Rab Božiji Kosta Написано Јул 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Kao što ni među srpskim ( да пређем ја на ћирилицу некако лакше разумем сам себе) политичарима нема истоветног става око овог тешког проблема косовског тако ни међу српским епископима који су некако ми се чини стубови Цркве иако је Црква мало шири појам. Рецимо + Атанасије и + Амфилохије су оштро осудили државни врх због таквог односа према Косову, док је и + Иринеј бачки писао нешто блажим тоном сличну причу на патријаршијском сајту, а касније се појавио са Вучићем и рекао да разуме државни врх и да су урадили све што су могли. Међутим ајмо реално, Цркви је много лакше критиковати овакве ставове јер она директно не учествује у одлучивању, не доноси решења, и немора да се експонира као држава. Мислим то је као кад са стране стојите и сад видите да је неко притиснут са свих страна, па му онда ви кажете: " е ту си погрешио". Осећам да је владика бачки Иринеј то уочио и да је због тога заузео другачији став према држави а у односу на Косово. Јер на неки начин је лицемерно замерати држави нешто чега си и сам свестан да се скоро ништа ту урадити нарочито у овим околностима не може. Може сад било ко да моралише и каже ето држава је пустила косовске Србе низ воду , препустила их Тачију али реално нико ко критикује државу ништа не ризикује. Шта ризикују епископи СПЦ кад критикују државу? Шта новинари, шта НВО ? Па нико ништа. А сад шта ризикује рецимо Дачић ? Што је Дачић онако грубо наступио кад се је Црква умешала у питање Косова у које је немогуће да се не меша по самој својој природи ? Видите Дачић не ризикује само да ће изгубити премијерско место, него уколико не уради онако како запад очекује од њега он ризикује затвор. Није то сада ко некад, смене га са функције па довиђења. Сад боагми хапсе кад смењују па и у затвор мећу. Одмах би се покренула афера коферче или нека друга. Свестан је тога Дачић. И шта сад он треба да бира између затвора и премијерског места? Ајте молим вас па 90% данашњих Срба зна се како би на његовом месту изабрало. А оних 10% посто који би изабрали затвор су или лудаци или светитељи као овај наш епископ Јован у Македонији. А Дачић нит је црквен човек нит је самим тим неки хришћанин, па још у којој је странци са каквом прошлошћу те странке која је била склона свим врстама мита и корупције...јел де да даље не морам објашњавати ситуацију Дачића? Ја да сам Америка или Немачка ја би Србима наметнуо Дачића за премијера. Лако је уцењив, значи лако га је контролисати. Али то је нека друга прича. Него сад имамо ситуацију да човек пише писмо патрији у коме предлаже оно што је Дачић рекао из хира и као контра одговор на неминовну реакцију Цркве због потписивања споразума у Бриселу. Шта желим да кажем. Ви који сте пренели ово писмо и потписник самог писма ништа друго не радите доли исто што и Дачић који је буквално то исто предложио Патрији Иринеју. Сад ја долазим у дилему. Или трилему или четрилему. Да ли сте ви чланови Социјалистичке Партије Србије? Ако нисте, од куд вам идеја да је Дачићева провокација упућена Патрији предлог који би нешто могао добро донети? Како се нисте раније сетили ове "сјајне" идеје , него сте се сетили баш после истог таквог предлога премијера Дачића? Да ли вас можда Дачић плаћа да заступате његову причу? И на крају зашто би промена боравка патријарха уопште била корисна ствар по Србе на Косову. Мени је то толико бесмислена идеја да немам воље о њој ни дискутовати. Али је смислена ако иде неким политичарима у прилог , као што је у овом случају премијер Дачић, који је и лансирао ту идеју. Но како год било да било, несматрам да је корисно ни да Црква тера мак на конац са државом. Као што мислим да је лицемерно тражити од државног врха оно што он не може испунити а при том и даље остати државни врх, јер видите како запад олако руши државне врхове по свету, само би нам још фалило неко "српско пролеће" недао Бог. Решење се не назире, или решење би се могло назирати када се црква и држава не би конфронтирали, него кад би покушали свако из своје перспективе са својим могућностима нешто да уради, на крају ни Цркви ни држави нико не брани да помажу Србе на Косову, та могућност још увек постоји. Да не буде као 27. марта '41 кад је Црква стала на страну пучиста, подржала рушење пакта - Боље гроб него роб, па после нисмо знали ни где су нам гробови ни колико их је, нити смо их до дана данашњег пребројали. П.С. Патрија Павле је умро недавно, косовски проблем траје скоро 100 година уназад. O Dačićima, Nikolićima, Tadićima i drugim inim političarima neću ni da razgovaram kao što ste rekli svi više manje imaju oraha u džepu i ka što rekoste lako je sa njima manipulisati a jel mislite da iz toga može izaći nešto dobro za Srbski narod? Član bilo koje partije nisam, niti sam ikad bio a ne vjerujem da ni da ću biti (osim kada bi se pojavila partija koja bi gledala interes svih Srba i povratila državotvornost Srbije, a to će prije biti neki pokret, a priznajem da u ovoj situaciji je teško očekivati nešto tako) pa povezivanje sa Dačićem nigdje veze. Ali crkva je već nešto drugo, crkva svakako ne bi trebala da gleda ovaj trenutak, crkva ako bude gledala samo oval trenutak i realnost i zato je njezina odgovornos mnogo veća. A da to ne bi bila isprazno kritikovanje onda jedan ovakav potez, povratka u Peć, bi imao smisao i dao vjeru tom narodu da će opstati a svima nama da nećemo ostati bez duše jer ako narod može imati DNK onda je to naš . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Ниђе везе кажеш: https://www.pouke.org/forum/topic/25735-%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%D1%85-%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Е мој ћале, па нема Србија децу за бацање... Нека су она теби жива и здрава,да буду вредна поштена и образована,па да Србија има на кога да се ослони! Не гурајте деци пушке у руке,ако вам је до шибања ,онда маторци напред,остали стој! А што се освете тиче,она се нипошто не спроводи од стране оних који себе називају хришћанима, има ко о томе брине... Дакле, ово је један од најслабијих одговора који сам видео у последње време, чак га људи и лајкују јер је некакав позив на мир, разум, слободу, братство и једнакост. У ствари је потпуно шупља фразеологија; да не буде забуне, аутора чак прилично готивим, но ово ми се не допада, лично, мислим да само служи за скупљање лајкова. Није проблем само "отворено писмо" per se јер показује извесну енергију иако ово није никакав стваран позив на акцију већ његова готово дводеценијска закаснелост и одсуство реалних постулата да га покажу одрживим. Ово је некакав модерни еп у форми писма и то је све. Сви смо ми свесни да је оно 99% истинито и да због недостатка храбрости а вишка корупције те земље више нису наше и самим тим, нажалост — шта ће Српски патријарх у туђој земљи? Не, то је била мисао за много ранији период, кад су постојали конци који су могли да се повуку а сада их просто више нема. Друго, човек хоће да му деца буду Срби, Србијанци, шта је ту лоше? Да буду одсечни људи који знају шта хоће и шта је њихово и тиме (желе да) се поносе, има ли и ту нечег лошег? Треба ли да буду неке млакоње који се свега плаше и услед недостатка оне ствари машу миром, братством и једнакошћу? Нећемо обртати појмове иако смо стално на то приморани јер како се поражени боји пораза? Како се бездетни боље брину о породу него очеви четверо деце? Како се опљачкани боји да ће нешто изгубити? Убедили су га да нешто има. У нас се уселио страх од свега и зато смо овако невољни и прокажени, од себе а и од других, да смо имали храбрости да се рађамо, да будемо одлучни па шта буде (и овако ништа немамо а од свега се кријемо) можда смо нешто и могли да добијемо, са оваквим страхом ми ћемо само даље губити. А овај господин је, можда, својевремено опијен зализаним пожеревљанином дошао до свести мало касније па је и писмо, бојим се, закаснело исто толико али ваља га ценити макар као покушај, изгледа да у то још неко верује. Rab Božiji Kosta and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rab Božiji Kosta Написано Јул 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Ниђе везе кажеш: https://www.pouke.org/forum/topic/25735-%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%D1%85-%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2/ Niđe veze da ga, Dačića povezuješ sa mnom što si uradio u predhodnom tekstu!!!!!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Дакле, ово је један од најслабијих одговора који сам видео у последње време, чак га људи и лајкују јер је некакав позив на мир, разум, слободу, братство и једнакост. У ствари је потпуно шупља фразеологија; да не буде забуне, аутора чак прилично готивим, но ово ми се не допада, лично, мислим да само служи за скупљање лајкова. Може бити да сам звучао превише пацифистички,што није мој стил,али... Човек бре рече,кад му се роди син,дочека ће га речима " добро дошао осветниче косова" , а ако буде ћерка "косовка девојка". Јел ти можеш да замислиш сцену, где ти јављају из породолишта,добио си сина, а ти јављаш родбини и пријатељима,родио се осветник ???!!! У овој оронулој земљи,где је права мудрост и храброст, одгајати децу које је све мање, и њихову сврху постојања,стављати у контекст неког новог (осветничког) рата,је заиста ван сваког разума... И све те разне патриотске организације,које кукакју над судбином Србије и њеног бројчаног стања, употребљавајући један мени тотално сулуд термин "бела куга", желе да породилшта сместе у касарне,где ће се рађати што више осветника и ратника... А да,ако буде женско, онда је њихова судбина у нарицању по бојним пољима... У сваком случају,нека све ово звучи као фраза и моја жеља за што више лајкова, само да се у Србији више не пуца... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Niđe veze da ga, Dačića povezuješ sa mnom što si uradio u predhodnom tekstu!!!!!!! Сем што вам је идеја идентична Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rab Božiji Kosta Написано Јул 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Сем што вам је идеја идентична Probao sam da vam objasnim ali ne ide..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Za Hriscane! Buduci da nam je situacija oko KiM takva kakva jeste ne samo odskudna za resenjima realnog zivota tih ljudi koji zive tamo vec nam je dovedena do zida i nijedna druga ideja za trajno resenje po ovome ne moze da se desi bez molitava Bogu. Koliko se molimo za KiM? Koliko stvarno zelimo da taj deo srbije bude zauvek nash?? da li se zbog nedovoljno nashih molitva i ne nazivaju stvari i resenja pravim imenom? Sve sto mozemo uciniti je to da se molimo nijedno drugo resenje nam ne preostaje. Molitvom se brani Srbija . Toliko sam siguran u to da ponekad pomislim da je to mozda i Bozja promisao kako bi se vratili Njemu i ocekivali od Njega resenje koje ce biti potpuno drugacije od onoga sto sad mozgujemo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rab Božiji Kosta Написано Јул 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Za Hriscane! Buduci da nam je situacija oko KiM takva kakva jeste ne samo odskudna za resenjima realnog zivota tih ljudi koji zive tamo vec nam je dovedena do zida i nijedna druga ideja za trajno resenje po ovome ne moze da se desi bez molitava Bogu. Koliko se molimo za KiM? Koliko stvarno zelimo da taj deo srbije bude zauvek nash?? da li se zbog nedovoljno nashih molitva i ne nazivaju stvari i resenja pravim imenom? Sve sto mozemo uciniti je to da se molimo nijedno drugo resenje nam ne preostaje. Molitvom se brani Srbija . Toliko sam siguran u to da ponekad pomislim da je to mozda i Bozja promisao kako bi se vratili Njemu i ocekivali od Njega resenje koje ce biti potpuno drugacije od onoga sto sad mozgujemo. U potpunosti se slažem samo bih dodao da crkva mora biti duhovni predvodnik u molitvi i pokazanju puta ka Bogu! I mene drži nada da je ovo sve Božija promisao i da moramo proći ova stradanja da bi se vratili Njemu! Oprosti Bože meni grešnom !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука