Veliki Marko Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 a sta je sa Moldavijom? probali su i tamo da prosire jurisdikciju, ako se ne varam, al im je Moskva isekla kande. Ударају и покушавају, писао сам раније чиме се све служе да врбују народ да пређе код њих. nana је реаговао/ла на ово 1 Човек планира Бог одлучује Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Факт је да Власи у Румунији, чине највећи део Румунског народа... или ако не баш највећи, оно јако велики део. Али ту постоји проблем замена теза.. Румунија је млађа као држава а поготову као НАЦИЈА (отуд и толики национализам у румуна) од самих Влаха .. Мећутим ми смо ишли својим (НЕ)деловањем на руку стварању проблема са Власима...Требали смо јако давно, да Власима дамо језик и да им служимо у Црквама у њиховим крајевима и селима на Румунском, или влашком како год изволе.. и проблем не би постојао.. а за свештенике смо морали да селектујемо људе из њихове етничке групе и крај .. Нажалост, ми нисмо имали слуха за то .. Иако, руку на срце, још није касно за такву ствар .. ми пак и даље немамо слуха за то .. Као да не размишљамо на прави начин о томе.. слепо се држимо канонских граница.. Кад би се само у другим случајевима тако држали закона.. где би нам био крај ... А да је могло и требало бити много боље са наше стране, говори и податак да је у време кад је на териоријама данашње источне србије била Бугарска Црква (и дражава).. чак су и они имали слуха да у чистим Влашким селима служе на Румунском или Влашком језику .. где се могло наравно .. А толико смо знали да приговоримо истима за много што шта .. и с правом наравно .. Али кад су могли они.. утолико пре смо могли и МОРАЛИ и ми ! Тек данас за ово има услова али нема се , ко што рекох, слуха Е зато се и појавио неко као Александровић Бојан .. Просто смо му то омогућили .. и то морамо признати сами себи .. nana је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veliki Marko Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Кoji bi razlog imao da nezvan dolaziš u moje dvorište i širiš razdor i svađu? И ја се то питам, овде је реч да је РПЦ осетила да може и да гази све редом како би дошла до свог циља. Власи су се поделили и три групе, колико је мени познато. Човек планира Бог одлучује Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Требали смо јако давно, да Власима дамо језик и да им служимо у Црквама у њиховим крајевима и селима на Румунском, или влашком како год изволе.. и проблем не би постојао.. а за свештенике смо морали да селектујемо људе из њихове етничке групе и крај .. У Молдавији су све то радили па су ипак румунски епископи одлучили да је својатају као територију где живи румунско становништво (иако само мали број људи у Молдавији за себе каже да су румуни, себе сматра румунима - већина за себе тврди да су они Молдавци), па им то као даје право да и поред постојања канонске цркве у којој се служи на румунском (молдавском) језику и где постоје богословске школе на њиховом језику ипак стварају расколничку организацију (овако је канонска црква у Молдавији назива и види)! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veliki Marko Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Колико сам упознат власи се не изјашњавају као Румуни. Ево мало са википедије http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8_(%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0) Запазите слику са десне стране њен наслов. nana је реаговао/ла на ово 1 Човек планира Бог одлучује Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Ne mogu oni da pripoje nečiju teritoriju nego mogu da imaju takozvanu filijalnu eparhiju. Osim toga, sve naše filijalne eparhije tj. u dijaspori su na kanonskoj teritoriji vaseljenske patrijaršije (ili moskovske, ovde se svađaju Grci i Rusi, npr. oko američke), jer po crkvenom kanonu sva jurisdikcija izvan kanonskih teritorija pomesnih Crkva pripada vaseljenskoj patrijaršiji. Eto oko čega se svađamo, što sami za sebe uzimamo u pravo. Није тачно. Тај канон (28 канон четвртог Васељенског Сабора) на који се Цариградска Патријаршија позива односи се на понтијску, (мало)азијску и тракијску област, али га Цариградска Патријаршија тумачи као да се реч варвари (иноплеменици), односи и на цео свет. Канон 28 Следећи у свему установама светих отаца и уважавајући сада прочитано правило сто педесет најбогољубазнијих Епископа, сакупљених на сабору у царскоме Цариграду, новоме Риму, за време бившега цара добре успомене великога Теодосија, исто и ми одлучујемо и установљујемо у погледу повластица најсветије цркве истога Цариграда, новога Рима; јер су и престолу старога Рима оци правично даровали повластице, пошто је исти град владајућим био. Пак следећи истоме разлогу, сто педесет најбогољубазнијих Епископа признали су једнаке повластице и најсветијем престолу новога Рима, разложито просудивши, да град, који је удостојен цара и сената, и који ужива једнаке повластице староме царскоме Риму, уздигнут буде и у Црквеним пословима као онај и да буде други после њега. Према томе, сами Митрополити понтске, азијске и тракијске области, а тако исто и Епископи иноплеменика у реченим областима, биће постављени од реченог најсветијега престола најсветије Цариградске цркве; то јест, сваки ће Митрополит речених области са епархијским Епископима постављати епархијске Епископе, као што је у божанственим правилима прописано, а Митрополите речених области, као што је казано, постављаће цариградски Архиепископ, пошто се по обичају изведе сугласни избор, и о истоме он буде извештен. Veliki Marko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 У Молдавији су све то радили па су ипак румунски епископи одлучили да је својатају као територију где живи румунско становништво То није никакав изговор нити може бити оправдање за оно што смо пропустили. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veliki Marko Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Па ако нешто наводиш онда ваљда знаш. Што би питао теологе. Што би било под јурисдикцијом Васељенске патријаршије? Одакле њима право на остатак света? А за овог несрећног квази свештеника и несрећну Румунску Православну Цркву, не треба трошити речи. Подметнули несрећног, не свршеног богослова, да им буде свештеник и да прави раздор. Намештају раздор са Власима, пошто нису успели на попису да их придобију. Али нису ни Власи мутави. Зато треба сасећи те њихове (РПЦ) акције у корену, да им не падне на памет више, а и да живимо и даље са Власима, као и до сада. Колико само јадно од њих, колико су ниско пали. Али надамо се да ће се призвати памети и да ћемо опет бити Цркве какве и треба да будемо. И ја сам се поштено изненадио када сам видео колико су организовани и упорни. Не бирају начин и средства, ево написаћу још једном. Имају свог човека у сваком селу и основали су своју странку и врбују влахе да им приђу а при томе им за узврат шаљу децу на море и на студије у Румунију. Тај свештеник је од мог доброг пријатеља рођак, на брзину се винуо материјално и на сва уста велича РПЦ. verum est in beer and nana је реаговао/ла на ово 2 Човек планира Бог одлучује Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 To je pravilo. Sad nemam izvore pri ruci, ali to znamo još pre interneta.. Naše eparhije po dijaspori su takozvane filijalne eparhije, ustanovljene za potrebe pomesnih Crkva i imaju svoju autonomiju, ali zemlje koje su izvan pomenskih Crkva su po pravilu pod jurisdikciji vaseljenske patrijaršije. Imaš ovde teologe, pitaj njih. Naravno, bez odobrenja pomesne (matične) Crkve ne može da se ima filijalna eparhija - znači, Rumuni bi ovde morali da mole našu Crkvu za odobrenje da prošire svoju filijalnu eparhiju u našoj jurisdikciji, a ovo nisu uradili, tačnije temišvarska eparhija Rumunske Pravoslavne Crkve, ova stoji iza svega. То је само тумачење Цариградске Патријаршије 28 канона Халкидонског (4 Васељенског) Сабора. Исто је настало тек за времена цариградског Патријарха Мелетија (Метаксиса), а пре тога ни један цариградски Патријарх није тако тумачио овај канон. Друге помесне цркве одбацују такво тумачење Цариградске Патријаршије. Споразумом Српске Патријаршије и Румунске Патријаршије (мислим да је било 1930 или 1931, нисам сигуран), решен је проблем преклапања јурисдикције две Цркве на истом простору (Банат), Српске епископије (некадашња Карловачка Митрополија) уједињене су у једну (Темишварску), а румунима је дозвољено да се њихове парохије у нашем делу Баната организују у епископију. Овим је на не баш канонски начин "решен" проблем, а остављено је да се ово реши на канонски начин у будућности. Наравно овако решен проблем је и даље остао проблем. Све је почело када је извршено преуређење Аустријске царевине и формирана Аустро-Угарска па је бечки двор одвојио румуне који су до тада били под јурисдикцијом Карловачке Мирополије у засебну цркву, Сибињску Митрополију. И онда су се православне парохије поделиле по етничкој припадности... Темишварска епархија Румунске ПЦ нема јурисдикцију над румунима у српском делу Баната. Постоји епархија Дакија Феликс којој је јурисдиција наш део Баната (а они под тим сматрају и све источно од Тисе и Велике Мораве). Наша помесна црква дала је сагласност румунској да именује епископа за наш део Баната, јер је хтела да им изађе у сусрет. