Jump to content

Да ли технологија уништава радна места?

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

@Zeljko Bilbija Kola na struju su super stvar, samo sto ti od beograda do podgorice treba 2 dana, jer ti treba jedno punjenje od 16 sati izmedju. Solarna energija je trenutno nazalost jako neefikasna a nemci su podizali te solarne panele kao "ekolosku svesnost"

Sada se josh uvek radi na tome ali je nafta za sada najbolji izvor energije.

Nafta jeste najjeftinija sa tacke gledista kapitala ali sa tacke gledista zivota nije. Jer ljudi bi trebsli da zive i za 100-200 godina i bilo bi lepo da ostavimo i njima koji litar nafte barem da mogu da prave kokteke molotov ako im zatreba.

A zakola na struju delimicno si u pravu ali samo delimicno. Za komplet punjenje baterija sa kojima mozes da predjes 130 km ti treba 6 sati ali samo pola sata da ih napunis 80% sto znaci vozis se sat- sat ipo stanes, popijes kafu i ddopunus bateriju.

Ali poenta kod kola na struju je druga. Koliko kilometara ti prelazis dnevno? Na more ides jednom godisnje a kolavozis svaki dan? U tome je poenta, 99% vremena mi prelazimo 10-20 km dnevno i to je ono sto nama treba kada je suto u pitanju. Na posao i sa posla u supermarket, sve u krugu od nekoliko kilometara. A more . Obe godine ganisam ni video...,

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 271
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ne znam bas ni ja detalje ali ide ovako nekako u italiji. Enel je u italiji nas Elektrodistribucija. Ti napravis ugovor sa Enelom da postavis panele ( na kucu, livadu, fabriku) i proizvedena struja ide u mrezu, ne koristis je ti vec tebi Enel posle obracuna koliko si prizveo energije i to ti nekako plati ili umanji racun i slicno. Da bi radili inverteri koji su neophodni da jednosmernu struju koju proizvode paneli pretvore u upotrebljivu naizmenicnu potreban im je stabilan napon koji obezbedjuje Enel iz mreze. A sve to, kupovina panela i ostalo se subvencionise, imas pomoc drzave koja to stimisw, neke poreske olaksice itd... I naravno, sve je na kredit... Znaci niko ne stavlja ruku u svoj dzep da bi proizvodio "svoju" struju...

Samo jednu stvar ne znash. Prvo to se radi zbog ekologije, drugo, ti solarni paneli ti samo ubijaju trosak. Ali ostalo si odlichno objasnio, mada bi bilo bolje da ti sam solarnim panelom napajas svoje da Enel nema veze sa time.

U Srbiji nazalost nema nikakvih subvencija i kosta te kao petra kajgana, ali u italiji je relativno prostojno odredjeno.

MEdjutim sta je fora. Ukoliko bi ukinuo taj monopol Enelu i dozvolio ljudima da prave svoju struju sto bi napravilo slobodno trziste i ubilo monopol koji enel drzi sto bi uticalo na pad cene struje (konkurencija) i unapredilo bi tehnologiju jer bi se proizvodjaci panela trudili da budu efikasniji.

I to je cela fora zasto su libertarijanci protiv Enela i njihovog modela poslovanja.

Nafta jeste najjeftinija sa tacke gledista kapitala ali sa tacke gledista zivota nije. Jer ljudi bi trebsli da zive i za 100-200 godina i bilo bi lepo da ostavimo i njima koji litar nafte barem da mogu da prave kokteke molotov ako im zatreba.

Slazem se. Medjutim svi ti problemi se uzimaj uu obzir. Ja lichno jako pratim auto industriju imas automobile na vazduh, na hidrogen, na biljna ulja, cak imas i sinteticku naftu itd.

Trista djavola izmisljaju, ako procesljas malo internetom videces.

A nad izvorima energije je najveci moguci monopol. Kada bi se izvori energije libelarizovali, kada enel ne bi nista uzimao od proizvodjaca solaner energije vec ga pustio da raspolaze svojom energijom kako hoce, vrlo brzo bi dobili mnogo efikasnije i kvalitetnije solarne panele.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Мука ми је од овог лудила. Како тако интелигентне и добре људе може да залуди једна таква филозофија коју су створили похлепни људи жељни само тога да увећају свој капитал и утицај. Боли њих долар за раднике. Иду на крај света само да би пронашли јефтину рану снагу. И ја њима требам да верујем. Још је горе што нам такви кроје политику и судбину. Плодови тога су видљиви на све стране и не разумем како неко паметан то не може да види.

Хвала на комплименту, а исто сматрам да разговарам са интелигентном и добром особом (што не би написао да не мислим). Проблем је само неспоразум. Можда и недостатак информација о неким стварима тамо "код нас", окружење такво какво је...

Ту филозофију нису створили "похлепни људи", напротив. Створили су је они који су желели да људи живе слободно и у благостању. И где год су људи бар делимично усвојили њихову филозофију заиста је народ живео добро.

Али нису то они створили и зарадели поштено корз неки либерализам. Држава им је настала тако што су истребили домаће становништво, богатство ситацили из колонизованих држава и искоришћавањем робова, из оба светска рата су једно они изашли богатији него што су ушли. Своје богатство стичу отимањем пара из целог света путем банака и корпорација, продајом оружја, вештачким умножавањем долара који нема покриће, монополом, искоришћавањем јефтине радне снаге... Нису Амери богати због либертаријанизма, него због овога што сам набројао. А ми од њих и да хоћемо не можемо такви да будемо. Чисто да се зна порекло богатства у коме Звоне, Ивица... и остали уживају. Па шљива коју сам данас брао је иста и у Србији и у Америци. Како онда Амер заради вишеструко више него ја.? Да није у питању нека златна сорта ? Дај молим те...

Слажемо се потпуно у осуди ратова, лоповског банкарског система итд. О томе често овде пишем па опет некако не наиђем на разумевање...

Грешиш само у "пореклу богатства". Њихово богатство направили су слободни људи, предузетници, који су унапредили живот обичног човека као никада у историји. Политичари и њихово ратовање само то богатство расипају и уништавају.

А зашто Амер више зарађује? Прво зато што је заиста квалитетнија шљива, није иста. Онда, производња је пуно ефикаснија, фарме су огромне и механизоване. Треће, тржиште је много веће и људи имају више пара па зато могу пуно више да зараде.

Значи, хајде да нешто научимо од њих. Прво - шта не ваља. Ратови, мешање у туђа посла и остало. То одбацимо. Друго - шта је добро. Добро је предузетништво, тржишна економија, слобода појединца, радна етика. То прихватимо и применимо код себе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мора да је. Осетићеш и ти ту магију када пропадне исто тако магично увећавани долар. ;)

Тако је. Вероватно је само питање времена. И то је благодат "централног банкарства", тј. школе економије против које стално пишем... А коју нажалост следи и Србија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ljudi, mante se corava posla, papirni novac ce biti zamenjen samo sa necim jos apsteaktnijim kao sto su kreditne kartice i nelakve pare negde u nekoj banci... Novac je samojediniva mere vrednosti neke robe i nista vise...

Подели на овим сајтовима

U tome je poenta, 99% vremena mi prelazimo 10-20 km dnevno i to je ono sto nama treba kada je suto u pitanju. Na posao i sa posla u supermarket, sve u krugu od nekoliko kilometara. A more . Obe godine ganisam ni video..., 

Ja bih odmah kupio auto na elektricnu enrgiju kada bih imao para. DA sam u americi sigurno bih imao jednog hibrida.

Opet ne sporim to koliko ja prelazim, ne nafta samo putnicke automobile.. traktori, avioni, kamioni, kompletno poslovanje i transport proizvoda zavisi nafte i benzina. 

Inache ja ubijem desetak kilometara dnevno da kazem. Sada mozda malo vise posto sam se preslio u selo.. 

Elektrichni motori ce biti jako jako jako efikasniji od benziskih... kada provale kako da skaldiste bolje elektricnu energiju to ce razbijati... nazalost slabo ko hoce auto koji moze da provoza dva sata po gradu i posle mora da bude nedostupan ceo dan i ako hoce da ode do obliznjeg grada ne moze...

Za automobile ce to brzo doci... jer je to trziste slobodno pa ti rekoh ima svega i svacega, ulje, vazduh, hidrogen itd... 

Подели на овим сајтовима

U tome je poenta, 99% vremena mi prelazimo 10-20 km dnevno i to je ono sto nama treba kada je suto u pitanju. Na posao i sa posla u supermarket, sve u krugu od nekoliko kilometara. A more . Obe godine ganisam ni video...,

Ja bih odmah kupio auto na elektricnu enrgiju kada bih imao para. DA sam u americi sigurno bih imao jednog hibrida.

Opet ne sporim to koliko ja prelazim, ne nafta samo putnicke automobile.. traktori, avioni, kamioni, kompletno poslovanje i transport proizvoda zavisi nafte i benzina.

Ja sam obecao samome sebi, kada za koju gidinu budem menjao ovaj auto koji sada imam kupujem na struju. Zbog saudijci , necu vise da vas i Shell finansiram...

Подели на овим сајтовима

Ja sam obecao samome sebi, kada za koju gidinu budem menjao ovaj auto koji sada imam kupujem na struju. Zbog saudijci , necu vise da vas i Shell finansiram...

Moraces makar hibrida ako planiras da dolazish autom do domovine. Ali potpuno podrzavam tvoju odluku, da imam malo vise para imao bih makar jedan auto na struju. 

Ja jedva cekam dan kada ce da osvanu ti elektricni automobili jer ce elektrichni automotor da bude bruka brz... ekstremno dobro prenose snagu i nemaju gubitak energije na toplotu kao kod benziskog motora gde ti 90 % energije iz tog benzina ode na toplotu.

Подели на овим сајтовима

Inache ja ubijem desetak kilometara dnevno da kazem. Sada mozda malo vise posto sam se preslio u selo..

Elektrichni motori ce biti jako jako jako efikasniji od benziskih... kada provale kako da skaldiste bolje elektricnu energiju to ce razbijati... nazalost slabo ko hoce auto koji moze da provoza dva sata po gradu i posle mora da bude nedostupan ceo dan i ako hoce da ode do obliznjeg grada ne moze...

Za automobile ce to brzo doci... jer je to trziste slobodno pa ti rekoh ima svega i svacega, ulje, vazduh, hidrogen itd...

Ma ti ga i sada za pola sata napunis 80% . Nikakav problem ti ni sada nemas za gradsku voznju sa kolima na struju. Eventualno fale utikaci za punjenje ali to oneses neki produzni kabel i nema zime .... ;)

Подели на овим сајтовима

florenntina, on 18 Aug 2013 - 17:28, каже: Boze dragi, u kako lepom veku mi zivimo. Pazite samo ovu impresivnu masinu za gradnju pruge. Danas, ako ima volje, moguce je skockati infrastrukturu za, nasim precima, nezamislivo malo vremena... http://www.youtube.c...h?v=T4aALRa9jjg I posle neki Mrkonjic ili Dinkic ili ko vec treba da nas ubedjuje kako je nemoguce napraviti put ili prugu i kako zu za to potrebne decenije...

offtopic3

meni se cini da ova skalamerija ne gradi nego obnavlja staru prugu

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Посао није сам себи циљ

Понекад ми је посао стварно само по себи циљ, искрено ми то зна бити највећи ужитак...

Није проблем технолошки напредак, он је потребан и неминован..знам то јер се бавим креативном делатношћу..

Проблем је у похлепи и грамзивости...

Индустријалац је шабан, све је уништио.

Подели на овим сајтовима

Ljudi, mante se corava posla, papirni novac ce biti zamenjen samo sa necim jos apsteaktnijim kao sto su kreditne kartice i nelakve pare negde u nekoj banci... Novac je samojediniva mere vrednosti neke robe i nista vise...

Новац без покрића ће постојати док све док постоје овакве "банкарске државе" какве имамо данас. Људи треба да схвате да морамо да имамо "одвојеност државе и привреде" као што имамо "одвојеност државе и религије". Као што је симбиоза религије и државе доводила до ужасних злоупотреба, тако и данас имамо огромне проблеме и злоупотребе, економске кризе итд.

Када смо се отарасили прве симбиозе наступио је период до тада невиђеног благостања. Када се отарасимо ове друге чекају нас још веће могућности, какве сада не можемо ни да замислимо. Али то није везано за технологију, него новац... Друга тема.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не може то да буде проблем. Сви људи су похлепни и грамзиви, па опет у Немачкој се живи добро, а у Индији лоше. Нису Немци мање похлепни од Индијаца. Очигледно је нешто друго у питању...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не може то да буде проблем. Сви људи су похлепни и грамзиви, па опет у Немачкој се живи добро, а у Индији лоше. Нису Немци мање похлепни од Индијаца. Очигледно је нешто друго у питању...

Porezi.... Uredjen sistem... Socijalna pravda... Solidarnost... A sve to zato sto su nemci...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...