Jump to content

Да ли технологија уништава радна места?

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

И сасвим случајно имамо експоненцијални бум баш у последња два века, а не у претходних много хиљада година технолошког развоја?

Није случајно, сам технолошки развој се по својој природи експоненцијално "развија" . Када су људи открили ватру, недуги затим су открили и кување и обраду метала и дрвета и ватрено оружје итд...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 271
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Razlog za to je sto su nastali i nastaju kada je civilizacija najnaprednija. Normalno je da ce razvoj biti najintezvniji iupravo danas ...bice jos intezivniji za 100 godina i to nevezano za sistem ... sistem ce verovatno biti jos vise pomeren u levo ali ce tehnika grabiti sve brze i sve krupnijim koracima ..

Развој је и те како везан за систем. Хиљадама година је човечанство стагнирало на "позитивној нули". Земљорадња је била практично иста од древног Египта до пре пар стотина година, као и уопште живот просечног човека - јад и беда. И онда смо одједном за двеста година дошли до тога да просечан човек живи како живи. Лети небом и стиже из Лондона до Њу Јорка за неколико сати.

А ако наставимо да идемо "лево" и "десно" вратићемо се у претхнодно стање. Јер то што нам је донело напредак није ни "лево" ни "десно" него индивидуална слобода.

total-world-population-chart-inline-400.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Иначе уважавам твоје ставове уз мање изузетке, 

Zahvaljujem najlepse.

И опет је тај исти Морган стопирао пројекат бежичног преноса енергије, један од најзначајнијих пројеката тока технолошког развоја...

Бесплатна енергија, да поновим, БЕСПЛАТНА ЕНЕРГИЈА...

Капитализам, ограничен похлепом је блокирао такав пројекат...немојмо да причамо о капитализму као о неком супер поретку, па то су обични смртници склони греху, то смо само ми људи.

Upravo to, besplatna. Zasto bi JP morgan trosio svoje pare i ulagao u nesto od cega ne moze da zaradi?

Pitanje da li bi tesla to ikad uspeo.

Dakle on nije hteo da finasira tesli istrazivanja koja nece njemu da donesu profit, sto je sasvim normalno.

Cak i da jeste ogranichen pohlepom to nema veze sa kapitalizmom, to je njegova odluka o njegovoj investicji.

On nije nista stopirao, sem svoj doliv novca. Sto je sasvim logican potez. Ne vidim kako to mozes da mu zmeras? 

Капитализам, ограничен похлепом је блокирао такав пројекат...немојмо да причамо о капитализму као о неком супер поретку, па то су обични смртници склони греху, то смо само ми људи.

Kapitalizam nije isto sto i pohlepa, Pohlepa je ljudska osobina, kapitalizam je nacin rasporedjivanja resursa. Mada nisam siguran da li je to pohlepa? Da li sti pohlepan ako imas svoj leba koji si zaradio i ti ga jedes i ne zelis da neko zivi na tvojoj grbaci i uziva parazitski u lebu koji ti zaradjujes. Da li bi za sebe rekao da si pohlepan?

Pohlepan je neko ko otima tudje, neko ko zaradjuje svoje ... ne vidim kako je pohlepan. JP Moran nije tu nista tudje oteo. Nije ispao dobrotvor jer nije zeleo da gubi kapital ali on nije zabranio tesli da vodi istrazivanje vec nije hteo da finasira istrazivanje koje mu ne bi donelo profit.

Ne vidim sta je tu pohlepa... 

Да су тако укочили Форда, сада би се хвалили какву каросерију ти вуче коњ..

Opet ti kazem nisu ga ukocili jer oni njemu nisu zabranili nista samo mu nisu dali njihove pare za njegova istrazivanja koja se njima ne isplate t.j nisu mu poklonili pare da bi pokusao da sprovede neku ideju. 

Немој ми рећи да заиста верујеш у причу о његовом успеху...ц ц ц ц..прича за сентименталне наивчине. Зар и ти живиш амерички сан?

nemam raazloga da sumnjam. Bil gates kao i mnogi drugi privrednici cine oko 85 % americkih bogatuna i stalno se stvarjau takvi self made milioneri koji su jako dobri u poslu i daleko se probiju. 

Ako si pratio bilo kog od njih kroz medije i biografije stvarno nema puno zamerki tim ljudima, vecina nema potrebu da se rasipa novcem i slichno, jedino sto im je bitno je uglavnom trzisna igra... da imaju vise prodatih primeraka od konkurencije.

Naravno da verujem da bil gates daje svoj novac u dobrotovorne svrhe, lik je jako skroman, ne znam sto vam je to toliko tesko da poverujete?

Ja kazem vozi Forda Focusa na posao, to je cuvena cinjenica u vezi njega niko mi ne veruje.. .kao naivan sam. Ali to ne kazem samo ja to kazu svi ljudi koji vidjaju Bil Gatesa na svakodnevnoj bazzi.. da laze neko bi ga do sada vec rasklinkao.

Isto vazi i za Marka Zuckenberga, i on vozi neka prosecna kola, kao i Waren Buffet, Steve Balmer, Steve Jobs..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

И опет је тај исти Морган стопирао пројекат бежичног преноса енергије, један од најзначајнијих пројеката тока технолошког развоја...

Бесплатна енергија, да поновим, БЕСПЛАТНА ЕНЕРГИЈА...

Ако је истинита прича, а не урбана легенда као што звучи - онда је Морган помогао Тесли да не губи време око пројекта који не може да реализује. Да је било могуће, други научници и проналазачи би већ за ових сто година то направили.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Развој је и те како везан за систем. Хиљадама година је човечанство стагнирало на "позитивној нули". Земљорадња је била практично иста од древног Египта до пре пар стотина година, као и уопште живот просечног човека - јад и беда. И онда смо одједном за двеста година дошли до тога да просечан човек живи како живи. Лети небом и стиже из Лондона до Њу Јорка за неколико сати.

А ако наставимо да идемо "лево" и "десно" вратићемо се у претхнодно стање. Јер то што нам је донело напредак није ни "лево" ни "десно" него индивидуална слобода.

total-world-population-chart-inline-400.

Pa cekaj sta je nastalo pre, industrijska revolucija u britaniji ili kapitalisticki sistem?

I po ovom dijagramu uspon, znacajan, je poceo oko 1500 godine...a do tada su prosle desetine hiljada godina kao ravna linija ...a 1500 nije bilo kapitalizma ...

Ovaj dijagram pokazuje samo kako ljudska kreativnost dozivljava eksploziju zahvaljujuci , ne kapitalizmu, vec akumuliranom znanju i sto je ono vece brzi je napredak.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

То је разлог зашто су сви модерни изуми настали на Западу и поред све мудрости и генијалности појединаца коју имамо на Истоку

Настали су на западу а велики део изумитеља је био са истока.Америка је увелико радила на свом маркетингу, јер је почела своје узрастање у империју, требало се представити свету као неко ко је суперишка..А у ствари су само довлачили интелигенцију са којом су били у дефициту. Они су били а и сада су обични трговци преваранти а то може сваки дебил без образа..Остали капиталисти су припадали оном сентименталном делу који је проживљавао свој амерички сан, усхићени ремек делом маркетинга.

Понеко се огребао успут и покупио мрвицу.

Не знам како прескочисмо изуме који су настали у Русији...

Да не напомињемо да је највећи број најидиотсксијих и људској потреби страних изума такођер настао на западу али већином од западних адвертајзинг научника.

Видимо и докле нас је довео тај капитализам данас..

Да се разумемо...ја се генерално противим идејама као што су град и велика индустрија...то су две мегаломанске творевине које су деградирале човека на ниво броја...

Подели на овим сајтовима

Steve Jobs

Хехе, не верујем да горе има аутомобила. :)

Стеву је тешко поредити с овим осталима, јер је био тешки фрик. Мислим да кола јесте имао нека бесна, ако се добро сећам, али је добар део живота живео скоро као аскета, следујући будизам, разне хипи философије и слично. Као млади милионер у кући је имао једну лампу и музичку линију. Мислим да га је тек жена натерала да купе нормалну кућу и да је опреме. :)

steve_jobs_drinking_tea.jpg

Подели на овим сајтовима

Не знам како прескочисмо изуме који су настали у Русији...

Ako poredis izume, zapadne zemlje svkako prednjace.

Cak i to sto im zameras, uvoz mozgova, sta je tu lose? Da je tesla ostao u Srbiji ne bi uradio NISTA.

Хехе, не верујем да горе има аутомобила.  :)

Стеву је тешко поредити с овим осталима, јер је био тешки фрик. Мислим да кола јесте имао нека бесна, ако се добро сећам, али је добар део живота живео скоро као аскета, следујући будизам, разне хипи философије и слично. Као млади милионер у кући је имао једну лампу и музичку линију. Мислим да га је тек жена натерала да купе нормалну кућу и да ј опреме.  :)

Ima i Bill dva porsea, poenta je da oni to ne voze, ne rasipaju se previse uopste ih ne zanima to trosenje i rasipanje. Zanimaju ih ivensticije i biznis... a kada se smore od toga uglavnom ih zanima humanitarni rad.

Steve Balmer vozi forda taunusa oko 30k evra

Warren Buffet vozi Cadilaka slichne vrednosti.

Gates focusa itd.. to su auti u kojima mozes da ih vidis da dolaze na posao.

naravno svako od njih poseduje po neki luxury super car ali poenta je da oni ne rade za pare u smislu pare koje mogu da rasipaju i trose na gluposti njih zanima ta biznish igra..koja se ne zove monopol nego stalno borba sa konkurencijom....

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Стеву је тешко поредити с овим осталима, јер је био тешки фрик. Мислим да кола јесте имао нека бесна

Возио је Мечку SL 55 AMG - и куповао нови сваких 6 месеци да не би морао да ставља таблице... 0110_hahaha

2003_mercedes-benz_sl-class_sl55_amg-pic

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ако је истинита прича, а не урбана легенда као што звучи - онда је Морган помогао Тесли да не губи време око пројекта који не може да реализује. Да је било могуће, други научници и проналазачи би већ за ових сто година то направили.

Нисам очекивао од тебе да релативизујеш учинак и могућности некога ко је темељ савремене индустрије.

Човек је почетком 20 века управљао бродићем на даљински, а људи су мислили да је ставио два тренирана хрчка унутра...побогу...

Да су знали, други научници, открили би и пре њега све његове изуме, по твојој логици..

Пре Тесле и пренос електричне енергије жицом на 2 км био је попут урбане легенде...

Стварно сте ме изненадили и ти и Милосављевић оваквим изјавама.

Подели на овим сајтовима

Нисам очекивао од тебе да релативизујеш учинак и могућности некога ко је темељ савремене индустрије.

Човек је почетком 20 века управљао бродићем на даљински, а људи су мислили да је ставио два тренирана хрчка унутра...побогу...

Да су знали, други научници, открили би и пре њега све његове изуме, по твојој логици..

Пре Тесле и пренос електричне енергије жицом на 2 км био је попут урбане легенде...

Стварно сте ме изненадили и ти и Милосављевић оваквим изјавама.

Мене чуди да ти релативизујеш учинак и могућности хиљада других научника и проналазача па мислиш да кад Тесла нешто није успео да направи, не може нико други. Тесла није био "ванземаљац". Све то што је он пронашао била је логична последица претходних проналазака и открића. Да није он, пронашао би неко други.

Докле више та мистификација Тесле... Стварно смо паћеници.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Dakle on nije hteo da finasira tesli istrazivanja koja nece njemu da donesu profit, sto je sasvim normalno.

Пратећа индустрија и одржавање су огроман извор прихода, патентирани производ је огроман извор прихода, итд. То, дакле, што си рекао није добра предпоставка.

Подели на овим сајтовима

Мене чуди да ти релативизујеш учинак и могућности хиљада других научника и проналазача па мислиш да кад Тесла нешто није успео да направи, не може нико други. Тесла није био "ванземаљац". Све то што је он пронашао била је логична последица претходних проналазака и открића. Да није он, пронашао би неко други.

Ovu logiku primenis na onu opricu o kapitalizmu i razvoju i napretku tehnologije .... da nije u kapitalizmu bilo bi razvijeno u nekom drugom sistemu ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...