Столе Написано Новембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2013 Потребна ми је помоћ. Просто са овом недоумицом више не могу да живим.О чему се ради?Зимске гуме са смером повећавају тракцију и "вучу" када је у питању снег и лед. А шта је са кочењем?Ако је побољшана вуча то се сигурно негативно одражава на кочење. Немогуће је да гума са смером боље вуче а у исто време да је ефекат кочења исти (тј. зауставна путања) као код гуме која нема смер. Немогуће је да дизајном гуме побољшаш вучу а да не угрозиш кочење. Због овога сам већ неколико година у искушењу да зимске гуме са смером окренем наопако на точковима који нису погонски на свом ауту. Шта њима значи вуча? Ништа! Ти точкови су битнији за стабилност у кривини и приликом кочења. Нисам се усудио да их окренем наопако јер ме мучи недоумица:Гума са смером је дизајнирана да воду (са пута) избацује изван газеће површине. Шта би се десило ако је гума окренута наопако? Да ли би онда вода била усмерена испод гуме? То никако не би било добро!Ако није у питању вода већ лед сигуран сам да би ефекат кочења био бољи када је гума окренута наопако. Бољи ефекат кочења би био и у случају сувог асфалта. Ко не верује нека погледа фотографије брзих мотора. Предња гума (која није вучна) има супротан смер од задње. Мада треба имати у виду да се мотори (углавном) не возе по мокром коловозу.Ево једног примера:http://www.freefever.com/stock/kawasaki-z1000sx-desktop-wallpaper.jpgПогледајте смер гуме на предњем и на задњем точку. Само ћорча неће приметити да је предња гума окренута супротно.Оно што мене једе је то што су ове гуме намењене за сув пут. Шта је са мокрим коловозом????? (извињавам се због много упиника али много се питам)Ако је неко стручан на ову тему много би ми значило. Замолио бих администратора да ову тему пребаци у одговарајући део форума ако сам погрешио Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Новембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2013 Видим да те доста изједа ова тема. Најбоље би било да одеш у цркву, запалиш свећу и помолиш се, искрено. Видећеш како ће тада све бити боље. Столе је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука