Juan Valdez Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Upravo pojeden prvi "hamburger iz epruvete" | IZVOR: B92, GUARDIAN “Hamburger je napravljen od matičnih ćelija krave, i nismo unosili nikakve izmene. Da bismo zaista uspeli u ovome, želeli smo da ima istovetan izgled, osećaj i ukus kao kada jedete pravo meso” Prvi hamburger napravljen od mesa dobijenog u laboratoriji iz matičnih ćelija krave predstavljen je danas u Londonu. Iza ovog hamburgera, u čiju je proizvodnju do sada uloženo dvesta pedeset hiljada funti, stoji ekipa holandskih naučnika sa Univerziteta u Mastrihtu, predvođena profesorom Markom Postom. Osim pomenute sume novca, bilo je potrebno šest nedelja da se napravi goveđe meso iz laboratorije, a pljeskavica od 142 grama sadrži i prezle, so, jaja u prahu i šafran. “Hamburger je napravljen od matičnih ćelija krave, i nismo unosili nikakve izmene. Da bismo zaista uspeli u ovome, želeli smo da imao istovetan izgled, osećaj i ukus kao kada jedete pravo meso”, kazao je Post pre zvanične prezentacije hamburgera. Neposredno pre početka predstavljanja, koje osim medija putem interneta prate i brojni gledaoci širom sveta, saopšteno je da je glavni finansijer celog projekta Sergej Brin, jedan od osnivača Gugla. On je projekat podržao sa 215.000 funti, a zbog čega je to učinio pročitajte OVDE. On dodaje da je za proizvodnju sintetičkog mesa potrebno 99 posto manje resursa nego za uzgoj pravog mesa, znatno manje vode (između 82 i 96 posto), kao i da se tom prilikom proizvodi 78 do 95 posto manje emisije zelenog gasa. “Krave su veoma ‘neefikasne’, jer zahtevaju sto grama biljnih proteina da bi proizvele svega 15g životinjskih proteina. Zbog toga moramo da hranimo krave u velikim količinama da bismo mi uopšte mogli da se prehranimo”, kazao je Posto u razgovoru za Gardijan, dodajući da je proizvodnja “hamburgera iz epruvete” mnogo efikasnija, a uz to ne postoji ni potreba za ubijanjem krava. Poslednja je tvrdnja ujedno i razlog zbog kojeg je projekat dobio veliku podršku organizacija za zaštitu životinja. Tako se u zvaničnom saopštenju PETA-e navodi da ćemo uskoro zaista biti u mogućnosti da jedemo meso bez griže savesti i moralnih dilema oko ubistva životinja zarad ljudske prehrane. Prema podacima svetske Organizacije za hranu i poljoprivredu, do 2050. godine ješćemo dva puta više mesa nego sada. Izvor: B92 Sajt projekta: http://culturedbeef.net Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Пошто претпостављам каква ће већина реакција бити, волео бих да, док размишљате о томе да ли бисте појели овај хамбургер, такође размислите и о томе да ли бисте пристали на трансплатацију органа који је направљен из матичних ћелија (под условом да нису у питању ембрионалне и да нема те етичке дилеме). Такође ме занима следеће: ако не бисте појели овај хамбургер, шта је то што вас спречава? Претпоставимо да је хемијски састав практично исти као састав меса узетог из претходно живе целе краве, те да не постоје методе којима би се једно могло разликовати од другог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Неку нелагодност ми изазива ова вест. Не знам зашто. Ваљда културолошки. На трансплантацију бих пристао. Размишљао сам да сачувам матичне ћелије ћерке која треба ускоро да ми се роди. Мада сам још скептик по питању односа цене и (тренутних) могућности да се са тим ћелијама нешто заиста уради. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 5, 2013 Гости Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Морао је да стави Google Glass. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Da li postoje neki zdravstveni rizici od ovakve hrane? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Da li postoje neki zdravstveni rizici od ovakve hrane? Who the hell knows? Све зависи шта на крају испадне. Зато и јесам питао ”да ли бисте појели овај хамбургер ако је хемијски састав практично исти као састав меса узетог из претходно живе целе краве, те не постоје методе којима би се једно могло разликовати од другог”. У том случају би здравствени ризици били исти као што су од класичних хамбургера и цела прича би се свела на психолошки фактор. Многи то не би могли да једу (бар на почетку) иако би било потпуно исто као месо које иначе једу сваки дан. Људи из неког (магичног и метафизичког) разлога верују да је вештачка (шта год то значило) храна другачија од природне (шта год то значило), чак и онда када је потпуно иста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Pa vestacka ne moze nikako biti ista kao prirodna, nevezano za ovo. Ne bi jeo, a moze mi se crtati i da je ne samo isto kao prirodno nego da je i 10 puta bolje, ali jednostavno moja glava to ne bi mogla da prihvati to za istinu. Ista je prica kao i oko GMO. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Pa vestacka ne moze nikako biti ista kao prirodna,nevezano za ovo. Ne bi jeo,a moze mi se crtati i da je ne samo isto kao prirodno nego da je i 10 puta bolje,ali jednostavno moja glava to ne bi mogla da prihvati to za istinu. Ista je prica kao i oko GMO. Al zato vecina obozava da ujutru kokne sumeci vitamin C ili multivitu (koji, zna se, rastu u organskim bastama ) I to oni koji jos i zive zdravo... da ne pricamo o dorucku sa jetrenom pastetom na beli leba (otrov) ili eurokrem na beli leba (bomba) ili przena jaja sa slaninom (koncentrovana srčka)... Ako je nesto prirodno ne znaci da je zdravo i obratno... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dona Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Hamburgere ne volim.dobro je sto bar za to nece ubijati krave. À dragi bog zna iz cega i od cega je sto kupimo u prodavnicama..i tako ne idemo da proverimo poreklo! . Lici na ono sto mislimo da smo kupili. I ovo da ne kazu da je iz epruvete, mozda bi neko nerazmislajuci pojeo. Jedino je pitanje koje su posledice po zdravlje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 cloudking ja iskreno ne znam nikog ko kaze da je bolje tableta c vitamina od svezeg voca i povrca u kojima se isti nalazi. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Lepo bi bilo da iz epruverte naprave i posno prase. Nisam ja za kvalitetnog liturgijskog... pa to ti je.. makar sto se tiche hrane. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Ja bih ga pojeo samo da bi se posle hvalio po selu da sam jeo pljesku od 250 hiljada funti. Salim se naravno. U svakom slucaju nije otrovniji od piletine sa Kosova Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Ako je nesto prirodno ne znaci da je zdravo i obratno... Skidam kapče 8086.gif Al' stoji i ono. "Sve je zdravo u umerenim količinama." I što bi jedan moj drugar rekao: "Meso se mesom regeneriše." Iskreno, slabo jedem tu "brzu hranu", mama mi domaćica, te uživam da uvek ima nešto na kašiku 4chsmu1 Naravno, nisam imun ni na meso A ove mesne prerađevine nisu same po sebi nezdrave, već zbog silnih aditiva i čega već... Iskreno, nisam siguran za ovaj hamburger iz epruvete, nekako mi zvuči... ne znam ni ja kako :.mislise. "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Lepo bi bilo da iz epruverte naprave i posno prase. Nisam ja za kvalitetnog liturgijskog... pa to ti je.. makar sto se tiche hrane. Posno prase vec postoji, nista novo. I to ga tove... http://vukajlija.com/tovljeni-saran/595626 http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-07-01-2011/rekordna-prodaja-ribe-u-loznici Млађони, DYNABLASTER and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука