Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Ако си био/ла дете за време 70, 80, 90-тих, (као ја) Како си ПРЕЖИВЕО/ЛА?! Деца су се возила у колима без сигурносних појасева и аирбаг-ова. Нису постојали сигурносни чепови на бочицама лекова, нити браве на фиокама и вратима. Кад смо возили бицикле, нисмо имали ни кацигу, нити штитнике за колена и лактове. Пила се вода директно из чесме, у башти или где бисмо је нашли, све док више не бисмо били жедни!!!! Нису постојале флаше са водом за пиће. Сатима смо правили аутомобиле од кутија, даски и цеви, а они сретнији, који су имали пријатеља са бициклом, ухватили би се од позади да их вуче на врх узбрдице…, ко би се сетио да нема кочница!!!! После неколико падова нашли бисмо решење проблема,…заустављали бисмо се ударцем у дрво или земљу. Ех, да! У то време није било пуно промета. Излазило се напоље да се игра под једним условом- вратити се на ручак или вечеру….или кад падне мрак. Ишли смо у школу и враћали се кући, уз пут пробајући све воће на које бисмо наишли….директно са дрвета…!!! Нисмо имали моблине….Тако НИКО није могао знати где смо!!!! Падали смо, рањавали се, ломили кости, губили зубе,…али никада није било тужби за ове инциденте. Нико није био крив…само ми!!!! !!!НЕЗАМИСЛИВО!!! Јело се све: колачи, хлеб, чоколада, сладолед… Пили смо зашећерене сокове, али нико није имао проблем са тежином, јер смо проводили дане трчећи и играјући се… Једна Кока Кола се делила на четири (кад смо је могли купити и то је била стаклена флаша од литра)… Пили смо сви из исте флаше и нико није због тога умро. Нисмо имали Play Statione-e, MP3-e, Nitendo-e, xBox-e, видео игрице, 99 ТВ канала на кабловској, кућни биоскоп, „surround“ звук, Лаптопове, PC-е, „chat-собе“, Интернет,…итд… И никоме није било ДОСАДНО!!! Имали смо, уместо тога, ПРАВЕ ПРИЈАТЕЉЕ!!!! Излазили смо. На бициклу или пешке смо ишли код пријатеља, улазили бисмо једноставно, без звона, и ишли се играти!!!! Тамо напољу!!!!! У овом окрутном свету! Без чувара које плаћа тата! Играли смо жмурке, јурке, полицајаца и лопова, фудбал, кошарку, одбојку….а ако неко није био изабран у тим за игру, никад то није била драма. Ко није био добар у школи, једноставно је понављао разред- није се ишло код педагога или психолога! Понављала се година и сваком се давала друга прилика. Имали смо слободу, УСПЕХА И НЕУСПЕХА!!!!! ОДГОВОРНОСТИ! И научили смо бирати!!! Јеси ли и ти из те генерације?? Ако јеси, потроши минут на сећања, подсети и друге да можда на трен забораве ужурбани живот који проводе и поново постану деца као некада… Неко ће сигурно рећи: „Кад је то било?!!!!“ МА… КАД СМО БИЛИ СРЕЋНИ СА ТАКО МАЛО!!!!!! Извор: http://unajedina.blog.rs Mamica Forumska, Pravnik, obi-wan and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Оче, заборавили сте ово... и никоме није падало на памет да нас одузме нашим родитељима... Ал, смо ми били сигурни и заштићени од државе и перверзних и јалових душебризника. obi-wan and anajrim је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Текст је диван и тако истинит ! Жалим за тим временима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Значи и 90-е су биле добре?У овом контексту-вероватно 0909_sport Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Јел мене питаш ? Ја мислим на 70-те и 80-те, а 90-те су већ биле тешке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Sa jednom ispravkom - igrice smo imali, samo na spectrumima i commodorima... ne znam kako se autoru texta to omaklo.A i TV program smo imali, i to odlican, samo 2 kanala, ali 100% iskoriscena.Kad se setim samo skolskog programa, kakve su tu emisije sve bile... ih...Inace, ja sam i onda 80-ih, kao osnovac, ziveo u vrlo urbanoj sredini, ali je bilo mnogo bezbednije nego danas... Anti Palma Crew, ВИЛМА and Таша је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 On 6. 2. 2012. at 12:16, Магдалена рече Јел мене питаш ? Ја мислим на 70-те и 80-те, а 90-те су већ биле тешке. У тексту су неведене и деведесете па рекох,да не претерујемо...Мада сам ја баш тада био дете тако да и имам прегршт лепих успомена. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NatasaG Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Deca Blago nama decama sto smo taki mali pa ne znamo joste da l nam sto god fali. Cim pocne da fali, nisi vise mali Ne treba nam novaca, ne treba nam vlasti. Nama treba suva leba i na leba masti. Blago nama decama dok smo taki cisti, spreda i odostrag jos uvek smo isti. cim pocne da fali, nisi vise mali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Ако админи мисле да не треба да се постави овај линк нека га обришу... Да се мало сви сетимо неких програма: http://www.dobra-stara-vremena.com/ . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена Написано Фебруар 13, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2012 Ех гад би се та времена вратила било би много боље по нас све, али како је све почело тешкоо Моје дјетињство је у току и могу вам рећи ко зна може се и сада веома добро забављати и играти на пољу.., а рачунаре изгасити и телефоне оставити у кући, мада је данашња омладина некако везана за све то ..Мислим да је за све то крива брзина данашњег живота, када не би имали добро ауто не би нигдје могли стићи.., сва дјеца су малте не приморана на интернет због школе, имам два професора који траже све податке са интернета и задатке им куцамо на рачунарима, тако и када неко жели да се забавља не може због притиска околине.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 13, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2012 On 13. 2. 2012. at 17:29, Јелена рече Ех гад би се та времена вратила било би много боље по нас све, али како је све почело тешкоо Моје дјетињство је у току и могу вам рећи ко зна може се и сада веома добро забављати и играти на пољу.., а рачунаре изгасити и телефоне оставити у кући, мада је данашња омладина некако везана за све то ..Мислим да је за све то крива брзина данашњег живота, када не би имали добро ауто не би нигдје могли стићи.., сва дјеца су малте не приморана на интернет због школе, имам два професора који траже све податке са интернета и задатке им куцамо на рачунарима, тако и када неко жели да се забавља не може због притиска околине.. Jelena, dobro nam dosla na forum. Јелена је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 Боље Вас нашла. 4869 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 potpuno sam se raznezila! Kad se setim Branka i Kockice, Opstanka, Poletarca, Malog programa ..... Биљана, obi-wan, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Pa onda Dejvida Belamija, i serije o naucnoj fantastici Zorana Zivkovica, i izvrsnog Grizlija Adamsa, pa onda Mikijevog zabavnika i almanaha, pa Politikinog zabavnika onog vremena (bio je izuzetan u to vreme, nema sta!)... kol`ko ima tu svega i svacega... Таша, Драшко and ratko је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Secanja .... "... sve mi to govori da starim ...." Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука