grigorije22 Написано Септембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 На семинару у манастиру код Љубовије сви шабачки вероучитељи, њих 78, потписали донорске картице и тако завештали своје органе. Акцију је започео ђакон Саво Ждеро, чијој су ћерци трансплантирани јетра и бубрег. Сви вероучитељи шабачке епархије завештали су органе. Њих 76 постали су власници донорских картица на семинару вероучитеља у Манастиру Светог владике Николаја у Соко Граду код Љубовије. Припремила Ивана Божовић Соко Град, некада турско упориште, данас манастир - симбол хуманости и доброчинства. Желећи да некоме продуже живот - вероучитељи и свештеници без дилеме су постали власници до норских картица. "Свако ко себе сматра верујућим човеком, сматрам да би морао да буде донор и да на тај начин испуни своју дужност према ближњима. А посебно према онима који пате и којима може да се спасе живот", каже свештеник Милош Петровић. Вероучитељ Драгана Деспотовић каже да је њен мотив за завештање органа помоћ другима. "Уколико можемо да учинимо било шта једни другима, а камоли да можда учинимо нешто вредно њиховог живота, онда је то заиста невероватно", каже Драгана. Акцију је започео ђакон Саво Ждеро. Док његовој ћерки нису били потребни јетра и бубрег, признаје, није размишљао о значају даривања органа. "Моја ћеркица се осећа одлично, живи један потпуно нормалан живот и мотив јесте да свој оној деци која су у Тиршовој на дијализи да дођу до новог живота и новог начина живота", каже Саво Ждеро. У односу на број становника - Шабац је у самом врху по броју потписаних донорских картица у Србији. Између осталог то је тако захваљујући вишегодишњем ангажовању више медицинске сестре Спасеније Искић која је, кад је наступила мождана смрт, и сама постала донор. Кампању је наставила њена ћерка Марија. "Захваљујући константној промоцији, присутности у медијима, трговима и различитим скуповима достигли смо то да је за последњих шест месеци потписано више 500 донорских картица", каже Марија Искић координаторка кампање "Продужи живот". У Србији је од почетка године 19 породица дало сагласност за трансплантацију. Захваљујући њиховој одлуци, продужен је 41 живот. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1387884/%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5.html savo zdero 1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 Да ли је можда неко чуо о некоме, или још боље упознао некога, коме је извршена трансплатација донираног органа? Чисто питам, јер ме интересују неке ствари. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Септембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 Mislis na onaj slucaj u Danskoj pre par meseci kada su hteli sto pre da povade organe a donator se naglo oporavio? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 Mislis na onaj slucaj u Danskoj pre par meseci kada su hteli sto pre da povade organe a donator se naglo oporavio? Не...искрено речено, не знам за тај случај. Просто ме интересује да ли је неко од вас чуо или можда упознао особу која је добила дониран и завештан орган. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Септембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 Не...искрено речено, не знам за тај случај. Просто ме интересује да ли је неко од вас чуо или можда упознао особу која је добила дониран и завештан орган. Ne mogu sad da nadjem taj clanak ali nesto su mutili u vezi doniranja organa, navodno nije se cekala nekakva procedura vec su vrlo brzo bacili donatora na sto da mu povade organe, valjda posle saobracajke, medjutim on se naglo oporavio; tako da se podigla velika halabuka u toj nekoj "kulturnoj" Danskoj ili Finskoj, nisam siguran gde tacno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 Добро...ваљда ћу чути некада за неког ко је добио дониран и завештан орган и да није морао да плати десетине и десетине хиљада долара или евра за исти. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 Добро...ваљда ћу чути некада за неког ко је добио дониран и завештан орган и да није морао да плати десетине и десетине хиљада долара или евра за исти. MAlopre sam gledao prilog na RTS-u. Cela akcija je krenula odatle sto je neki svestenik dobio bubreg za cerkicu i resio da organizuje svestenike na ovaj cin... tako nekako. U svakom slucaju, lep gest. savo zdero 1 and Avocado је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Септембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 Ја сам завештао пре 4 године. Моје кумче је добило бубрег из Енглеске. keka, Avocado, Лидија Миленковић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 18, 2013 Гости Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Следујући примеру епископа Шабачког господина Лавртентија, и свештенства шабачке епархије и вероучитељи ове епархије су одлучили да завештају органе . На редовном годишњем семинару вероучитеља 29.08.2013 год. на иницијативу ђакона Саве Ждере из Коцељеве и канцеларије за веронауку из Лознице вероучитељи укупно њих 76 колико их и има одлучили су и завештали своје органе и на тај начин показали своју делатну православну хришћанску Љубав према ближњем свом , следујући заповести Господњој „Љуби ближњег свог као самога себе „ на овај начин су показали да проповедање љубави према ближњем није само пука фраза ,него и пример и то лични како и на који начин пројавити ту Љубав у свету у којем живимо , а то је жива непрестана делатна љубав и брига о својим ближњима а поготово према онима којима је помоћ неопходна. Нека би Свемилостиви Господ подарио у нашем народу оваквих светлих примера што више , захваљујемо се свим вероучитељима епархије шабачке и одбору за веронауку на овако значајном примеру у овим смутним и турбулентним временима и да овај пример Љубави буде подстицај свим онима који се двоуме да завештају своје органе. У оквиру ове кампање и вероучитељи намесништва посавотамнавског Владимирци су такође завештали органе укупно њих девет : ђакон Саво Ждеро из Коцељеве, ђакон Владимир Перић из Коцељеве, вероучитељ Милош Васић Коцељева,вероучитељ Ранко Кнежевић Коцељева, вероучитељ Петар Лазаревић Каона, вероучитељ Тома Јанковић Коцељева, вероучитељ Младен Живановић Јаловик, вероучитељ Владимир Димитрић Дебрц и вероучитељица Јадранка Грбовић Владимирци .Хвала свим вероучитељима шабачке епархије на овако хуманом делу и нека их Господ награди сваким добрим даром. Соко Град Манастир „Св.Владиике Николаја“ Ђакон Саво Ждеро 29.08.2013 године . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Pa otkad je ova slika, na njoj je o.Rade, zar on nije pokojan? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 I ne znam niti sam cula da je neko dobio doniran organ (osim u "Ocajnim domacicama" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Samo da kazem da sam stavila obican smajli, a ne ovaj sto umire od smeha-neadekvatan) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 I ne znam niti sam cula da je neko dobio doniran organ (osim u "Ocajnim domacicama" Моје кумче је добило бубрег из Енглеске savo zdero 1 је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука