Ignjatije Написано Јул 10, 2013 Пријави Подели Написано Јул 10, 2013 Квислинг је појам настао по имену Видкуна Квислинга, норвешког политичара и колаборационисте са нацистима током Другог светског рата. Симболично и у преносном смислу данас се употребљава за нелојалну сарадњу у било ком смислу, а која за резултат има штету која се наноси сопственом народу или средини којој таква особа припада. Први пут је у свом значењу употребљен у лондонском Дејли мејлу, а након тога ју је радио-програм ББЦ-ја популаризовао и у осталим језицима. Квислинзи у Другом светском рату : Видкун Квислинг Јозеф Тисо Филип Петен Анте Павелић Димитрије Љотић Милан Недић Коста Пећанац Секула Дрљевић Степан Бандера http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2013 Симболично и у преносном смислу данас се употребљава за нелојалну сарадњу у било ком смислу, а која за резултат има штету која се наноси сопственом народу или средини којој таква особа припада. Који би све људи по овом критеријуму после Другог светског рата могли бити квислинзи ? Ко су данашљи савремени квислинзи ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 10, 2013 Пријави Подели Написано Јул 10, 2013 Ко су данашљи савремени квислинзи ? Libertarijanci! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Јул 11, 2013 Пријави Подели Написано Јул 11, 2013 Na našoj političkoj sceni svi oni koji u biografiji imaju inostranstvo za mesto školovanja plus ovi iz SNS-a. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Историјска неправда је третирати Милана Недића као квислинга! Конкретно моје су збринули у Недићевој Србији, многи су у њој нашли уточиште, а чуо сам да је Недић од Мађара Србе куповао "на кило" да их спаси од сигурне смрти. Шта ви мислите о томе? Срђан Шијакињић and Vaske је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Мислим да је Милан Недић трагична историјска личност, који је као и многи у том несрећном рату радио оно што је мислио да је најбоље. Није оправдано истим именом називати њега и Павелића, никако... Vaske and horatio је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 Квислинг је појам настао по имену Видкуна Квислинга, норвешког политичара и колаборационисте са нацистима током Другог светског рата. Симболично и у преносном смислу данас се употребљава за нелојалну сарадњу у било ком смислу, а која за резултат има штету која се наноси сопственом народу или средини којој таква особа припада. Први пут је у свом значењу употребљен у лондонском Дејли мејлу, а након тога ју је радио-програм ББЦ-ја популаризовао и у осталим језицима. Квислинзи у Другом светском рату : Видкун Квислинг Јозеф Тисо Филип Петен Анте Павелић Димитрије Љотић Милан Недић Коста Пећанац Секула Дрљевић Степан Бандера http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3 Коста Пећанац ..никада није доказано. Дража га је ликвидирао на основу неке поруке..да он наводно жели да преда Дражу немцима... Коста Миловановић Пећанац је рођен 1879. године у селу Дечане, у близини манастира Високи Дечани. Датум његовог рођења је немогуће утврдити јер се Пећанац у војним документима водио само под годином рођења. Отац Косте Пећанца Милован је био заштитник манастира Дечани. Оца и мајку су му убили Арбанаси приликом напада на Високе Дечане. Димитрије Љотић... После окупације Југославије 1941. Немци су му предлагали да оснује своју владу, но он је то одбио и предложио генерала Милана Недића за место премијера. Током рата, Љотић је био особа од највећег немачког поверења. Био је начелник за морал у Српском добровољачком копрпусу, чији су припадници по њему називани љотићевци. Љотић је тајно одржавао контакте са четницима генерала Драгољуба Михаиловића. Погинуо је 1945. у аутомобилској несрећи у Словенији повлачећи се испред комунистичке армије. Милан Недић До напада нацистичке Немачке на СССР у окупираној Србији је владао ред и мир, што је омогућило примање великог броја избеглица, углавном српског порекла, али такође и протеривање Словенаца у Србију, укључујући и Милана Кучана, који је био дете у то време. Око 600.000 одраслих и око 86.000 деце из западних делова Југославије које је контролисала колаборационистичка Независна Држава Хрватска , као и 150.000 Срба са Косова и Метохије, десетине хиљада Срба из Срема и Бачке (последња под контролом Хортијеве Мађарске), и 20-30.000 Словенаца и Хрвата. Ти људи су били приморани за сарадњу.. а више су били Срби...од ДС,ЛДП,СНС-СПС и осталих Квислинга „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Новембар 20, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2013 за нелојалну сарадњу Ово ми личи на лапсус, квислинзи су лојални, само је питање коме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука