Jump to content

Kain?

Crveni Baron

Препоручена порука

Teolozi ima jedno pitanje za vas.

Gledam neki film, biblijska tematika , pa poceli od Adama i Eve, zmije itd...i sada smo dosli do radjanja dece. Rodio se Kain, ubica Avelja, pa kazu u filmi da Kain znaci "zelja za posedovanjem".

Pa me zanima ima li tu istine?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Možda misle na Iskupitelj tj.  Onaj koji otkupljuje.

Ima i ovakvih tumačenja: uteha (mada se to uglavnom pripisuje imenu - Set), radost, mladić...

Dakle, postoje razna tumačenja njegovog imena, zavisno iz kojeg jezika se izvlači koren reči,

da li iz hebrejskog, asirskog, sumerskog... i još više, zavisno od želje i tendencije tumača (!). 

Značenje njegovog imena treba videti u svetlu vere njegovih roditelja u vezi njega.

Njegovi roditelji, Adam i Eva (biblijska imena za to prvo čovečanstvo), u njemu su videli obećanog Sina Božijeg,

ostvarenje Tajne Hristove, ispunjenje  nade da je na svet došao obećani ovaploćeni Božanstveni Logos Božiji,

ili rečeno rečima koje bi Eva razumela - rodio se Onaj koji će stati na glavu zmije.

Njegovim imenom je Eva  želela da izrazi svoju veru u Kaina.

Dokaz za to nalazimo u Svetom Pismu:

,,rodi Kajina i reče: Dobih čoveka od Gospoda." 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Možda misle na Iskupitelj tj.  Onaj koji otkupljuje.

Ima i ovakvih tumačenja: uteha (mada se to uglavnom pripisuje imenu - Set), radost, mladić...

:.mislise.  Od kada ime "Set" znači "uteha?"

Dakle, postoje razna tumačenja njegovog imena, zavisno iz kojeg jezika se izvlači koren reči,

da li iz hebrejskog, asirskog, sumerskog... i još više, zavisno od želje i tendencije tumača (!).

Koren iz kog (najverovatnije) dolazi ime "Kain" je qānā˒, što znači (najprostije) "posedovati, kupiti, dobiti, stvoriti" (više u materijalnom smislu), "steći" i slično. Kada pogledaš Kainovu genealogiju, onda stvarno vidiš da su njegovi naslednici bili osobe koje su sticale bogatstva, osnivali gradove, bavili se kojekakvim zanatima, itd. Sve neko sticanje, dobit, napredak, a u isto vreme - odlazak od Boga (koja ironija - i mi to isto radimo danas).

Koliko ja znam, "qana" je zajednička reč semitskim jezicima. Na akadskom qanû znači "steći, nabaviti." Ugaritska reč qny znači "vlasnik." Arapski qaynun znači "kovač." Nisam nikad čuo neko značenje ove reči (ili korena) na sumerskom ili asirskom. Sad prvi put.

Takođe, postoji mišljenje da reč "Kajin" dolazi od reči "qyn," koja znači "kovač," a ne od reči qana, ali po mom mišljenju, mislim da je više u pitanju igra reči koja se nalazi u Postanju 4:1, tako da ovo ime (Kajin) je "pokupilo" i od jednog i od drugog korena. Sve u svemu, jako interesantna tema.  :aplauz: 

Christo et Ecclesiae

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...