Jump to content

Нека запажања у вези предања и праксе у СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помози Бог!

Захваљујем се пуно уредништву сајта (форума) што ми је омогућило да се обратим на форуму и изнесем своје мишљење. Молим све оне о које се огреших, које увредих, или узнемирих својим писањем да ми опросте.

Пуно вас поздравља и жели вам спасење душе у нашем  Господу Исусу Христу

Мирослав

Подели на овим сајтовима

Evo ja sam plitak,nerazuman,laik ali me zanima sledece. Mozete vi odgovoriti moze i Antic posto kazete da su razlike same po sebi dobre.

Objasnite oce meni ovu praksu dakle licno znam selo pokraj Pozarevca vidim sad da ste vi u toj eparhiji,dakle svestenik blagoslovi da narod tamo ne mora postiti pred pricesce vec samo ako moze da ne jede od 00h do pricesca,ispovesti nema,ljudi tamo ne znaju sta je to.

100 km dalje ne dakle milion kilometara nego 100 moj svestenik trazi post od najmanje 7 dana na vodi i naravno ko se ne ispovedi ne moze da se pricesti. Igrom slucaja prosle godine sam zakasnio malo na liturgiju,moj svestenik je ispovedao,posto sam kasnio otisao sam kod drugog svestenika i onda me je on ispovedio kad sam dosao na red za pricest kad me je uocio svestenik ne znajuci da sam se ispovedio kod drugog svestenika rekao mi je da moram prvo da se ispovedim.I onda sam objasnio da sam se ispovedio,dakle da nisam ne bi mogao da se pricestim.

Dakle,da li je to normalno da imaju ovako dve totalno suprotne stvari u nasoj crkvi? I da li je to dobro ili lose,ako je dobro molim vas da obrazlozite sto je to dobro. Nije mi problem posto vidim da ste iz Pozarevca da vam kazem i koje je selo u pitanju.

Објасни ти мени која је то твоја Црква? Је л' ти знаш да припадаш једној конкретној заједници?

Шта ти мислиш да је поп у том селу, обичан произвођач нечега што сељани треба да конзумирају? Не знаш да је он задужен по благослову епископа да управља верним стадом? И он - по благослову који му је дат и благодаћу Духа Светога коју добија на рукоположењу - као духовник процењује да они треба тако да чине. А твој, пак, свештеник процењује да ти и твоја околина треба да чините тако како вам он прописује. И шта је ту проблем? Лева и десна половина лица нису исте (у томе је иначе лепота), а ти би хтео не једнообразност, него униформност!

И шта ти има да се збуњујеш код зета у селу и шта он има да се збуњује код тебе? Је л' дошао код тебе? Онда - има да поштује локални типик, а и ти исто тако кад одеш код њега. Конкретност заједнице се заснива и на географском аспекту, знаш.

Па нека је и 100 метара, а не 100 километара, свештеник је тај који ће пред Богом да положи рачун за то што прописује, да ли је било разборито или не, као и његов епископ што ће да положи рачун што га је рукоположио - и то важи за све свештенике и епископе. Али за верни народ важи да воли своје пастире и да их воли, а ја видим само нека мудровања, само неко мрштење, на сваку страну ничу неки стручњаци.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Материју познајете само до пола, а и та половина је крња, док до духа и смисла нисте стигли - јер блокирате себе бременом којим бисте друге да натоварите.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

И шта ти има да се збуњујеш код зета у селу и шта он има да се збуњује код тебе? Је л' дошао код тебе? Онда - има да поштује локални типик, а и ти исто тако кад одеш код њега. Конкретност заједнице се заснива и на географском аспекту, знаш.

MilošuBG i sličnima bi se kod naših tridentinaca strašno svidjelo - i oni dobivaju histerične napade kad im spomeneš nešto takvo kao lokalni tipik, razlike u bogosluženju i lokalni liturgijski specifikumi, to su sve jeretički anarhisti, ahahahaha.

Подели на овим сајтовима

Mislim da ne treba ovako grubo docekati ovakvu nedoumicu koju su braca iznela. Stvarno postoji puno nedoumica kod obicnog i nazalost liturgicki neobrazovanog naroda.

Uvod u ovu temu je malo ogranicen jer se zasniva na rekla kazala. Zasniva se i na poukama pokojnog Oca Petra iz Denkovca koji je bio dobar covek ali ne i dovoljno poucen.

Treba naglasiti da se nikada praksa jednog svetitelja i njegovo duhovno iskustvo ne podrazumeva kao obrazac za sve i za sva vremena.

To se najbolje vidi u samoj Liturgiji Sv Jovana Zlatousta koja u danasnjem obliku nije ista kao ona koju je on napisao jer postoje mnogi dodaci iz kasnijih vremana a neki su cak i od jeretickih vizantijskih careva. 

