Jump to content

Post,praznici itd. Grčka-Srbija ???

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pozdrav narode :) Izvinjavam se unapred ako već ima negde pisano na ovu temu,ali nova sam na forumu.

Naime,mene zanima kako da postim i uopšte slavim praznike,slave tj imendan i sl u mom slučaju..

Udata sam u Grčkoj(od skoro,par meseci),ali često dolazim u Srbiju,i sad npr,postim 2 nedelje ovog posta,u Srbiji sam,neplanirano se vracam za Grčku sutra,a želela sam da se pričestim na kraju posta.

Ne mogu da se pričestim sad 25.dec. na Božic u Grčkoj,jer nisam postila na vodi njihovu "zadnju nedelju",a u Srbiji neću biti :/

Da li da nastavim post po našem kalendaru još 2 nedelje sa zadnjom na vodi i pričestim se tamo svakako u januaru,ali to je obična nedelja,ne Božićna..?  Ili je nebitno kada? Sad sam se već pogubila sa objašnjavanjem i informacijama :D

Poenta pitanja je kako se snaći izmedju 2 kalendara,a ista vera u pitanju???

Slavu koju sam do sad slavila sa porodicom prestajem,osim ako ne budem u Srbiji tada,a onda da li da počnem da slavim imendan?

Ako i počnem,da li da slavim,u mom slučaju Svetu Marinu,po njihovom 17.jula ili 30.jula kako piše u mom kalendarčiću koji uvek pratim,ili ako sam tada u Srbiji?

Kako usaglasiti sve to,jer ipak sam živela po srpskoj tradiciji 25 godina,i sada se menja,u principu ne mnogo,ali eto taj raskorak me buni...

Подели на овим сајтовима

XRONIA SAS POLLA!!!  

Euxaristo poli :)

A znam,ali mi naša tradicija ostala u krvi..kad pomislim npr da sad ovih dana se posti u mojoj porodici,okolini itd,

i ja odavde sad odoh dole na Božićnu trpezu i "krkanluk" 25og ,a 7.januara tamo ništa spec,čudno mi je sve to da prihvatim,a u suštini je sve isto :)

Подели на овим сајтовима

Bio sam u slicnoj situaciji da ne razumem nista od Grcke liturgije, ali vremenom sve dodje na svoje mesto, veruj mi. Mislim da ako sada uzmes i drzis papire u ruci za vreme liturgije, izgubices mnogo od nje a papiri sa prevodom ti nece pomoci.

Opusti se i uzivaj u prelepom vrsenju liturgije na Starogrckom jeziku, a razumevanje dolazi samo od sebe.

Подели на овим сајтовима

Sad sam zbunjena kako da postim,kad zivim na ovakvoj relaciji.Npr sad sam postila do 25.dec.tj njihovog Božića,ali Uskršnji post planiram po našem kal. jer cu se pričestiti tad i Srbiji.

Sad ne znam kako do tad da postim sredu i petak? Jer ovde je ova nedelja od Božića trapava sedmica i ne posti se.Ako nastavim tako,kako onda pred prolece da se prešaltam za post i pričest u Srbiji?

Stvarno sam zbunjena,po kojim pravilima da idem..Jel ima neko savet/mišljenje? Hvala

Подели на овим сајтовима

Васкрс и њима и нама пада исти дан.

Ја да сам на твом месту би се прешалтовао на њихов календар.

Удата си тамо, па ће ти вероватно највише живот бити везан за Грчку, а и за њихове празнике, тако да по мени нема дилеме око тога. А и што би изводила неке ствари, час по једном, час по другом, па на крају испадне папазјанија.

Вера нам је иста.

Ček' sad,kako isti dan,secam se prosle godine bilo je ranije u odnosu na nas,ili sam ja nešto pomešala,s'obzirom da više ne znam koliko sam puta išla tamo-vamo..

Poenta je da ne mogu da idem po njihovom,jer ja još ne znam grčki jezik dobro da bih se ispovedala u Gr,a ispovest mi prethodi pričešču u glavnim postovima,tako da moram sve to i Srbiji,ZA SAD,za par godina kad savladam jezik,onda ok,nadjem duhovnika u Grčkoj.

Ali za sada ne znam kako da se postavim..

Подели на овим сајтовима

Ето, сама си одговорила, па тако и уради.

Pa nisam nista sebi odgovorila,samo razmisljala kako bi bilo u buducnosti..Ovom mojom logikom moram za sva cetiri posta da trcim u Srbiju zbog ispovesti pred pricesce,sta ako nisam u mogucnosti,sta onda..

Cak i ako jesam,sta sa postom i praznicima izmedju glavnih postova..Ovde se slavi ,mrsi za neki praznik,a ja da postim po mom,kako time da se uklopim u familiju mog muza?

A ako idem sve po njihovom,lisim se mogucnosti pravilne pripreme za pricesce u smislu posta tj kad on pocinje i kad se zavrsava i sve..

Bas me buni sve kako to da usaglasim..

Подели на овим сајтовима

Да сам на твом месту, у свему бих се уподобио свом брачном другу, а жеља за исповешћу би ми била додатни мотив да што пре научим Грчки. Не би требало да буде ту никаквих подела и недоумица.

Жива била, и да нам до лета нађеш неки попуст за форумаше за неке апартмане на мору :D

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...