Jump to content

Могу ли уметници да зарађују без копирајта?

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

Професор Стив Дејвис објашњава како је Верди зарадио пуно на својим операма и ако у то време није било закона о "интелектуалној својини".

За превод на српски језик кликните на "cc" па "Translate captions" и одаберите "Српски":

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Професор Стив Дејвис објашњава како је Верди зарадио пуно на својим операма и ако у то време није било закона о "интелектуалној својини".

За превод на српски језик кликните на "cc" па "Translate captions" и одаберите "Српски":

A da li je objasbio kako Vasn Gog nije?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

komentarisaću samo ono što sam čuo u videu, pošto ne znam Verdijevu istoriju: 

Verdi nije zaradio direktno od opere, već je operom stekao ime, i onda zarađivao na ekskluzivnosti, na imenu, na ,,brendu". 

Kopirajt jeste nekad smaranje, ali ja ne znam drugi način da to bolje funkcioniše, osim da se kopirajt prilagođava novim tehnologijama

Moralno pravo apsolutno treba da se štiti, a to je pravo da budeš označen kao autor dela koje jesi stvorio.

Kopirajt osigurava kontrolu upotrebe dela i samim tim i zaradu, jer logika iza kopirajta je da je to svojina i da ako nema zaradu, umetnik neće više ni stvarati.

Ali ,,kontrola upotrebe dela od strane javnosti" je smešno i izjaviti. Ne možeš pustiti nešto u javnost, pa onda očekivati da ti javnost to ,,vrati" kad ti to poželiš.

Bez kopirajta to bi bilo specifično tržište na kome bi se cenilo ime, i gde bi muziku mogao da prodaš tačno jedan put. Time imaš priliku da stekneš ime i budeš unajmljen i plaćen za sledeći posao. Ali ne bi mogao da napraviš hit i živiš od toga.

Kopirajt osigurava da delo možeš da prodaješ više puta (više kopija).

Ovo pitanje itelektualne svojine kao prave svojine je baš čudno. Jer ta ideja svojine potiče iz materijalnog sveta u kome poseduješ stvar koju ne možeš da kopiraš kao ideju.

Dok melodiju možeš lako da upamtiš i to je prirodno za ljude. Kopirajt zabranjuje preprodaju, ali i reprodukciju bez zarade što je već predaleko.

ne znam šta da mislim o svemu ovome

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...