Jump to content

Равна Гора -дебата о серији на РТС-у

Оцени ову тему

Препоручена порука

Колико је рална серија, могли су и matrix фонт да користе.

Слажем се, бар што се прве епизоде тиче. Занимљиво је да су се послужили трансцеденцијом: птица 'долетела из моје планинице'. Логично је да птица однекуд долети, али ова комбинација је комбнација птичица ми  јавила војска пролази мојом планиницом, а режисер разуме језик птица? То можда симболизује способност комуникације са небом или се тражила помоћ небеских сила "како сад до моје планинице?" ...мислим да је овај део магичан или натприродан, и некако ми се чини да ће птичица да заврши серију.  :D  О сцени са краљем који спава и папучама које остају на веранди након  присиљвања  краља да се повуче са веранде....хахахаха...малтене само што га нису везали...заиста немам речи. Оно што је на мене оставило утисак је  глума непоновљивог Лазара Ристовског, моменат који на самом почетку одаје дубину страхота које ће се догодити ( 04:49). Овде су неки написали да не треба гледати као на историјску читанку, неке сцене, можда у недостатку средстава, поткрепљене су документарним, оригиналним ефектима.  Сума сумарум, почетак није толико лош. Моје скромно мишљење је да је у прву епизоду и рекламу требало уложити много више труда, јер то је јутро по којем се дан познаје.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Vau ljudi ! Koliko komentara a tek jedna epizoda je iza nas . Šta će tek biti kad se radnja za'ukče ! http://www.youtube.com/watch?v=op0iPtifwrw

"Ох, та ја сам Човек! Човек!" 

Подели на овим сајтовима

Стара хартија (еко-акција) која је употребљена за почетак филма уместо покретних слика времена (са све глумцима)  у којима  се радња серије одвија, је такође лоша. Да су се употребиле само сцене из серије, ништа више, само то. Једну важну причу као што је од 08:33 до 15: 26 прекида сцена са Вукадином који је заспао у колима и наставља се на 17:09 . Ово ми говори да нема никаквог реда.

Ево, нећу више, али много сам се разочарала. :cmizdrenje:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

С тим што су "Отписани" бајка.

И ово...научна фантастика, бар прва епизода.

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Не знам шта сте упоште очекивали од ове серије.

Ако је неко очекивао да ће да буде објективан историјски поглед на прошлу епоху, онда је наиван до даске. Јер да је то требало да буде то, не би давали Радошу Бајићу, који прави серије за најшири аудиторијум, који ће после серије да пребаци на Фарму или на репризу Сулејмана.

Серија је рађена за широке народне масе, којима није битно увалити гомилу података, већ пренети једну атмосферу, скинути љагу са појединих људи и/или ситуација, и уопште пробудити одређени дух, што је и сам Радош рекао. Ако неко мисли да је и то лако, вара се. То је само другачији приступ, али је циљ више него тежак, и више него племенит, само ако се одради како треба. Ако неко мисли да ће 70 година најцрње индоктринације и клевете људима да скине неком научном емисијом у којој се три академика препиру око датума и чињеница, тај живи у заблуди.

Обзиром на то шта је била поента серије, добро је почела, видећемо како ће да се развија.

Онај ко би да изучава историју, нек је учи из књига или да пита госта са форума, који је и више него компетентан за то.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ми из наше историје ништа нисмо научили. Па да сада почиње 2 св. рат, само од овог форума би добили 2 пука четника и партизана, који би се без проблема међусобно таманили. Народу не можеш удовољити. Да је цела серија урађена у ултра сега мега четничком фазону, опет би се нашао неки незадовољни. Па само посета овој теми нам даје до знање да се ми нисмо помирили сами са собом, а најмањи је проблем серија.

Мени се прва епизода није свидела због некако набацаних сцена, неповезано...

Ја сам на пример сцену са краљем видео као приказ младог краља који није био спреман за рат, ни искуством ни годинама, што и јесте било тако. А његово јуришање на терасу, као потез балавца који иде младошћу, а не разумом.

Шта је то четнички фазон?

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Слажем се, бар што се прве епизоде тиче. Занимљиво је да су се послужили трансцеденцијом: птица 'долетела из моје планинице'. Логично је да птица однекуд долети, али ова комбинација је комбнација птичица ми  јавила војска пролази мојом планиницом, а режисер разуме језик птица? То можда симболизује способност комуникације са небом или се тражила помоћ небеских сила "како сад до моје планинице?" ...мислим да је овај део магичан или натприродан, и некако ми се чини да ће птичица да заврши серију.  :D  О сцени са краљем који спава и папучама које остају на веранди након  присиљвања  краља да се повуче са веранде....хахахаха...малтене само што га нису везали...заиста немам речи. Оно што је на мене оставило утисак је  глума непоновљивог Лазара Ристовског, моменат који на самом почетку одаје дубину страхота које ће се догодити ( 04:49). Овде су неки написали да не треба гледати као на историјску читанку, неке сцене, можда у недостатку средстава, поткрепљене су документарним, оригиналним ефектима.  Сума сумарум, почетак није толико лош. Моје скромно мишљење је да је у прву епизоду и рекламу требало уложити много више труда, јер то је јутро по којем се дан познаје.

Надам се да ће следеће епизоде бити реалније.

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Шта је то четнички фазон?

Да се четници величају у небеса, као што су комунисти радили у филмовима и серијама.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Да се четници величају у небеса, као што су комунисти радили у филмовима и серијама.

Где се то четници величају...и то без небеса...бар

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Где се то четници величају...и то без небеса...бар

Прво прочитај шта сам написао.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Надам се да ће следеће епизоде бити реалније.

:)  Значи да седимо и да чекамо да нам плафон падне на главу.

п.с. Погрешила сам, није "Вукадин" него је Милисав заспао у колима.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Мени се не до сад није свидело ниједно кинематографско остварење Радоша Бајића, тако да не очекујем баш пуно од ове серије. Али то је ствар укуса и о томе не треба расправљати.

Друга ствар коју бих поменуо и подсетио све овде је да је 6. априла 1941. био Васкрс. Тамо се негде у епизоди помиње венчање ћерке неког генерала, које треба да се обави сутрадан тј. на Васкрс. Колико ми је познато на Васкрс се не венчава. Да ли се на Велику Суботу те 1941. баш толико банчило по Скадарлији и осталим београдским кафанама? Мислим да није.

Мислим да изјава аутора РБ да је серија историјски тачна - нетачна.

Подели на овим сајтовима

Мени се не до сад није свидело ниједно кинематографско остварење Радоша Бајића, тако да не очекујем баш пуно од ове серије. Али то је ствар укуса и о томе не треба расправљати.

Друга ствар коју бих поменуо и подсетио све овде је да је 6. априла 1941. био Васкрс. Тамо се негде у епизоди помиње венчање ћерке неког генерала, које треба да се обави сутрадан тј. на Васкрс. Колико ми је познато на Васкрс се не венчава. Да ли се на Велику Суботу те 1941. баш толико банчило по Скадарлији и осталим београдским кафанама? Мислим да није.

Мислим да изјава аутора РБ да је серија историјски тачна - нетачна.

Н.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...