Jump to content

Православне светиње у свету

Оцени ову тему


Препоручена порука

Pravoslavno monaštvo u Americi

Manastir Sv. Pajsija u Arizoni

„I svaki koji je ostavio kuću, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili decu, ili zemlju, imena moga radi, primiće sto puta onoliko, i naslediće život večni.“ (Mt. 19,29)

Monaštvo je u temelju Crkve, i ustanovljeno je Jevanđeljem i primerima mnogih bogonosnih muškaraca i žena. Monaška pravila su ustanovili Vaseljenski i Pomesni Sabori i premudri Oci, poput Vasilija Velikog. Monašvo je dalo Crkvi mnoštvo prepodobnih, koji su jednako časni sa svetim mučenicima. Pored toga, monaška bogosluženja su dala odlučujući uticaj na pobožnost vernih i bogoslužbeni karakter Liturgije.

Pravoslavno monaštvo je našlo plodno tlo na prostoru Amerike, najpre zahvaljujući svetim prosvetiteljima i misionarima Hrišćanstva koji su širili reč Božiju na Novom kontinentu u protekla tri veka. Njihovim svetim i podvižničkim životom i zastupničkim molitvama pred Gospodom, duh Pravoslavlja se širi čitavom Amerikom, i istinsku veru primaju razni narodi u sve većem broju.

Manastir Sv. Pajsija u Safordu, država Arizona, je ženska opštežiteljna monaška zajednica koja sleduje predanjska pravila monaškog života. Osnovan je 1993. godine, i posvećen Svetom Pajsiju Veličkovskom, koji je svoj život posvetio sabiranju i prevođenju tekstova Dobrotoljublja kao sredstvo čuvanja praktičnog učenja Svetih Otaca o blagodatno-molitvenom životu. Sestrinstvo trenutno ima oko dvadeset sestara na čelu sa igumanijom Mihailom. Svetu Liturgiju služe svakodnevno, a dnevni krug bogosluženja je uglavnom na engleskom jeziku. Pri manastiru živi i sestre ispoveda jeromonah Dorotej, a povremeno služi i o. Janko Trbović. U cilju izdržavanja sestre publikuju duhovne tekstove, prave brojanice, i poseduju svoju prodavnicu. Takođe obrađuju zemlju te pred goste iznose čisto kozje mleko i slične domaće proizvode.

Manastir je smešten u visokoj Sonorskoj pustinji u podnožju planine Graham. Skladan kinovijski život, neobični uslovi življenja, škola, pojanje i mnogo čega drugog doprineli su da manastir Svetog Pajsija u Arizoni stekne mnogobrojne prijatelje u Americi, Evropi i Srbiji. Planira se izgradnja crkve, trpezarije, kuhinje i dodatnih konaka. Kraj manastira je 2004. godine osnovano pravoslavno groblje

Godine 1995. manastir je primio prvu grupu devojaka-tinejdžerki, koje su poželele da dođu i žive u manastiru dok studiraju u višim školama. Otada, više od šezdeset devojaka je prošlo kroz školu, uzrasta od 10 do 22 godina, dolazeći iz cele Amerike. Sestre predaju i dodatne časove iz kuvanja, šivenja, heklanja, slikanja, crtanja, istorije Starog Zaveta, teologije i pojanja. One osećaju veliku odgovornost, i čine svo što je u njihovoj moći da obezbede sigurno i kreativno pravoslavno okruženje mladim devojkama koje žele da sačuvaju svoju čestitost pripremajući se za radosni put služenja Gospodu u Crkvi - bilo bračnim životom i rađanjem i odgajanjem dece, ili kao monahinje.

Manastir je u procesu gradnje crkve, kao i konaka, koje će izaći u susret potrebama sestrinstva koje se uvećava i poklonicima koji dolaze u posetu. Izgradnja divne i velike buduće crkve pomognuta je i trudom drugih pravoslavnih naroda i brojnih hrišćanskih prijatelja, koji su dirnuti iskrenošću, istrajnošću i naporom sestara manastira, rešili da nesebično pomognu.

Episkop Zapadno-američki Maksim je marta ove godine, u toku pete sedmice Vaskršnjeg posta, posetio manastir Sv. Pajsija Veličkovskog, učestvovao u večernjem bogosluženju, i zatim sa igumanijom i sestrama obišao manastirsko imanje. Prilikom ove posete, Episkop Maksim je kroz razgovor uvideo koliki značaj i uticaj manastir ima na pravoslavne Srbe u Arizoni i širom Amerike, ali ne samo na Srbe, već i na sve pravoslavne, pa čak i nepravoslavne narode koji u velikom broju dolaze da se pomole se monahinjama.

Imajući ovo stalno na umu, treba da zablagodarimo Gospodu da Srpska Pravoslavna Crkva i njena Zapadno-američka eparhija imaju retku blagodat da je u beskrajnim i sušnim prostranstvima pustinje Arizone iznikao takav cvet hrišćanske ljubavi i žrtve, koji hranjen molitvama sestara manastira donosi plodove i vodi spasenju i životu večnom.

Borislav Petrić

http://pravoslavlje....izoni/print/lat

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 62
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Mанастир Нова Грачаница - Чикаго

 

Налази се у држави Илиноис. Подигнут је 1984. године. Посвећен је Покрову Превете Богородице. Поседује велико имање од преко 40 хектара земље као неки огроман парк, на коме се налази лепа грачаничка црква са проређеним дрветима и са великим крошњатим крунама, сличним врбама, и неком врстом лепих зимзелених туја. Пред Црквом је дуга и импозантно лепа зграда са спратом. Кажу да је намењена за богословију, како и пише изнад чеоних улазних врата, али и за основну школу и за веронауку српској деци, летовалиште за фолклорне групе, као и уопште за нашу омладину и студенте који ту летују и станују. У приземљу су канцеларије за епископа и епархију, библиотека, продавница, сала за свечане прилике и учионица за децу. Зграда је освећена 1983. године. На том простору налази се неколико стамбених и других зграда, као и велика сала - дворана са кухињом и шанком за разне прославе и окупљања народа.

У том манастиру је сада седиште Митрополије новограчаничке. Са надгробног натписа види се да је Цркву подигао, уз Божју и помоћ народа, Митрополит Иринеј (Ковачевић), чији се гроб и споменик са тим натписом налази уз цркву са јужне стране. У пространој порти са северне стране цркве и велике епархијске зграде - конака налази се гроб принца Андреја Карађорђевића (1929 - 1990). Унутрашњост те цркве је изузетно лепа и уметнички лепо живописана. Сву цркву живописао је за две године исти уметник - руски свештеник Теодор Јуровић, који је живописао и женски манастир Пресвете Богородице у Индијани. Црква је заиста слична Косовској Грачаници без припрате грачаничке, али је њена унутрашњост са витким стубовима и онако лепим живописом готово лепша од Грачанице. Као да је Господ допустио да се Срби онако жестоко исвађају, и то расколнички, да би се родила овако лепа црква, која као да вапије и призива Србе, и тамо и овде, на љубав, братску слогу и јединство. Као да нас све опомиње да на слози и љубави треба да се зидају и цркве и људи, а не на међусобној свађи. Јер тако нас Бог учи и наша света вера православна.

Испред великог манастирског конака и епископије, у Новој Грачаници налази се огромна ливада, на којој један ближи део, подељен у три парцеле, заузима гробље. Свака парцела подељена је бетонским гредама на редове, на којој су убележени бројеви за споменике и гробове. Свака парцела бележи око 1000 таквих бројева и има готово исто толико веома лепих споменика, премда трећа парцела још није попуњена. Крај споменика је скоро свуда у саксијама свеже или вештачко цвеће, понегде горе и свеће. Редови између споменика немају гробне хумке; свуда је лепа ошишана трава. Чувари су одговорни за гробља, која америчка власт контролише као и све друго.

Из читавог Чикашког басена, Гере, Милвокија и других места, многи Срби доносе и сахрањују своје покојнике у Нову Грачаницу, иако у сваком месту где Срби живе постоји и гробље.

http://www.pravoslavlje.rs

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
  • 1 year later...



Манастир Св. Пајсија у Аризони


http://www.stpaisiusmonastery.org/hphs.htm

Постављена слика



„И сваки који је оставио кућу, или браћу, или сестре, или оца, или матер, или жену, или децу, или земљу, имена мога ради, примиће сто пута онолико, и наследиће живот вечни.“ (Мт. 19,29)

Монаштво је у темељу Цркве, и установљено је Јеванђељем и примерима многих богоносних мушкараца и жена. Монашка правила су установили Васељенски и Помесни Сабори и премудри Оци, попут Василија Великог. Монашво је дало Цркви мноштво преподобних, који су једнако часни са светим мученицима. Поред тога, монашка богослужења су дала одлучујући утицај на побожност верних и богослужбени карактер Литургије.

Постављена слика


Православно монаштво је нашло плодно тло на простору Америке, најпре захваљујући светим просветитељима и мисионарима Хришћанства који су ширили реч Божију на Новом континенту у протекла три века. Њиховим светим и подвижничким животом и заступничким молитвама пред Господом, дух Православља се шири читавом Америком, и истинску веру примају разни народи у све већем броју.

Постављена слика



Манастир Св. Пајсија у Сафорду, држава Аризона, је женска општежитељна монашка заједница која следује предањска правила монашког живота. Основан је 1993. године, и посвећен Светом Пајсију Величковском, који је свој живот посветио сабирању и превођењу текстова Добротољубља као средство чувања практичног учења Светих Отаца о благодатно-молитвеном животу. Сестринство тренутно има око двадесет сестара на челу са игуманијом Михаилом. Свету Литургију служе свакодневно, а дневни круг богослужења је углавном на енглеском језику. При манастиру живи и сестре исповеда јеромонах Доротеј, а повремено служи и о. Јанко Трбовић. У циљу издржавања сестре публикују духовне текстове, праве бројанице, и поседују своју продавницу. Такође обрађују земљу те пред госте износе чисто козје млеко и сличне домаће производе.

Постављена слика

Постављена слика


Манастир је смештен у високој Сонорској пустињи у подножју планине Грахам. Складан киновијски живот, необични услови живљења, школа, појање и много чега другог допринели су да манастир Светог Пајсија у Аризони стекне многобројне пријатеље у Америци, Европи и Србији. Планира се изградња цркве, трпезарије,  кухиње и додатних конака. Крај манастира је 2004. године основано православно гробље.


Постављена слика


Године 1995. манастир је примио прву групу девојака-тинејџерки, које су пожелеле да дођу и живе у манастиру док студирају у вишим школама. Отада, више од шездесет девојака је прошло кроз школу, узраста од 10 до 22 година, долазећи из целе Америке. Сестре предају и додатне часове из кувања, шивења, хеклања, сликања, цртања, историје Старог Завета, теологије и појања. Оне осећају велику одговорност, и чине сво што је у њиховој моћи да обезбеде сигурно и креативно православно окружење младим девојкама које желе да сачувају своју честитост припремајући се за радосни пут служења Господу у Цркви - било брачним животом и рађањем и одгајањем деце, или као монахиње.

Постављена слика


Манастир је у процесу градње цркве, као и конака, које ће изаћи у сусрет потребама сестринства које се увећава и поклоницима који долазе у посету. Изградња дивне и велике будуће цркве помогнута је и трудом других православних народа и бројних хришћанских пријатеља, који су дирнути искреношћу, истрајношћу и напором сестара манастира, решили да несебично помогну.

радови на манастирској цркви, сада би требало да је завршено са изградњом. фотрафије су из 2008.


Постављена сликаПостављена слика
Постављена слика
Постављена слика
Постављена слика


Епископ Западно-амерички Максим је марта ове године, у току пете седмице Васкршњег поста, посетио манастир Св. Пајсија Величковског, учествовао у вечерњем богослужењу, и затим са игуманијом и сестрама обишао манастирско имање. Приликом ове посете, Епископ Максим је кроз разговор увидео колики значај и утицај манастир има на православне Србе у Аризони и широм Америке, али не само на Србе, већ и на све православне, па чак и неправославне народе који у великом броју долазе да се помоле се монахињама.

Постављена слика
Nun at the St. Paisius Serbian Orthodox Monastery
Safford, Arizona



Имајући ово стално на уму, треба да заблагодаримо Господу да Српска Православна Црква и њена Западно-америчка епархија имају ретку благодат да је у бескрајним и сушним пространствима пустиње Аризоне изникао такав цвет хришћанске љубави и жртве, који храњен молитвама сестара манастира доноси плодове и води спасењу и животу вечном. 

Борислав Петрић

манастирска економија sFun_bat

Постављена слика
Постављена слика
Постављена слика
Постављена слика
Постављена слика
Постављена слика
Постављена слика
http://lh4.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlPmz5jeDI/AAAAAAAAANs/WNFJGeliEKU/s640/pilgrimage 081.JPG
http://lh6.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlPnT5jeFI/AAAAAAAAAN8/JqpzGbP5Le8/s640/pilgrimage 083.JPG
http://lh5.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlPnD5jeEI/AAAAAAAAAN0/L7Sh53wVZko/s640/pilgrimage 082.JPG
не знам шта је, али изгледа да им то служу за јело
http://lh4.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlPnz5jeGI/AAAAAAAAAOE/CzbqRzMI3OQ/s640/pilgrimage 084.JPG

унутрашњост капелице
http://lh3.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlP-j5jeiI/AAAAAAAAARo/SloZCjrf2gw/s512/pilgrimage 116.JPG
http://lh5.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlQAD5jemI/AAAAAAAAASI/uwaJUDHlHcg/s640/pilgrimage 120.JPG
http://lh4.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlP_z5jelI/AAAAAAAAASA/a6jYR_LQIrs/s640/pilgrimage 119.JPG
http://lh6.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlP_T5jekI/AAAAAAAAAR4/838vxt9uAH4/s512/pilgrimage 118.JPG
http://lh6.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlQIT5jeqI/AAAAAAAAASs/Xobv4hVGcuw/s640/pilgrimage 124.JPG
http://lh6.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlQAT5jenI/AAAAAAAAASQ/gPcDW9B3G90/s640/pilgrimage 121.JPG
http://lh4.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlQJz5jeuI/AAAAAAAAATM/gqVROW0-SlE/s512/pilgrimage 128.JPG
http://lh6.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlQJT5jesI/AAAAAAAAAS8/cAbnsM7BUW0/s512/pilgrimage 126.JPG
http://lh4.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlQJz5jeuI/AAAAAAAAATM/gqVROW0-SlE/s512/pilgrimage 128.JPG


конак
http://farm4.static.flickr.com/3615/3419632611_474c26f9a8.jpg
[/center]

манстирско гробље


http://lh6.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlPDT5jdlI/AAAAAAAAAJ0/IYn_ios1EwE/s640/pilgrimage 051.JPG
http://lh4.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlPEz5jdoI/AAAAAAAAAKM/6l27SQ1RpPM/s512/pilgrimage 054.JPG
http://lh5.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlPDD5jdkI/AAAAAAAAAJs/TFrLBQUVy6M/s640/pilgrimage 050.JPG
http://lh4.ggpht.com/_fsfhUBkoMNE/SAlPDz5jdmI/AAAAAAAAAJ8/Im0ecy4jqbw/s512/pilgrimage 052.JPG




<iframe src="http://player.vimeo.com/video/12033123" width="400" height="300" frameborder="0"></iframe><p><a href=" манастири у Аризони</a> from <a href=" on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

ДИВАН ФИЛМ О СРБСКИМ МАНАСТИРИМА У АМЕРИЦИ.

ТО ЈЕ ПРВА ЦРКВА СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ НА СВЕТУ, МАЈКЕ СВЕТОГ САВЕ, А УЗЕЛЕ СУ ЈЕ АМЕРИКАНКЕ ЗА СВОЈУ НЕБЕСКУ ЗАШТИТНИЦУ И МОЛИТВЕНИЦУ ПРЕД БОГОМ. ТА ЦРКВА СЕ НАЛАЗИ У СРБСКОМ МАНАСТИРУ СВЕТОГ ПАЈСИЈА ВЕЛИЧКОВСКОГ У АРИЗОНИ. ПОГЛЕДАЈТЕ БРАЋО СРБИ КАКО СЕ АМЕРИКАНЦИ И СЕСТРЕ АМЕРИКАНКЕ СЛАВЕ И ПОШТУЈУ СВЕТЕ СРБЕ, И КОЛИКО ПАЖЊЕ ПОСВЕЋУЈУ СРБСКОЈ ДУХОВНОСТИ, ИСТОРИЈИ И НАШЕМ НАЧИНУ ЖИВОТА, ДОК СЕ СЕДЕЋИ НА ПИРОТСКОМ ЋИЛИМУ УДУБЉУЈУ У МОЛИТВУ И ГОВОРЕ О НАЈВЕЋИМ ДУХОВНИМ ИСТИНАМА СВЕТОГ САВЕ И ЊЕГОВЕ МАЈКЕ - АНАСТАСИЈЕ.

Провели смо два незаборавна дана, не у пустињи, већ у правом Рају са нашим духовним сестрама. Ако и вас пут некад овамо наведе свратите и учините им то задовољство. Веће среће од ваше посте за њих нема.




27-28, 2007

У оквиру своје посете Западноамеричкој епархији, Епископ Јегарски Порфирије је у држави Аризона посетио два православна Манастира. У понедељак у подне је са Епископом Максимом посетио мушки Манастир Преподобног Антонија у пустињи Аризоне у Флоренсу, где су срели духовника Манастира Старца Јефрема и с њим разговарали. У пратњи двојице Епископа био је и свештеник Станислав Дурић из парохије Светога Николе из Финикса и студент Вук Милишић.
Поподне су стигли у женски Манастир Преподобног Пајсија где су за празник Успења Пресвете Богородице служили Бденије а сутрадан и празничну Свету Литургију. Епископ Порфирије је началствовао и беседио током богослужења.
Приликом ове посете, Епископ Максим је духовника манастира јеромонаха Доротеја одликовао звањем протосинђела.
Током ове посете сестринство Манастира је разговарало са епископима, а посебно је од епископа-госта добило корисне духовне савете за монашки живот.

http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo3/Porfir_Arizona13.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo3/Porfir_Arizona15.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo3/Porfir_Arizona17.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo3/Porfir_Arizona25.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo3/Porfir_Arizona31.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo4/Porfir_StPaisius_01.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo4/Porfir_StPaisius_13.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo4/Porfir_StPaisius_21.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo4/Porfir_StPaisius_33.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo4/Porfir_StPaisius_37.gif
http://www.westsrbdio.org/Diocesan_Days/Visit_Profir_Photo4/Porfir_StPaisius_47.gif

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Небо на земљи!

Кад сам гледао емисију о монахињама овог манастира плакао сам као дете. Дај нам Господе такву искреност и чистоту!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Стварно дивота!  joooj

У Аризони је извршено толико нуклеарних проба а већим делом је пустиња! Лепо је видети како овај манастир опстаје! Имају систем ''кап по кап''  bleh

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...