Jump to content

Logika I Bog?

Оцени ову тему

Препоручена порука

U najboljem slucaju ista je kolicina nasilja i zla danas kao i ranije samo je drugacije rasporedjena. Npr po geografskom kriterijumu....danas postoji citav kontinent koji umire od side, malarije, gladi, krvavih gradjanskih ratova..ranije je to bilo disperzovano na citavu planetu pa ni na jednoj velikoj celini nije bilo tako drasticno. Osim u pojedinim istorijskim trenucima xD

Подели на овим сајтовима

Славене ја неби рекао да је то заблуда . Поштовати своју традицију је по мени корен свега , а не поштовати је то је исто као репа без корена.

Ми не можемо да спроведемо своје обичаје на начин као што су то некада радили наши преци нити треба живети у историји , али много поука можемо извући од своје традиције . 

Некада су људи били много бољи него сада и много више су се поштовали него сада , а разлог је једноставан , плашили су се Бога .Упореди то са данашњим временом . У томе треба извући неке поуке .

Da su Srbi poštovali tradiciju, nikad ne bi primili hrišćanstvo, već bi i dalje verovali u Peruna, Ladu, Vesnu i Dažboga...

Mislim da je ključ u razumevanju tradicije, tj. zašto se slavi, recimo, slava. Zašto se seče badnjak? Zašto se kuca u drvo, da ne čuje zlo? Sve su to magijski rituali, a ko od vas veruje u magiju? S druge strane, kad bi se srpska verzija pravoslavnog hrišćanstva svega toga odrekla, šta bi ostalo? Stoga, loših se tradicija (neprimerenih vremenu) treba odreći, a treba usvojiti nove, koje jesu primerene.

944528_10151568645482440_1674994958_n.jp

Подели на овим сајтовима

Prosvetli me...

Pa sve ovo što si naveo nema veze sa pravoslavljem i istinskim Hrišćanstvom. Teško je pošto je naš narod poprilično udaljen od Istine iako je većina Krštena da se Istina sama po sebi otkriva i u Krštenim kao svetlost, jer sujeverje i babske priče zaglupljuju vernike. Ali ovo je samo deo vremena u kome živimo,jer pravoslavlje ima materijala za večnost i prelep Život u svojoj veri Putu Istini.

Doduše badnjak se samo uklopio u pravoslavlje ali ovo ostalo je sujeverje koje je i po meni magijsko stanje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Pa sve ovo što si naveo nema veze sa pravoslavljem i istinskim Hrišćanstvom. Teško je pošto je naš narod poprilično udaljen od Istine iako je većina Krštena da se Istina sama po sebi otkriva i u Krštenim kao svetlost, jer sujeverje i babske priče zaglupljuju vernike. Ali ovo je samo deo vremena u kome živimo,jer pravoslavlje ima materijala za večnost i prelep Život u svojoj veri Putu Istini.

Doduše badnjak se samo uklopio u pravoslavlje ali ovo ostalo je sujeverje koje je i po meni magijsko stanje.

A kakve veze ima tvoj odgovor sa pričom o tradiciji i logičkom greškom koju je napravio Неле... Tradicija Slovena je jedno, a tradicija Hrišćanstva je drugo. Da bi Sloveni postali hrišćani, bilo je neophodno da se odreknu tradicije paganizma. Ako želiš, mogu da ti ukažem na još primera tradicije u Srba koji nemaju veze sa hrišćanstvom, a Srbi su ih tako povezali...

944528_10151568645482440_1674994958_n.jp

Подели на овим сајтовима

Čini mi se da sam u knjigi Čuvajte dušu, starca Pajsija negde pročitao: "Eto dođe logika, i nestade vera u Boga". Toliko o mom stavu "logičnog" poimanja postanja Boga. 

Ali,zasto je Bog u suprotnosti sa logikom?!

Meni se nekako ne svidjaju te pouke tipa,iskljuci mozak i videces Boga.Tako moze da kaze pripadnik svake religije,tako mogu da verujem i u Zevsa ako iskljucim mozak.

Подели на овим сајтовима

Ali,zasto je Bog u suprotnosti sa logikom?!

Meni se nekako ne svidjaju te pouke tipa,iskljuci mozak i videces Boga.Tako moze da kaze pripadnik svake religije,tako mogu da verujem i u Zevsa ako iskljucim mozak.

Nije u suprotnosti sa logikom već je iznad nje i to stvara problem onima koji bi do Bogopoznanja želeli isključivo putem logike.

Подели на овим сајтовима

Nije u suprotnosti sa logikom već je iznad nje i to stvara problem onima koji bi do Bogopoznanja želeli isključivo putem logike.

Slazem se,ali ne mozes mi reci da ovo na primer nije mogao da mi napise i jedan hinduista? :)

Подели на овим сајтовима

A kakve veze ima tvoj odgovor sa pričom o tradiciji i logičkom greškom koju je napravio Неле... Tradicija Slovena je jedno, a tradicija Hrišćanstva je drugo. Da bi Sloveni postali hrišćani, bilo je neophodno da se odreknu tradicije paganizma. Ako želiš, mogu da ti ukažem na još primera tradicije u Srba koji nemaju veze sa hrišćanstvom, a Srbi su ih tako povezali...

Ja ovde samo ne kapiram da li ti pokušavaš da nam kažeš da je Srpska tradicija u suprotnosti sa pravoslavljem jer je navodno  paganština ušla kod srba u pravoslavlje?

Kad govorimo o srpskoj tradiciji tu je neraskidivo delo svetih otaca i pravoslavnog učenja u 95%  slučajeva a to je Istinsko Hrišćanstvo, jer se je jedino ono održalo u svetlosti, sve ostalo je davno napušteno kod ozbiljnih ljudi.

Ja recimo kad se pozivam na tradiciju srba, u ovo vreme,  svakako ću se pozvati na pravoslavlje ne samo zato što sam pravoslavac nego zato što je sve ostalo otpalo i davno se nalazi u odbačenim stvarima.

Подели на овим сајтовима

Slazem se,ali ne mozes mi reci da ovo na primer nije mogao da mi napise i jedan hinduista? :)

Ovo potpisuje svako kome padne na pamet  Bog pa i crni djavo :)

Nisu nam iste vere iako isto potpisujemo, jer samo punoća Istine može to i da iskustveno objasni.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

tako mogu da verujem i u Zevsa ako iskljucim mozak.

Nema potrebe da gasis mozak, to ti je kao moda. Retko koga ces da vidis da ide ogrnut u togu danas, to nije pitanje logike. Ono sto mnogi vernici izmisljaju (ili umisljaju) je protok informacija i komunikacija sa onostranim, a radi se o odnosu prema odredjenim stavovima, vrednostima, shvatanjima, tradiciji, kulturi... Posmatraj dela umetnosti kroz logiku i slabo sta ces videti, a mozak moze da ti radi "punom parom". Prilikom epikleze mozes samo da verujes da se zaista desava nesto neobicno i nesvakidasnje, i da to bude praceno slozenim emocionalnim uzbudjenjem koje pruza osecaj potvrde istinitosti, postovanja, straha, ljubavi, stida... Zato vernik moze da se nasmeje kad mu predocis da instrumenti nisu pokazali nikakvu promenu, kroz njega je protutnjalo "jato angela", i ako bi mu izmerio puls video bi da nije ostao ravnodusan. Taj osecaj je gotivan i ljudima kojima mozak funkcionise ispravno.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Mislis da je najbitniji taj iskustveni deo vere,tu bi se slozio sa Markom.Znaci,mislim da ta prica koju mnogi Oci potenciraju,"iskljuci mozak i videces Boga" nije dobra,pogotovo kada zelimo nasu veru da predocimo nekom neverujucem coveku.

Posmatraj dela umetnosti kroz logiku i slabo sta ces videti, a mozak moze da ti radi "punom parom". Prilikom epikleze mozes samo da verujes da se zaista desava nesto neobicno i nesvakidasnje, i da to bude praceno slozenim emocionalnim uzbudjenjem koje pruza osecaj potvrde istinitosti, postovanja, straha, ljubavi, stida... Zato vernik moze da se nasmeje kad mu predocis da instrumenti nisu pokazali nikakvu promenu, kroz njega je protutnjalo "jato angela", i ako bi mu izmerio puls video bi da nije ostao ravnodusan. Taj osecaj je gotivan i ljudima kojima mozak funkcionise ispravno.

Ne bih se ovde slozio u potpunosti sa tobom.U sustini ja mogu da razumem ljude razlicitih veroispovesti i opste sagledavanja tih "stvari" ali ubedjene ateiste bas ne mogu da razumem,bez uvrede. :)

Подели на овим сајтовима

Jok ja, ja ukazujem da ne može Неле da se poziva na tradiciju, jer je to logička greška.

Неби баш рекао да је логичка грешка .Постоје неке земље као што је рецимо много више поштују традицију и развијенији су од нас у погледу традиције и економски.  Шта мислиш да они праве статистичку грешку ? Ја неби рекао.

Ја сам у првом реду православац и слушам своје срце , а за мене је православље Светиња.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...