Jump to content

Zvanično: u Izraelu nema Izraelaca

Оцени ову тему

CecaV

Препоручена порука

U oktobru ove godine, izraleski Vrhovni Sud je doneo odluku da se stanovnik države Izrael ne može deklarisati kao pripadnik izraelske nacije.  Dakle, državljani se mogu i dalje izjašnjavati kao Jevreji, Arapi, Druzi itd ... ali ne i kao Izraelci.           (link na vest ovde)

Argument sudije:    Sudija Hanan Melcer je rekao da su u sadašnjoj situaciji "državljanstvo i nacionalnost odvojeni " , dodajući da nema razloga da se stvori nova nacionalnost da bi se ujedinili ljudi koji smatraju da ne pripadaju tradicionalnim nacijama.

-----

Šta mislite o ovome?

Подели на овим сајтовима

znamo da su Muslimani i drugi Srbi, ali ne možemo da tolerišemo da nisu Pravoslavci

I nisu bas, oni su ti i Turci isto koliko i Srbi i kulturno i krvno.

Nama možeš uzeti državu i mi opet ostajemo Srbi. 

Sta mislis, posle koliko generacija bi tvoja krvna linija u Austriji prestala da bude - Srbin a postala Austrijanac? 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Драги,

Руси су као и Срби..настали као нација..много пре него ли имали државу која се зове Србија или Русија..

Такође Французи и Енглези...

Да си рекао Британци...онда би прошло...

Мало историје из књига..неће шкодити...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

А око Израела..

паметна одлука...

Само Арапи нису нација...већ нешто као Словени... група......док јевреји јесу нација...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

У Босни такође нема Босанаца. Има Муслимана(тзв. "Бошњака"), Срба и Хрвата. Ако се Сарајево сматра "другим Јерусалимом" ово је један разлог више.  :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

У Босни такође нема Босанаца. Има Муслимана(тзв. "Бошњака"), Срба и Хрвата. Ако се Сарајево сматра "другим Јерусалимом" ово је један разлог више.  :)

Da bi napravili potpunu paralelu između Bosne i Izraela, trebalo bi zamisliti da se tamošnja nacija "Bošnjaci" ne zove tako nego "Muslimani".    I onda, zamislite slučaj nekog ko ne bi da se opredeli kao Musliman,  a dozvoljeno mu je "Hrvat", "Srbin", "Musliman", "Slovenac", "Mađar", itd...      ali nikako  Bosanac.            Da li je to u redu? 

( molim vas da ne odlazite u diskusiju da li "postoji"  Bošnjačka nacija;      to ovde nije tema )

Подели на овим сајтовима

Da bi napravili potpunu paralelu između Bosne i Izraela, trebalo bi zamisliti da se tamošnja nacija "Bošnjaci" ne zove tako nego "Muslimani".    I onda, zamislite slučaj nekog ko ne bi da se opredeli kao Musliman,  a dozvoljeno mu je "Hrvat", "Srbin", "Musliman", "Slovenac", "Mađar", itd...      ali nikako  Bosanac.            Da li je to u redu? 

( molim vas da ne odlazite u diskusiju da li "postoji"  Bošnjačka nacija;      to ovde nije tema )

Наравно да није. Свако има право да каже шта мисли шта је-Србин, Јевреј, Рус, Православац, Џедај...

Јевреји су веома конзервативни. То их је очувало и довело да поново створе своју државу. Та држава је сада окружена непријатељима и њима је потребно да се разграничи ко је ко, ко је Јевреј а ко није. Друштва у сукобу то раде, као ова наша на Балкану. Јевреји "држе до себе" и њихова нација је настала из њиховог етницитета и религије, а не из државе. Држава је потекла из Јевреја, а не обрнуто. Први пут да се потпуно слажем са Драгим у нечему :D

