Solomon Kane Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Upravo zato i pitam, jer je ovaj Stevin post odgovor na moju pricu o ljudima koji jednostavno nikada nisu uspeli da upoznaju i prihvate Hristosa. Pretpostavio sam da je Antic na to mislio kada je pricao o kontekstu. Ето, ја рекох своје мишљење...то не значи да сам у праву, али срце, душа и ум ми говоре да би то пре могла бити истина када су у питању људи који нису имали прилике ни да чују за Христа...а за друге...нисам баш сигуран. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Ето, ја рекох своје мишљење...то не значи да сам у праву, али срце, душа и ум ми говоре да би то пре могла бити истина када су у питању људи који нису имали прилике ни да чују за Христа...а за друге...нисам сигуран. Slazem se sa svi mrecenim 100 % oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стево Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Лепо ти то, брате, нама наводиш - види се да је браузер одрадио свој посао. Али, мало ми се чини да си канда промашио дух овог разговора. У праву су свети Оци, али ти нама преносиш речи, а губиш из вида контекст. Немој да се наљутиш на мене, љуби те брат, али то је доста фарисејски приступ. Већина нас је овде читала то што ти нама постављаш. Али ми не говоримо ни о расколницима, ни о јеретицима, ни о незнабошцима. Овде је прича о људима које познајемо и волимо и са којима састрадавамо у земноме животу, а желимо им свако добро од Бога и жалостимо се због тога што губе Бога из вида. Не љути се, молим те, али испада да нас (да се тако изразим) тролујеш. Помаже Бог! Нема разлога да се љутим. Твоје мишљење сам прочитао и драго ми је да ме критикујеш. Не желим да никоме намећем своје мишљење, зато се трудим да што више цитирам Свете Оце. Питање за тебе као теолога? Да ли може да се причестимо невидљиво, мимо литургије и ако можемо, замољавам те да изложиш тачно излагање православне цркве по том питању. Исто тако те замољавам да изложиш, наравно ако хоћеш, да ли православна црква учи да се неки наши пријатељи који нису крштени у православној цркви , а нама су драги могу спасти без крштења? Поздрав! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Све што је Стево навео је тачно...али за хришћане и оне који су имали прилике да чују и на неки начин окусе Христа, али га одбацише. Како неко може бити ван спасења, неко ко заиста није имао прилике да упозна Христа? Чак и сад проналазе племена која нису имала никакав додир са спољним светим и цивилизацијом, а камоли у прошлости...Бог је неупоредиво сотериолошки шири од нашег поимања спасења, у то сам убеђен. Што са друге стране опомиње нас, који сазнасмо, видесмо и окусисмо славу Јединог Живога Бога, да је одговорност за спасење много већа код нас, него код оних који нису ни чули, нити имали могућности да сазнају за Господа. A gde smo ostali ispali iz koloseka? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 A gde smo ostali ispali iz koloseka? Не разумем шта желиш рећи. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Не разумем шта желиш рећи. Pa kažeš sve što je steva rekao je tačno pa mi se učinilo kao da mi drugi nismo precizni. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Pa kažeš sve što je steva rekao je tačno pa mi se učinilo kao da mi drugi nismo precizni. Јесам ли улазио у процену и квалификацију ваших постова? Млађони је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Јесам ли улазио у процену и квалификацију ваших постова? Ne ali samo ne znam što si nekog izdvajao meni se učinilo da pričamo svi o istom. Ništa drugo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Ne ali samo ne znam što si nekog izdvajao meni se učinilo da pričamo svi o istom. Ništa drugo. Ако коментаришем нечији став (Милосављевићем став у вези са спасењем некога ко није имао прилике ни да чује а камоли спозна Христа), то не значи да "издвајам" остале из разговора...нити директно, нити индиректно то нисам показао...импутираш ми нешто што нисам урадио и заиста ми није јасно зашто то радиш? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стево Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Pa kažeš sve što je steva rekao je tačno pa mi se učinilo kao da mi drugi nismo precizni. Мени се чини да то што ти покушаваш да изложиш није у Духу Православља, твоје тежње и тобожње бриге су одраз прелешћености. Можда грешим, али ти би да својим умовањем промениш вековне обреде у Православној Цркви. Праштај мени грешноме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Све што је Стево навео је тачно...али за хришћане и оне који су имали прилике да чују и на неки начин окусе Христа, али га одбацише. Како неко може бити ван спасења, неко ко заиста није имао прилике да упозна Христа? Чак и сад проналазе племена која нису имала никакав додир са спољним светим и цивилизацијом, а камоли у прошлости...Бог је неупоредиво сотериолошки шири од нашег поимања спасења, у то сам убеђен. Што са друге стране опомиње нас, који сазнасмо, видесмо и окусисмо славу Јединог Живога Бога, да је одговорност за спасење много већа код нас, него код оних који нису ни чули, нити имали могућности да сазнају за Господа. ne mislim na Milosavljevića nego mislim sve vreme samo na temu. Naravno da je steva u pravu i naravno da sam ja hrabar pa se bavim pitanjima koji imaju svi smrtni pravoslavci i naravno da ih iznosim na svetlost i naravno da nisam uvek u pravu. Praštaj ako možeš meni je ovo takodje jako bitnan odnos do vere. (pitanja i odgovori na zadatu temu, mišljenja , razmoilaženja i opet vraćanja u sabornost Istine koje je Jedinorodna) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Мени се чини да то што ти покушаваш да изложиш није у Духу Православља, твоје тежње и тобожње бриге су одраз прелешћености. Можда грешим, али ти би да својим умовањем промениш вековне обреде у Православној Цркви. Праштај мени грешноме. Praštaj i ti meni. Možeš mi jasnije dati citat moj gde sam te naveo na takvo razmisljanje? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Био сам више него јасан, једноставан али и разумљив и прецизан у формулисању својих мисли. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 .......... Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Помаже Бог! Нема разлога да се љутим. Твоје мишљење сам прочитао и драго ми је да ме критикујеш. Не желим да никоме намећем своје мишљење, зато се трудим да што више цитирам Свете Оце. Питање за тебе као теолога? Да ли може да се причестимо невидљиво, мимо литургије и ако можемо, замољавам те да изложиш тачно излагање православне цркве по том питању. Исто тако те замољавам да изложиш, наравно ако хоћеш, да ли православна црква учи да се неки наши пријатељи који нису крштени у православној цркви , а нама су драги могу спасти без крштења? Поздрав! Ја верујем да би свети Оци волели да ти имаш своје мишљење, а не да папагајски копи-пејстујеш. Не желиш ти разговор са мном, ти желиш да ме ухватиш у речи. Нећеш да разговарамо, него ме изазиваш. Ја што сам мислио, написао сам. Не осећам се пријатно у разговору са тобом, јер мислим да ниси искрен, па не могу да наставим дијалог са тобом, јер мислим да ће се претворити у ћерање, а ја не бих да се прећерујем. Остављам могућност и да нисам у праву - у ком случају опрости моме неповерењу и ускогрудости. У праву су свети Оци. Они износе ванвремено (или свевремено - како вам драго) учење Цркве актуализовано у конкретном тренутку. Кад ми читамо њихове списе добијамо и једно и друго: и ванвремено, и конкретни тренутак. Проблем настаје кад људи слију оно што је несливено, али исто и кад покушају да раздвоје нераздвојиво. Ту стоји мудрост, а верујем и мало духа Црквености: не могу Оци да се разумеју без љубави и живота у Цркви. Кад свети Кирил Јерусалимски пише како Extra Ecclesiam nulla salus, он то пише због подела које су на жалост постојале у том тренутку у Цркви. Осуђује расколнике. Кад свети Григорије Палама пише на онај начин, он уствари даје православни мистички одговор на ренесансу која се помаља у Грчкој. Свети Златоуст - та јединствена личност... који без резерве устаје против сваке неправде, против сваког пренебрегавања љубави коју Бог исказује према нама - он говори да је безумник сваки онај, ко не одговори на вечни Божији призив. Сетимо се да је био прогоњен и прогнан баш због тога што није ћутао. Значи - свети Оци су у праву. Али није у праву онај који би директно да транслира речи Отаца у друго време, да их грубо ишчупа из контекста и на силу их углави у своју меру стварности. Тај учење Отаца ставља у Прокрустову постељу и узима суд у своје руке. То је - по мом мишљењу - фарисејство прве класе. Solomon Kane је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука