Jump to content

Да ли технологија уништава радна места?

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

• Одговори 271
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Vec smo imali diskusiju na temu Gejtsa, ako se ne secas, da ne ponavljam sve, reci cu samo: kakav si u malom takav si i u velikom.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Vec smo imali diskusiju na temu Gejtsa, ako se ne secas, da ne ponavljam sve reci cu samo kakav si u malom takav si i u velikom.

Imali smo mi mnoge diskusije, ali ne menja cinjenicu da ti radis cherrypicking http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking_(fallacy)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

E dosadni ste sa tim latinizmima...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Тако функционише тај омражени капитализам - прво богати плаћају скупе ствари да би после постале доступне свима. Ако једног дана будемо возили електричне аутомобиле, биће то захваљујући овом "похлепном" капиталисти и другим "алавим" богаташима који су имали "превише" па "бацали паре" на луксузне аутомобиле.

Ne vec zahvaljujuci naprertku tehnike, ljudskom napretku .... zbog toga covek sada vozi Teslu a ne bere banane, a ne zahvaljujuci kapitalistima...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ne vec zahvaljujuci naprertku tehnike, ljudskom napretku .... zbog toga covek sada vozi Teslu a ne bere banane, a ne zahvaljujuci kapitalistima...

A ko tu tehniku razvije i iskoristi i zasto? Razviju je kapitalisti, preduzetnici zarad sopstvenih materijalnih interesa.

Nije neki opsti dobrobit daravao Teslu narodu nego je neko platio odredjeni broj naucnika i inzinjera da rade na odredjenom projektu za odredjenu platu koju ce odredjeni ljude da kupe i da im isplate tu platu.

Nije pao sa neba. 

Ima i dobrobita koji istrazuju zarad iskljucivo nekog humanitarizma ili zanimacije konkretno N.TEsla, ali  sad ruge strane on ne bi mogao da istrazuje da mu JP Morgan nije dao resurse, laboratoriju itd..sto je opet na neki nacin produkt kapitalizma jer bez toga nista ne bi nastalo. 

Ne znam kako to ne kapirate, ljudi prave bolje stvari jer se bolje prodaju i ulazu u istrazivanje i napredak da bi imali bolji proizovod i tako nastaje napredak.

Pogledaj onaj primer mercedesa i lade tu ces najbolje da vidis logiku i napredak mercedesa naspram lade. 

Socijalisti naprave kola, kazu idu 100 na sat, to je dosta narodu, nema potrebe da pravimo dalje.

Mercedes kaze, neko oce da plati vise da mu kola idu brze, neko hoce da plati vise da ima vecu bezbednost, neko hoce da plati vise da ima veci auto, neko hoce da plati vise da ima veci komfor, neko hoce auto koji duze traje i tako sa zahtevima kupaca mercedes unapredjuje svoje vozilo.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Шта је то "напредак"?

Напредак технологије није заснован само на "појединачним генијима". Генијалан изум је потпуно бескористан ако неко не покрене масовну производњу и учини да буде доступан већини. Значи технолошки напредак је друштвени процес који се одвија тамо где људи следе своје интересе и због тих интереса покушавају да ствари ураде брже и ефикасније. Одатле је очигледно да ће тај процес бити најбржи тамо где људи имају највећу слободу да следе своје интересе. А то је оно што зовемо "слободно тржиште". То је разлог зашто су сви модерни изуми настали на Западу и поред све мудрости и генијалности појединаца коју имамо на Истоку. Запад је имао само једну предност - слободно тржиште. Тј. како га је Маркс назвао "капитализам".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Sto se ovde zivi u ubedjenju da ako je neko bogat mora da je los?

То си ти рекао, не ја...знам неколико богатих људи којима немам шта да замерим..

Niko ne koci razvoj elektrichnog automobila. Elektrichni automobil postoji. Ono sto je problem su neefikasne baterije. I taj razvoj niko ne koci, vec treba vremena da se nadje neko pametan da pronadje efikasnu bateriju. 

Иначе уважавам твоје ставове уз мање изузетке, али ово је лупетање...да нису укочили Теслу не би нам ни биле потребне батерије...

Да су тако укочили Форда, сада би се хвалили какву каросерију ти вуче коњ..

Covek se odrekao veceg procenta para nego sto ces ti ikada.. svojih para i dao i humanitarne svrhe.

Немој ми рећи да заиста верујеш у причу о његовом успеху...ц ц ц ц..прича за сентименталне наивчине. Зар и ти живиш амерички сан?

Подели на овим сајтовима

Ima i dobrobita koji istrazuju zarad iskljucivo nekog humanitarizma ili zanimacije konkretno N.TEsla, ali  sad ruge strane on ne bi mogao da istrazuje da mu JP Morgan nije dao resurse, laboratoriju itd..sto je opet na neki nacin produkt kapitalizma jer bez toga nista ne bi nastalo.

И опет је тај исти Морган стопирао пројекат бежичног преноса енергије, један од најзначајнијих пројеката тока технолошког развоја...

Бесплатна енергија, да поновим, БЕСПЛАТНА ЕНЕРГИЈА...

Капитализам, ограничен похлепом је блокирао такав пројекат...немојмо да причамо о капитализму као о неком супер поретку, па то су обични смртници склони греху, то смо само ми људи.

Подели на овим сајтовима

Наравно да су били социјалисти 100%.

И опет долазимо до познавања историје. Сад да се прича о Хитлеровим погледима на економију, односно о непостојању његове идеолошке економске матрице, сем мржње према било ком облику социјализма, било би дегутантно. Али пошто сам апсолутно сигуран да ти ово све знаш, долазимо до оне тачке када се тера контра без икаквог разлога.

А већ сам рекао, то можеш и без мене.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

A ko tu tehniku razvije i iskoristi i zasto? Razviju je kapitalisti, preduzetnici zarad sopstvenih materijalnih interesa.

Covek to razvija od kada je sisao sa drveta...a kapitalisate imas vek ili dva.

Подели на овим сајтовима

Шта је то "напредак"?

Напредак технологије није заснован само на "појединачним генијима". Генијалан изум је потпуно бескористан ако неко не покрене масовну производњу и учини да буде доступан већини. Значи технолошки напредак је друштвени процес који се одвија тамо где људи следе своје интересе и због тих интереса покушавају да ствари ураде брже и ефикасније. Одатле је очигледно да ће тај процес бити најбржи тамо где људи имају највећу слободу да следе своје интересе. А то је оно што зовемо "слободно тржиште". То је разлог зашто су сви модерни изуми настали на Западу и поред све мудрости и генијалности појединаца коју имамо на Истоку. Запад је имао само једну предност - слободно тржиште. Тј. како га је Маркс назвао "капитализам".

Шта је то "напредак"?

Razlog za to je sto su nastali i nastaju kada je civilizacija najnaprednija. Normalno je da ce razvoj biti najintezvniji iupravo danas ...bice jos intezivniji za 100 godina i to nevezano za sistem ... sistem ce verovatno biti jos vise pomeren u levo ali ce tehnika grabiti sve brze i sve krupnijim koracima ..

Подели на овим сајтовима

Covek to razvija od kada je sisao sa drveta...a kapitalisate imas vek ili dva.

:)

И сасвим случајно имамо експоненцијални бум баш у последња два века, а не у претходних много хиљада година технолошког развоја?

Подели на овим сајтовима

:)

И сасвим случајно имамо експоненцијални бум баш у последња два века, а не у претходних много хиљада година технолошког развоја?

Pa imas ga naravno i nastavice tako i dalje ..iako ce levica sasvim mozes biti siguran u to upravljati ovom planetom sve vise

Подели на овим сајтовима

И опет долазимо до познавања историје. Сад да се прича о Хитлеровим погледима на економију, односно о непостојању његове идеолошке економске матрице, сем мржње према било ком облику социјализма, било би дегутантно. Али пошто сам апсолутно сигуран да ти ово све знаш, долазимо до оне тачке када се тера контра без икаквог разлога.

А већ сам рекао, то можеш и без мене.

Није битно што Хитлер није имао појма о економским теоријама и није знао како се зове то што ради. Битно је шта је радио. Ако знамо које су одлике и последице социјалистичке економије онда је веома лако да препознамо и назовемо је правим именом. Контрола цена и плата, контрола производње и дистрибуције, масивни државни програми, de facto државно власништво над привидно "приватним" предузећима итд. Све је то чист социјализам.

А не знам чему те заједљиве опаске код тебе у последње време... Чини ми се да си раније био коректан у дискусијама.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...