Преко другог који ти пријети градиш свој идентитет. Неке нације су тако настале-Американци, Французи ( обоје у борби са истим непријатељем ), Руси ( те Словене су покорили или некако другачије завладали над њима варјашки Руси који су оставили иза себе државотворно наслијеђе, иако нису чинили ни 1% становништва, али jecy  већину владајуће класе, и преко варјашке државне творевине ти Словени су добијали национални идентитет, прво од Кијевске Руси па касније од Московске Русије која се наслањала на предање Кијевске Русије, која је у својим коријенима варјашка творевина ), Италијани ( њихови дијалекти се толико разликују да се не разумију некада, али ујединили су се у борби против Француза и Аустријанаца, а раније и против Светог Римског царства ), Нијемци ( исто као и са Италијанима ) и тако даље, и тако даље. Њихове државе су створене у сукобу са другим или од стране другог, углавном због спољашњег утицаја, и такве државе су створиле нације.

Ријеђе су државе које је створио један сам народ, или народи који су постали или почели да се стварају као нације без државе, или су је тек касније добили. Али ни таква националност није "чиста", јер се увијек врши асимилација неке мање групе која се нађе у оквиру те државе. Ту спадамо ми, на примјер. И код нас се временом искристалисало ко је Србин, иако смо и ми током ширења Србије у Средњем вијеку и током ослобађања у 19. и 20. вијеку посрбили доста и Словена и несловена ( волим примјер Бранислава АЛКИБИЈАДА Нушића...етнички није Србин...ни Словен, али посрбио се и био је један од најбољих критичара српског друштва. Па још то што имам 4-5 природно црних другара, а Срба... ). На крају ипак свако може да се сматра за шта год хоће, а то му ниједан суд не може забранити ни онемогућити. Ова пресуда израелског суда је само још један корак у учвршћивању Јеврејства које се темељи на етницитету и религији, а не на држави.

Да ли је такав приступу стварању нације добар или не, зависи од случаја до случаја.

Подели на овим сајтовима

Svaka čast Izraelu,stop globalizaciji,mnogima odgovara da se nacionalnost izjednači sa papirom zvanim državljanstvo,što je jadno,ali razumijem mnoge velike novije  zemlje što pate od kompleksa starosti i tradicije,jer nemaju ni jedno ni drugo,pa bi im najbolje odgovaralo da se to poništi

Подели на овим сајтовима

Svaka čast Izraelu,stop globalizaciji,mnogima odgovara da se nacionalnost izjednači sa papirom zvanim državljanstvo

To nema veze sa globalizacijom.

A kazi mi, sta je nacionalnost? 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Svaka čast Izraelu,stop globalizaciji,mnogima odgovara da se nacionalnost izjednači sa papirom zvanim državljanstvo,što je jadno,ali razumijem mnoge velike novije  zemlje što pate od kompleksa starosti i tradicije,jer nemaju ni jedno ni drugo,pa bi im najbolje odgovaralo da se to poništi

Није то питање комплекса, него једноставно старија друштва нацију граде на старим основима које су задржали, а новија друштва на новијим ( зато старија друштва лако скрену у конзерватизам, а ова новија су пак нешто флексибилнија...али, и она једном постану старија друштва. То се уочи када се почне говорити о "старим добрим начелима и идејама", као сад што Путин ради у Русији или као што су амерички конзервативци увијек радили послије Рузвелта и његовог Новог Споразума, јер они се сада позивају на старе идеале Америке која није била оволико социјалистичка. Ал' залуд труд, све тече, panta rei...

Подели на овим сајтовима

Осјећај припадности на вишем нивоу, који се темељи на културном наслијеђу ( тако бих ја то рекао :p )

Подели на овим сајтовима

ima veze sa globalizmom,jer cilj globalizma je da se nacije obesmisle,ja ne znam kako ti to nisi doveo u vezu....

nacija nije državljanstvo,već etnos dovoljno velik da se obrazovao u naciju,njemac nije nacija,oni imaju bavarce,vitenberžane,švabe(tamo kod studgarta)  i ostalo,volio bi daa mogu da ti dočaram koliko se između sebe ne podnose,mi i hrvati smo nula

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...