Jump to content

Квислинг и квислинзи

Препоручена порука

Квислинг је појам настао по имену Видкуна Квислинганорвешког политичара и колаборационисте са нацистима током Другог светског рата. Симболично и у преносном смислу данас се употребљава за нелојалну сарадњу у било ком смислу, а која за резултат има штету која се наноси сопственом народу или средини којој таква особа припада. Први пут је у свом значењу употребљен у лондонском Дејли мејлу, а након тога ју је радио-програм ББЦ-ја популаризовао и у осталим језицима.

Квислинзи у Другом светском рату :

• Видкун Квислинг
  • Јозеф Тисо
  • Филип Петен
  • Анте Павелић
  • Димитрије Љотић
  • Милан Недић
  • Коста Пећанац
  • Секула Дрљевић
  • Степан Бандера

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3

Подели на овим сајтовима

Симболично и у преносном смислу данас се употребљава за нелојалну сарадњу у било ком смислу, а која за резултат има штету која се наноси сопственом народу или средини којој таква особа припада.

Који би све људи по овом критеријуму после Другог светског рата могли бити квислинзи ?

Ко су данашљи савремени квислинзи ?

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Историјска неправда је третирати Милана Недића као квислинга! Конкретно моје су збринули у Недићевој Србији, многи су у њој нашли уточиште, а чуо сам да је Недић од Мађара Србе куповао "на кило" да их спаси од сигурне смрти. Шта ви мислите о томе?

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Милан Недић трагична историјска личност, који је као и многи у том несрећном рату радио оно што је мислио да је најбоље. Није оправдано истим именом називати њега и Павелића, никако...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Квислинг је појам настао по имену Видкуна Квислинганорвешког политичара и колаборационисте са нацистима током Другог светског рата. Симболично и у преносном смислу данас се употребљава за нелојалну сарадњу у било ком смислу, а која за резултат има штету која се наноси сопственом народу или средини којој таква особа припада. Први пут је у свом значењу употребљен у лондонском Дејли мејлу, а након тога ју је радио-програм ББЦ-ја популаризовао и у осталим језицима.

Квислинзи у Другом светском рату :

• Видкун Квислинг
  • Јозеф Тисо
  • Филип Петен
  • Анте Павелић
  • Димитрије Љотић
  • Милан Недић
  • Коста Пећанац
  • Секула Дрљевић
  • Степан Бандера

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3

Коста Пећанац ..никада није доказано.

Дража га је ликвидирао на основу неке поруке..да он наводно жели да преда Дражу немцима...

Коста Миловановић Пећанац је рођен 1879. године у селу Дечане, у близини манастира Високи Дечани. Датум његовог рођења је немогуће утврдити јер се Пећанац у војним документима водио само под годином рођења.

Отац Косте Пећанца Милован је био заштитник манастира Дечани. Оца и мајку су му убили Арбанаси приликом напада на Високе Дечане.

Димитрије Љотић...

После окупације Југославије 1941. Немци су му предлагали да оснује своју владу, но он је то одбио и предложио генерала Милана Недића за место премијера. Током рата, Љотић је био особа од највећег немачког поверења. Био је начелник за морал у Српском добровољачком копрпусу, чији су припадници по њему називани љотићевци. Љотић је тајно одржавао контакте са четницима генерала Драгољуба Михаиловића. Погинуо је 1945. у аутомобилској несрећи у Словенији повлачећи се испред комунистичке армије.

Милан Недић

До напада нацистичке Немачке на СССР у окупираној Србији је владао ред и мир, што је омогућило примање великог броја избеглица, углавном српског порекла, али такође и протеривање Словенаца у Србију, укључујући и Милана Кучана, који је био дете у то време. Око 600.000 одраслих и око 86.000 деце из западних делова Југославије које је контролисала колаборационистичка Независна Држава Хрватска , као и 150.000 Срба са Косова и Метохије, десетине хиљада Срба из Срема и Бачке (последња под контролом Хортијеве Мађарске), и 20-30.000 Словенаца и Хрвата.

Ти људи су били приморани за сарадњу..

а више су били Срби...од ДС,ЛДП,СНС-СПС  и осталих

Квислинга

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...