Jump to content

Убијен православни свештеник Павле Адељгејм

Оцени ову тему

Препоручена порука

Значи врх, после ове овако обрађене вести решио сам дефинитивно да постанем РУСОФИЛ !!!

Па ово је срамота како је та вест пренета, то је брука за људски род. Овако мислим не сећам се ни да су нас Србе озлоглашавали.

А чим неког тако озлоглашавају на правди Бога (друго су Немци) ја почињем да га готивим.

Дакле сад сам Јудеофил, Србофил, и Русофил.

Од сад ни на овом форуму нити на било ком другом нећу се више шегачити са Путином, нити са Русима.

Дакле Свим Русима и Путину Респект.

:bendoff:

Подели на овим сајтовима

Бог душу да му прости! Жао ми је човека шта год и какве год ставове имао.

Чудан ми је став ђ. Курајева, наравно, под условом да је тачно интерпертиран и да евентуално није истргнут из контекста...тера на размишљање.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Руска црква реаговала на злоупотребу трагичне смрти свештеника

08 четвртак авг 2013

Pavel-Adelgejm1.jpg

Из Руске православне цркве упућен је позив коментаторима недавног убиства свештеника псковског Павла Аделгеима на трезвеност.

„Данас многи хоће да разматрају друштвене и грађанске ставове покојног свештеника. Нажалост, ово саму чињеницу страшне смрти клирика ставља у други план, користећи је као изговор за оправдавање личних ставова о црквеном животу. Такав однос говори о моралној дефектности дијела друштва у коме је убиство свештенослужитеља, и то не само православних, постало честа појава“, каже се у саопштењу Информативног одјељења Московске патријаршије.

У саопштењу се наводи да ово није прва жртва међу свештеницима, који у последње вријеме све чешће постају мете напада.

„Може се рећи да су злом силом вођени они који подижу руку на пастире, који примају страдалнике и пружају им утјеху. Непријатељство према Христу и Цркви, необуздано следовање срамним страстима, неминовно воде у мржњу и злобу према служитељима престола Божијег“, каже се у саопштењу.

Притом, примјећује се да без обзира каква казна буде пресуђена убици свештеника, она не може бити алтернатива „насушној потреби преображаја друштва на начелима морала, поштовања светиње и љубави према ближњима и даљњима“.

„Само се заједничким снагама можемо заштити од хаоса и самовоље, који су пут ка убиствима пастира“.

Како је саопштено, за убиство је оптужен 27-годишњи московљанин, који је приведен у Пскову у понедељак вече. Тијело свештеника са ранама од ножа пронађено је око 20 сати у кући у Красногорској улици, недалеко од цркве светих Константина и Јелене.

По ријечима очевидаца, нападач је викао да му је сатана рекао да убије свештеника, а приликом хапшења је ударио себе ножем у груди.

Отац Павле Аделгејм, који је 1. августа напунио 75 година, рођен је у породици њемачког поријекла. У царској Русији његов дјед је био имућан индустријалац, кога су Совјети убили 1930. Родитељи о. Павла су били ухапшени када је још био мали, а отац му је убијен 1942. Живио је у дјечијим домовима, да би се, касније, придружио мајци у изгнанству у Казахстану. Прва свештеничка служба била му је у Узбекистану. 1969 је ухапшен због штампања и ширења вјерске литературе, а 1970. је осуђен на три године логора због „клевете совјетског система“. Наредне године, у побуни у логору, је изгубио ногу, а 1972 је ослобођен.

Отац Павле је последњих година критиковао одређене потезе јерархије Руске православне цркве, и залагао се за ослобођење чланица групе Пуси Рајот.

Подели на овим сајтовима

Бог душу да му прости! Жао ми је човека шта год и какве год ставове имао.

Чудан ми је став ђ. Курајева, наравно, под условом да је тачно интерпертиран и да евентуално није истргнут из контекста...тера на размишљање.

+ о. Павел АдельгеймУбит последний свободный священник Московской Патриархии. Кто из священников, да еще семейных и штатных, теперь сможет не-анонимно и публично сказать "владыка, вы неправы!"?

Он не был диссидентом. То есть он не искал специально поводов для критики и конфликта. У него не было аксиомы предустановленной неправоты церковной власти.

У него была одна тема - тема удушения общинно-приходской жизни. И в этом он был вполне каноничен.

Сатана душил его через псковского митрополита (да-да, страсти и капризы могут быть и у архиерея). А минувшей ночью перешел к более решительным действиям.

Сатанист, убивший о. Павла, подарил Церкви Христовой еще одного мученика. Но радоваться этому как-то не получается. Радостно тут лишь одно: о. Павел свой крест достойно пронес до конца. Вечная ему память!

http://diak-kuraev.livejournal.com/501850.html

Подели на овим сајтовима

Нормальный поп.

В жизни и смерти о. Павла Адельгейма можно увидеть немало уроков.

Один из них: споря со многим и со многими в Церкви и о Церкви, Церковь он не оставил, в раскол не ушел. Испытав множество кричащих несправедливостей и скорбей, веру не потерял. Именно в колючести своей жизни о. Павел - свидетель веры: он свидетельствовал о том, что вера православная не зависит от меры карьерного или финансового преуспеяния. Свою веру, пронесенную через лагеря, он не променял на пошлые интернет-скандалы. Чужие грехи (мнимые или реальные) не отняли у него его веру.

Второй урок: его смерть - это почти норма То есть такой финал должен держать в уме любой юноша, поступающий в семинарию. Это профессиональный риск: идти на зов совершенно незнакомых людей, входить в чужие дома, открывать свой дом в ответ на просьбу незнакомцев.
Смерть о. Павла не кончина диссидента или партизана. Это достойная смерть достойного христианина. Он принял страждущего. Заплатил за это жизнью. И получил жизнь Вечную. Такова высокая христианская норма.

http://diak-kuraev.livejournal.com/503117.html

Подели на овим сајтовима

Кураев је и сам био у вербалном сукобу са покојним попом Павлом. Данас Кураев пише како је попу на грбачи седео митрополит ("Сатана га је гушио кроз псковског митрополита (да-да, страсти и каприци могу бити присутни и у архијереја").

Чудан је лик тај Кураев.

Али ако каже да је убијен последњи слободни поп Московске Патријаршије, да ли под тим мисли да он (Кураев) не припада клиру, или мисли да је он неслободан свештеник, а ако је неслободан како тако слободно изјављује тако сензационалну тврдњу? Или просто прави сензацију?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...