Jump to content

Да ли вам ово личи на дечју бајку?

Оцени ову тему

Ivana032

Препоручена порука

Strasno ako je to tako... ja to svom detetu ne bih citala. 

A jeste li razmisljali uopste o tim bajkama sa vesticama? Odakle su se one pojavile kod nas? fenomen vesticarenja i jos vise spaljivanja vestica i sve sto ide uz to, na to mislim na bajke upravo, nikakve veze nema sa nama i sa nasom kulturom vec sa zapadnom, katolicko - protestantskom kulturom. Mi imamo sasvim drugacije price, bajke, basne it'd ...

Sve the price o vesticama su zapadnog porekla, ni jedna istocnog ...

"Osavremene" verzije Ivice i Marice i ostalih "bajki" tog tipa su nama imputirane. Nisu doe uopste nase kulturne bastine.

Bajka u nasem jeziku oznadava nesto lepo, bajkovito a ne strasno ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Бајке које објављују неке новине или слично (или било који текст иначе) треба узимати трезвеном главом и са резервом јер питање је компетентности аутора. А честе су сублимарне поруке http://hr.wikipedia.org/wiki/Subliminalne_poruke

Пре но што деци дате неки текст или им причате приче бајке и сл. добро размислите о значењеу и могућем схватању код детета. Немам децу али сам врло строг по том питању. Имам сестриће и кумчиће :) и не би ми било драго да чујем да ишта лоше слушају те мале главице

Подели на овим сајтовима

Mogu da se nađu bajke u svom "pređašnjem" obliku, nije istina da su u svim knjigama svih izdavača samo "modernizovane" verzije.

Još uvek imam knjige sa pričama i bajkama koje je meni mama čitala kao detetu. Očuvane su i sada ih ja čitam svojoj deci. Uz to, kupujem povremeno deci slikovnice sa bajkama koje nemam, i nisam naišla na neka velika odstupanja od starih bajki, nijanse su u pitanju.

Подели на овим сајтовима

Uvek imate izbor da deci ne čitate te novije varijante bajki.

Наравно да их детету не читам, што сам написала у неком претходном посту. Прочитах за себе, јер ми је и сам почетак био сумњив. Дуго су стајале, пошто се деца углавном вежу за једну бајку, па смо вртели у круг Црвенкапу годину дана, а с обзиром да су имали представу у вртићу Ивица и Марица, помислих да не би било лоше да променимо. Кад оно  joooj

Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka.

Подели на овим сајтовима

@Crveni Baron Nisam neki ljubitelj ni klasicnih bajki Snezana, Crvenkapa, Pepeljuga i sl. Kada sam bila mala, bile su mi insteresantne ali sada me bas odbijaju... Basne su mi nekako pitomije. :-)

Подели на овим сајтовима

@Crveni Baron Nisam neki ljubitelj ni klasicnih bajki Snezana, Crvenkapa, Pepeljuga i sl. Kada sam bila mala, bile su mi insteresantne ali sada me bas odbijaju... Basne su mi nekako pitomije. :-)

Uzmi samo sloveneske bajke, pa to je milina citati,,, nema tu niko nikoga da jede i da pece na raznju ...

Ono, kao, tovi dete da ga pojede ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Јапанске и кинеске су ми остале у лепом сећању. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Волела сам бајке кад сам била мала, али оно што ми се највише, у том смислу, урезало у памћење из детињства је то да ме мама увек успављивала с песмом. И сад чујем њен глас, покој јој души.

Приче развијају машту код деце, али мора се бити строго опрезан каква порука се шаље, какве осећаје буди у малим душама.

Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka.

Подели на овим сајтовима

Ни Бајке више нису као што су биле .Систем вредности се потпуно окренуо .Ја такву "бајку" у опште неби читао деци и кљига би завршила у канти за смеће .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Jasno je da ovo ne treba čitati deci.

Ali ne treba deca ni da se plaše veštica,mraka,karakondžula...drakula...itd.

Ne treba maloj deci pričati o tim mračnim stvarima,ili bar ne na taj način....Ovde se veštica predstavlja kao čarobna vila...dobra teta koja ispunjava želje staniiiiiii 

Kako deci objasniti duhovni svet?To je teško objasniti i starijem čoveku koji razume šta je duša,telo,duhovno i telesno....

Ja bih deci pričala samo o Bogu i andjelima,kako je sve divno......itd....dok ne porastu dovoljno da sve lepo i pravilno shvate

Najlepše bajke sveta su pravi izbor....sve je obuhvaćeno.Sve osobine koje treba da se razviju...npr,saosećanje,požrtvovanje,privrženost roditeljima,hrabrost,odlučnost....poslušnost,doslednost....Najvažniji je lični primer,ali i reč je važna.... 0703_read ...itd

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...