Баба Написано Октобар 19, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2013 Нису ми најбољи френдови, већ познајем људе. Мени није проблем да будем ОК са неким са ким се не слажем (по неком овосветском питању). Поготово ми није проблем да се заједно са њим причешћујем. Добро једно је неслагање а друго је бити антидвериста, ако ме разумеш... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 19, 2013 Добро једно је неслагање а друго је бити антидвериста, ако ме разумеш... Ма, нисам мислио у смислу да сад делам неки контраактивизам наспрам њих. Боже сачувај. Не слажем се са њиховим наступом, генерално. Не слажем се са начином којим иступају у име вере и оно што би желели да чине у име вере. Ништа више од тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Октобар 19, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2013 Zemljače možeš li ovo da pojasniš i za nas, mislim na laos...naime pokušavam da oca Tadeja zamislim na nekom mitingu i ne uspevam... Politika je učešće u društvenom životu polisa tj grada. U Antičkoj Grčkoj su nazivali idiotima one koji ne uzimaju učešća u životu zajednice. Ovde govorim o politici u tom njenom izvornom smislu a ne o preganjanjima pijanih partijaša komedijaša pred tv kamerama na šta se politika svela. Nadam se da me rrazumeš. Crkva zauzima određen stav prema nekom pitanju na osnovu Jevandjelja i to je sasvim legitimno, kao što je legitimno da i određene političke partijecrpe ideje iz hrišćanskog etosa s tom razlikom da anglase da one nisu Crkva nego eto trude se da sprovedu hrišćanska načela Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Октобар 19, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2013 Politika je učešće u društvenom životu polisa tj grada. U Antičkoj Grčkoj su nazivali idiotima one koji ne uzimaju učešća u životu zajednice. Ovde govorim o politici u tom njenom izvornom smislu a ne o preganjanjima pijanih partijaša komedijaša pred tv kamerama na šta se politika svela. Nadam se da me rrazumeš. Crkva zauzima određen stav prema nekom pitanju na osnovu Jevandjelja i to je sasvim legitimno, kao što je legitimno da i određene političke partijecrpe ideje iz hrišćanskog etosa s tom razlikom da anglase da one nisu Crkva nego eto trude se da sprovedu hrišćanska načela Što se tiiče ljudi koje ne dolaze redovno na Liturgiju ili ne dolaze uopšte ne treba nastupati elitistički prema njima. Ružno je. I oni su krštene duše i potrebuju pomoć. Naše je da sejemo seme i da ih prihvatamo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Октобар 19, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2013 Ja sam za Dveri i trazim pravoslavlje po trgovima i politickim skupovima, ne vidim u tome nista lose. Podrzavam sekularnu drzavu koja vlada zajedno sa crkvom, tako da se nikoga ne tjera da budu pravoslavci. Sekularna drzava koja vlada zajedno sa crkvom? LOL Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Октобар 19, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2013 Милојков је прозвао , између осталих, и Дверјане да злоупотребљавају Христа и Еванђеље , жестоко вређају како он то каже " наше " светиње ( то као да их присваја за себе и уски круг одабраних ) и пропагирају мржњу и насиље. Pa to i radite. To stalno provejava u vasim tekstovima. Secam se texta naslovljenog: Hristos ili EU, gde ste nadaleko i nasiroko objasnjavali kako neko ne moze biti hriscanin ako podrzava evrointegracije. Na stranu to da li su one sa politicke i ekonomske strane dobre ili lose, to je nista drugo do zloupotreba vere. Милан Ракић and fsa је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Ја те питам: а где је тај народ? То сам питао и једну старију госпођу, која ми је нешто слично рекла. Каже: ми смо православци, већина смо и блаблабла.... Ја је питам: а где су ти православци? Она ме збуњено гледа. Било је то у парохијском дому Богородичине цркве у Земуну, након Свете Литургије. Ево, овако, наставим ја. Колико је људи данас било на Литургији? Окупљени рекоше: око 200. Добро, а колико има храмова у Земуну. Рекоше: шест. Ајде да кажемо да је у сваком храму било по њих 200, а није их сигурно било толико у сваком, али хајде да узмемо да јесте. 6х200=1200 људи на Литургији у Земуну. Онда упитах: а колико има крштених Срба у Земуну? Знате ли да апостолски канон одлучује од Цркве сваког ко три пута за редом, из неоправданих разлога, не буде на Светој Литургији? Наста мук... Зато и тебе сад питам: где је тај народ, ти силни православци? Трагедија нас Срба што ми мислимо да је могуће хришћанство без Цркве и без активног живота у богослуженом организму Цркве. Али то је до Свештенства и мисије Цркве... Црква мисли да треба да дођу људи сами, са све спремљеним даровима. Полако вас повуку са научних радова, обуку мантију и правац парохија. „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Искрено да кажем мислим да Патрија и треба о свему да говори а не да се завуче у мишију рупу и ћути, и чешће да говори. Па и ја сам мислио док је П.Павле ходао међу нама. Али данас нисам тог става. Црква и држава строго да се одвоје, посебно по питањима где народ подељен(терористичких избора на КиМ) „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Pa to i radite. To stalno provejava u vasim tekstovima. Secam se texta naslovljenog: Hristos ili EU, gde ste nadaleko i nasiroko objasnjavali kako neko ne moze biti hriscanin ako podrzava evrointegracije. Na stranu to da li su one sa politicke i ekonomske strane dobre ili lose, to je nista drugo do zloupotreba vere. Не можете ти и Милојков и вама слични ( " антидверисти " ) да облатите Двери а да се не послужите - неистинама. Управо вас двојица и вама слични тврдите оно за шта оптужујете дверјане - не може бити хришћанин онај ко не мисли слично вама. И то је на овој теми, итекако, видљиво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 "Kolega, apolitičnost je idiotluk.".... Zbog čega mene i slične meni, koji živimo u gradu tj. štadtu nazivaš idiotima samo zato što radije sedimo u kući i gledamo svoja posla, umesto televizije...a eto priznade da nisi stari Grk, ili još jasnije šta pod tebi spada u ušešće u životu zajednice...I šta ti znači ono legitimno u par navrata... Šta da seje i ko i gde da ih prihvata i koga, nedelja je počinju bogosluženja, evo ispratih sina otišao je do parohijske crkve, ja nisam u stanju, spazam tj. gušim se, a ti zemljače ideš li ti redovno na liturgiju obzirom da ležeš pred zoru ili kasnije... Ne razumeš ti mene, ali nema veze. Ja govorim o politici u smislu društvenog angažmana, zainteresovanosti za napredak zajednice, od porodice i kućnog saveta do države Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 "Kolega, apolitičnost je idiotluk.".... Zbog čega mene i slične meni, koji živimo u gradu tj. štadtu nazivaš idiotima samo zato što radije sedimo u kući i gledamo svoja posla, umesto televizije...a eto priznade da nisi stari Grk, ili još jasnije šta pod tebi spada u ušešće u životu zajednice...I šta ti znači ono legitimno u par navrata... Šta da seje i ko i gde da ih prihvata i koga, nedelja je počinju bogosluženja, evo ispratih sina otišao je do parohijske crkve, ja nisam u stanju, spazam tj. gušim se, a ti zemljače ideš li ti redovno na liturgiju obzirom da ležeš pred zoru ili kasnije... Onima koji su neredovni na evharistijskim sabranjima traba davati lični primer, ovde mislima kako na nas laike tako i na sveštenike. Jednostavno, ne vidim drugo rešenje. Šta misliš neznani zemljače da su svi ljudi ranije išli u Crkvu redovno? Pogledaj dimenzije starih seoskih crkava pa će ti to reći mnogo toga. Odstranjivanje ljudi iz Crkve koji ne idu redovno na Liturgiju je kontraproduktivno i deteubilački, uostalom, ima ljudi koji ne idu u Crkvu a bolji su hrišćani od pojedinaca koji ne izbivaju iz Crkve. Ovim zadnjim nisam hteo da relativizujem Liturgiju kao takvu, nego govorim o realnim činjenicama. Svrha Hrišćanstva jeste postati Hristov sutelesnik u Evharistiji, ali bitan je i etos koji proizilazi iz te činjenice Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Tačno, ako neko smatra, vrlo zainteresovan za napredak zajednice od porodice do države, da je najbolje da se bavi ispravljanjem sebe udaljivši se iz zajednice i ne baveći se onime čime se zajednice najčešće bave, prestaje da razume ono o čemu govoriš...ne samo ti... i počinje u kontaktu sa zajednicom da se oseća kao idiot, i čudi se kada ga provale, i kao da se ljuti površno... mnogo više žali... I usput, ima li uticaja države na to da veliki broj bogoslova u Srbiji sebe zove teolozima, ili se možda radi o dva različita pojma... Smtram korisnim da čovek učestvuje u društvenom životu svog okruženja. Ne govorim ovde o politici u smislu da pojedinac dovoli sebi da mu mediji isperu mozak nego baš naprotiv od toga Što se tiče toga teolog/bogoslov svakako sam za ovo drugo, jer je to jednostavno odgovarajuća reč na meni maternjem jeziku onoga čime se bavim Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Тема је сплит тема ове теме: https://www.pouke.org/forum/topic/29624-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D1%83-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D0%B0%D0%B4%D1%83/ Да се не спамује претходна тема овај део је раздвојен ( Жељко) _______________________________________________________________________________ Ја на овакве ствари више не обраћам пажњу. Међутим, буни ме једно. Зашто реагујемо (ми верници) када неко, по нашој перцепцији, на овакав начин вређа наше светиње, док смо код друге веома грубе злоупотребе наших светиња неми и тихи? Које друге злоупотребе? Па кад ове табаџије изигравају православну литију, држећи у једној руци крст а у другој мотку, правећи од Христа Адолфа. Којекакви квазиидеолози, попут двераша, нашљиваца и разних других "слободних уметника", жестоко вређају и злоупотребљавају наше светиње, јер користе Христа и Јеванђеље, под којим проповедају насиље и мржњу. Odgovor je jednostavan, u jednom slucaju se vredjam ja kao vernik a u drugom nema nikakvog pokusaja da mene neko uvredi vec se simboli koriste u kontekstu koji je pogresan ali nije namenjen vredjanju. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
fsa Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Црква и политика - Основи социјалне концепције Руске Православне Цркве https://www.pouke.org/forum/topic/883-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%80/ Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Свештенство не може по канонима да се бави политиком у смислу припадања политичким партијама, мада је у Србији раније и тога било (у 19. веку нпр.). Али лаике ништа не спречава да се баве политиком и друштвеним питањима. Нормално је да хришћанин и своја верска начела ако не непосредно онда посредно укључи и у политику и политички и друштвени живот. Наравно, то уопште није тако једноставно, као што се чини на прив погледа али генерално јесте неки оквир. Ако се нека политика креира на основу секуларног хуманизма и вредности просветитељства, не видим зашто би било нелегитимно креирање политике инсирисане и прожете хришћанским начелима. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука