Jump to content

Zašto ste baš vi pravoslavci u pravu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Meni uvek traze argumente. :) I, kao, verovali bi kad bi dosli do zakljucka da . . . :D

daj im ovo pa nek glodju

http://www.motivacioni.info/index.php/topic,1230.msg12615.html#msg12615

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Знам ја ово али атеисти желе на неки начин да "опипају" Бога.

Cuda (miro/krvotocive ikone, itd...) su "opipavanje" Boga od strane vernika. Za takvo "opipavanje" je takodje potrebna vera da je cudom "opipano" Bozje prisustvo. Igra se sastoji u skidanju navodnika i postvarnjivanju "opipavanja"- vise nije "opipavanje", nego opipavanje, tj postoje proverljivi dokazi koje ne vide samo oni koji namerno okrecu glavu na drugu stranu.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

grešiš... vernici vole Boga da bi ga razumeli a ona druga grupa želi da ga razume bez ikakve interakcije

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Вера је много више од чуда и опипавања...

Ето Христос је једно време провео са људима,гледали Га и Њега и Његова чуда,опипали,причали са њим,па су га опет неки издали,други осудили,разапели...

Чак шта више,и на четрдесетницу,апостоли су били сумњичави,па је (неверни) Тома,опипавао ране Христове...

Лепо Христос рече..."благо оним који повероваше а не видеше"

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

grešiš... vernici vole Boga da bi ga razumeli a ona druga grupa želi da ga razume bez ikakve interakcije

Da li krvotociva ikona  narusava NOMA princip? Ili onaj oganj sto przi fitilj, ali ne przi bradu?

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Da li krvotociva ikona  narusava NOMA princip? Ili onaj oganj sto przi fitilj, ali ne przi bradu?

ništa ga ne narušava... vera i nauka nemaju mnogo toga da kažu jedno drugome. Ako misliš da narušava, reci na šta misliš

• Волим 1

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

a ona druga grupa želi da ga razume bez ikakve interakcije

Ma, nece da Ga razumeju uopste. Poenta je nalaziti "rupe" u svemu izrecenom.

Na taj nacin se osecaju superiorno i to je, zapravo, cilj (tipa: "(Ti)Nemas dokaza da me ubedis") i uvek je licno, a nikad nisu opusteni.

Starim, u duse ih znajem. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

ništa ga ne narušava... vera i nauka nemaju mnogo toga da kažu jedno drugome. Ako misliš da narušava, reci na šta misliš

Da li Blagodatni Oganj  ima osobine koje mu se pripisuju? Da li se pojavljuje nitokuda i da li moze da zapali fitilj, ali ne moze da zapali bradu? Ukratko, da li je to neki vid burne oksidacije koji se ne ponasa na ocekivani nacin, tj da li je to sasvim nepoznata klasa fenomena?

Ili se prema obicnom plamenu verni narod odnosi kao da je Blagodatni Oganj sa narecenim cudesnim svojstvima?

Подели на овим сајтовима

Da li Blagodatni Oganj  ima osobine koje mu se pripisuju? Da li se pojavljuje nitokuda i da li moze da zapali fitilj, ali ne moze da zapali bradu? Ukratko, da li je to neki vid burne oksidacije koji se ne ponasa na ocekivani nacin, tj da li je to sasvim nepoznata klasa fenomena?

Ili se prema obicnom plamenu verni narod odnosi kao da je Blagodatni Oganj sa narecenim cudesnim svojstvima?

нисам био па не знам али по свему судећи вера има неку улогу у свему томе... Не заборави да је Христос ходао по води и тако пројавио да је изнад природних закона. Мада, ако верујеш да су физика и хемија објашњење за све заиста нема потребе да те занима тамо неки столар од пре 2000 и кусур година

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Meni uvek traze argumente. :) I, kao, verovali bi kad bi dosli do zakljucka da . . . :D

Опусти се, човек који тражи аргументе, можда неке емпиријске доказе :D или сл. да би се уверио у постојање Бога или извршио неки психолошки притисак на себе да поверује, није човек који тражи Бога. Уосталом, чак и да својим умовањем дођемо до неких закључака, то нам не чини Бога познатим, него можда само налаже нашој логици да као стварност прихватимо интелектуалну предпоставку постојања Бога.

Неће мене нико натерати да верујем :) дакле једино на основу искуства истинског односа заснованог на поверењу , вери. Постоје различити разлози веровања код људи али и историјско искуство Божијег откровења код праотаца. 

Замисли да неком ко ће само да се ограничи рационалистичком мишљу покушаш да представиш оно твоје искуство, које се иначе речима неда описати.

Појам Божанског и на пример Оваплоћења, за такву мисао су противуречни. Тако је и за неке у Христово време, проповед о очовечењу била лудост.

Док опет многи веру доживе као нешто што се само прихвати и то је то. Без испитивања, веруј и не истражуј, није схватање вере по Јудеохришћанском предању. 

Јер ако верујемо у Бога, верујемо не зато што нам то налаже нека теорија или слично већ Његова личност, постојање које улива поверење.

Додао би још само да до Бога долазимо само одређеним начином живота а не мишљења и умовања, јер је вера искуство односа, као чињеница. А то се итекако разликује од интелектуалног убеђивања логичким доказима.

Подели на овим сајтовима

нисам био па не знам али по свему судећи вера има неку улогу у свему томе... Не заборави да је Христос ходао по води и тако пројавио да је изнад природних закона. Мада, ако верујеш да су физика и хемија објашњење за све заиста нема потребе да те занима тамо неки столар од пре 2000 и кусур година

Je l me zezas?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...