Jump to content

"Zatocenik slobode"

Препоручена порука

• Одговори 54
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Сестро,на коју врсту мислиш слободе?

Инспиративна-уметничка,интелектуална.....

Верујем да само слобода у Господу не поробљава човека а да све остале слободе носе један одређени ризик заточеништва. :smiley:

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Na sta Vas asocira ova sintagma? Moze li covek biti zatocenik slobode? Ovde ne mislim prevashodno na zloupotrebu slobode, ali ako zelite, mozete pisati i o tome... 0202_238

Mislim da moze ako svoju slobodu afirmise negativno, dakle zloupotrebom same slobode...Kako?

Pa ako nekoshvati da je sloboda "sve sto mu zivot pruza" onda moze da kaze : ja cu da pijem koliko hocu, jescu isto toliko i niko mi ne moze zabraniti sta cu da radim sa svojim zivotom....

A tu je greska u koracima...i tada postaje zapravo rob,sluga-zatocenik greha , misleci da je to sloboda....medjutim sloboda nije samo da kazes DA za sve sto ti zivot pruza vec je hrabrost i sposobnost slobode i da ka zes NE (losim stvarima i grehu) ,,,

Eto, ja sam pokusala nekako da odgovorim...verujem da ovde ima mnogo kompetentnijih od mene... :).gif' class='bbc_emoticon' alt='dada' />

prvo reci skochi pa slusaj hip-hop

Подели на овим сајтовима

Па јесте.

"Слобода"по сваку цену је заправо робство.

Духовна слобода погрешно протумачена и интерпретирана је најопаснија од свих јер се човек тада не понаша као одговорни хришћанин који више не жели да буде наиван Адам већ се понаша као дете коме родитељи кажу,

-Ајде сад,иди играј се!

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Slazem se sa Vama. Ali postoji i jedna "endemska" vrsta ljudi koji upotrebljavaju svoju slobodu i biraju da ne beze pod kisobran "nas" ili "njih" ili "onih trecih" no stoje na braniku svog misljenja i verovanja, uz puno postovanje tudje slobode, sto ih gotovo redovno dovodi u situaciju izopstenja iz zajednice i to ne njihovom voljom. Dakle, kada sam zapocela ovu temu imala sam pre svega u vidu takve ljude cija deviza NIJE "Ako nisi s' nama, onda si sigurno protiv nas"...

Подели на овим сајтовима

Skoro uvek i svuda, draga moja, bar tako istorija (a i "Alan Ford") belezi, pripadnici te tvoje "endemske" (sta god ta strana rec...) vrste bivaju obelezeni kao osobe kojih se treba cuvati, izbegavati ih, a ako previse iritiraju Sobom, izopstiti ili odstraniti.

Nema tu nista cudno, odskakanje od misljenja vecine, izlazenje iz okvira slobode koju ta vecina dopusta, predstavlja opasnost za nju, budi strah i teznju da se onaj ko ne postuje pravila vrati u "normalu", gurne u zapecak ili odstrani.

Evo ti, nicim izazvano, primer Harmsa. Si znala da je umro od gladi u zatvoru?

Biti Svoj a uklopljen u Zajednicu? Tezak je to leba (ne i nemoguca misija, naravno)...

Meni, inace, ta sintagma izaziva, na prvu, neke druge asocijacije, ali ne bih sad filozofirao o tome, umoran sam.

Odo da vijam zmajove.

Подели на овим сајтовима

Mladjahni  0442_feel, nije da tu nema nista cudno, narocito ako se uzme u obzir da covecanstvo opstaje bas zahvaljujuci toj manjini izopstenih o cemu je, kao sto dobro znas, lepo pisao i Hese u Stepskom vuku... dada

Подели на овим сајтовима

Nema nista cudno, potpuno je u skladu s jednim delom (dominantnijim, nazalost) ljudske prirode i razumljivo.

Sad, da li je zdravo & korisno, vec je drugo pitanje.

Naravno da jedan mali broj pripadnika tih "Endemaca", koji preteknu, cine jezgro onih koji menjaju svet (to me mrzelo sinoc da kucam, drago mi je da ti istices) sto revolucijama - sto evolucijama, ponekad, ovo da bi recenica bila kratka, volim lapidarno da se izrazavam, zarez, uzmimo slucaj jednog drvodelje, to budu progresivne ideje (mada praksa u njihovom sprovodjenju i nije bas bajna), drugi put neki nesudjeni arhitekta isforsira retro stil...

Provericemo tog Hesea, ako treba i uapsiti (sta ako treba, sigurno!), pa ako dokaze da je nevin...

(ako ti i priznam da sam ga citao, molim te da to ostane medju nama, ne bih da brukam familiju).

Sunce, bre, napolju, sto mu sargarepa! Lep dan, indid.

Подели на овим сајтовима

Na sta Vas asocira ova sintagma? Moze li covek biti zatocenik slobode?

Mislim da moze biti zatocenik i te kako.

