Jump to content

Ватрометизација Христа или Како су хришћани обесмислили сопствени празник.

Оцени ову тему

Препоручена порука

A šta je loše u vatrometu? Nekima je izgleda to veći problem nego to što sve manje ljudi ide u crkvu.

Ако је ватромет оно што ће привући људе у Цркву, онда ти и такви људи боље да не буду привучени том и таквом Црквом

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Ако је ватромет оно што ће привући људе у Цркву, онда ти и такви људи боље да не буду привучени том и таквом Црквом

Pa ako Crkvi ne trebaju ljudi koji vole vatromret kome treba takva Crkva?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Никад не знаш нити можеш бити апсолутно сигуран, момче, да ли неће чак и најбаналнији поводи довести човека до познања неких дубљих ствари...у животу сам се нагледао ситуација изазваних не баш смисленим поводима и разлозима, али су на крају актери тога, савршеним Божијим промислом, били приведени Њему. Млад си и превише оштар према другоме у вези са овим проблемом, али нема везе...све се то да кориговати. ;)

Сећам се времена када су у мојој Цркви (када сам био младић) на Литургији били свештеник, неколико бака и дека и ја. Тако мало људи је од другог светског рата било у Г.Милановцу све до 1995-6. Одједном су (једно 7-8 година после мог уласка у веру) људи масовно напунили Цркву. Многе међу њима сам знао по злом чувењу а неке сам осетио и на својој кожи и то управо због Христа и Цркве у којој су се они сада обрели. Значи,верујемо ли да су сви они преко ноћи заиста постали побожни? Наравно да не верујемо. Нико није толико наиван, зар не? Међутим, лично мени је било драго, искрено речено, што је толико људи, па и они по злу познати, почело бивати присутно на богослужењима. Увек сам веровао да је значајно бити што чешће и што ближе Цркви, макар то не било потпуно и искрено чистог срца...важно је јер када дође тренутак да се истински ожедни (то је неизбежно...сви ми кад - тад ожеднимо до дубине бића!), имаће где да утоли своју жеђ и да види, схвати и осети како је та вода слатка, преслатка и животворна! Поздрав, брате мој!

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Званично прикупљање новаца од стране црквених општина за пуцњаву и прангијање за Божић и Ускрс је дуга традиција код нас. Игром случаја читао сам неке старе свеске из једне војвођанске црквене општине где су уредно унети (у то време) прилични износи који су давани за пуцњаву о великим празницима.

Јесте да би у идеалном свету Бадње вече требало да буде најтише, најмирније и најтоплије могуће вече, али у реалности, наш народ је толико дуго (а и даље је) под неким туђим притиском да је ова пуцњава била неки вид пражњења тог националног и верског поноса. Као и већину других ствари претпостављам да смо и ово почели да радимо из ината и револта, па нам ето тако остало и даље по инерцији...

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Јесте да би у идеалном свету Бадње вече требало да буде најтише, најмирније и најтоплије могуће вече, али у реалности, наш народ је толико дуго (а и даље је) под неким туђим притиском да је ова пуцњава била неки вид пражњења тог националног и верског поноса. Као и већину других ствари претпостављам да смо и ово почели да радимо из ината и револта, па нам ето тако остало и даље по инерцији...

А грандиозни Божићни ватромет или Рождественски ватромет на Неви 7. јануара? Мислиш да је Русима свечаност ватромета у част хришћанског празника Божића остало од нас Срба по инерцији? Ватромет је видљив из различитих градова (организатори фестивала припремају разне посластице са пуно забаве и такмичења), а у Рождественској ноћи (Бадње вече) уз ватромет се прославља у многе цркве у Русији. Из револта и пражњења националног и верског поноса? Ја мислим да људи више не знају шта ће са собом.

BADC5202-8C73-4FA2-9EEC-312643954A60_w60

http://m.golos-ameriki.ru/a/1579410/i14.html Краснојарск

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Smatram da vatromet ispaljen u bezbednim uslovima, ne može obesmisliti praznik kao što je Božić, već zaborav i odstupanje od njegove prave suštine. Ako slavimo Hristovo rodjenje, onda bi trebali mislima, srcem i delima, da postanemo mnogo bolji ljudi nego što jesmo. Da preispitamo naša srca koliko su otvorena za ljubav, saosećanje i milosrdje prema drugima, da oprostimo, pružimo ruku onome ko je u nevolji, pomognemo nemoćnom, starom, bolesnom, gladnom...Ako činimo takva dela iskreno od srca, bez namere da sebe uzvisimo, već da drugima donosimo radost, onda na pravi način proslavljamo Hristovo rodjenje i Njegovu reč, i tu vatromet nema nekog bitnog uticaja.

Подели на овим сајтовима

Solomon je dao odlično objašnjenje...  znam za slučaj kad je lik zbog opklade postio Božićni post - sad je član Crkve. Dakle, pravoslavci se uobrazili i razmazili pa hoće samo jednim jedinim putem da privode ljude u Crkvu LOL

Bojim se da ovo vodi u samodovoljnost

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Solomon je dao odlično objašnjenje...  znam za slučaj kad je lik zbog opklade postio Božićni post - sad je član Crkve. Dakle, pravoslavci se uobrazili i razmazili pa hoće samo jednim jedinim putem da privode ljude u Crkvu LOL

Bojim se da ovo vodi u samodovoljnost

Видиш, мени ово изгледа да је само циљ да се удају. Јој, само да није остао ван цркве!

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ostaci paganskih obicaja.Nista vise od toga.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...