Crveni Ignjatije Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ova tema govori o onim medijima koje prate rad sajta pouke.org. Килер метиљавих попова Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Ignjatije Написано Август 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Koji su to sve mediji? Килер метиљавих попова Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Kurir :D није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ево ти најновија вест на мени омиљетом телеграфу: Pravoslavni sveštenik može da ima seks samo ponedeljkom! Sreda i petak su posni dani, a utorkom i četvrtkom su pripreme za post i tad nije dozvoljen seks. Nedeljom je liturgija, a subotom priprema za liturgiju. Ipak, u praksi je malo drugačije, potvrđuju sveštenici Foto: ethnos.gr Postoji mnogo odredbi u pravoslavnom svetu za koje nikada verovatno niste čuli, poput one da pravoslavni sveštenik može da ima seks jednom nedeljno, i to ponedeljkom! Pravila su jasna: sreda i petak su posni dani i tad nije dozvoljen seks, nedeljom je liturgija, a subota je priprema za liturgiju. Utorak i četvrtak su pripreme za post sredom i petkom. Sve u svemu, ponedeljak ostaje jedini slobodan za bračne “obaveze”. Međutim, u praksi je malo drugačije, a to za Telegraf potvrđuju i sveštenici SPC koji nisu želeli da im se navode imena, iz očiglednih razloga. - Naravno da znam za ta pravila, ali rekao bih da se danas toga slabo ko pridržava. Sa svojom ženom seks ne praktikujem jedino subotom i nedeljom zbog svete liturgije, a ostalim danima smatram da to nije greh – kaže za naš portal sveštenik (ime poznato redakciji) s Novog Beograda. Foto-ilustracija: Foter.com / jessicalrone Crkva propisuje da sveštenik ne može postati onaj ko je imao seksualne odnose pre braka. Međutim, i ovo pravilo se u poslednje vreme često krši. - Vremena su takva, retko ko u brak ulazi nevin, pa tako je slučaj i s kandidatima za sveštenika. Ta pravila su donošena u vreme patrijarhalnog poretka koji je bio u svom punom jeku – kaže za Telegraf verski analitičar Živica Tucić. Za obične vernike seks se zabranjuje tokom posta, međutim, uz odobrenje nadležnog sveštenika ili episkopa. Ukoliko postoji mogućnost da je brak u krizi bez seksualnih odnosa, bračni par može da upražnjava seks. Posle razgovora sa sveštenicima i teolozima dolazimo do zaključka da je u slučaju pravila oko seksa u Pravoslavnoj crkvi mnogo toga zastarelo i vreme im je da se menjaju. Do tada, pravila su tu da bi se kršila. (Telegraf.rs) http://www.telegraf.rs/vesti/794672-da-li-ste-ovo-znali-pravoslavni-svestenik-moze-da-ima-seks-samo-ponedeljkom Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 А пази тему од јуче: https://www.pouke.org/forum/topic/28282-%D1%88%D1%82%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D1%98%D0%B5%D0%BE-%D1%98%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99/page-6#entry913279 Племенита господо, правим малу паузу од сликања па да се јавим и одговорим на нека постављена питања, а главно је: Ако Комисија зна грчки, зашто преводи тенденциозно. Има, дакле, неке своје разлоге, а они сигурно нису материјалне природе. Чланови комисије имају своју визију тога шта јесте духовни живот. Жељко је ово приметио, али је можда употребио један неадекватан израз: лоби. Ми смо углавном користили старији израз, клан, тако да имамо кркане (завршили богословију у Крки), босанце (они под Бабом), артемијевце итд. Окосницу комисије чинили су јустиновци (3 А и Иринеј), а ту је био и Данилче (тако зван од пријатеља, а иначе потоњи еп. будимски). Он се често жалио да бива надгласаван, а за ове биљке је највероватније одговоран Таса (еп. Атанасије Јевтић), јер нам је причао како у Израелу има тих биљака које скакућу (распукну се). Да поновим, овде имамо једну моралистичко-аскетску идеологију. Спасење долази кроз подвиг (не тврдим да не треба да се хришћанин подвизава), па зато форсирају пост, од којих је само Васкршњи канонски. Са декаденцијом духовног живота, почев с краја деветог века, долази до умножавања постова, а св. Сава није знао за Госпојински. Ми смо данас већи од њега. Мидраш је навео како су још у давна времена убацили реч пост у Овај род се изгони... (комисија зна да је то касни