Jump to content

Tajna uspeha nemačke privrede

Оцени ову тему

Marjanovic

Препоручена порука

Najveća privreda u Evropi fascinira ostatak sveta. Ona se razvija uprkos ekonomskoj krizi, zapošljava nove radnike i smanjuje svoje dugove. Odavno se pominje „nemački model“ privrede. O kakvoj je formuli reč?

0,,17092929_303,00.jpg

Nemačka privreda uređena je po sistemu „socijalne tržišne ekonomije“. To znači da se sa jedne strane zasniva na tržišnom takmičenju, a da sa druge strane država ima mogućnost da interveniše.

Koreni tog sistema potiču još iz 19. veka. „Bizmark, takozvani ‚Gvozdeni kancelar' postavio je osnovu za socijalne zakone, tako što je uspostavio penziono i zdravstveno osiguranje“, kaže Verner Šrajber, nekadašnji ministar za socijalna pitanja nemačke pokrajine Saksonije-Anhalt. Tada su izdaci podeljeni, odnosno polovinu je plaćao radnik, a polovinu poslodavac. To je i danas centralni princip današnjih socijalnih propisa, koji je nakon Drugog svetskog rata proširen na porodičnu politiku, socijalnu pomoć i mnoge druge aspekte. Deo nemačkog sistema je i autonomija plata. „Drugim rečima, sindikati i poslodavci imaju slobodu da sami određuju plate – bez mešanja države“, kaže Šrajber u razgovoru za Dojče vele. Zbog takvog odnosa između sindikata i poslodavaca, radnici u Nemačkoj manje štrajkuju, što je ekonomska prednost.

Broj zaposlenih konstantno raste

0,,17167013_404,00.jpg
Prof.
Uli Brückner

I dok u državama oko Nemačke nezaposlenost probija rekorde, u toj zemlji radi 42 miliona ljudi, više nego ikada ranije. Za takav uspeh zaslužna je i Agenda 2010, odnosno reforma tržišta rada pre deset godina. „Tu je bilo važno uspostavljanje sektora sa niskim platama, smanjivanje propisa i povećanje fleksibilnosti tržišta rada. Sa jedne strane, zbog toga ima više radnih mesta, ali sa druge, mnogi poslovi su slabo plaćeni“, tvrdi Uli Brikner sa Stanford Univerziteta.

Nova vlada će pokušati da otkloni negativne efekte ove reforme. „U Nemačkoj postoji veliki društveni konsenzus - mi posmatramo društvo kao mehanizam. Naš politički sistem je poput grupe zupčanika u kome različite institucije pokreću jedna drugu, na osnovu pravnog uređenja“. kaže Brikner.

I dok politički zupčanici znaju i da zaškripe, inženjera u Nemačkoj ima dovoljno. Svake godine oko 100.000 inženjera i naučnika iz oblasti prirodnih nauka stignu na tržište rada, a za njihovo školovanje brine se već čuveni „dualni sistem“. Mladi ljudi tokom školovanja kombinuju praktičan rad sa predavanjima. „Ako se bavim logistikom, učim jezike, računovodstvo, tržišne odnose, dakle sve o oblasti u kojoj se krećem kao stručnjak za logistiku ili špediciju“, objašnjava Brikner.

Potražnja za stručnjacima sve veća

0,,17131343_404,00.jpg

Klaus-Heiner Röhl

Dakle, nemačka privreda svake godine ima priliv kvalifikovanih stručnjaka. Od njih izvlače korist pre svega preduzeća srednje veličine, u kojima radi ispod 500 ljudi. Takve firme čine oko 99 odsto od približno tri miliona preduzeća u Nemačkoj. To su mahom porodične firme. Klaus-Hajner Rel iz Instituta nemačke privrede smatra da je to razlog, zbog koga je u Nemačkoj industrija jača nego u drugim zemljama: „Ovde porodica poseduje određeno preduzeće, a u Velikoj Britaniji bi ono odavno bilo na tržištu. Možda bi neka velika kompanija otkupila akcije, i pre ili kasnije bi fabrika u Velikoj Britaniji bila zatvorena i proizvodnja prenesena u inostranstvo“, kaže Rel.

Većina tih porodica ima dovoljno kapitala u rezervi, i zbog toga ne plasira svoja preduzeća na berzi. „Postave se dugoročni ciljevi. Nema žurbe. Nema prebrze ekspanzije“, objašnjava ovaj stručnjak.

Istovremeno, kvalitetni proizvodi nisu dovoljni u borbi protiv preduzeća koje imaju daleko jeftiniju radnu snagu, kao što su ona u Aziji. Nemačke firme nude i čitav niz usluga uz svoje proizvode: “Preduzeće ne prodaje samo mašinu, već je i montira, obučava radnike koji će je upotrebljavati, nudi servis koji radi 24 sata“, kaže Rel.

U čemu je onda tajna uspeha?

Stalne inovacije takođe garantuju uspeh „nemačkog modela“. Naime, ta zemlja nema dovoljno prirodnih sirovina, pa je prinuđena da razvija nova rešenja. „Imamo kompletnu mrežu istraživačkih instituta koji se javno finansiraju, poput Maks-Plankovog i Frauenhoferovog, Oni postoje u celoj zemlji, i sarađuju sa industrijskim preduzećima, pokušavaju da otkriju stvari koje neće odmah doneti zaradu“, kaže Uli Brikner.

I dok istraživači mogu da sanjare o budućnosti, u oblasti infrastrukture važne su samo činjenice. Doduše, Nemačka i tu ima čime da se pohvali. Ima malo zemalja na svetu sa tako izgrađenom energetskom mrežom, telekomunikacijama, drumskim, železničkim i vazdušnim saobraćajem. Iz Berlina se može stići u sve Evropske zemlje za manje od 24 sata. Naravno, tome doprinosi geografski položaj Nemačke, koja se nalazi u srcu Evrope, i uživa umerenu klimu, podseća Brikner: „Nemamo preterane toplotne talase, ni uragane, sve je relativno umereno, prohladno, i zbog toga ovde već vekovima vladaju povoljniji uslovi za rast i proizvodnju nego na obodima Evrope. I od toga Nemačka izvlači veliku korist.“

Autor: Danhong Cang / Darko Janjević
Redakcija: Jakov Leon

http://www.dw.de/tajna-uspeha-nema%C4%8Dke-privrede/a-17170947

Подели на овим сајтовима

Nemci su vredni i pošteni,naravno u Nemačkoj,u drugim zemljama i nisu tako pošteni,tako da kako god urede državu ona će biti sila.

Подели на овим сајтовима

Njemci generalno jesu pošteni i vrijedni,ali nismo ni mi lijeni,ne rade oni više od nas,imaju i oni neke mane,nisu složni,recimo njihove pokrajine se mrze između sebe,isti slučaj kao i kod bivše Jugoslavije,ako im kažete švabo jako će se uvrijediti,zato što tu malu etničku grupu u njemačkoj uglavnom niko ne voli,bavarce također niko ne voli,oni su i najomraženiji možda zbog toga što su katolici,katolike generalno ne podnose,velika je mržnja prema istima,ja dok sam tamo živio i radio vidio sam im dosta mana,ali genralno su dobri ljudi i pošteni i nisu uopšte hladni kako se kod nas predstavljaju.Velike su patriote svi od reda u to im ne smijete dirati,npr. kada njemačka reprezentacija izgubi u fudbalu,oni  odmah umanjuju značaj fudbala i neće uopšte da razgovaraju o tom sportu,ignorišu ga ,vrlo su kao nacija,ako ih uopšte možemo zvati nacijom sujetni i to mi najviše smeta kod njih,njihovo je za njih sve najbolje a tuđe podcijenjuju,bez obzira što zaista i jesu u mnogim stvarima vodeći u svijetu,nisu baš u svemu najbolji i to će svakome sa strane da zasmeta,to  im je neka diječija bolest i nije slučajno hitler kod njih isplivao,jer oni su to što su...Svoju ekonomsku moć su zasnovali na visokoj tehnologiji,obradnim centrima kao i cijela evropa što je pokušavala uključujući i mi u bivšoj jugoslaviji,ali oni su u tome uspijeli zato što njihov mentalitet kao naroda,njihova kolektivna svijest pogoduje tome.Njemac nema pretenzije da natura svoju pamet drugima(naši ljudi to prevode tako što kažu da su oni glupi ljudi),a generalno su vrlo inteligentni,kod njih je teško sresti glupoga,također nikakav problem im nije kad zauzmu svoje mijesto u društvu da se odmah sa njim  i pomire,a ne da imaju tendenciju da podmeću noge onima ispred sebe,bilo pojedinačno ili grupno,to je kontra mentalitet od našega,skroz različit narod,na nas gledaju kao pagane jer ne razumiju našu neracionalnost,rasipništvo,to im jako smeta.Ne znaju da vladaju sa moći kad je imaj uu bilo čemu,euforičnost ih unakzi,počnu ko mala dijeca da se ponašaju i to ima progresivan efekat,vijerovatno zbog toga su i gubili velike ratove.to su moja iskustva sa njima

Подели на овим сајтовима

Nemci su vredni i pošteni,naravno u Nemačkoj,u drugim zemljama i nisu tako pošteni,tako da kako god urede državu ona će biti sila.

stvar je u tome da se kod njih strogo poštuje zakon, i iako nisu ništa bolji od nas, u svom dvorištu moraju da vode računa silom zakona

Подели на овим сајтовима

stvar je u tome da se kod njih strogo poštuje zakon, i iako nisu ništa bolji od nas, u svom dvorištu moraju da vode računa silom zakona

Bolji su,kakav narod takva vlast,njihova vlast,samim tim i zakon,su onakvi kakav je narod,a kod nas je onakva kakvi smo mi.

Подели на овим сајтовима

njihovo je za njih sve najbolje a tuđe podcijenjuju,bez obzira što zaista i jesu u mnogim stvarima vodeći u svijetu,nisu baš u svemu najbolji i to će svakome sa strane da zasmeta

Ovo ponavljam već stoti put na sajtu,ponoviću oviu priču dok sam živ.

Moji kumovi su otišli da žive u Norvešku.Kumić je sa školom otišao u Estoniju,na eskurziju,i tamo Norvežanima nestane norveške čokolade.

Mom kumiću je ostalo norveške čokolade,pa im je prodavao jedan red ,po ceni čitave milka čokolade.

Norveška čokolada nije bolja od milke ,možda je čak i lošija.

I sad se on meni hvali i smeje se norvežanima kako su glupi.

Ja sam mu rekao,kume moj,dok god mali debeli norvežanin više ceni 10% svoje čokolade nego celu tudju,do tada će Norveška biti socijalno najstabilnija zemlja,kao što je i danas,a ti ćeš moći da uživaš u svim tim benefitima ,što je poštenje nekog drugogo naroda steklo.

Dodješ tamo iz neke poluraspale države Srbije,de si mogao da crkneš od gladi,koliko državu zabole uvo za tebe,a smeješ se nekom jer ceni sebe ,svoju zemlju i svoj proizvod,a pritom je i tebi omogućio život dostojan čoveka!

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da nije stvar u tome,nit se strogo poštuju zakoni,dobar dio ekonomije pociva na tom da se na neki nacin prevari drzava,primjera ima mnogo,ako je potrebno da argumentujem ,argumentovaću!

Također kad smo kod zakona,imaju dosta besmislenih zakona na najosnovnijem nivou,zakon im ne razlikuje ponekad kriminalca od ostalih

Подели на овим сајтовима

Ovo ponavljam već stoti put na sajtu,ponoviću oviu priču dok sam živ.

Moji kumovi su otišli da žive u Norvešku.Kumić je sa školom otišao u Estoniju,na eskurziju,i tamo Norvežanima nestane norveške čokolade.

Mom kumiću je ostalo norveške čokolade,pa im je prodavao jedan red ,po ceni čitave milka čokolade.

Norveška čokolada nije bolja od milke ,možda je čak i lošija.

I sad se on meni hvali i smeje se norvežanima kako su glupi.

Ja sam mu rekao,kume moj,dok god mali debeli norvežanin više ceni 10% svoje čokolade nego celu tudju,do tada će Norveška biti socijalno najstabilnija zemlja,kao što je i danas,a ti ćeš moći da uživaš u svim tim benefitima ,što je poštenje nekog drugogo naroda steklo.

Dodješ tamo iz neke poluraspale države Srbije,de si mogao da crkneš od gladi,koliko državu zabole uvo za tebe,a smeješ se nekom jer ceni sebe ,svoju zemlju i svoj proizvod,a pritom je i tebi omogućio život dostojan čoveka!

Znam brate,imao sam ja to u vidu kad sam pisao,nastojao sam da obuhvatim naširoko,to jeste pozitivna stvar,samo pitanje je koliko je to kod stanovništva samosvijest a koliko je neka navika i konzervatizam,ja to svakako cijenim kao pozitivno,ali nisam na to mislio,to je samo jedan dio problema. Ja mogu da budem 10 puta bolji vozač on švabe i mogu to da dokazujem svima,ali njegova vozačka je vrednija od moje ,zato što ti je to dojče kvalitet i dojče škola,a to umije da vređa ostalima zdravu pamet.to već polako zalazi u šovinizam,a njemačka ga je puna definitivno

Подели на овим сајтовима

Свакако, али ти као грађанин другог реда, живиш десет пута боље у Немачкој , него у СР.

Реално, сви људи са наших простора, када оду у иностранство, само се труде да што више искористе систем.

Ја им и не би дао више права искрено, ипак је неко вековима све то стицао, да би балканци тек тако то развлачили...

Подели на овим сајтовима

Ovo je tacno, stim sto bih dopunio, Nemci imaju sablon po kojem ne daju na sebe, ali im nije nikakav problem da na primer ukradu izum od nekog ko nije Nemac. Inace su jos i robotizovani sto je fundament njihovog uspeha.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Nije bolji život u više para, nego u manje želja...

мени је у овој држави,кроз целокупно детињство,  била жеља да имам нормално да једем, и немам намеру те жеље да се одрекнем!

Подели на овим сајтовима

Ako je tvoja slika na avataru, možda te uteši to što ja imam nepunih šezdeset kila a visok sam metar i osamdeset i mislim da jedem previše, iako ne jedem koliko bih mogao... :)

Ne teši me ništa, moje detinjstv, koje su mi drugi ukrali ne može ništa da vrati, kao ni većini dece u ovoj državi...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...