horatio Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Какво је ваше мишљење колико треба да траје катихуменат и како је у пракси? Наиме, на основу свог а и бројних других искустава, закључујем да су људи најчешће неприпремљени и неупућени шта постају крштењем и са ким улазе у заједницу тј чијим удом постају. Моје мишљење је да би та припрема и подука требала да буде битно темељнија и дужа. Мислим да би тиме ријешили велики дио проблема, који доцније настају. Наравно, питање је колико је то изводљиво у пракси? w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Slažem se sa tobom. Više puta sam razgovarala sa sveštenicima o tome i oni se slažu ali to nije izvodljivo. Treba vremena i posebno obučeni i dobro utrvđeni u veri i veoma dobro načitani kadrovi. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Stanoje Stankovic Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Slažem se sa tobom. Više puta sam razgovarala sa sveštenicima o tome i oni se slažu ali to nije izvodljivo. Treba vremena i posebno obučeni i dobro utrvđeni u veri i veoma dobro načitani kadrovi. И те како је изводљиво, пример РПЦ то јасно показује. Да, у РПЦ има више свештенства, али мнооогоо има више и људи који се припремају за Крштење. Свештеномученик Данил Сисојев је један дан у недељи припремао људе за Крштење, један дан је посвећивао тумачењу Светог Писма, трећи дан за мисионарску школу. Описивао је један случај када је одбио да крсти једног човека који је изјавио да верује "у нешто", типа да "има нешто". Он му је одговорио "ја те у нешто нећу крстити". Постоје и методе и начини који олакшавају припрему и држање катихуменских беседа. Без тога у огромном броју случајева Крштење може да послужи само на осуду, када човек који га прима не зна заправо шта прима и ко постаје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Ne treba ništa dirati. Ima Onaj ko će da potkrese višak ako to bude trebalo u određeno vrijeme. Kad su se novopridosli primali kroz rigorozne mjere u predkonstantinovom dobu, hriscanstvo je bilo na nivou sekte. Tek kad je krenula malo lezernija praksa onda je hriscanstvo postalo nesto znacajnije. Dakle ako je nekome stalo da smanji brojnost ljudi i Crkvu svede na ranoapostolsku sektu onda moze, u suprotnom ne treba nista dirati, postoji i drugo krstenje, i trece i sto dvadest i sedmo krstenje tj kroz pokajanje. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Istina. Još samo naša SPC da primeni taj recept. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука