Jump to content

Архиепископ атински и целе Грчке Јероним II

Оцени ову тему


Препоручена порука


ieron_3.jpg
 
 
Његово Блаженство
Архиепископ атински и целе Грчке Јероним II
 
 
 
Јероним II (Јоанис Лиапис, 10. март 1938, грч. Ιερώνυμος B', Ierōnymos; лат. Hieronymus II) је архиепископ атински и све Грчке односно поглавар Грчке православне цркве (од 7. фебруара 2008).

Рођен је као Јоанис Лиапис (грч. Ιωάννης Λιάπης, Iōánnēs Liápēs) у Оинофити, Беотија у арванитској породици.

Јероним је студирао археологију, византологију и теологију на Универзитету у Атини. Завршио је постдипломске студије на универзитетима у Грацу, Регензбургу и Минхену. Предавао је као филолог на Лицеју Леонин. Рукоположен је у чин свештеника 1967. године.

Јероним је служио као протосинђел епархије на Теби и Ливадији, био је и игуман манастира Преображења Сагмата и преподобног Луке, касније је био секретар Светог синода Грчке православне цркве. Године 1981. уведен је у чин епископа. Поред своје пастирске службе, Јероним је наставио рад на пољу хришћанске археологије и објавио је две главне књиге: „Средњовековни споменици Еубеје“ (1970) и „Хришћанска Боеотија“ (2006).

Архиепископ Грчке православне цркве носи титулу:

Његова светост, Јероним II архиепископ Атине и све Грчке

на грчком језику:

Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β
 
 

apel.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 11 months later...

Патријарх Александријски Теодор у посјети Атинској Архиепископији

teodor-ii-u-atini.jpg?w=267&h=200

У четвртак 14. јула, Његово блаженство Теодор II, папа и патријарх Александријски и све Африке, посјетио је Његово блаженство Јеронима, архиепископа Атинског и све Грчке, у његовој резиденцији у Атини.

Двојица порвојерарха разматрали су питања везана за своје помјесне Цркве, а патријарх Теодор изразио је овом приликом захвалност домаћину за подршку коју Грчка Црква пружа у многостраном пастирском, мисионарском и социјалном раду Патријаршије у Африци.

Радио Светигора

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 months later...

Божићна порука Архиепископа атинског и целе Грчке Јеронима

29. Децембар 2011 - 13:00

arhiepiskop_ieronim_velika.jpg

''Сјединимо руке и срца наша овога Божића, да бисмо спречили да наш свет постане пакао''.

Порука Његовог Блаженства за празник Рождества Христовог

Његово Блаженство Архиепископ атински и читаве Грчке Јероним, у Божићној поруци, осврће се на тешкоће са којима се суочавамо ових дана. Наглашава, између осталог, како ништа, па чак ни највећа трагедија, не може победити наду. Његова порука детаљније:

Овогодишње Рождество Христово прослављамо у тешким и мрачним данима. Али витлејемска звезда долази поново да осветли наш живот. Да нас подсети да се Христос родио. Да је Бог спасење послао народу своме'. А народ, који ходи у тами, скреће очи своје на најсиромашнији и најславнији престо васионе, на смирене јасле. И тамо види светлост велику.

Нашој пажњи не измиче да је савремени живот, у великој мери, угрожен невољама и искушењима. Наш свет проживљава крај једне епохе, али и агонију једног застрашујућег и несигурног сутра.

Очима усмереним ка светлости Рождества Христовог, желим да, све вас, али и сваког понаособ, колико је у мојој моћи, уверим, да нас Бог све воли и да се никоме не ускраћује право на наду.

Радост која извире из празника Рођења Христовог није, напросто, један сентиментални израз, већ је то плод свести да се у томе показа љубав Божија према нама што је Бог својега Сина Јединороднога послао у свет да живимо Њиме (1. Јн. 4,9).

Христово рођење показује да жалости, искушења, тешке ситуације са којима се суочавамо, чак и трагедије које нас повређују не могу победити наду. Јер љубав Божја данас постаје непосредно опипљива, пошто се Христос родио да нас избави од стварних узрока наших страдања: греха и смрти.

Ето, зашто је толико жалосно и неприлично владарима овога света да утичу и доносе одлуке о нашем животу; као да Христос није ни рођен. Јер, одакле год да се Христос изгони, где год да му се не уступа место да буде рођен, где год да се Његово учење презире, тамо господаре: искоришћавање, похлепа, сујета и малодушност. И тада се откривају трагичне последице, као што су: понижавање и искоришћавање сиромашних и немоћних, економске кризе, ратови и катастрофе.

Данас радост и нада поново куцају на врата нашега срца: Христос се рађа, славите.

Засија Сунце правде! Искушења и тешкоће нас не могу савладати. Јер вам, ево, јављам радост велику која ће бити свему народу. Јер нам се данас роди Спас, који је Христос Господ (Лк. 2, 10 – 12).

Христос се рађа и позива нас да поверење у љубав Божју поново учинимо начином живот и противотровом за тугу.

Сјединимо, дакле, руке и срца наша овога Божића, да бисмо спречили да наш свет постане пакао, певајући радосно:

Слава Богу на висинама и на земљи мир, међу људима добра воља.

Извор: Информативна служба Епархије бачке

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

Архиепископ Атине Јероним за сазивање свеправославног сабора

24. 05. 2012 19:25 | Бета / Васељенска ТВ

9

arhiepiskop_jeronim.jpg

Архиепископ Атине Јероним (Фото: Бета)

Атина – Патријарх грчке православне цркве, архиепископ Атине Јероним изјавио је данас да треба што пре сазвати свеправославни сабор, који се већ деценијама припрема, и да за то не треба чекати да се реше сви проблеми.

Архиепископ Јероним, који је синоћ допутовао у једнонедељну посету Русији, рекао је руским медијима пре поласка да у организацији овог Сабора има тешкоћа, али да таквог сусрета није било од 8. века, када је завршена епоха васељенских сабора, пренела је Верска информативна агенција (ВИА).

„Није потребно решити све проблеме, они се решавају а јављају се нови. Дужни смо својим присуством да покажемо да после много година и векова православље може да се сабере на једно место“, рекао је грчки архиепископ.

Организацијом Сабора, додао је, бави се цариградски васељенски патријарх Вартоломеј.

Грчки извори наводе да ће питање сазивања свеправославног сабора бити једно од важнијих у разговора архиепископа Јеронима са руским патријархом Кирилом, наводи ВИА.

Архиепископ је потврдио да се пред пут у Москву консултовао са Цариградом (Истанбулом), али је рекао да су то били „уобичајени разговори“.

„Грчка црква уважава Цариград који се не меша у њене послове, међу нама влада поштовање и јединство“, казао је грчки патријарх. Цариград је желео да се пре сазивања сабора реше сва отворена питања, а сада се показује да то није могуће. Од десет тема Сабора, припремљено је осам. Још су нерешена питања процедуре стицања аутокефалије и редоследа цркава.

„За садашњу генерацију ова питања су нерешива“, истакао је један грчки извор, наводи ВИА.

У Атини се сматра да су успостављена два блока у православљу: „јелински“ (грчки), окупљен око Цариграда, и „словенски“, око Москве, мада су у њему и две несловенске цркве.

Док једни сматрају да би, како не би дошло до даље поделе и удаљавања, треба убрзати припреме за Сабор, други верују да нема сврхе одржати Сабор по сваку цену, ако нема сагласја, наводи ВИА.

Ти кругови криве Москву да покушава да наметне услове за одржавање Сабора, држећи се не еклисиолошких, него геополитичких критеријума.

Двојица патријарха су данас, на празник Вазнесења Господњег (Спасовдан) и празник Свете браће Кирила и Методија, служили литургију у Успенском саборном храму у Кремљу.

Архиепископ Јероним је изјавио да у односима двеју цркава нема проблема.

Он ће сутра отпутовати у Санкт Петербург, а у понедељак и уторак ће боравити у Москви, где ће обићи светиње у граду и околини и сусрести се са предавачима и студентима Московске духовне академије.

  • Волим 1

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 7 months later...

grcka-zemlja-jeronim.jpg?w=529

 

 

У својој Божићној поруци, Архиепископ атински и све Грчке Јероним позвао је вјерне да теже обнови духа ранохришћанског друштва као заједнице љубави.

Он је обећао земљу и помоћ онима који хоће да се баве пољопривредним радом. „Црква је пружала и пружаће подршку духовним и практичним напорима људи да поставе нови почетак и помагаће колико може да оснажи наш народ. Вријеме је да се уклоне ограде и да се дозволи да ово мало земље коју Црква има буде кориштено на корист народа. И нека знају сви који желе да обрађују грчку земљу, доприносећи количини хране у држави, да, без обзира колико је мало земље остало Цркви, биће им на располагању. Христос се роди!“, каже се у поруци Његовог Блаженства.

У овом циљу већ су остварени контакти са Министарством развоја.

 

Извор:

http://radiosvetigora.wordpress.com/2012/12/31/%D0%B3%D1%80%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%9B%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%99%D1%83-%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B8-%D0%B6/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...
  • Гости
Архиепископ атински и све Грчке Јероним у посети Бостону

17. Мај 2013 - 14:43

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Грчке г. Јероним у уторак је стигао у Бостон у своју прву посету Сједињеним Државама на позив Архиепископа америчког г. Димитрија.

 

ieronimos-arrival16.jpg

Архиепископ Јероним ће бити проглашен почасним професором Грчке православне богословске школе Часног Крста у Бостону у суботу, 18. маја 2013. године.

У уторак, 14. маја, Архиепископ је посетио бостонски Музеј уметности, као и место крвавог бомбашког напада близу линије финиша Бостонског маратона који се десио прошлог месеца.

У суботу ујутру,  у пратњи архиепископа Димитрија, Његово Блаженство ће посетити Њујорк због неколико састанака који ће бити одржани са америчким званичницима и представницима грчко-америчке заједнице. Он ће такође посетити храмове Грчке Православне Цркве, школе и институције.

У недељу ујутру, 19. маја, биће служена света Литургија у Саборном храму Свете Тројице у Њујорку. Касније увече биће приређен концерт Византијског хора и Омладинског хора Архиепископије у част архиепископа Јеронима.

У понедељак, 20. маја, Његово Блаженство посетиће седиште Православне Архиепископије Америчке Грчке Православне Цркве и Грчко-америчку школу Светог Димитрија у Асторији, држава Њујорк.

На празник Светих Константина и Јелене, 21. маја, Његово Блаженство Архиепископ атински и све Грчке Јероним и Његово Високопреосвештенство Архиепископ амерички Димитрије заједно ће служити Свету Литургију у Саборном храму Светог Константина и Јелене у Бруклину, Њујорк, а који слави стогодишњицу постојања.

Извор: ANA-MPA , greeknewsonline.com

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

jeronim-droga.jpg?w=529

 

Међународни дан борбе против злоупотребе дрога и незаконите трговине дрогама обиљежава се широм свијета 26. јуна. Генерална скупштина Уједињених нација је 1987. године донијела резолуцију о обиљежавању овог дана у циљу подизања свијести о изазовима које дрога представља за друштво у цјелини, а посебно за младе.

 

На данашњи дан, овим поводом огласио се и предстојатељ Грчке православне цркве, Архиепископ атински Јероним:

 

Данас треба упутити мисли и молитве ка онима који су искушавани, свима онима који су тражили живот осјећањима, али на погрешан начин. Противотров за болест зависности може бити само љубав и живот са смислом и аутентичношћу. Ономе ко сваки дан живи са благодарењем и једноставношћу нису потребне никакве супстанце као бијег из свакодневнице.

 

Оно што прије свега желимо није да објавимо да смо против дроге, већ да смо за живот. Црква је ту да позива људе у тајну истинског живота и то је наша понуда против смрти зависности. Христос је обећао живот, и то изобиље живота, и сви млади који су прошли кроз искушење дроге и сада су чисти, показују да ово није само обећање већ стварност, зато што су, како сами признају, то успјели уз Божију помоћ.

 

Ту смо за све оне породице које страдају од напасти наркотика и пружамо своју љубав и подршку онима који, умјесто самодовољности и равнодушности, бирају борбу против зависности.

 

Православна црква се бори уз њих, служећи кроз своје парохије.

http://radiosvetigora.wordpress.com/2013/06/26/%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF-%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B1%D0%BE/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...
  • Гости
Председница Савета Руске Федерације састала се са поглаваром Грчке Православне Цркве

19. Септембар 2013 - 10:37

matvienko-300x199.jpg

 

Председница Савета Федерације Валентина Матвиенко, током званичне посете Грчкој, састала се са поглаваром Грчке Православне Цркве, Његовим Блаженством Архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом II.

 

Током састанка је председница СРФ похвалила напоре на неговању међуцрквеног дијалога са Руском Православном Црквом.

 

Валентина Матвиенко је такође истакла важну улогу Његовог Блаженства Архиепископа Јеронима II у очувању вредности хришћанства и продубљивању пријатељских односа између народа Русије и Грчке.

 

Поглавар Грчке Цркве је нагласио да Русију и Грчку обједињују вековне везе и сарадња.

 

„У Грчкој смо у најтежем добу под турским јармом добијали помоћ од Русије. Многи представници грчке културе и Цркве живели су у Русији и оставили су свој траг на њену културу. Данас када  криза утиче на судбину народа широм света, неопходно је да се удруже снаге," додао је Архиепископ.

 

На састанку се разговарало и о ситуацији у Сирији, а посебно о положају хришћанског становништва ове земље.

 

 

Извор: Московска Патријаршија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 years later...

Архиепископ Јероним: Балкан ће постати буре барута ако тамо буду блокирани мигранти

Берлин, 27. новембар 2015. г.

 

222073.p.jpg
    

«Европска унија треба да преузме одговорност за избеглице,» - рекао је архиепископ Атински и целе Грчке Јероним за време своје посете Евангелистичкој академији у Берлину, пише Romfea. Архиепископ је истакао да се Грчка налази у двострукој кризи. С једне стране су економски проблеми, а с друге је проблем миграције.

«Питање избеглица је веома сложено,» - рекао је архиепископ и додао да се «оно не ограничава решавањем непосредних потреба миграната и њиховом интеграцијом у друштво Европске уније. Западни свет је одговоран за настанак проблема избеглица. Европа треба да постане свесна ове одговорности и да се потруди да отклони узроке који су изазвали овај проблем. Иначе ће он постати сталан и неће моћи да се реши.»

Архиепископ је такође истакао да «проблем миграната веома брине Грчку, посебно кад видимо да неке европске земље подижу зидове на својим границама како би задржале бујицу избеглица». Притом избеглице које не могу или не желе да се врате кући остају управо на Балкану.

«Уколико не буду створени услови за боравак избеглица у њиховој домовини, већина ће бити блокирана на Балкану. Зато ће се Балкан претворити у буре барута,» - упозорава поглавар Грчке Цркве.

«Они који су изазвали кризу треба и да се боре с њом,» - рекао је на другом месту у свом говору архиепископ и додао да је «проблем замршен и вишеструк и може бити решен само у сарадњи држава, Цркава и свих заинтересованих страна. Потребна је међународна сарадња како би избеглице могле да остану у земљама у којима су се родили.»

Говорећи о европској идеји архиепископ је истакао да «Европа треба да постане савез међусобне помоћи и заједничких вредности, а не коалиција богатих држава».

С грчког је превео Данил Солошенко

Са руског Марина Тодић

28 / 11 / 2015

Православие.Ru.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...