Jump to content

12 година дискриминације наставника верске наставе у Србији

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости
Pa ne znam koji je razlog za to.

ono što je meni poznato , razlog ili neki argument je to sto je izborni predmet i ako bi veroučitelja primili za stalno - na neodređeno a prilikom odabira učenika ne bi imao dovoljan broj časova - grupe, onda bi taj veroučitelj ostao bez časova, bio bi višak.

Подели на овим сајтовима

ono što je meni poznato , razlog ili neki argument je to sto je izborni predmet i ako bi veroučitelja primili za stalno - na neodređeno a prilikom odabira učenika ne bi imao dovoljan broj časova - grupe, onda bi taj veroučitelj ostao bez časova, bio bi višak.

Onda je OK.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Pa ne znam koji je razlog za to. Lici na diskriminaciju posteno, medjutim ukoliko postoji neka razlika izmedju vas i drugih profesora onda ne mora biti, nesto u predavanju, obavezama prema skoli itd...

Zato te pitam za fond casova.

Нема никакве разлике у обавезама. Пишем припреме, изводим наставу, долазе ми контроле, разредни сам старешина, имам отворена врата....све потпуно исто као и остале колеге.

Подели на овим сајтовима

Аргумент је бесмислен и нетачан. Ризик остајања без фонда часова постоји код свих. Грађанско је изборни, па су ипак решења о сталном радном односу. У мојој школи колегиница је примљена да предаје грађанско - то јо је радно место, да тако кажем. И у сталном радном односу је.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Onda je OK.

pa nije baš OK,

onda ako je to tako prema veroučiteljima - što onda nije i prema nastavnicima građanskog.

Kada bi bili samo nastavnici tog predmeta onda bi bili ravnopravni sa veroučiteljima a ovako nisu . Građansko može bilo ko da predaje i na taj način popunjava fond nekog predmeta ako mu zafalilo za punu normu.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Аргумент је бесмислен и нетачан. Ризик остајања без фонда часова постоји код свих. Грађанско је изборни, па су ипак решења о сталном радном односу. У мојој школи колегиница је примљена да предаје грађанско - то јо је радно место, да тако кажем. И у сталном радном односу је.

Pa nije baš tako , da je netačan - dosta mi toga poznato. Dok sam bio koordinator upoznao sam se sa svim tim stvarima i stvarčicama.

Tu ima propusta sa obe strane...

Подели на овим сајтовима

Građansko može bilo ko da predaje i na taj način popunjava fond nekog predmeta ako mu zafalilo za punu normu.

Част изузецима, али по правилу иде овако: верска настава заиста РАДИ, грађанско је МАГЛА и нерад. Гро ђака који се опредељује за грађанско васпитање, барем када је средња школа у питању, опредељује се из разлога - тамо се ништа не ради. Кажем, част изузецима којих има. 

И у таквом неравноправном односу, верска настава има све већи прилив ђака - и у Београду и када су средње стручне школе и гимназије у питању. То је тако искључиво јер тај крст носе, често сами и препуштени себи самима, моје уважене колеге и колегинице. Личности тих људи изнеле су верску наставу на врх и учврстиле је у српском систему образовања. Све позитивно што верска настава може да каже о себи - плод је рада искључиво тих људи и НИКОГА више.

Подели на овим сајтовима

Pa nije baš tako , da je netačan - dosta mi toga poznato.

Не сумњам ја да си ти чуо такво образложење. Ја кажем да је аргумент као такав измишљен. Доказ - наставници грађанског у сталном радном односу. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Александар Милојков,

Jedan od problema je i ovaj (isto diskriminacina),

po zakonu nigde konkretno ne piše - stiktno ko može da predaje u nižoj jastavi pa se dešava da ućitelj koji predaje grašansko na neki način roditelje i primora da uzmu građansko da bi i oni imali normu.

A kako to rade, pa evo!

Posle prezentacije verskog i gražanskog, roditelji bi trebali na licu mesta da odaberu šta žele - bez ikakve prisile ili pritiska sa strane, na licu mesta svih prisutnih, međutim , posle te prezentacije roditelji odlaze po učionicama i onda tu učitelji odrade posao i ti sad kako da se žališ nekome.

Dosta roditelja mi se žalilo i kada bi im spomenuo - da se žale na takav postupak učitelja, oni se plaše, boje se za svoju decu da ih posle učitelj ne namrzne ili da ima neki problem, a i za takve primere znam.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не сумњам ја да си ти чуо такво образложење. Ја кажем да је аргумент као такав измишљен. Доказ - наставници грађанског у сталном радном односу. 

svhatio sam šta si rekao, zato sam posle dole i napisao- ima propusta sa obe strane , crkva - dršava... i zato onda imaju neke izgovore na štetu veronauke.

zato sam i napisao, ovde moj prvi post, ovo će ovako ostati sve dok neugase veronauku a pogotovo novim zakonom gde direktno ide na štetu veronauke kako bi se potisla iz škola.

Подели на овим сајтовима

@@Martirije,

Па кад наши у Цркви ћуте, као да их се све ово не тиче, ни не треба очекивати ништа позитивно што се тиче верске наставе и статуса запослених. Да се неко у Цркви, ко треба и ко има ауторитета, заложи за решење проблме, убеђен сам да би исти био решен. Ствар је у томе што смо инертни и незаинтересовани (мислим на оне који требају да решавају проблем).

Подели на овим сајтовима

Ово је заиста тужно. Не знам због чега такав однос према веронауци код нас?  Поред наставника веронауке, сама веронаука као предмет је гурнута у запећак, у већини случајева је у петак и то као задњи час или предчас, тако да увек неко или не дође или побегне (у основној пола године нико није долазио на веронауку, или нас је било неколико). И поред свега тога најтужнији ми је однос самих ученика према веронауци. Код нас у средњој све је озбиљније него што је било у основној, па је тешко побећи, али и када смо сви ту влада општа незаинтересованост, као да су сви одабрали веронауку само зато ''што је ред''. Већина ништа и не схвата или не жели да схвати ништа од онога што се предаје. Код нас је било и таквих који не знају да се прекрсте како треба, а за оне који су чули за владику Николаја он је ''онај лик из околине Ваљева''... Тужно... Некад кад обратиш пажњу имаш утисак да професора веронауке (поред свега) нико и не слуша! Не знам да ли је то можда због тога што веронаука не улази у просек. Сада сам скренуо са теме, али и ово је један од проблема који прате верску наставу. Оно што ми се (као некоме ко воли веронауку) не свиђа је што професори у таквој ситуацији брзо одустану па пусте ученике напоље или једноставно ништа не раде...

''Бог је Истина. Зато наша уста не смеју говорити лаж. Ми морамо живети у Истини и за Истину и кроз Истину.''

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

• Гости

Kod mene ima jedan zaista dobar učitelj , realno je tako ali je po pitanju diskriminacije broj jedan!

Čovek je magistirao na građansko (ko zna možda je i jedini južno od BG koji je magistrirao na taj predmet) , ima razred od 32 učenika od toga 30 na građansko.

Ta dva deteta što su na versku su - dete sveštenika i unuka sveštenika, svi ostali su maltene na silu - tajno od očiju ovih roditelja morali građansko da zaokruže.

Ti ako bi se nekome žalio - nemaš dokaza za tako nešto sem ako bi se od roditelja žalio , pismeno sa podpisom ali to niko ne želi, jednostavno - plaše se!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...