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Inače, našoj Crkvi nije problem da se u pomenutim krajevima služi na rumunskom ili vlaškom, Како бре Драги то кажеш и остајеш жив. Говорим о Власима Источне Србије. Па кад није проблем што нема већ једаред тих служби на Влашком макар и у праменовима.Никад.Макар основне молитве да људи чују,.. разумеју? Како се упути свештеник на неку територију а не зна ни да бекне језиком те заједнице.... да са њима после службе макар може да успостави контакт,.. да се приближи. Валтер је све поштено и тачно рекао. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 То није никакав изговор нити може бити оправдање за оно што смо пропустили. Нисам износио никакав изговор! Нагласио сам да је Московска Патријаршија све то на време учинила па се опет појавио проблем. Што јасно говори да је проблем исфабрикован. Да у Румунској ПЦ не дувају ветрови етнофилетизма не би ни било оваквих проблема. А и румунски Архијерејски Синод би у духу хришћанске љубави две помесне цркве и добробити верног народа који говори влашким (румунским) језиком, од Светог Архијерејског Сабора СПЦ тражио да се питање употребе влашког (румунског) језика у богослужбеној пракси у СПЦ реши у оквиру наше помесне цркве, а не да упада на туђу канонску територију (територију другог епископа и друге помесне цркве) и поставља свештенике (расколнике), мимо надлежног епископа за ту територију. Логично би било да су верници тражили да имају службу на своме језику од надлежних епископа (Тимочког и Браничевског), па ако епископи неће онда да имају основ за незадовољство. Овако се то појавило од једном (направљен је проблем где га пре није било). feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Ne želim da ulazim u subjektivna tumačenja. Tačno je da smo RPC prepustili Banat a zadržali (vikarnu?) eparhiju za Temišvar. Sa druge strane, Rumuni smatraju Vlahe Rumunima i traže njihovu nacionalnu emancipaciju. Pitanje: 1. da li ovo nama zaista toliko smeta, a 2. ne bi li mi drugačije nastupali da su Srbi u pitanju? Mislim, pre 41. odnosno komunizma nije nam bio problem da su Rumuni, a danas je to opasnost po srpstvo..? Pustimo malo tendencije i potrudimo se da nađemo rešenje kako priliči Hrišćanima, braćama i sestrama. Ovo ovako ispada da brat skače na brata i sestra na sestru, i ovo nije nama ni njima na čast. Poznavao sam Vlahe, crkvenjake, koji su bili ponosni Srbi - danas nisam siguran da li su još uvek ponosni Srbi, nakon neprijateljstva koja doživljajaju od strane Srba samo što su Vlasi. Nisu ni Rumuni mnogo bolji prema tamošnjim Srbima. I ovo nije pravoslavno! О чему ти причаш? Какво нападање браће румуна и влаха? Каква непријатељства? Расправљамо о упаду Румунске ПЦ на канонску територију СПЦ. А не о међусобним односима срба и румуна и срба и влаха! feeble and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар С Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Жалосно је шта се дешава... Нисам много упућен, али ми се некако чини да оно "НАЦИОНАЛНО" ствара највећи проблем...Није ли то проблем код нас Православних? Умјесто да се као браћа сабрана око Христа, договоримо око свега, ово земаљско, материјално, национално нас одваја и дијели... Прве комшије, а нису били у Нишу... Велика туга, зар не?! ХРИСТОС изнад свега - били ми Срби, Румуни, Јапанци, Албанци, свеједно је... Можда сам промашио тему и написао глупост, али само износим своје мишљење.. Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Ma da, svi znamo koliko su Vlasi cenjeni u Srbiji - Vlah ovo, Vlah ono.. Srbi nisu naročito ksenofobni narod, ali ono malo ksenofobije ili rasizma koje imaju vole protiv Vlahe da ispovedaju. I onda jedna reakcija je ova koju danas imamo. :aman: човече... Расправљамо о упаду Румунске ПЦ на канонску територију СПЦ. А не о међусобним односима срба и румуна и срба и влаха! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука