovo vaše pitanje .
Подели на овим сајтовима

Nije mi baš jasno ovo vaše pitanje .
опрости, али ни мени таква слепа ''послушност'' скакања са кубета.
Подели на овим сајтовима

и тако те баца ђаво у униније све дубље и дубље и дубље и ти никад не постижеш, труд ти пропада, ти се ломиш, онда се лењиш, па се правдаш, па тражиш помоћ, па се кајеш, али никако не стижеш до путира ...

ајде молим те погледај мало ову тему и поготово књигу из једног од постова, надам се да ће ти помоћи да ти објасни неке ствари ...

Pa sta treba da preduzmem?

Ok, procitacu.

Ko drugome jamu kopa, ne cini prolece, jedna lasta u nju upada.

Подели на овим сајтовима

291291291 Mati je samo želela da mi objasni koliki značaj ima duhovno rukovodjenje , i koliku poslušnost moramo imati prema duhovniku a i svojim roditeljima.Od jedne monahinje sam pre neku godinu čuo pričicu o tome kako su dva mlada iskušenika došla u manstir i iguman da bi ispitao njihovu poslušnost da im da sade kups stime da lišće zabadaju u zemlju . Čim je iguman napustio baštu jedan od njih je rekao ,,Ko je ovog postavio za igumana on nezna ni kupus da sadi a kamoli šta drugo , ja znam da se kupus sadi suprotno i tako posadi svoj deo a onaj drugi uradi kako je iguman rekao , kad su završili sa sadnjom dodje iguman i pita ko je šta sadio , prvi pokaže svoje redove ,,Našta će iguman meni neposlušni netrebaju u manastiru i naredi mu da napusti manastir a onaj drugi ostane.

Подели на овим сајтовима

Pa sta treba da preduzmem?

Ok, procitacu.

кратка је књижица и врло разумљива, свега 50 страна.

после прво иди па се исповеди, па питај исповедника шта и како даље.

надам се да ћеш се исповедати само код једног, да не би добијао евентуално опречне савете ...

направи времена за своје спасење и духовни узраст, овако само падаш све дубље.

Подели на овим сајтовима

291291291 Mati je samo želela da mi objasni koliki značaj ima duhovno rukovodjenje , i koliku poslušnost moramo imati prema duhovniku a i svojim roditeljima.

Ne bih se slozila.
ни ја, и то за оба примера слепе послушност.

поготово мојим родитељима за духовне ствари, који су до скора били некрштени и ''све боље знају'' по том питању ...

потпуно ми је страно да искључим мозак, кад ми га је Бог већ дао.

немам ништа против да послушам, али не и бесмислице против здраве логике чисто да би неко проверио моје послушање. па нисам ја пајац на тастер, већ слободна личност која је рођена са правом да одабере, па макар и на своју штету.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...