уметак, али га уредно задржава), као и у павловском тексту: Уздржавајте се једно од другог... Све то значи, да када би лаици примењивали ова калуђерска правила, растурили би својих барем 90% бракова, јер би им за сексуалне односе остало можда месец дана годишње (среда, петак, 4 поста, субота-недеља евхаристијски дани). - Ја бих држао њихова правила, ако би они прихватили да ја њима напишем монашка (нека лепа столпничка). Инсистирање на оваквом духовном бодибилдингу може врло лако да доведе до душевних поремећаја, који код нас нису ретка појава. Постили су фарисеји и садукеји и истовремено приговарали Исусу зашто не нареди својима да посте. Умножавање поста долази тек од половине четвртог века, када полако аскетски идеал треба да надомести мученички етос. Данас нам треба промишљање тих тема и да се остави на савест појединцу када и колико ће постити (ван Четрдесетнице, али и ко њу преступа да се не буде строг према таквом). Калуђери нека држе постове да не би падали у искушења. 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Е рачунао сам ја колико ожењетом човеку остаје дана за секс, то је нека врло малена цифра, јер кад додаш још и "црвена слова" остаје ти готово ништа отприлике једном месечно. Само 208 има среда и петака + викенда у току године. Дакле проста је логика Хришћани се вековима нису држали слова овога закона иначе да су се држали били би својевољно десетковани. А пошто знамо да се то није десило у прошлим временима, него управо у овим новим временима кад су престали бити Хришћани онда тај парадокс добија једну монтипајтоновску димензију. Владета Јеротић има ту једно занимљиво психо објашњење о чедности старих времена и многобројности деце и сексуалној револуцији и белој куги. Grizzly Adams, Драгана Милошевић, DYNABLASTER and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ево најзад и ових из Бие... доста нам је бре Цие... коЖељ њацИ , DYNABLASTER and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ево најзад и ових из Бие... доста нам је бре Цие... 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Драгана Милошевић, Ignjatije and Arsenija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Кризна су вемена треба леба зарадити морају се ископати неке информације а изгледа су поуке плодно тле... Ignjatije and Arsenija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ево најзад и ових из Бие... доста нам је бре Цие... Зосима да не пишеш ти за Телеграф? Колика је кинта по тексту ? Ајд и мене убачи, имам млого занимљивијих прича од ових које они измишљају, а кинта је кинта...ваља се... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Блиц. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 А пази тему од јуче: https://www.pouke.org/forum/topic/28282-%D1%88%D1%82%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D1%98%D0%B5%D0%BE-%D1%98%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99/page-6#entry913279 Tema i tekst taj na telegrafu je od pre 7,8 dana (pogledaj datum),a to sto ste otac Zoran i ti pisali je od juce. Tako da bar sto se toga tice mislim da nema veze sa ovim ovde,mozda se otac Zoran bas na to osvrnuo podsecajuci ga taj tekst na to. A mozda su iz telegrafa prozorljivi pa znaju unapred sta ce se pisati ovde,pa onda prepisuju sto jos nije napisano Ko zna. Sto se medijia tice pre dok sam bio aktivan na nekom navijacku forumu dodje fazon neko sa nickom ivke91 i napise poruku kako treba lupam zvizdati nekome i posle pola sata kurir,blic i slicni odvratni mediji a pogotovo ove internet azdaje kao sto su mondo i manje telegraf prenose eksluzivan intervju sa vodjom navijaca koji je zeleo da ostane anoniman a koji prenosi ono isto sto je taj ivke91 napisao i slicne stvari. коЖељ њацИ , -Владимир- and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 12, 2013 Гости Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Поуке читају многи, у Цркви тешко да има неког да не зна за Поуке. Наравно, потребно је да се још више ради, да се буде још обзиљнији у озбиљним дискусијама које се тичу црквеног живота. Опет, најважније је да се људи осећају пријатно и да могу да се науче. Драгана Милошевић, DYNABLASTER, Ignjatije and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука