Гости Guest свештеник Иван Написано Јануар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 Одговор за Шметерлинга: Ако се већ гнушаш тога да се не рпоцењују туђе намере, зашто онда процењујеш моје? У сваком случају, не пада ми напамет да се набеђујемо шта је ко мислио, Ти си јасно казао као и ја. Нека и други кажу шта мисле. Свако може рећи да какво вем је срце, такве ми намере видите. МОја је намера врло јасна а то је да сви крштени постану чланови литургијске заједнице, а то је потпуно оствариво у Причешћу, најтешњем сједињењу са Господом. Дакле, и даље виси у ваздуху питање које је поставио Жељко: Који су аргументи против честог причешћивања? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Јануар 11, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 ??? ?? ??? ?????? ???? ?? ?? ?? ????????? ???? ??????, ????? ???? ?????????? ????? ? ?????? ???????, ?? ???? ?? ??????? ?? ?? ?????????? ??? ?? ?? ??????, ?? ?? ????? ????? ??? ? ??. ???? ? ????? ???? ??? ?????. ????? ???? ???? ?? ????? ??? ?? ????, ????? ?? ?????? ??????. ???? ?? ?????? ???? ????? ? ?? ?? ?? ??? ??????? ??????? ??????? ??????????? ?????????, ? ?? ?? ??????? ????????? ? ????????, ????????? ????????? ?? ????????.???? ??, ???, ?????? ??? ?? ???????, ?????????? ???? ??????, ???? ???? ????. ? ?? ???? ????.? ???? ???? ?? ?????? ??????????? ???????????????? ???? ???? ??? ?? ?? ??????? ? ????. ??? ??? ? ?? ??????? ? ???????? ???????. ??? ?? ? ???? ?????? ??????? ?? ??????. Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јануар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 Тамо где постоји близак духовни однос између свештеника и парохијана, увек треба слушати њега. У великим градовима, знате и сами...не памте нас све...или памте фрагменте наших прича, па може се створити искривљена слика код свештеника, услед недостатка времена. Зашто би Господ мене или неког другог казнио ако приђем светој тајни причешћа, јер ми је потребна, приђем чистог срца, као молитви? Ако ми то причешће мења живот, а мења верујте...Пробала сам једно време, да се причешћујем ређе, али сам се осећала лошије. Осећала сам се тужно. Желела сам да приђем, али због овог или оног разлога нисам смела...онда остаје молитва. Али није то то. Знам да постоје опречна мишљења и пракса. Мени је нпр. много важније да се исповедим, не да чекам целу годину...радост после причешћа није само радост, то је дар од Господа, коме ако приђеш чистог срца, мења живот. Твоја дела су другачија, ти си другачији. Уосталом, ја сам само обичан грешан човек. Зар ће ми Господ судити ако сам желела да се причестим? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Јануар 11, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 ??????? ?? ???????????: ??? ?? ??? ?????? ???? ?? ?? ?? ????????? ???? ??????, ????? ???? ?????????? ????? ????? ?? ?????????? ???? ?????? (??? ? ??? ?? ??????). ? ???? ???? ???? ??? ?? ?? ?????? ????? ????????. ?????, ? ???? ???? ? ??????? ?????? ???? ?? ???????? ?????: ???? ?? ????????? ?????? ?????? ????????????? ?? ????? ?? ????? ?? ?? ?? ????? ????? ????????????. ?? ???? ????? ?? ????? ?? ?? ???? ???????? ??????? ?????? ????: ????????, ??????????? ??!, ??? ????????? ?? ?????? ??????? ???? ???????? ???????? ? ?? ????? ?????? ? ????? ?????. ?????, silver bullet ?? ???????, ????? ????? ?? ?? ?????????? ???? ???? ???? ?????????. ??? ????? ?? ?? ???? ???? ?? ???? ?? ?? ???????????? ????? ??????????? ??? ??? ??? ??? ????? ???? ???????? ? ???? ????. ??????... ? ?? ??? ???????? ???? ???????????? ??????, ??? ??? ?? ?? ??. Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јануар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 Свој став сам изнела. А који су аргументи против честог причешћивања. Лично ја их не знам...Да ли би иједан свештеник, нар. ускратио причешће највећем убици, ако би он рекао да жели? Да ли ми судимо? На свештенику је да своје вернике доведе баш до стања да са радошћу прихватају ову Свету Тајну и да реагује ако примети да неко не схвата смисао ове Свете Тајне. А да забрани? По мени не, ако та особа жели, искрено жели. А мисија свештеника и јесте у томе да то прихватање верник учини на прави начин. То је његов део посла а не верника. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јануар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 Брате Нандоре, немам ја никакав проблем да Ти слушаш Твога свештеника јер је то основ за прави парохијски и литургијски живот. Твој свештеник није ту случајно већ вољом Духа Светога кроз Епископа. Оно што дефинитивно постоји као проблем, и о томе са јасно говорио, јесте погрешно духовништво и то износим као мој став. Не могу да замислим да неко тек тако одреже некоме епитимију од по неколико година непричешћивања. Много примера знам и знам колико је тим људима тешко и колико су у очајном стању. Ја вас опет молим, прочитајте поново причу о Блудном сину. Није Отац блудног сина одбио од себе већ га је одмах примио као свога сина. Чак и пре него што је овај помислио да ишта каже. Такав је наш Бог. Наша Црква је Мајка а Бог Отац. Коме Црква није Мати, томе ни Бог није Отац. У којем смислу је ово речено, шта мислите? Оно што из свега произилази, а ја сам сведок свега тога јер сам свештеник, јесте да они који размиљају о Цркви као о држави са законима, правилима, нормама, а прескачући основну норму Цркве (која је запрво идеално стање Цркве)- љубав, говоре да Литургија где се причешћује и кад није пост и није Литургија. Још кад томе додамо и отворене двери и литургијске молитве које свештеник чита гласно то је богохуљење на квадрат, па смо чак толико смели да одвраћамо народ од таквог свештеника и Литургије. Зар не видите које искушење већ у старту постоји за онога који хоће да се причешћује и да живи правим хришћанским животом? За фамилију је црна овца, за комшилук је секташ, суботар, нововерац, а за људе који су као у Цркви- новотарац, екумениста, јерисиначалник... Све ми ово показује да је баш то онај уски пут до Господа и они који њиме крену нека Господ буде путовођа, јер ко издржи до краја, тај ће се спасити. Ја више прекидам дискусију на овој теми, све што сам имао да кажем, казао сам: Ко има уши и очи нека чује и види. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јануар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 И за крај, опростите на свему. Брате Шметерлинг, и ја верујем у Твје добре намере, али мислим а нам је другачија полазишна тачка, а циљ исти. Иначе, ја нигде не говорим: Навалите људи, причешћујте се! него са страхом Божијим и вером и љубављу приступите. Осећате ли разлику? :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јануар 11, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 ??? ???? ?? ?? ????????, ??????? ??????? ????? ??????? ??? ?? ??? ???? ?????, ????? ??? ?? ?????????? ?????? ????? ?????????, ??? ???? ?????, ?? ?????? ????? ?????? ????????? ? ?? ??????? ???????? ??????????? ????????? ?? ?????????? ? ????????????.???????? ?? ????? ?????????, ??? ??? ????? ????? ????.??? ???? ?? ?? ???????? ? ????? ?????, ????? ?? ?????????? ????? ????? ?????????. ?????. ? ?? ??????? ??????? ??????, ???? ???? ????? ???? ?? ?? ??????. ?? ???????? ?? ???, ???????? ?? ????? ???, ???? ???... ????? ???,???? ????? ?? ???? ???? ??? ??? ?? ?? ??????, ????? ?? ?? ??? ? ??????? ???????????? ?? ?????? ??????????? ???????????-??????????, ? ?? ?? ??????????? ?????? ??????.....??? ??? ???? ??????? ????????? ? ??????????? ??? ????? ????? ????? ????? ?? ????? ???????. ?? ????? ??????? ?? ?? ???? ?????? ? ??? ??????, ??? ? ???? ???? ?? ???? ? ?????????? ????????? ??? ???, ??? ???????????, ?? ???? ?????? ??????, ??? ? ????? ???? ?????????? ????????? ?? ????? ??????? ?????? "?? ???", ?? ????? ???????....???? ?????? ????? ???? ??? ??? ?? ?????? ????????? ??? ????, ?????? ???????, ?????????? ???? ?????? ?????, ??? ???? ??? ???? ?? ????? ? ??? ???? ?? ??? ????,?? ????????? ??? ?? ?????? ?????????, ?? ?? ?????? ????????? ?????????, ??? ?? ?????? ?????? ???????? ???? ?????????? ??? ?? ??? ???? ?????. ????????????? ????? ???????? ?? ?????? ??????, ?????? ?????? ?? ????? ???? ?????? ??? ??? ?????, ? ????? ??? ??? ?? ????? ??? ????, ??? ??? ??? ?? ???? ?????? ?? ??????, ??? ?????. ?? ???? ???? ???????? ?? ????? ????, ??? ?????, ??? ?????, ?? ???????-??????, ?? ???? ???????? ?????????? ??? ?? ?? ???? ??? ?????? ????? ?? ????-??????, ??? ???? ?? ??? ? ????? "?????", ? ?????? ? ?????? "????". ???? ??? ??????? ?? ?? ???? "??????????" ?? ?. ????, ???? ???? ?? ????? ????, ???? ???? ??????, ??? ??????????? ?????? ???? ???? ???????? ?? ???? ????? ???????, ??? ?? ? ???? ???? ?? ?? ? ????? ????? ??????, ??? ??? ?? ???? ????? ??? ???? ??????... ???, ??? ?????? ?? ????, ????????? ??? ??? ????? ??????? ?????? ???????, ??? ????? ????? ?? ??? ?????, ??? ??????? ???????? ????? ????????? ? ???? ?????... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Јануар 11, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 Иначе, те епитимије на неколико година... То су заиста ретки случајеви, бар колико ја знам. Поготово ако се дају за све и свашта, то је заиста проблем. Што не значи да их никада не треба давати. Ја не знам ништа о томе, али чини ми се да је и Св. Василије Велики у изузетним случајевима давао епитимије на по неколико година. Исправите ме ако грешим. Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јануар 11, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2353.msg89812.html#msg89812 са једне друге теме, у вези епитимије... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јануар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 Лепо рече отац Иван...са љубављу...Дефинитивно не бих преживела да ми одреше годину дана, без обзира што знам да сам велики грешник...моје кајање ми је највећа казна. Није лако прићи путиру и замолити Господа за оррост и љубав. Оно што је сигурно, увек ме је обдарило нечим посебним. Да ми свештеник изрекне епитимију, послушала бих, шта ћу? То је јако тешка казна, трудила бих се да схватим зашто...а какве би то последице оставило, не знам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Јануар 11, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 У једној од емисија Веље Павловћа духовници, отац Виталије много лепо говори о епитимији. Циљ епитимије није казнити некога за нешто него га подстаћи на покајање. Зашто је у време св. Василија даване толко дугачке епитимије. Па тад су се људи редовно причешћивали и кад би некога одлучили то би за њега било страшно и то би цела заједница знала да је нешто тешко згрешио јер не би приступао причешћу, такве мере су веома позитивно деловале на људе тог времена и они су постајали ревноснији и друдили су се да више не греше плашећи се и епитимије. Данас је тако нешто немогуће јер се људи и онако ретко причешћују и ако им забраните они се неће кајати него ће се још више удаљити од Цркве, плус данас су искушења већа него раније и чешће причешћивање је потребно да би се изборили са искушењима. Отац Виталије зато даје монахињама у манастиру Градац епитимије типа да носе контра неки део одеће да шетају кругове око храма и тако се домишља, јер тако угушује гордост и подстиче смирење убија егоизам излажући их малом руглу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Јануар 11, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 "И тако, латимо се подвига и немојмо падати у униније. Јер, у томе нам помаже и Господ, као што је написано: онима који љубе Бога све помаже на добро (Рим.8,28). Ради тога, тј. да не будемо малодушни, треба да се сећамо и следеће изреке апостола: Сваки дан умирем (1.Кор.15,31). Јер, ми нећемо сагрешити уколико будемо живели као они који сваки дан умиру. Ево шта значи та изрека: свако јутро кад се пробудимо треба да мислимо да нећемо дочекати вече, и пре него што легнемо у кревет треба да мислимо да се нећемо пробудити. По природи [ствари] није позната граница нашег живота, нити се зна колику нам меру свакодневно оставља промисао. Живећи свакодневно са таквим расположењем ми нећемо ни грешити, ни имати похоту, нити се на кога гневити, нити гомилати богатство на земљи..." Свети Антоније Велики Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 11, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 ??? ???? ?? ?? ????????, ??????? ??????? ????? ??????? ??? ?? ??? ???? ?????, ????? ??? ?? ?????????? ?????? ????? ?????????, ??? ???? ?????, ?? ?????? ????? ?????? ????????? ? ?? ??????? ???????? ??????????? ????????? ?? ?????????? ? ????????????.???????? ?? ????? ?????????, ??? ??? ????? ????? ????.??? ???? ?? ?? ???????? ? ????? ?????, ????? ?? ?????????? ????? ????? ?????????. ?????. ? ?? ??????? ??????? ??????, ???? ???? ????? ???? ?? ?? ??????. ?? ???????? ?? ???, ???????? ?? ????? ???, ???? ???... ja sam ovde potpuno ukapirao...nema šta da se doda 0102_laugh 0203_cool suština suštine Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Јануар 11, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2010 YouTube - Broadcast Yourself. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука