Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

да ли је дозвољено самозадовољавање када није пост на води или уопште није?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

да ли је дозвољено самозадовољавање када није пост на води или уопште није?

Ето ти га сад, након поучног снимка о. Арсенија ти квариш тему мислећи да си духовит...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ето ти га сад, након поучног снимка о. Арсенија ти квариш тему мислећи да си духовит...

то није никакво кварење теме,него питање у вези поста постављено теолозима са форума а ти што све што се тиче тзв табу тема сматраш скрнављењем то је друга ствар.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Гости

Зато што нам евхаристијски пост говори да наше постојање не зависи од хране већ од Христа. Другим речима, најважније је примање у себе Христа пре свега јер је Он Извор живота. Зато се не једе и не пије пред причешће. Храна и пиће (природа) не може да нам да вечно постојање, зато је богодолично да се пред Причешће нити једе нити пије.

Наравно, постоје изузеци који су условљени болешћу, годинама живота (мале бебе) итд... но, изузеци нису правило, они заправо потврђују правило.

Ово је некако најпростије, можемо и да раширимо тему...

Подели на овим сајтовима

Да мало проширимо.

Зато што се не инсистира на Причешћу пре поста.

Јер сами Господ ЗАПОВЕДИ-ЈЕДИТЕ ОД СВЕГА СЕМ ОД...

Значи прво су се праобразно причешћу,причешћивали природом,па постили у своје време

Када би дошли до тог дрвета,а иначе су се свагда причешћивали природом.

А сада се причешћујемо Телом,Крвљу и енергијама божанским,и постимо У СВОЈЕ ВРЕМЕ.

Када се приближимо посту.

А причешћујемо се свагда.Са страхом и одговорношћу.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ne secam se takvog kanona. Ali ok, svejedno. U tom slucaju cu samo malo preforumulisati pitanje: zasto kanoni nalazu da treba da se drzi evharistijski post? Sta ce promeniti to ako sam pre pricesca npr. popio casu vode ili pojeo nesto?

Имаш одговор повише, не знам да ли те одговор задовољава.

Подели на овим сајтовима

Ne secam se takvog kanona. Ali ok, svejedno. U tom slucaju cu samo malo preforumulisati pitanje: zasto kanoni nalazu da treba da se drzi evharistijski post? Sta ce promeniti to ako sam pre pricesca npr. popio casu vode ili pojeo nesto?
Нема један, има их много. Не знам, заиста нигде нисам прочитао разлог евхаристијског поста (иако је, по свему судећи уведен веома рано), знам само шта се дешавало са агапама. Наиме, агапе су некада држане пре (због чега ми и није јасан разлог евхаристијског поста) евхаристије, па су се неки неотесани преједали и напијали пре евхаристије, па да би то спречили бацили су агапе иза евхаристије, а не иде напијање и преједање ни после евхаристије па су агапе на крају укинуте.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Сада је то исто пребачено после Евхаристије,и у многи епархијама,

и парохијама није битан "број" причасника.,већ агапичара,музиканата итд.

Ничег новог под Сунцем.

Подели на овим сајтовима

• Гости

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339185625' post='655218]

конкретно, почетно петрово питање, одк којег је кренуло, је било везано за секс ...

Иста је ситуација и са сексом као и са храном. Секс нам неће дати живот вечни ма колико то било лепо, фино, са особом коју волиш... дакле, евхаристијски пост подразумева најпре љубав према Богу и схватање смисла Причешћа. Такође, Причешће се даје у заједници светих. Светиње се дају светима. Светост подразумева сједињење са Христом а не са женом, храном...

Сада, да се не схвати погрешно, како то обично бива. Нису храна, пиће, секс са вољеном особом лоши. Не. Лоше је, трагично је, када човек у томе види своје постојање и смисао свог битисања. У Царству небеском се нити једе, нити пије, нити жени, нити удаје. И шта ће онда бити са онима којима је ово био једини смисао постојања? Они ће се наћи у пакленом стању.

Сећате се оне симпатичне приче о. Јоила о пушачима који "не могу" без пушења? Отац Јоил је ту рекао живу истину. Када крене да се пипа по џеповима пушач у Царству, а дувана горе нема... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...