Prva asocijacija na naziv teme je nedozvoliti ikome i icemu da porobi i pokori tvoj duh, ma kakav zivot covek vodio.  

Pre svega, dobro ti nama dosao dragi goste u goste i jos bolje ostao 0202_238 :)! Elem, uzdanico moja jedina za spas obraza ove teme, mozes li molim te izdvojiti jos malo dodatnog napora i obrazloziti "pobolje" gore navedeno, iscediti jos koju misao i iskustvo...da bar, ako nista drugo, imamo vise slova od ovih Mladjahnih sto nam temu spamuju 0104_cheesy

Salu na stranu, interesuje me koji su tvoji kriterijumi (kako odredjujes granicu) do koje kompromisi predstavljaju nesto korisno i pomazu adaptaciji i boljem razumevanju sveta oko tebe, obogacuju odnos, a od koje postaju nesto sto dozivljavas kao pretnju za "slobodu svog duha"?

Подели на овим сајтовима

Ух, па ту сам ја већ неколико месеци, али пошто нисам од неке велике приче, промених име у гост, мада би правилније било гошћа,али ми се не свиђа како звучи  0104_cheesy

Што се твог питања тиче, да нпр. водим живот неког научника или револуционара или било каквог ствараоца, који све дају за своју идеју, компромиса не би било оног момента кад бих почела да се осећам као у кавезу,када ме ситуација или однос гуше ,притискају и чине да се осећам спутано.

Пошто живим један обичан живот, и нешто мора да се претрпи из неког разлога , оно што могу да урадим је да се потрудим  да такве ситуације избегнем  што је више могуће. Јер ми трпељивост тада није јача страна.

Подели на овим сајтовима

Pa primetila sam te ja 1312_womens, ali dobrodoslica se prevashodno odnosila na temu koja btw slabo koga interesuje, tako da mozemo slobodno da se raspisemo i zavedemo diktaturu slobode  1321_womens

Ja cesto razmisljam o tim granicama iako nisam bas neko od "vidjenijih" ljudi  0205_whistling

Cini mi se da slabo "hendlujem" sto bi rekle kolege sa BBC :smiley: sa tim u smislu da ne mogu da procenim uvek dobro preko cega treba "preci" da  ne bi protivno svojoj istinskoj zelji ipak postao "zatocenik slobode" a gde opet ostati dosledan i nepopustljiv da te drugi ne bi - opet naravno uz tvoj pristanak - napravili "zatocenikom"?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

??, ??????? ?? ???????? ????? ''????????????'' - ?????? ?? ?? ?????, ????? ?? ?? ?? ??????.

Da, u tome i jeste sva muka-ne mozes bez nje a s' njom cesto ne znas kako....
?????????, ??? ?? ???? ???????? ???? ????? - ??????? ??????, ??????? ???????, ??????? ??????, ??????? ?????????? - ??? ?? ??????? ?? ????, ?? ?? ??? ??????? ????? ????, ?? ??? ?? ??????????.

??????? ?? ???? ? ???? ??????????? ??????? ???????? ??????? ? ???????? ????? ???????? ???????, ??? ???? ????? ???????, ???? ?? ? ??????? ???? ? ???? ?? ????????? ???????? ????????? ?? ????.

???? ??????? ?? ?? ?????? ???????? ??????? ??????? ? ???? ? ?? ????, ??? ?????? ?? ????????? ? ???????? ????????? ???????.

???????, ??????????? ?????? ?? ??????? ???????? ?????? ???? ? ?????? ?????? ???? ?? ????????? ? ???? ?? ?????????? ????????? ? ????????.

???????? ??? ??????? ?? ?? ??????? ?????? ???, ???? ????? ?? ??????? ????, ? ??????? ?? ???? ??????????? ???????? ????????? ? ????????? ?????? ???????? ??? ????? ? ??????? ????????? ????? ???????? ? ????.

???? ?? ?? ?????? ???, ??? ?? ????, ??? ????????? ????????, ??? ????????? ?????? ??????? ???? ??????? ? ??????? ?? ????????? ?? ????? ?????, ?? ??? ?????????? ?????????? ? ????????? ???????? ? ?????????? ????.

?? ??????? ?????, ?? ?? ????? ???? ???????? ? ????? ?? ??? ?? ?????????.

??????? ????? ???????? ?????, ???? ??????? ??????????, ??? ??? ????????-??????????? ??????? ???????? ? ????? ? ????, ?????? ???? ?? ??????? ?????.

???? ?? ??????????? ???? ???????? ????????? ???????????? ????? ???????, ? ??????? ???????? ? ?? ?? ????????????? ?????? ??????? ? ????. ???????, ????? ?? ????? ?????? ? ??????????? ???????, ??? ? ????????? ????????? ????? ??????? ? ?????? ?????? ????? ???.

??? ?????? ?? ??????????? ? ???????? ????????? ???????? ? ????????? ?????????? ????????? ????????? ???????.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...