Zatim da razlicite prakse zaista nisu nista strasno najbolji je dokaz u postojanju razlicite prakse kod razlicitih svetitelja u u razna vremana.

Treba zaista prihvatiti praksu zajednice u kojem se mestu nalazimo bez obzira na nase misljenje.

Hvala Bogu ja u Kragujevcu nemam takvih problema jer u crkvi gde ja idem svestenici sluze i na jedan i na drugi nacin i ljudi se pricescuju na sve moguce nacine. (i sa postom i bez posta i sa ispovescu i bez nje). I nevidim da ima ikakvih problema bilo medju svestenstvom ili vernicima iki toga.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

anarhojeretici

376966_10101252261170652_1433444464_n-30

http://catholicanarchy.org/

Znas cudi me sto kod vas postoje te razlike. Zar kod vas  ne vazi ono Papa je rekao ... :)  :.mislise.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Zasniva se i na poukama pokojnog Oca Petra iz Denkovca koji je bio dobar covek ali ne i dovoljno poucen.

Upravo tako, naprosto se stiče utisak da biti pravoslavni hrišćanin podrazumeva apsolutno odbacivanje obrazovanja...a darovi u Crkvi su razčičiti.

Kao što se danas govori da su izdajnici svi naši najeminentniji teolozi, istu takvu sudbinu i klevete su doživljavali svi sveti oci koji su bili veliki teolozi a na koje se tvrda struja toliko poziva...

Подели на овим сајтовима

Милош БГ Милоше једанпут сам ти одговорио нешто око Крштења па ниси никако примио.Проблем постављаш сасвим погрешно.Рекао сам више пута да је форум погодан за кратке и публицистичке изјаве.Проблем који постављаш се не може решити на овакав начин.Могу ти рећи да имају погрешан приступ и један и други свештеник,у питању су крајности.Узми поменуте књиге Владике Атанасија Јевтића и почни да читаш без предрасуда.Не може другачије,заинтересуј се,размисли,смири страсти. моли се Богу, иди на Литургије,воли, чини добро,па се опет врати на проучавање пребогатог литургијског материјала.Није овде могуће да се да исцрпан одговор јер монитор убија пажњу и све је виртуелно.Литургија је реална ствар.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Znas cudi me sto kod vas postoje te razlike. Zar kod vas  ne vazi ono Papa je rekao ... :)  :.mislise.

ma koji bre papa? ovi dvojica misliš?

pope-patriarch-278x350-custom.jpg

n_43438_4.jpg

papa se ima slušat ako je katolički pravovjeran. ali ako se druži s pravoslavcima ko ovi gore 

dvojica i nije pravovjeran onda ga slušat ne da ne moraš nego ustvari nikako ni NE SMIJEŠ!

evo ti na, ovaj naš tridentinac iz Zaklopače, pitaj njega šta si on misli o njima,

al ponesi obavezno čepove za uši sa sobom da ti ne bi praskli bubnjići pri tom,

kad on shvati da ga se na njih pitaš pa pusti svoj urlik i sirenu tridentinsku,

tvoji bubnjići to najvjerovatnije ne bi ni preživjeli, takav lomoz i te decibele  :D

https://www.facebook.com/aleksandar.pavlovic.127

bangin

Подели на овим сајтовима

hajd, objasnite mi neko kako papa koji se ekumeniše

sa pravoslavcima može bit i ostat katolički pravovjeran?

sad se počeli ekumenisat i ovi, hodaju tamo po Fanaru i oni:

644631_513627215339428_577623785_n.jpg

35030_513627315339418_919853449_n.jpg?lv

318790_513627385339411_1011916826_n.jpg

Posjet Ukrajinske GrkoKatoličke Crkve Fanaru
Blaženjejši patrijarh Svjatoslav (Ševčuk)

u posjeti Carigradskom patrijarhu Bartolomeju.

Подели на овим сајтовима

Sve nešto gledam, pa vi ćete nas komplet u pravoslavlje odvući, prvo papa Benedikt XVI na Fanaru, moli se Credo bez Filioque, sad patrijarh Ševčuk, liturgija nam tridentinska latinska ukinuta, i vi još o tamo nekakvom pokatoličavanju pričate, meni sve ovo liči više na opravoslavljivanje nego na nekakvo pokatoličavanje....ako ćemo pravo po istini ....Izgleda da se Aca ne dere bez razloga, čudi me da me nije otkačio s friend liste, valjda misli da sam Srbin, veli bolji i novoordita Srbin nego tridentinac Hrvat, ahahahaha

Подели на овим сајтовима

Постоје неки људи са великим страхопоштовањем, који не познајући Писмо, када виде неког хришћанина да се често причешћује почињу да га укоравају, говорећи да само свештеници могу то да раде. И ако ти хоћеш да се често причешћујеш онда и ти кажу постани свештеник. 

Таквим људима не одговарамо нашим сопственим речима, већ речима Светог Писма, светих Сабора, Светих и учитеља Цркве. Ми кажемо да се свештеничко служење састоји у томе да они приносе Божанствене Дарове и да се њиховим посредством, као органима Светог Духа, Његовим силаском врши освећење тих Дарова. А они такође заступају народ пред Богом и испуњавају друга свештенодејства, које не може да врши неко ко није посвећен у свештенички чин. Када дође време за Причешће и они сами се спремају да се Причесте, и тада се ни у цему не разликују од мирјана или монаха, сем тога што свештеници предају [Тајне], а мирјани их примају, а разлика је и у томе што се свештеници причешћују у олтару и то непосредно, без свете кашичице, а мирајни и монаси - ван олтара и то светом кашичицом. 

Да је то заиста тако и да се приликом Причешћа свештеници нимало не разликују од мирјана, сведочи и Божанствени Златоуст говорећи: "Један Отац нас је родио. Сви смо ми Његова страдална деца”. То јест сви смо рођени од једне мајке - светог Крштења. "Једна те иста Храна се свима даје". То јест Крв Господња је дата свима: и свештеницима, и мирјанима. "И чак не само да нам се даје једна те иста [Храна], већ нам се даје и из исте Чаше. Јер Отац је, желећи да нас приведе нежној љубави смислио то да ми сви пијемо из једне Чаше, која представља симбол безграничне љубави"32. И на другом месту Златоуст каже: "Свештеник се у неким стварима ни по чему не разликује од мирјанина. Када например следи причешћивање Светим Тајнама, ми се сви удостојавамо једног те истог, а не као у Старом Завету: једно је јео свештеник, а друго - непосвећено лице. Закон није дозвољавао народу да једе то што је јео свештеник. Данас већ није тако већ се једно Тело и једна Чаша нуди свима"33. Другим речима, данас се под благодаћу Јеванђеља за све налази спремно на Светом Престолу једно те исто Тело и једна те иста Чаша. Симеон Солунски пише: "Сви верни треба да се причешћују. То није само служење архијереја, већ је служење у томе да се свештенодејствује то Свешвето Тело Христово и Крв и да се даје свима вернима на Причешће, јер су једино ради тога они и предодређени"34. 

Јов Амартол пише у књизи "О Тајнама": "Сво саврштенство и циљ и дело [Литургије] се састоји у Причешћивању животворним и страшним Тајнама и Светињама. Зато се они најпре дају свештеницима у олтару, а затим народу који се припремио и који се налази ван олтара". 

Из овога безусловно следи да принесеним Даровима први треба да се Причесте свештеници, а затим - сав народ, сагласно свештеномученику Клименту који каже: "Да се Причести епископ, а затим - презвитери и ђакони и ипођакони, и чтеци и појци, и подвижници, а од жена - ђаконисе, девице, удовице, затим - деца и тада већ сав остали народ по чину, са страхопоштовањем и без буке&qu

Претходно споменути Јов каже још да онај човек који је достојан може да се причешћује сваки дан и то на исти начин како то раде свештеници, и то без разлике – оно што важи за свештенике важи и за мирјане, мушкарце и жене, децу и старце - или простије речено за све хришћане без обзира на узраст и чин. 

Ти свештеници, који не причешћују хришћане који приступају Божанаском Причешћу са страхопоштовањем и вером Бог осуђује као убице, сагласно написаном код пророка Осије: " А дружина је свестеничка као чета која дочекује људе, убијају на путу у Сихем, чине грдило" (?с.6,9). Другим речима, свештеници који су сакрили пут и вољу, и заповест Божију, и нису је објавили су убили Сихема и починили беззакоње у народу Мојем. 

Ја се само чудим и не знам да ли постоје такви свештеници који удаљују оне који приступају Тајнама. Јер они се чак нису ни замислили о томе да су речи које они сами говоре - лаж. Јер они сами на крају Литургије гласно призивају све верне, говорећи: "Са страхом Божијим, вером и љубављу приступите". То јест приђите Тајнама и Причешћујте се; а затим се опет сами одричу својих речи и удаљују оне који приступају. Ја не знам како би се могло назвати овако лоше дело. Sv Nikodom Svetogorac Iz ovog teksta se jasno i nedvosmisleno vidi da su uslovi za pricesce isti i za mirjane i svestenosluzitelje.Zasto se oni koji traze pred svako pricesce 7 dana na vodi ne pridtrzavaju toga a uslovi su isti?Zasto se ne oslanjaju na ovaj tekst S V Nikodima Svetorca?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...