Ћириличар Написано Април 7, 2017 Пријави Подели Написано Април 7, 2017 On 6. 4. 2017. at 14:44, Ненад Р. рече А што би морао да се појави да би имао утицај на људе? Expand Nisam mislio "da se projavi" u smislu da se bukvalno pojavljuje glavom i bradom, nego da se Njegova blagodat ( citaj "uticaj" ) vidi u rijecima, djelima i vjeri ljudi. Pa pitam stoga, da li bi se u hipotetickom slucaju da niko ne vjeruje, ne radi i ne govori u skladu sa Hristovim ucenjima ( time efektivno prestajuci imati uticaja na ljude ), da li bi se moglo onda reci da je u pitanju Zivi Bog? Ne pitam hoce li se tvorevina raspasti i sta vec, nego da li je Bog Zivi Bog ako je vjera koja ga ispovijeda nepostojeca i niko ne zivi po njenim ucenjima? Ne znam kako jasnije da pitam a da ne dobijem pjesnicki odgovor :-/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Април 7, 2017 Пријави Подели Написано Април 7, 2017 On 7. 4. 2017. at 9:02, Ћириличар рече Ne znam kako jasnije da pitam a da ne dobijem pjesnicki odgovor :-/ Expand Не знам како јасније да одговорим, Бог је жив био, и јесте, и биће, независно од нас, ма како се односили према Њему. Благодат је енергија, сила, Божија, њоме дишемо, веровали или не. PredragVId and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 9, 2017 Пријави Подели Написано Април 9, 2017 On 7. 4. 2017. at 11:24, елТорнеро рече Не знам како јасније да одговорим, Бог је жив био, и јесте, и биће, независно од нас, ма како се односили према Њему. Благодат је енергија, сила, Божија, њоме дишемо, веровали или не. Expand Човјек значи може имати Благодат чак и ако не вјерује, или ако је лош човјек, или чини зла дјела или све заједно? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 On 9. 4. 2017. at 23:19, Ћириличар рече Човјек значи може имати Благодат чак и ако не вјерује, или ако је лош човјек, или чини зла дјела или све заједно? Expand Бато, лајковао си ми одговор у коме кажем да благодаћу дишемо, трепћемо, плачемо, смејемо се, а сада ме питаш да ли то важи и за рђаве људе. Плашиш ме, осећам се као пред Пилатом. Океан је вода, и једна сузица је вода. Да те Бог поживи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 On 10. 4. 2017. at 5:44, елТорнеро рече Бато, лајковао си ми одговор у коме кажем да благодаћу дишемо, трепћемо, плачемо, смејемо се, а сада ме питаш да ли то важи и за рђаве људе. Плашиш ме, осећам се као пред Пилатом. Океан је вода, и једна сузица је вода. Да те Бог поживи. Expand Ма саћу те разапнем Шала мала Ма питам ради појашњења, чисто за сваки случај, јер ми је то била битна граница у оном мом питању. Пошто је та граница онда непостојећа, видим да ми је и питање глупо елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 On 10. 4. 2017. at 9:46, Ћириличар рече Ма саћу те разапнем Шала мала Ма питам ради појашњења, чисто за сваки случај, јер ми је то била битна граница у оном мом питању. Пошто је та граница онда непостојећа, видим да ми је и питање глупо Expand Ако волем кирилику, што онак не би воло и тебе. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 On 9. 4. 2017. at 23:19, Ћириличар рече Човјек значи може имати Благодат чак и ако не вјерује, или ако је лош човјек, или чини зла дјела или све заједно? Expand Терминологија нашег језика нам не дозвољава да дубље размотримо ово питање. На старогрчком језику,којим је говорио и Господ Исус Христос, користе се различити термини за реч ,,живот,,. Када се мисли на овај биолошки живот којим живи свако створење користи се реч ,,биос,,. Међутим када Господ говори о вечноме животу и о себи као пуноћи живота( Ја сам пут,истина и живот) користи реч ,,зоин, и она подразумева савршени живот, његову пуноћу и истински начин постојања у Богу. Извор сваког облика живота је у Богу, иако је живот увек благодат и дар ипак се код нас реч благодат искључиво употрбљава за оне енергије које примамо у кроз свештене тајне. Василије Велики каже да ми у причешћу учествујемо у разноликим енергијама Божијим. Будући да нема човека а да не греши ми смо још увек подложни променама па тако иако се причешћујемо благодаћу у нама ипак делује и тајна греха. елТорнеро and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 On 10. 4. 2017. at 10:57, Матусал рече Терминологија нашег језика нам не дозвољава да дубље размотримо ово питање. На старогрчком језику,којим је говорио и Господ Исус Христос, користе се различити термини за реч ,,живот,,. Када се мисли на овај биолошки живот којим живи свако створење користи се реч ,,биос,,. Међутим када Господ говори о вечноме животу и о себи као пуноћи живота( Ја сам пут,истина и живот) користи реч ,,зоин, и она подразумева савршени живот, његову пуноћу и истински начин постојања у Богу. Извор сваког облика живота је у Богу, иако је живот увек благодат и дар ипак се код нас реч благодат искључиво употрбљава за оне енергије које примамо у кроз свештене тајне. Василије Велики каже да ми у причешћу учествујемо у разноликим енергијама Божијим. Будући да нема човека а да не греши ми смо још увек подложни променама па тако иако се причешћујемо благодаћу у нама ипак делује и тајна греха. Expand Изгледа да је то један од проблема у ширењу хришћанских учења у савременом свијету. Сјећам се тако свог запрепаштења, када сам се ушуњао са једним форумашом на вјежбе из хришћанске антропологије да ми покаже како то изгледа настава, на изјаву једног студента како је нашао рад, или спис шта ли већ, једног оца о томе како постоји око 80 различитих значења за "гносис". Вриштао сам у себи:"Па што не одредите једно или два најважнија, а не овдје два сата слушам шта би било кад би било.". Заиста, вјеру је потребно на другачији начин данас презентовати, како би била доступнија савременом човјеку. елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Новембар 16, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 16, 2019 Да ли вјеровати, значи вјеровати јер сам провјерио и увјерио се или вјеровати без провјеравања? ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука