alex21 Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Pozdrav svim hrišćanima, Pošto nikada nisam bio u Jerusalimu a čitao sam dosta o njemu, interesuje me sledeće. U Jerusalimu postoje dve džamije na platformi hrama. Ona velika zlatna (Zlatna kupola, Kupola nad stenom, Dome of the Rock, Qubbat es-Sakhrah) i ona manja sa strane (Al Aqsha mosque) E sad koja je od njih Al Akša? Ona zlatna ili ona pored? Po istorijskim podacima, piše sledeče: Za muslimane je Jerusalim bio sveto mesto gde se Prorok uspeo na nebo. Pošto je ušao u Jerusalim, Omar je pošao da se moli i odlučio da tu sagradi džamiju Al Akšu. Tako je pri kraju 7. veka na Planini hrama, kamenoj katedrali, sagrađena još jedna , veličanstvena džamija.Da li je on na mestu Solomonovog hrama sagradio Al akšu ili ne? Ili je on prvo sagradio onu drugu manju džamiju pa je posle sagrađena ova velika zlatna? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 Obe dzamije leze na mjestu nekadasnjeg hrama, Mada moze da se kaze da je zlatna kupola vise na mjestu gdje bio nekadasnji hram. Al aksa je lijevo kao na slici sa crnom kupolom. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
alex21 Написано Август 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 28, 2013 Obe dzamije leze na mjestu nekadasnjeg hrama, Mada moze da se kaze da je zlatna kupola vise na mjestu gdje bio nekadasnji hram. Al aksa je lijevo kao na slici sa crnom kupolom. A koja je prva sagrađena? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 29, 2013 Пријави Подели Написано Август 29, 2013 http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mosques_in_Jerusalem можда ово помогне alex21 је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rašo Написано Август 29, 2013 Пријави Подели Написано Август 29, 2013 Ал-Акса је са црним кровом и то јесте џамија. Златна купола коју називају "Купола на стијени", није џамија већ свето мјесто ислама. Муслиманима је Јерусалим после Меке и Медине треће најсветије место – Племенито светилиште, Харам ал шариф или Омарова купола на стијени. Подигнута је на мјесту срушеног јеврејског храма краља Соломона (који се у Курану помиње као Сулејман), а изградио је калиф Абдул Малик у 7. вијеку, с кубетом од злата и раскошним мозаиком. Унутра се налази Света стијена у којој је коњ оставио отиске – пророк Мухамед је из Меке долетео на Бураку, крилатом коњу с лицем жене и тијелом пауна, и љествицама свијетлости вазнео се у рај (џенет на арапском). Помагао му је арханђел Гаврило. Срео је Ибрахима (Аврама), Мусу (Мојсија) и Ису (Исуса) и позван је Алаху – истом богу кога поштују три вјере! Вјерује се да је Купола на стијени подигнута на мјесту гдје је Аврам био спреман жртвовати сина Исака као доказ вјерности Богу, због чега је то било и централно мјесто некадашњег Соломоновог храма. Постојање Куполе на стијени једно је од кључних спорења јевреја и муслимана. Милан Ракић and alex21 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
alex21 Написано Септембар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 Odlično! Hvala na objašnjenju. Al Akša 679-682 (Omar počeo, Malik završio) Zlatna kupola 685-691 (Malik) A još jedno pitanje: U vreme dolaska templara, ime Al Akše je preimenovano u Templum Solomonis, a Zlatna kupola u Templum Domini. U kojoj od ove dve je bio njihov glavni štab, gde su boravili? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
alex21 Написано Септембар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 1, 2013 Našao sam odovor. Al Akša. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука