Баба Написано Октобар 1, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2013 Hvala za tekst ali ipak imam dilemu , da li covek koji nije krsten a to bude nekako i ne svojom voljom, a ziveo je Bogougodnim zivotom ima verovatnocu da ipak nekako Bozjom premudroscu udje u Carstvo Nebesko? Vrlo jasno pitanje sa konkretnim odgovorom Moze? Ne moze? Inace tekst ima i jasno napisane reci Hristove Ko ne jede Telo i ne pije Krv nece ziveti vecno. Da li je to dovoljno da onaj koji to ne cini a hteo bi nece uci u Carstvo? Marija Egipcanka je Bozjom mudroscu ipak uspela da se pricesti ... Pa me nekako navodi da ce Bog svima koji Ga traze ipak na cudesni nacin darovati Svoje Tajne. Kazem zanima me konkretno DA ili NE? У књигама које нађох старци говоре да има и оних које ангели причешћују невидљиво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 1, 2013 У књигама које нађох старци говоре да има и оних које ангели причешћују невидљиво. sve vreme imam to u sebi i ne ispisujem cekam da josh jedna dusha u to veruje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стево Написано Октобар 1, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2013 У књигама које нађох старци говоре да има и оних које ангели причешћују невидљиво. Које су то књиге, ако није проблем да се обзнани и који су то старци? Треба да се прави разлика између стараца и Светих Стараца боље речено Светих Отаца. Мени је јасно и ја верујем да је Господу све могуће, али невидљиви вид причешћивања као Света Тајна ми није познат у православном иповедању вере. Видимо да ни Света Марија Египћанка није тако причешћена, а достигла је толику светост да је могла аршин изнад земље да стоји ."и кад ја мало подигох очи са земље и погледах у њу, угледах је где уздигнута један аршин изнад земље стоји на ваздуху и моли се". Ето Она која се књигама никада учила није, а псалме напамет знала и још многа чудеса која може да сазнамо из житија творила каже ово: "А сада свим срцем желим да се причестим, па те молим: не презри моју молбу, већ ми на сваки начин донеси животворне Божанске Тајне да се причестим у време када Господ своје ученике учини причасницима Божанствене Вечере." Додао би још и ово из: ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ПРАВОСЛАВНОГ ДУХОВНОГ ЖИВОТА - СВЕТИ ИГЊАТИЈЕ БРЈАНЧАНИНОВ СПАСЕЊА ПУТЕВИ • Онај ко жели да се спасе треба да се преда вољи Божијој и да моли Бога да му Бог каже, то јест покаже, пут спасења. Човеку је непознато шта му је одредио Промисао Божији. Нарочито у наше време свеопштег колебања свака ситуација постаје непоуздана и крхка, ако је Бог Својом свемоћном десницом не утврди и не учини поузданом. 6. 708 • Угодник Божији може да иде посебним путем, по нарочитом изабрању и призвању Божијем, али то се догађа веома ретко. Најчешће посебним путем иду они који се налазе у стању самообмане, или који су се усмерили ка самообмани. Ми треба да се држимо подаље и опрезно у односу на све који иду посебним, загонетним путем. 6. 774 (в. ПОДВИГА МЕСТО) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 1, 2013 javljanje andjela je vidljivo i javili su ljudima da je Bog uslišao njihove molitve. Niko ovde ne tvrdi nesto o nevidljivom Krštenju već samo javljanje andjela da ih je Bog uslisao i da ih je Blagosloveno prizvao Crkvi. Verovatno su posle toga i Kršteni ali VIDLJIVO OD STRANE SVESTENIKA. a što se tiče prićešćivanja ja verujem da , da. Баба је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Које су то књиге, ако није проблем да се обзнани и који су то старци? Треба да се прави разлика између стараца и Светих Стараца боље речено Светих Отаца. Мени је јасно и ја верујем да је Господу све могуће, али невидљиви вид причешћивања као Света Тајна ми није познат у православном иповедању вере. Видимо да ни Света Марија Египћанка није тако причешћена, а достигла је толику светост да је могла аршин изнад земље да стоји ."и кад ја мало подигох очи са земље и погледах у њу, угледах је где уздигнута један аршин изнад земље стоји на ваздуху и моли се". Ето Она која се књигама никада учила није, а псалме напамет знала и још многа чудеса која може да сазнамо из житија творила каже ово: "А сада свим срцем желим да се причестим, па те молим: не презри моју молбу, већ ми на сваки начин донеси животворне Божанске Тајне да се причестим у време када Господ своје ученике учини причасницима Божанствене Вечере." Додао би још и ово из: ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ПРАВОСЛАВНОГ ДУХОВНОГ ЖИВОТА - СВЕТИ ИГЊАТИЈЕ БРЈАНЧАНИНОВ СПАСЕЊА ПУТЕВИ • Онај ко жели да се спасе треба да се преда вољи Божијој и да моли Бога да му Бог каже, то јест покаже, пут спасења. Човеку је непознато шта му је одредио Промисао Божији. Нарочито у наше време свеопштег колебања свака ситуација постаје непоуздана и крхка, ако је Бог Својом свемоћном десницом не утврди и не учини поузданом. 6. 708 • Угодник Божији може да иде посебним путем, по нарочитом изабрању и призвању Божијем, али то се догађа веома ретко. Најчешће посебним путем иду они који се налазе у стању самообмане, или који су се усмерили ка самообмани. Ми треба да се држимо подаље и опрезно у односу на све који иду посебним, загонетним путем. 6. 774 (в. ПОДВИГА МЕСТО) Pročitao sam sve knjige Dobrotoljublja, sva žitija svetih, mnoštvo pouka savremenih svetitelja i onih iz prethodnih i dalekih vekova. Veći deo literature mi upravo čini kolekcija tih duhovnih pouka. Zaista ne mogu da se setim iz koje je to knjige, ali ti mogu reći da su u pitanju sveti starci. Ostaje ti jedino da mi veruješ na reč. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 I meni ako želiš možeš da veruješ na reć, da sam i ja proćitao i nisam našao u sebi da moram da proveravam sta drugi oci i mudri Bogom nadahnuti starci kažu o istom. Negde sam i zbog toga i otvorio temu, da ipak ta misao vidi svetlost dana i da još neko nešto kaže o njoj. Za sada baš hvala svima. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стево Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Pročitao sam sve knjige Dobrotoljublja, sva žitija svetih, mnoštvo pouka savremenih svetitelja i onih iz prethodnih i dalekih vekova. Veći deo literature mi upravo čini kolekcija tih duhovnih pouka. Zaista ne mogu da se setim iz koje je to knjige, ali ti mogu reći da su u pitanju sveti starci. Ostaje ti jedino da mi veruješ na reč. Помаже Бог Жељко! Није битно да ли ћу ја да теби верујем на реч или не. Битно је шта учи православна црква. Мало сам прелистао Вера светих — Катихизис Источне Православне Цркве - ==> http://www.rastko.rs/svecovek/duhovnost/vlnikolaj/vnikolaj-katihizis.html#_Toc520735217и ево шта се каже уопштено за Свете Тајне: Шта називамо светом тајном? Света тајна је видљива свештена радња, кроз коју невидљива спасавајућа сила, која се зове Божја благодат, преноси чудотворне дарове на оне који је примају. Шта је света тајна причешћа? То је света тајна у којој побожни хришћани под видом хлеба и вина примају истинито тело и крв Господа нашег Исуса Христа. Из искуства сам се научио да не треба да примам тек тако неко мишљење, ако оно није подкрепљено "доказним материјалом" - учењем Светих Отаца, ма био то мој и најбољи пријатељ, јер су се данас многе ствари увукле у цркву, које немају везе са православним исповедањем вере. Поздрав! Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стево Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 javljanje andjela je vidljivo i javili su ljudima da je Bog uslišao njihove molitve. Niko ovde ne tvrdi nesto o nevidljivom Krštenju već samo javljanje andjela da ih je Bog uslisao i da ih je Blagosloveno prizvao Crkvi. Verovatno su posle toga i Kršteni ali VIDLJIVO OD STRANE SVESTENIKA. a što se tiče prićešćivanja ja verujem da , da. Везано за крштење пошто је ово уствари тема о крштењу, сетио сам се једног текста: ПРЕПОДОБНИ ЈОВАН МОСХА ДУХОВНИ ЛУГ (ЛИМОНАР) ГЛАВА 176. О крштењу једног јеврејина у песку Авва Паладије нам је причао да је од једног од отаца по имену Андреј (којег смо и ми срели), чуо следеће казивање: Док сам још био млад човек, био сам веома немирна духа. А када је настао рат и безвлашће, побегли смо из Палестине ја и друга деветорица, од којих је један био веома трудољубив и побожан, а други је био Јеврејин. Када смо зашли у пустињу, Јеврејин се смртно разболео и ми смо се нашли у веома незгодном положају, јер нисмо знали шта са њим да чинимо. Никако нисмо желели да га напустимо. Сваки од нас га је носио на својим плећима према снази коју је имао. Желели смо да га донесемо до неког града, или до неке трговачке станице да не би сам умро у пустињи. Међутим, како је млади Јеврејин сасвим телесно изнемогао због глади, превеликог замора, високе температуре и жеђи узроковане сунцем, које нас је жегло, и пошто је био сасвим близу смрти, јер већ није могао ни да се држи за онога који га је носио, одлучисмо да га оставимо у пустињи да на миру сконча. Сви смо се тада већ били уплашили да и нас због жеђи не задеси смрт у пустињи. Чим смо га плачући спустили на песак, он је прозрео нашу намеру да га оставимо и почео да нас заклиње следећм речима: "За име Бога "који ће судити живима и мртвима"[3] не остављајте ме да умрем као Јеврејин, него као хришћанин. Учините ми, дакле, милост и крстите ме да бих овај живот напустио као хришћанин и да би тако душа моја отишла ка Господу." Ми му на то одговорисмо: "Да ти искрено кажемо, брате, нама није дозвољено да учинимо нешто тако, јер смо световњаци, људи који живимо у свету, а за то је потребан епископ или бар презвитер, сем тога овде нема воде за крштење." Међутим, он је кроз сузе наставио да нас преклиње: "Хришћани, не остављајте ме да умрем без тако великог дара, без крштења." Били смо у великој муци. Онда један од нас, онај трудољубиви човек, као покренут одозго, рече: "Подигните га и скините одећу са њега." Са доста муке смо свукли његову одећу и поставили га на ноге. Онда је онај трудољубац три пута захватио песак својим шакама и излио га на главу младића изговоривши: "Крштава се Теодор у име Оца и Сина и Светога Духа" а ми смо, чим је било изговорено име Једносуштне Тројице, Којој се сви клањамо, одговорили са "Амин." За име Божије, сведочим вам браћо, толико га је оснажио и излечио Христос, Син Бога живога, да се на њему није осетио ни траг од претходне болести. Напротив, он је потпуно здрав, оснажен, бодро ишао испред нас по пустињи. А када смо дошли у Аскалон, испричасмо читав овај догађај блаженом и светом Дионисију, епикопу града. Тада овај, заиста свети Дионисије, будући веома задивљен овим необичним чудом, сазва све своје свештенство, упозна га са догађајем и свима постави питање да ли једно овако обављено крштење са песком може да се призна или не. Једни су говорили да крштење треба признати због чуда, које се десило, други су опет говорили да га не треба признати. Свети Дионисије је тада изнео своје мишљење: "Свети Григорије Богослов у тридесет деветој поуци о божанском просвећењу, наводи следећа крштења: - Мојсејево крштење у води, а пре тога у облаку и у мору, - Јованово крштење, које није било јудејско зато што није било само водом него и покајањем, - Исусово крштење у Духу Светоме и оно је савршено крштење, - крштење мученичко, у крви проливеној за веру и - пето крштење у сузама покајања. Али којим од ових крштења је крштен млади Јеврејин да би оно било признато? Да бисмо донели исправан закључак, сетимо се речи Господњих Никодиму "Ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије"[4]. Блажени овај епископ Дионисије одлучи да јуношу пошаље на свети Јордан да се крсти, а оног трудољубца рукоположи за ђакона. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/DuhovniLug/DuhovniLug.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Verujem da svakako moze. Veliki je Gospod, carstvo nebesko bi bilo pusto i malo mesto da ne moze. Toliko biliona ljudi je do sada zivelo na ovom svetu, nemoguce da velika vecina onih koja je zivi nece dospeti u carstvo nebesko jer nije imala priliku da se pricesti, krsti ili bude deo crkve. Najvise mi se svidja Anticev odgovor. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стево Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Verujem da svakako moze. Veliki je Gospod, carstvo nebesko bi bilo pusto i malo mesto da ne moze. Toliko biliona ljudi je do sada zivelo na ovom svetu, nemoguce da velika vecina onih koja je zivi nece dospeti u carstvo nebesko jer nije imala priliku da se pricesti, krsti ili bude deo crkve. Najvise mi se svidja Anticev odgovor. Свакоме је на располагању да верује како хоће. Или ће да се покаје и верује у Догмате Православне Цркве или ће умовати по своме. Треће нема. Или је унутра или је напољу. Православна Црква учи да ВАН ЦРКВЕ НЕМА СПАСЕЊА "Онај који је по својим делима добар, али није запечаћен водом, неће ући у Царство Небеско. Реч је смела, али није моја; тако је одредио Исус." Свети Кирил Јерусалимски, Поуке огласитељне и тајноводствене, 3. "Ко жели да се спаси, мора, пре свега, да чува васељенску веру, коју ако не сачува у целости и непорочности тај, без сумње, гине заувек". Свети Атанасије Велики, Символ вере "Чујте сви ви, који сте туђи просвећењу (крштењу): ужасните се, заридајте! Страшна је то претња, страшна одлука! Немогуће је, говори Христос, ономе који се не роди водом и духом да уђе у Царство Небеско, јер на себи још носи одећу смрти, одећу проклетства, одећу труљења - још није добио знак Господњи, још није свој, већ туђ; нема знак за царство." Свети Јован Златоуст, Беседе на Јеванђеље од Јована, 25.1. "Нико не улази у Царство Небеско на други начин, него само кроз Крштење. И оглашени верује у Крст Господа Исуса којим се и сам знаменује; али ако не буде крштен у име Оца и Сина и Светога Духа неће добити опроштење грехова и удостојити се дара духовне благодати." Свети Амвросије Медиолански, цитат по: Митр. Макарије (Булгаков). Православно догматско богословље. СПб. 1857, стр. 258 "Нико неће достићи спасење ни вечни живот, осим онога ко за главу има Христа: може за главу имати Христа само онај ко се налази у Његовом Телу, које је Црква... Ко није међу члановима Христовим, не може имати хришћанског спасења. Свако ко се одвојио од заједнице са Црквом, иако би његов живот и био достојан похвале, за то једно безакоње, што се одвојио од јединства са Христом, неће имати живота, већ ће гнев Божији пребивати на њему." Блажени Августин, цитат по: Свешт. Григорије Дјаченко. Лекције и примери православне вере. Москва, 1894, стр. 439. "Без Крштења нико не може да се нада на вечно спасење - макар био и најпобожнији од побожних." Преподобни Јован Дамаскин "Ко је поверовао, а није се крстио већ остаје оглашен, није спасен." Блажени Теофилакт Бугарски "У будућем веку сила Његовог Другог Доласка ће све подигнути из смрти, иако се неће сви удостојити истинског живота; зато што ће нечестиви и неверујући, и они који овде преко исповести и покајања нису примили опроштење грехова... васкрснути, заиста, али ће осетити живот гори од смрти, предани мучењу и страдању и притешњености и стиду вечном, обитавајући са црвима који не спавају и спаљивани мрачним, неугасивим огњем." Свети Григорије Палама, Беседе. т. 2. Москва, 1993, стр. 13. "Тајна Крштења представља врата Божије благодати. Ако се не крстимо, чак нас ни крв Сина Божијег неће спасити." Свети Димитрије Ростовски, О символу вере "Ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије (Јн.3:5): муслимани неће ући, Јевреји, идолопоклоници, јеретици неће ући, секташи неће ући, блудници, прељубници, лихвари и други нечестивци неће ући и Царства Божијег неће наследити. Само се истинском вером у Христа и у Цркву Његову спасавамо и делима љубави." Свети Јован Кронштатски, Дневник. Т. 1. Твер, 2005, стр. 298. "О недовољности спасења и лажљивости протестантизма и реформаторства као засебних вероисповедања и не треба говорити: тамо је све изопачено, читаво здање вере и богослужења." Свети Јован Кронштатски, Живо слово мудрости духовне. Москва, 2003. "Да ли може човек да се спаси без Цркве? Не, не може, јер је Црква ризница Божије благодати, без које нико не може да се спаси, као што не може да живи рука, одсечена од тела." Свети Николај Српски, Катихизис "Вера Светих" "Страх и ужас Страшног Суда за грешнике ће посебно бити у томе што ће сви они у том тренутку јасно видети и познати да се Исус Христос заиста оваплотио ради спасења свих, пострадао за све, предао свима у Цркви благодатна средства спасења - свете Тајне и свете врлине; да је Он - заиста једини Спаситељ људи, да је Његово Јеванђеље и заиста једини истински смисао и циљ људског живота на земљи, да је Његово Име - заиста једино Име којим се људи могу спасити од ужасне бесмислице греха и смрти и избећи вечно мучење у вечном царству греха и зла - у преисподњи (види 1 Сол. 1:6-10). Тада ће свако ко није за време земаљског живота поверовао у Христа као у Бога и Спаситеља јасно осетити целим својим бићем, да је самим тим већ на земљи себе осудио на вечне муке." (Јн. 3:18; 5:24) Преподобни Јустин Поповић Сабрана дела. Т. IV. Москва, 2007, стр. 422-423. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Лепо ти то, брате, нама наводиш - види се да је браузер одрадио свој посао. Али, мало ми се чини да си канда промашио дух овог разговора. У праву су свети Оци, али ти нама преносиш речи, а губиш из вида контекст. Немој да се наљутиш на мене, љуби те брат, али то је доста фарисејски приступ. Већина нас је овде читала то што ти нама постављаш. Али ми не говоримо ни о расколницима, ни о јеретицима, ни о незнабошцима. Овде је прича о људима које познајемо и волимо и са којима састрадавамо у земноме животу, а желимо им свако добро од Бога и жалостимо се због тога што губе Бога из вида. Не љути се, молим те, али испада да нас (да се тако изразим) тролујеш. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Postoji formula ya Krštenje kao što svi znamo i nju može koristi svaki Hrišćanin. Pa ako čovek preživi odlazi kod sveštenika koji ga ne Krštava jovo nanovo već samo dodaje..... i sad kod mene pauza jer ne znam kako se to zove što sveštenik doda. uglavnom eto znate šta mislim pa mi lako u duši kad me neko bude dopunio Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Лепо ти то, брате, нама наводиш - види се да је браузер одрадио свој посао. Али, мало ми се чини да си канда промашио дух овог разговора. У праву су свети Оци, али ти нама преносиш речи, а губиш из вида контекст. Немој да се наљутиш на мене, љуби те брат, али то је доста фарисејски приступ. Већина нас је овде читала то што ти нама постављаш. Али ми не говоримо ни о расколницима, ни о јеретицима, ни о незнабошцима. Овде је прича о људима које познајемо и волимо и са којима састрадавамо у земноме животу, а желимо им свако добро од Бога и жалостимо се због тога што губе Бога из вида. Не љути се, молим те, али испада да нас (да се тако изразим) тролујеш. Anticu, objasni ti meni, je l sveti oci nepogresivi? Je l svaka rec iz njihovih ustiju - dogmat crkve. Po ovim citatima meni stevo tvrdi da recimo americki indijanci koji nisu imali prilike da upoznaju Hriscanstvo sve do srednjega veka, nece ni moci biti spaseni. Meni to jednostavno nema logike. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Све што је Стево навео је тачно...али за хришћане и оне који су имали прилике да чују и на неки начин окусе Христа, али га одбацише. Како неко може бити ван спасења, неко ко заиста није имао прилике да упозна Христа? Чак и сад проналазе племена која нису имала никакав додир са спољним светим и цивилизацијом, а камоли у прошлости...Бог је неупоредиво сотериолошки шири од нашег поимања спасења, у то сам убеђен. Што са друге стране опомиње нас, који сазнасмо, видесмо и окусисмо славу Јединог Живога Бога, да је одговорност за спасење много већа код нас, него код оних који нису ни чули, нити имали могућности да сазнају за Господа. Млађони, Милан Ракић and antics је реаговао/ла на ово 3 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 2, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2013 Све што је Стево навео је тачно...али за хришћане и оне који су имали прилике да чују и на неки начин окусе Христа, али га одбацише. Како неко може бити ван спасења, неко ко заиста није имао прилике да упозна Христа? Upravo zato i pitam, jer je ovaj Stevin post odgovor na moju pricu o ljudima koji jednostavno nikada nisu uspeli da upoznaju i prihvate Hristosa. Pretpostavio sam da je Antic na to mislio kada je pricao o kontekstu. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука