Deja Vu Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Поздрав свима. 1) Занима ме ваш став, пре свега став Православне цркве, али и других око тога да ли је цео свет са свим бићима и нама једна целина? Да ли смо сви, биљке, животиње и људи на неки начин повезани да кажем телепатски или духовно? Ако сте гледали филм Аватар, приметили сте како природа реагује као да је свесна и да у тренутку када ће она битка између плавих високих и људи бити решена у корист људи, одједном се појављују ниоткуда они змајеви, коњи, разне животиње које нападају. Е сад то је један чист пантеизам, но то је сад небитно, него да ли тако постоји код нас да је природа повезана на тај начин али да природа није бог, већ да је Бог тај који је створио ту повезаност? 2) Такође, занима ме, да ли је Бог присутан свуда аман баш свуда па чак и у рачунарима преко којих радимо, у ваздуху, у земљи по којој ходамо, у дрвећу, у нашим ћелијама или је баш негде на небу на некој столици седи и гледа? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 1. Свет јесте повезан, а човек као круна творевине је позван да приведе читаву творевину Творцу. Тамо где је Адам омануо и није био добар домаћин (економ), тамо је Христос успео. Дакле, нису само људи призвани у вечност, већ и све што је створено. 2. На друго питање одговара молитва Царе небески: "Царе, небески, Утешитељу, Душе истине, КОЈИ СИ СВУГДЕ И СВЕ ИСПУЊАВАШ, ДОЂИ и усели се у нас..." Дакле, Бог јесте свуда присутан. А сада једно питање: Ако је Бог свуда присутан, зашто кажемо - дођи и усели се у нас? Зато што Бог не угрожава човекову слободу и избор да ли ће бити са Богом или ће одбацити Бога. Драган Јашић and horatio је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 1. Аха. Значи човек је владар света, лидер, који ће тај свет попут ранца ставити на леђа и повести на планину према Господу. 2. Значи јесте свуда присутан. Човек може да бира да ли ће да пусти Господа у срце или не, то је она слика Исуса који куца на врата без кваке са спољне стране а тај унутра може или да му отвори или не. Е сад, ако је Бог свуда, да ли је онда Он природа? По томе он би био и материја и ми смо сви уствари део Бога, цела планета, универзум је део Бога и у Богу је? Замислимо то као да је универзум рука Божја нпр. не буквално. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бели Раде Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Као средњошколац био сам очаран Спинозиним пантеизмом, али идеја о томе да је Бог = природа, из данашње перспективе ми је смешна. Цео универзум и сву природу која нас окружује, Бог Отац створио је једном својом ,, помишљу,, тако да сматрам да поистоветити Творца са творевином је ругање Творцу, наравно не кажем да творевина није прелепа и божанствена али она је ипак само Његово дело. Да би спознао Спаситеља, мораш прво упознати себе и онда га нећеш тражити у поретку васионе, него ћеш у себи, као у неком малом свету угледати велику премудрост Његову. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука