Marko Vesic Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 Можда је наслов ове теме мало рогобатан, али битно је оно о чему бих овде волео да продискутујемо. Ово је питање више за нашу браћу овде који нису теолози, па стога дајмо им главну реч.Да видимо какве потребе савремен човек има. Прво да видимо шта је то Требник, каква је то књига и шта се у њој налази? Затим браћо изнесите своје мишљење запта би ви хтели да се Црква моли више? Да ли ви имате неку потребу да се састави рецимо неко прошрење неке литургиске јектеније, да додате неке специјалне потребе? Да ли имате жељу за неком посебном молитвом у Цркви, као што је рецимо чин овећења пчелињака, соли, новог меда...војничких застава, оружја, војних бродова ... или рецимо као што је интересантан један обред а то је молитва св. Антипи против зубобоље? Замислите како је зубобоља била некад страшна ствар да постоји посебна молитва против зубобоље? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 Колико сам упознат, Требник је књига у којој су побројане одређене молитве и обреди, тј намјењена је онима који служе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јануар 22, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2010 И ја кад уђем у олтар у Москви , а тамо требник београдски! Да, заиста ви можете у сред Москве наићи на српске требнике. Например, то нам је помагало кад дођем да сечем славски колач. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 22, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2010 ? ?? ??? ???? ? ????? ? ?????? , ? ???? ??????? ??????????! ??, ?????? ?? ?????? ? ???? ?????? ????? ?? ?????? ????????. ????????, ?? ??? ?? ???????? ??? ????? ?? ????? ??????? ?????. ??? ??!?? ?? ????? ???? ???? ?? ?????: ??? ??? ???? ??? ''??? ???'' ?? ??????????? ?????? ?? ?????? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Јануар 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 22, 2010 И овде у Београду се могу наћи руски Требници. не знам да ли их има по Црквама, али у сваком случају се могу купити у ,,руској" Црквеној продавници. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 trebnik je najprostije receno klasican kesolovac 0104_cheesy radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 zar ne ? radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Можда је наслов ове теме мало рогобатан, али битно је оно о чему бих овде волео да продискутујемо. Ово је питање више за нашу браћу овде који нису теолози, па стога дајмо им главну реч.Да видимо какве потребе савремен човек има. Прво да видимо шта је то Требник, каква је то књига и шта се у њој налази? Затим браћо изнесите своје мишљење запта би ви хтели да се Црква моли више? Да ли ви имате неку потребу да се састави рецимо неко прошрење неке литургиске јектеније, да додате неке специјалне потребе? Да ли имате жељу за неком посебном молитвом у Цркви, као што је рецимо чин овећења пчелињака, соли, новог меда...војничких застава, оружја, војних бродова ... или рецимо као што је интересантан један обред а то је молитва св. Антипи против зубобоље? Замислите како је зубобоља била некад страшна ствар да постоји посебна молитва против зубобоље? Ја се и не осећам теологом па не могу да одолим коментару а видим да је и мало коментатора па рекох да мало дигнемо тему на ноге. Такође, видим да су неки већ дали сажете одговоре па да не одуговлачим. Имам питање: чему посебно освећење оружија? То ми је тотално контрадикторна перцепција макар се радило и о одбрамбеним ратовима. Сваки рат који има било какав благослов доводим мало у питање иако корене можемо наћи у бројним ратовима Старог Завета. Мало сам скептичан да Онај коме је стало да Каин не убије Авеља сада стоји по страни као навијач за било коју нацију не марећи за крвопролића. Такође, питање зубобоље. Није ли мало дискутабилно да молитва буде очитана од стране свештеника за тако нешто? Разумем да човек може имати потребу чак и таквог типа (агонија свакога натера на призив Господњи) али колико то има додира са бићем Цркве - Литургијом, надасве са Царством Божијим? Дакле, укратко, само износим бојазан да такво поимање молитава не задобије неку магијску перцепцију. И наравно, молим за одговор. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Јел у реду држати Требник у кући? Мислим, не молим се из њега, већ сам добила на поклон. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Јел у реду држати Требник у кући? Мислим, не молим се из њега, већ сам добила на поклон. Машо, наравно да можеш. Твоје питање управо иницира оно о чему сам говорио, ту неку врсту магијске или сујеверне перцепције. Али, ваљда ће се неко компететнији огласити на ову тему. И ако се већ не молиш из њега, не видим проблем зашто га не би отворила и мало прочитала о чему све ту пише. Нема разлога за страх. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Имала сам прилике да слушам молитве из Требника, немам магијски однос према томе (трудим се да немам ни према чему), него постоје књиге које су за клир, које лаици не би требало да користе, јел грешим? Једна од њих је Требник - намењен свештенству када се моли за нас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Имала сам прилике да слушам молитве из Требника, немам магијски однос према томе (трудим се да немам ни према чему), него постоје књиге које су за клир, које лаици не би требало да користе, јел грешим? Једна од њих је Требник - намењен свештенству када се моли за нас. Не грешиш, све си лепо рекла. Наравно, постоје молитве које користе само свештеници али подразумевам да разликујемо њихову службу од наше лаичке у Цркви, па тиме и да нећемо користити њихову службу за личне неке побуде у смислу да ми другима замењујемо свештенике. Међутим, мишљења сам, ако постоје ванредне прилике, зашто их не би могли користити и за себе? Не могу да доведем молитву на степен неког јуридичког интезитета. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Фебруар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Врачара из Бељајке (село код Деспотовца), Радослава, је купила Требник и она даје "благослов" коју молитву да чита свештеник њеним муштеријама. Иначе, њој је омиљена "Велика врачевска молитва". Њу препоручује свима и то у пет цркава, а једна мора преко реке... Иначе, ова бабускара добије оспице кад чује за моје име. Толико је људи окренула ка путу пакла да је то невероватно. Користи људску несрећу а и глупост и неуздање у Бога, а све под велом Цркве. Чувајте се браћо и сестре ових ниткова и превараната, који вас воде ауто-путем ка паклу. И они ће да користе Требник и молитве и Цркву, само да би вас ухватили у своју замку. Мало је порука ван контекста, али мислим да је потребна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Пита мене једаред један босанац , шта је то требник, видео човек у Цркви па пита. Ја му реко нако нешто укратко како су то требе које се читају за разне ствари, а он пуче од смеха. Реко у чему је зонфа, а он вели:" па требе су женске, конташ..." 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука